Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Αγχωτική αλλά πολύτιμη νίκη για τον ΠΑΣ Γιάννινα


Ο Μάνος ξεπερνά τον Κύργια και με σουτ κάνει το 1-0 για τον ΠΑΣ Γιάννινα Ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αγχωτική αλλά πολύτιμη νίκη σημείωσε ο ΠΑΣ επί του Απόλλωνα Σμύρνης με σκορ 1-0 (το γκολ ο Μάνος) και πήρε βαθιές ανάσες για τη συνέχεια.
Μπορεί η νίκη να μη συνδυάστηκε με καλή εμφάνιση και στο τέλος από κάποιους φιλάθλους ακούστηκαν και αποδοκιμασίες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η κατάκτηση των 3 πολύτιμων βαθμών. Το έργο «παίξαμε καλά αλλά χάσαμε» το έχουμε δει πολλές φορές. Από εδώ και πέρα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στόχος είναι η κατάκτηση των 3 βαθμών. Και ο ΠΑΣ, έστω και δύσκολα, έστω και με την ψυχή στο στόμα πήρε αυτό που ήθελε. Έστω και με την ψυχή στο στόμα μέχρι το τέλος. 

Θα πει κάποιος: «Με τέτοιες εμφανίσεις ο ΠΑΣ πως θα πάρει βαθμούς σε άλλα πιο δύσκολα παιχνίδια, όταν δυσκολεύτηκε να κερδίσει τον τελευταίο στη βαθμολογία;». Εύλογο το ερώτημα, που απασχολεί και πολλούς φιλάθλους. Μη ξεχνάμε όμως ότι ο ΠΑΣ έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταδικαστικό. Αυτό βάρυνε και τα πόδια των παικτών. Αντίθετα ο Απόλλωνας έχει καμένα τη γούνα του, δεν είχε και τίποτα να χάσει και έπαιζε ελεύθερα. Και επίσης κάθε παιχνίδι είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Κανείς δεν μπορεί να προφητεύσει τη συνέχεια και πως θα πάει η ομάδα. Ας μη είμαστε και τόσο αυστηροί κριτές και μη ξεχνάμε την πίεση και το άγχος που είχαν οι παίκτες. Μπορεί να βελτιωθεί και να πάει καλύτερα, αν μπει και ο Σέρβος Πάντελιτς για να δυναμώσει το κέντρο. Ο Μάνος έδειξε ότι έχει το γκολ και μπορεί να αναδειχθεί σε υπερπολύτιμη μονάδα. Ο Γεωργιανός μπακ Σεργκελασβίλι δεν είναι κακός και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Αν μπει και ο Πάντελιτς τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα ενδυναμώσει περισσότερο το υπάρχον ρόστερ. Επειδή δεν τελείωσαν οι μεταγραφές, αν βρουν και ένα ακόμα δημιουργικό χαφ, θα είναι ακόμα καλύτερα. 

Όσον αφορά την εικόνα του αγώνα, ο ΠΑΣ πήρε τους βαθμούς και ο Απόλλωνας κέρδισε τις εντυπώσεις. Απορούμε πως η ομάδα αυτή είναι στην τελευταία θέση με 6 βαθμούς. Έδειξε καλά στοιχεία, ειδικά στο β’ ημίχρονο πίεσε πολύ τον ΠΑΣ και τον έκλεισε στο μισό γήπεδο και 3-4 παίκτες έχουν ιδιαίτερη ποιότητα. Ακόμα και όταν ο Απόλλωνας έμεινε με 10 παίκτες από το 75’ λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Βάσιτς, η «Ελαφρά ταξιαρχία» δεν έχασε τον βηματισμό της. Θα μπορούσε να πάρει και την ισοπαλία.

