Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Θαλής Τσιριμώκος: Ο Πέδρο Κόντε είναι μεγάλος φορ

Αποκαλυπτική συνέντευξη με τον παλιό μεγάλο κανονιέρη του "Άγιαξ" Θαλή Τσιριμώκο

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνεχίζει ο Πέδρο Κόντε να σκοράρει σε κάθε παιχνίδι του ΠΑΣ και να κλέβει την παράσταση. Πέτυχε 13 γκολ, πιάνοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ τους Ανσαριφάρντ και Πρίγιοβιτς. Και έπεται συνέχεια. Επιλέξαμε να μας μιλήσει για τον Ισπανό φορ και να μας σκιαγραφήσει το προφίλ του ένας παλιός κανονιέρης του ΠΑΣ, ο Θαλής Τσιριμώκος, που την αγωνιστική σεζόν 1979-80 σημείωσε 16 γκολ στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής με τη φανέλα του «Άγιαξ», που λίγο έλειψε να βγει πρώτος σκόρερ. Τότε πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε με 25 γκολ ο Μπάγεβιτς της ΑΕΚ, αλλά ο Τσιριμώκος κατέχει αυτό το ρεκόρ, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Ήταν και αυτός ένας πολύ μεγάλος επιθετικός, με καριέρα σε Καλλιθέα, ΠΑΣ, Άρη, ΟΦΗ και άλλες ομάδες. 

Μιλώντας για τον Κόντε, βασικά του ευχήθηκε να σπάσει το δικό του ρεκόρ, ενώ τόνισε ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολύ μεγάλου γκολτζή και κανονιέρη. Περιγράφοντας και τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, μπαίνοντας στο κάδρο των μεγαλύτερων επιθετικών που πέρασαν από τα Γιάννινα. Πάμε κατευθείαν στη συνέντευξη που έδωσε ο Θαλής Τσιριμώκος στον «Η.Α».


Ως παλιός κανονιέρης του ΠΑΣ, θέλουμε την δική του άποψη για τον Πέδρο Κόντε.

Το πιο καλό στοιχείο του είναι ότι ξέρει να παίρνει θέση μέσα στην περιοχή και να βγαίνει έξυπνα στην πλάτη της άμυνας. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν μόνο οι μεγάλοι παίκτες. Επίσης δεν βιάζεται και έχει μεγάλη ψυχραιμία στο σκοράρισμα. Είναι κοντρολαρισμένος ποδοσφαιριστής, ξέρεις πότε και πώς θα σουτάρει ή θα πλασάρει, ανάλογα με την περίσταση. Ο Κόντε, επειδή τον παρακολουθώ από πέρσι, έχει στοιχεία μεγάλου σέντερ φορ. Σε σχέση με πέρσι είναι πολύ καλύτερος φέτος. Γιατί έδεσε με τους υπόλοιπους παίκτες. Ένας φορ δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του αν δεν έχει και συνεργασία με τους άλλους συμπαίκτες. Αλλά, ως ατομικά στοιχεία, έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα και αυτό είναι κάτι που το δίνει η φύση, είναι το ταλέντο και δεν γίνεται στην προπόνηση.

Τυχερός ο ΠΑΣ που βρήκε έναν τόσο μεγάλο παίκτη και μάλιστα από ομάδα Γ’ Εθνικής της Ισπανίας.

Οι μεταγραφές είναι και θέμα τύχης. Ο Κόντε είναι μέσα στους μεγάλους επιθετικούς που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από τον ΠΑΣ Γιάννινα, με κορυφαίο όλων τον Αλβαρέζ. Πέρασαν και πριν από τον ΠΑΣ μεγάλοι επιθετικοί, που χωρίς να είναι κλασικοί φορ, έβαζαν γκολ, όπως ο Κοντογιωργάκης, ο Μπρεντάνος, ο Γκλασμάνης και άλλοι. Κάθε εποχή έχει τα δικά της δεδομένα και ο κάθε παίκτης τα δικά του χαρακτηριστικά. Αλλά ως παρουσία και σύμφωνα με την απόδοσή του ο Κόντε ανήκει στην παρέα των μεγάλων επιθετικών της Ιστορίας του ΠΑΣ. Είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ομάδα, γιατί και με μισή ευκαιρία μπορεί να κάνει το γκολ και να πάρει το παιχνίδι. Είναι μεγάλο σέντερ φορ, το είπα και στην αρχή. Τον βοηθά και το σύστημα 3-5-2 που παίζει ο Πετράκης.

