Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Άρης έπεσε στη φάκα που του έστησε ο Πετράκης

Ο ΠΑΣ 1-0 κέρδισε δίκαια τον Άρη με αυτογκόλ του Δεληζήση (ΦΩΤΟ sport-fm)

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με νίκη και καλή εμφάνιση συνδύασε την επιστροφή στο σπίτι του και στο ιστορικό στάδιο «Ζωσιμάδες» ο ΠΑΣ.
Παίζοντας έξυπνα, με πειθαρχία, πάθος, αποφασιστικότητα και υπό την μαεστρική καθοδήγηση του Γιάννη Πετράκη, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κέρδισε 1-0 τον Άρη και έδειξε ότι βρίσκει τον σωστό δρόμο και τα πατήματα. Το γκολ της νίκης σημειώθηκε στο 65’ όταν σε σουτ του Λεό μέσα από την περιοχή, η μπάλα βρήκε τα πόδια του Δεληζήση και κατέληξε στα δίχτυα του Κουέστα. Ήταν δε αρκετό για να δώσει τη νίκη στον ΠΑΣ, που το κράτησε μέχρι το τέλος. 

Ο Άρης στο 29’ είχε δοκάρι με σουτ του Ματέο Γκαρσία, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απειλητικός στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Είχε μεν την υπεροχή, αλλά χωρίς να είναι επικίνδυνος, αφού οι παίκτες του έκαναν πολλά λάθη. Πίεσε μόνο στο τελευταίο 10λεπτο όπου έφτασε κοντά στην ισοφάριση στο 86’ με τον Γκάμα και στο 94’ με τον Δεληζήση. Και στις δύο περιπτώσεις ο Βελλίδης έκανε σωτήριες επεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΣ, είχε περισσότερες ευκαιρίες από τους φιλοξενούμενους, όπως στο 14’ με τον Λεό, στο 19’ με τον Μυστακίδη, στο 29’ με τον Βιδάλ, στο 30’ με τον Μυστακίδη, στο 39’ με τον Νικολιά.

Η νίκη αυτή, πέρα από το πάθος και την αυτοσυγκέντρωση που είχαν οι παίκτες, φέρει και τη σφραγίδα του Γιάννη Πετράκη. Ο πανέξυπνος Κρητικός τεχνικός, γνωρίζοντας ότι ο Άρη έχει μεγάλη ποιότητα από το κέντρο και μπροστά, με παίκτες εγνωσμένης αξίας που μπορούν να κάνουν την ζημιά και γνωρίζοντας επίσης ότι ο Άρης έχει αδυναμίες στην άμυνα με βαριά κορμιά και αργές επιστροφές, κατέστρωσε ένα πανούργο σχέδιο, μέσα στο οποίο παγιδεύτηκε και ο Ερέρα. Επίτηδες έδωσε χώρο στον Άρη για να έχει κατοχή μπάλας και να βγαίνει η άμυνά του ψηλά, του έφραξε όλους τους διαδρόμους και παγίδεψε τους μέσους έξω από τα καρέ του Βελλίδη για να μη μπορούν ούτε να βγάλουν κάθετες πάσες στον Γιουνές, ούτε να μπουν στα καρέ. Έτσι αναγκάστηκαν να παίζουν παράλληλο ποδόσφαιρο, ψάχνοντας αναγκαστικά να βρουν λύσεις με σέντρες από τα πλάγια, που ήταν εύκολη υπόθεση για την καλά οργανωμένη αμυντική γραμμή και για τον πολύ καλό Βελλίδη. 

Τραβώντας την άμυνα ψηλά, ο ΠΑΣ σαν σαΐτα έβγαινε μπροστά με γρήγορες αντεπιθέσεις και κάθε αντεπίθεση ήταν και ένα πρόβλημα για τους φιλοξενούμενους. Με αντεπίθεση βγήκε το γκολ από αριστερά, με αντεπιθέσεις δημιουργήθηκαν και οι ευκαιρίες. Και από την άλλη πλευρά οι παίκτες του Άρη ένιωθαν ασφυκτικά κλεισμένοι μέσα σε έναν κύκλο, από τον οποίο δεν μπορούσαν να βγουν. Γι’ αυτό έκαναν λάθη και έχασαν μπάλες. Τα επισήμανε αυτά ο Ερέρα στις δηλώσεις, ότι ο ΠΑΣ έπαιξε σαν …φιλοξενούμενος και ο Άρης σαν γηπεδούχος, αλλά μάλλον αντιλήφθηκε την παγίδα κατόπιν εορτής. Γιατί αν αντιλαμβανόταν την παγίδα του Πετράκη, θα άλλαζε και το σύστημα της ομάδας του. Ο Άρης τελείωσε το ματς όπως το ξεκίνησε. Με άνοστη κατοχή μπάλας, μπλοκαρισμένο το κέντρο του, πολλά λάθη και αμυντική αστάθεια, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει άλλα δύο γκολ. 