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε καλά το παιχνίδι με μέχρι το πρώτο τέταρτο έδειξε τα δόντια του. Πέτυχε ένα γρήγορο γκολ στο 7’ με παλικαρίσια προσπάθεια του Μάνου, ενώ πριν από τη φάση αυτή έχασε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία με τον Κριζμάν. Μετά το 15’ άρχισε ο Απόλλωνας να φαίνεται στο γήπεδο και στο 18’ με το δοκάρι του Μπεντινέλι έφτασε κοντά στην ισοφάριση. Το ημίχρονο τελείωσε με δυνατό παιχνίδι, χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα και με τον ΠΑΣ να μη κινδυνεύει. Στο 31’ έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία με τον Κριζμάν, όταν κεφαλιά στο «Γ» απέκρουσε ο γκολκίπερ. Στο α' μέρος είχε δύο καλές ευκαιρίες και πέτυχε ένα παλικαρίσιο γκολ.

Στην επανάληψη πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Απόλλωνας που πίεσε πολύ για την ισοφάριση. Ο ΠΑΣ εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να προσπαθεί να χτυπήσει με αντεπιθέσεις. Μεγάλες φάσεις για γκολ δεν είχε ο Απόλλωνας και όλη η δραστηριότητά του σταματούσε έξω από την περιοχή του Βελλίδη και κάποια σουτ που έγιναν ήταν άστοχα. Δύο με τον Ντούρσο και Ντεφεντερίκο που πήγαν μέσα, εξουδετερώθηκαν με καλές επεμβάσεις από τον Βελλίδη.

Ο ΠΑΣ παρά το άγχος που είχε, στο 80’ θα μπορούσε να σφραγίσει τη νίκη με την ευκαιρία του Νικολιά, που από έλλειψη καθαρής σκέψης δεν έδωσε τη μπάλα στον αμαρκάριστο Μάνο και προτίμησε να τελειώσει αυτός τη φάση, χωρίς να τα καταφέρει.

Είναι αλήθεια ότι ο Απόλλωνας έκανε καλύτερη εμφάνιση από τον ΠΑΣ. Ωστόσο μετρούν οι βαθμοί και τα γκολ. Από την άποψη αυτή ο ΠΑΣ είναι ο μεγάλος ωφελημένος από το παιχνίδι αυτό. Όλα τα υπόλοιπα θα ξεχαστούν και θα μείνει μόνο το σκορ και η απεικόνισή του στον βαθμολογικό πίνακα. Βλέποντας μισογεμάτο το ποτήρι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η εικόνα της ομάδας και θα είναι καλύτερη από τη σημερινή στα επόμενα παιχνίδια. Σήμερα ήταν ματς ειδικών συνθηκών και έτσι πρέπει να το κριτικάρουμε. Οι κυανόλευκοι κρατούν τη νίκη και συνεχίζουν. 

Ο διαιτητής Ζαχαριάδης ελέγχεται για τη φάση της αποβολής του Βάσιτς, αφού στο βίντεο φαίνεται ότι η μπάλα τον βρήκε στο πρόσωπο. Επειδή είχε απλωμένα τα χέρια, σε πρώτο χρόνο στο γήπεδο και για γυμνού οφθαλμού φάνηκε ότι απέκρουσε με τα χέρια. Αυτή η αντίληψη δημιουργήθηκε σε όλο τον κόσμο που ήταν στο γήπεδο. Χέρι είδε ο διαιτητής και έδειξε την κόκκινη κάρτα. Δεν έχει την πολυτέλεια του βίντεο που έχουν όλοι οι αυστηροί κριτές του! Άλλες φάσεις δεν του ξέφυγαν.


ΤΟ ΓΚΟΛ

7’: Σε κάθετη από το κέντρο από τον Μπουκουβάλα στον Μάνο, κερδίζει στο σπριντ τον Κύργια, μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά, σουτ από θέση τετ α τετ και 1-0.

ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ

18': Δοκάρι για τον Απόλλωνα Σμύρνης! Φάουλ για τους φιλοξενούμενους από τα δεξιά και σε καλή θέση. Ντεφεντερίκο γεμίζει, κεφαλιά Κύργια, διώχνει προσωρινά η άμυνα του ΠΑΣ, σουτ μέσα από την περιοχή και δεξιά του Μπεντινέλι η μπάλα σταματά στην οριζόντια δοκό του Βελλίδη στην επαναφορά, κεφαλιά του Οριουέλα, στην αγκαλιά του γκολκίπερ των γηπεδούχων.