Αφού μιλάμε για τον Κόντε που είναι το πρόσωπο των ημερών. Τι λες, μπορεί να σταθεί σε μεγαλύτερη ομάδα; Αν συνεχίσει έτσι, αυτό θα είναι ως μια φυσική συνέπεια, να μη κρυβόμαστε.

Έχει τα προσόντα να σταθεί και σε μεγάλη ομάδα. Δεν του λείπει τίποτα. Είναι έτοιμος παίκτης. Απλά στις μεγάλες ομάδες υπάρχει ανταγωνισμός και πίεση για το αποτέλεσμα, για τον στόχο, για τον πρωταθλητισμό. Σε ένα ντεφορμάρισμα, σε μια κακή στιγμή, μπορεί να μην του το συγχωρέσουν. Ενώ στα Γιάννινα εισπράττει όλη την αγάπη του κόσμου και δεν θα του πει κανείς τίποτα, είτε βάλει το γκολ, είτε όχι. Αυτό είναι ένα σημείο της διαφοράς συνθηκών που υπάρχουν όταν πας σε μεγαλύτερη ομάδα. Τα έχω ζήσει και εγώ και τα ξέρω. Έχει όμως ο Κόντε όλα τα προσόντα να σταθεί όπου και αν πάει. Επαναλαμβάνω, έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους μεγάλους σέντερ φορ μέσα στην περιοχή. Και επίσης δεν παίζει μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για την ομάδα. Παρατήρησα πολλές φορές, ότι έχει σπάσει την μπάλα για να κάνουν άλλοι παίκτες το σουτ και έχει ομαδικότητα στο παιχνίδι του.

Ποια είναι τα μυστικά αυτής της θέσης;

Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Βασικά να έχεις έμφυτο το γκολ και να μπαίνεις όταν πρέπει στις φάσεις. Θέλει ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, να μην είσαι εκνευρισμένος. Πρωτίστως να κυνηγάς τις φάσεις και όχι μόνο το γκολ. Αν κυνηγάς μόνο το γκολ, μπορεί να αγχωθείς αν σου πάει κάτι στραβά. Αν μπαίνεις κατάλληλα στις φάσεις, θα βρεις και την ευκαιρία να στείλεις τη μπάλα στα δίχτυα. Σου τα λέω αυτά από προσωπική εμπειρία αφού έπαιξα πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση και σε επίπεδο Α’ Εθνικής.

Να σε ρωτήσω, Θαλή, κάτι το κλασικό. Ο γκολτζής γεννιέται ή γίνεται με την προπόνηση;

Γεννιέται και είναι χάρισμα. Είναι να έχεις το γκολ. Το να βγεις στην κατάλληλη θέση, να δεις που είναι ο τερματοφύλακας και να έχεις την αστραπιαία σκέψη πως θα κάνεις το σουτ και πως θα μπεις στη φάση, είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποκτήσεις στην προπόνηση. Ναι, με την προπόνηση ένας σέντερ φορ μπορεί να βελτιώνει κάποια πράγματα, να συντονίζεται καλύτερα με τους υπόλοιπους παίκτες, αλλά τα στοιχεία που σε ανέφερα πριν δεν μπορεί να στα φτιάξει κανένας προπονητής. Είναι έμφυτα.

Πέρσι άρεσε πολύ στον κόσμο αυτό που ευχήθηκες στον Κόντε μέσα από συνέντευξη που κάναμε στον «Η.Α», να σπάσει το δικό σου ρεκόρ. Φέτος φαίνεται να το πλησιάζει….

Μακάρι να το σπάσει. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι σε τέτοιες ιστορίες. Αυτά που έκανα το 1980 εγώ, αυτά που έκανε πριν από μένα ο Αλβαρέζ, αυτά που κάνει τώρα ο Κόντε, έγιναν όλα με τη φανέλα του ΠΑΣ και ανήκουν στην ομάδα. Τα 16 γκολ που έβαλα εγώ τη σεζόν 1979-80 δεν είναι δικά μου αλλά όλης της ομάδας. Απλά εγώ σκοράρισα. Είχα δίπλα μου και μεγάλους παίκτες, όπως οι Μοντέζ, Κοντογιωργάκης, Σεϊταρίδης, Μπρεντάνος, Σοφιάς, Λιάκος, Γκλασμάνης. Είναι θεμιτό, παίζοντας για την ομάδα να έχει ο κάθε παίκτης και την προσωπική του διάκριση, αλλά πάνω από όλα η ομάδα. 