Ο Πετράκης διάβασδε πολύ καλά το ματς και όλα του βγήκαν στο παιχνίδι, όπως τα σχεδίασε στις προπονήσεις. Δίκαια πέρα για πέρα η νίκη του ΠΑΣ. Έδειξε ότι έχει δυνατότητες σαν ομάδα, αρκεί να υπάρχει από τον κόσμο υπομονή. Κάθε ματς έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και κάθε φορά ο Πετράκης ανακατεύει την τράπουλα για να βγάλει λαγό από το μανίκι.


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Όλοι οι παίκτες του ΠΑΣ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Θα ξεχωρίσουμε ιεραρχικά βάσει της εμφάνισης τον Μάρκο Βελλίδη που έκανε 2 με 3 σωτήριες επεμβάσεις. Τον Τσικάρσκι που έβγαινε στην αντεπίθεση με πολύ άνεση, αλλά είχε γρήγορες επιστροφές και έσβησε τον προσωπικό του αντίπαλο. Τον Νικολιά που κατέβαζε γρήγορα τη μπάλα και ήταν συνεχή πηγή κινδύνου για τον Άρη. Τον Λίλα που κέρδισε όλες τις μάχες στο κέντρο. Τον Τζημόπουλο που ήταν αλάνθαστος και κέρδισε όλες τις μονομαχίες στο ψηλό παιχνίδι αλλά και όταν η μπάλα ήταν χαμηλά. Τον Λεό που όταν έπαιρνε τη μπάλα αναστάτωνε τους αμυντικούς. Τους Σκόνδρα και Μιχαήλ, όπως και τον Μπουκουβάλα που έκαναν κατάθεση ψυχής. Τον Μυστακίδη που γύρισε πίσω να βοηθήσει αλλά έβγαινε και στην κόντρα επίθεση και τον Βιδάλ που πάλεψε πολύ και έβγαλε αρκετές μπαλιές στους επιθετικούς.

Ο Άρης ήρθε με τον αέρα του φαβορί έχοντας στο ενεργητικό του τρεις νίκες στη σειρά. Αρχικά νόμιζε ότι και από τα Γιάννινα θα περάσει αέρα όπως έκανε στη Λαμία, αλλά προφανώς δεν κατάλαβε ότι εδώ είναι «Ζωσιμάδες» και κουμάντο κάνει μόνο ο ΠΑΣ. Όταν οι παίκτες του Ερέρα αντιλήφθηκαν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία, κάνοντας πολλά λάθη. Βέβαια από το περασμένο ματς με τον Λεβαδειακό έδειξε ότι έπεσαν οι στροφές του, αλλά δεν παύει να είναι καλή και ποιοτική ομάδα. Όμως έπεσε στα μπλόκα του ΠΑΣ και στο έξυπνο παιχνίδι των γηπεδούχων. Η ήττα αυτή ήταν μια ανώμαλη προσγείωση για αυτή την σπουδαία ομάδα.


ΚΑΛΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Καλή η διαιτησία του Γρατσάνη. Καλός ρέφερι που είδε από κοντά όλες τις φάσεις. Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν Βελλίδης, Σκόνδρας (ΠΑΣ), Μπρούνο Γκάμα (Άρη).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πετράκης): Βελλίδης – Σκόνδρας, Μιχαήλ, Τζημόπουλος – Μπουκουβάλας, Νικολιάς, Λίλα, Βιντάλ (89’ Σιόντης), Τσικάρσκι – Μυστακίδης (63’ Κρίζμαν), Λεό (75’ Αθανασιάδης) 


ΑΡΗΣ (Ερέρα): Κουέστα - Τζανακάκης, Δεληζήσης, Βέλεθ, Κολάσο - Ματίγια, Μπάσα (80’ Σιώπης) – Ντιγκινί (80’ Ναζλίδης), Γκαρσία (80’ Μαρτίνες), Γκάμα – Γιουνές