Η ΑΠΟΒΟΛΗ

75’: Ο Μάνος βγήκε θαυμάσια στον κενό χώρο και βγήκε να αποκρούσει ο γκολκίπερ Βάσιτς. Ο διαιτητής Ζαχαριάδης έκρινε ότι απέκρουσε τη μπάλα με το χέρι και έδωσε φάουλ υπέρ του ΠΑΣ και κόκκινη κάρτα στον γκολκίπερ. Οι Απολλωνιτές υποστήριξαν ότι η μπάλα βρήκε το κεφάλι και όχι το χέρι και κακώς έγινε η αποβολή. Ο Απόλλων συνέχισε με 10 παίκτες και επειδή είχε κάνει τις 3 αλλαγές, τερματοφύλακας έπαιξε ο Οριουέλα.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

5': Σέντρα Νικολιά από τα αριστερά, ούτε ο Μάνος, ούτε ο Κριζμάν μπορούν να πιάσουν την κεφαλιά από την καρδιά της περιοχής του Απόλλωνα και άουτ.

9': Κόρνερ για τον Απόλλωνα από τα αριστερά. Πλασαριστά Ντεφεντερίκο και Μπεντινέλι, σέντρα του δεύτερου, ο Ναζλίδης πλασέ "άψυχο" από τη μικρή περιοχή, ο Βελλίδης μπλοκάρει.

31': Καλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ. Ο Μπουκουβάλας σηκώνει κεφάλι, κάνει τη σέντρα ακριβείας από τα 20 μέτρα, κεφαλιά στην κίνηση του Κρίζμαν, διώχνει με εξαιρετική επέμβαση ο Βάσιτς και σε δεύτερο χρόνο μπλοκάρει την μπάλα.

78': Κόρνερ από τα αριστερά με τον Σεργκελασβίλι. Κεφαλιά Τζημόπουλου, άουτ.

80’: Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ, όταν ο Νικολιάς βγήκε στην κόντρα, μπήκε στα καρέ του Απόλλωνα και αντί να τσιμπήσει τη μπάλα δεξιά στον Μάνο που ήταν μόνος του, προτίμησε να τελειώσει αυτός τη φάση ανεπιτυχώς. Αν έδινε τη μπάλα στον Μάνο θα γίνονταν το 2-0.

89': Φάουλ για τον Απόλλωνα σε καλή θέση από τα δεξιά του ημικύκλιου. Ο Ντεφεντερίκο στην εκτέλεση, στην αγκαλιά του Βελλίδη.

90'+4: Ο Νικολιάς "αδειάζει" τον Κύργια από τα δεξιά της επίθεσης του ΠΑΣ, σε πλάγιο τετ α τετ με τον Οριουέλα, που λέει "όχι" και απομακρύνει σε κόρνερ.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ζαχαριάδης (Μακεδονίας) Βοηθοί: Ψαρρής (Ζακύνθου), Σάββας (Σερρών) Τέταρτος: Φωτιάς (Πέλλας). Με Κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Μιχαήλ (8’), Σκόνδρας (53’), Λίλα (65’) – Μπεντινέλι (4’).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Βελλίδης, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Σκόνδρας, Μπουκουβάλας, Σεργκελασβίλι, Νικολιάς, Γιάκος (85’ Ξύδας), Μάνος (90’ Λεό), Κρίζμαν (72’ Αθανασιάδης).

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Βάσιτς, Στάθης, Ναδάλες, Βαφέας (46’ Ακόστα), Κύργιας, Οριουέλα, Γαρουφαλιάς (72’ Βάρκας), Ντ' Ούρσο, Μπεντινέλι, Ντεφεντέρικο, Ναζλίδης (63’ Ριβέρο).