Τα ρεκόρ είναι της ομάδας και όχι των παικτών. Πρώτα μετρά ότι το 1980 παίκτης του ΠΑΣ βγήκε δεύτερος σκόρερ στην Α’ Εθνική και μετά ότι ο Τσιριμώκος ήταν ο παίκτης που έβαλε τα 16 γκολ. Μου άρεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Κόντε, όταν βραβεύτηκε πρόσφατα, που είπε ότι τα βραβεία ανήκουν και στους άλλους παίκτες. Είναι σωστός. Έτσι πρέπει να είναι όλοι οι παίκτες. Να έχουν συναίσθηση ότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό και κανένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να σημειώσει περισσότερα γκολ από μένα. Και θα του δώσω και προσωπικά τα συγχαρητήρια. Μακάρι να ζούσε και ο Αλβάρα και να ερχόμασταν στα Γιάννινα να τον συγχαρούμε.

Συνέχεια μιλάς για τον Αλβαρέζ…

Τον θεωρώ ως τον κορυφαίο σέντερ φορ που πέρασε από τον ΠΑΣ, χωρίς να θέλω να μειώσω όλους τους υπόλοιπους. Ήταν ανώτερος από όλους μας.

Οι δικές σου εμπειρίες και αναμνήσεις από τον ΠΑΣ;

Ο κόσμος είναι η δύναμή του. Πάντα στα Γιάννινα αγαπά και ανεβάζει ψηλά τους παίκτες. Είχα καλούς συμπαίκτες ως χαρακτήρες και ως ποιότητα, αλλά και καλούς παράγοντες που με βοήθησαν πολύ, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Στην αρχή είχα και εγώ πρόβλημα προσαρμογής, αλλά το ξεπέρασα και πήγα καλά. Και στη συνέχεια γύρισα στα Γιάννινα πριν από 10 χρόνια, για να βοηθήσω τον Χριστοβασίλη στο έργο του με την ανάληψη του ΠΑΣ, χωρίς να θέλω να κάνω καριέρα παράγοντα. Και νομίζω ότι τον βοήθησα σημαντικά.

Πως βλέπεις την πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα;


Ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί μερικές φορές, από την υπερβολική αγάπη του, μπορεί να κάνει άθελά του ζημιά. Ανεξάρτητα αν ζω με την οικογένειά μου στην Αθήνα, παρακολουθώ τις εξελίξεις στην ομάδα. Διάβαζα να γράφουν φίλαθλοι να φύγει ο ένας, να φύγει ο άλλος και πάει λέγοντας, αυτό κάνει κακό. Και θεωρώ ότι ο κ. Χριστοβασίλης είναι από τους πιο πετυχημένους προέδρους του ΠΑΣ. Μην ξεχνά κανείς ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία η ομάδα βγήκε στην Ευρώπη, σταθεροποιήθηκε στη Σούπερ Λίγκα σε υψηλές θέσεις στην βαθμολογία και καλό ποδόσφαιρο. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας προπονητής που είναι στον πέμπτο χρόνο θητείας δείχνει ωριμότητα από πλευράς διοίκησης. 

Μπορεί ο Χριστοβασίλης ή ο κάθε Χριστοβασίλης να μην έχει τα εκατοντάδες εκατομμύρια για να έχει έντεκα παιχταράδες στην ομάδα με πανάκριβα συμβόλαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά που έγιναν στην ομάδα δεν είναι καλά. Ούτε πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με το παρελθόν. Γιατί η κάθε εποχή έχει τα δικά της. Η εποχή Χριστοβασίλη στον ΠΑΣ, με τα οποία λάθη μπορεί να έγιναν, είναι πετυχημένη. Χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο, να είναι όλοι μονιασμένοι, για να στηρίξουν την ομάδα ώστε να έχει μια αξιοπρεπή πορεία στη Σούπερ Λίγκα, με ότι μπορεί να πετύχει μέσα από αυτή. Ο καθένας μπορεί να έχει την δική του άποψη, που είναι σεβαστή, αλλά βάσει των αποτελεσμάτων και της πορείας της ομάδας, αυτή η εποχή είναι πετυχημένη για τον ΠΑΣ.