Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ: Ο Μπάρι Χουλσόφ και το χαμένο στοίχημα του ΠΑΣ


Δεξιά ο Μπάρι Χουλσόφ με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο, τον Δεκέμβριο του 1991 κατά την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου του Ολλανδού τεχνικού

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΦΩΣ (ΣΤΗΛΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑΝΝΙΝΑ)

Από τα βαριά ονόματα που πέρασαν από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα στα 51 χρόνια ιστορίας του ήταν και ο Μπάρι Χουλσόφ, αμυντικός του μεγάλου Άγιαξ της παρέας του Γιόχαν Κρόιφ που σήκωσε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Ο Μπάρι Χουλσόφ ήταν και στον τελικό με τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου 1971, προσωπικός φρουρός του Αντώνη Αντωνιάδη. Ο μεγάλος άσσος του παρελθόντος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να δουλέψει προπονητής, ξεκινώντας από τον ΠΑΣ Γιάννινα το καλοκαίρι του 1991. Χρονιά που η τοπική ομάδα υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική και είχε πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως. 

Ο Χουλσόφ ήρθε με όνειρα στα Γιάννινα, για να περάσει τη δική του φιλοσοφία που έμαθε τόσα χρόνια στην ποδοσφαιρική μηχανή του Άγιαξ. Καθώς είχε διατελέσει μετέπειτα διευθυντής των ακαδημιών του στο Άμστερνταμ. Όπως είχε ένα σοβαρό…. «ελάττωμα»! Δεν ήξερε τα προβλήματα και τη νοοτροπία που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ήξερε για…. απλήρωτους παίκτες, για αποχές από τις προπονήσεις  και άλλα τέτοια που συνάντησε στα Γιάννινα. Ο Χουλσόφ προσπαθούσε να περάσει στην ομάδα πράγματα που ήταν χρόνια μπροστά. Αυτά που έλεγε το 1991, οι παίκτες να παίζουν σε όλες τις θέσεις, ακόμα και τερματοφύλακες, η άμυνα να ξεκινά από την επίθεση και η επίθεση από την άμυνα, τα λένε οι σημερινοί προπονητές! Και ας πέρασαν από τότε 26 χρόνια. Ήταν της σχολής του Άγιαξ που έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, όλοι στην επίθεση και όλοι στην άμυνα. 

Καλοκαίρι του 1991 σε προπόνηση του ΠΑΣ στο στάδιο "Ζωσιμάδες". Δεξιά ο Μπάρι Χουλσόφ με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο


Δεν άντεξε για πολύ ο Χουλσόφ στον ΠΑΣ, καθώς υπήρχαν οικονομικά προβλήματα. Δεν πληρωνόταν ο ίδιος, οι παίκτες έκαναν αποχές από τις προπονήσεις και έτσι στις 7 Δεκεμβρίου 1991 υπέβαλε την παραίτησή του και μετά από λίγες μέρες αναχώρησε για την πατρίδα του. Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε. Γύρισε τις επιταγές που είχε στα χέρια του στη διοίκηση χωρίς να της σφραγίσει, χάρισε ό,τι χρήματα είχε να παίρνει και γύρισε στην Ολλανδία. Απλά σε μια δήλωση που έκανε στον υπογράφοντα και δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» είπε λακωνικά: «Νόμιζα ότι το ποδόσφαιρο είναι ίδιο σε όλο τον κόσμο και έχει τους ίδιους κανόνες, αλλά δεν είναι έτσι. Αλλιώς το έμαθα εγώ στον Άγιαξ και στην πατρίδα μου και αλλιώς το βρήκα εδώ. Δεν μπορώ να το αλλάξω και πρέπει να φύγω…». 

Ο ΠΑΣ συνέχισε από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά με υπηρεσιακό προπονητή τον Στέφανο Βασιλειάδη και από τον  Ιανουάριο για λίγο διάστημα με τον Γιώργο Σιόντη. Τελείωσε το πρωτάθλημα με τον Θανάση Δημητριάδη. Ο Χουλσόφ στην ολιγόμηνη παραμονή του στα Γιάννινα, εκτός από τις υποχρεώσεις του στον ΠΑΣ, έτρεχε συνεχώς στα ερασιτεχνικά γήπεδα της περιοχής για να δει αγώνες και να εντοπίσει ταλέντα. Κάτι που δεν έκανε κανείς άλλος προπονητής στα μετέπειτα χρόνια, μέχρι τις μέρες μας. Ως προπονητής του ΠΑΣ είχε την τύχη, με αφορμή ένα φιλικό παιχνίδι του ΠΑΣ στην Κέρκυρα, να συναντήσει και τον Αντώνη Αντωνιάδη, 20 χρόνια μετά τον τελικό στο Γουέμπλεϊ που ήταν αντίπαλοι. Η συγκίνηση μεγάλη, ειδικά όταν ο Χουλσόφ του αποκάλυψε ότι ακόμα φυλάει τη φανέλα του ψηλού, καθώς τότε οι παίκτες είχαν τη συνήθεια στο τέλος των αγώνων να ανταλλάσουν φανέλες. 

Πάνω δεξιά ο Μπάρι Χουλσόφ στη μεγάλη ομάδα του Άγιαξ 


Το καλοκαίρι του 1991 με διερμηνέα τον μακαρίτη Λάκη Στεργίου κάναμε μια μεγάλη συνέντευξη στον Χουλσόφ, εν μέσω προετοιμασίας της ομάδας στο Μέτσοβο. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη αυτή, καθώς έχουν διαχρονική αξία: «Στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί παίκτες, αλλά οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν διάρκεια, γιατί λείπουν οι υποδομές, κάτι που έχουν οι ευρωπαϊκές ομάδες. Βλέπω στις ελληνικές ομάδες κάθε χρόνο και διαφορετικές συνθέσεις. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες δεν γίνεται αυτό και χτίζουν τα καλούπια για πολλά χρόνια. Το ελληνικό ποδόσφαιρο αν αποκτήσει υποδομή και οργάνωση μπορεί να ανταγωνιστεί το ευρωπαϊκό. Δεν με φοβίζει που δουλεύω σε έναν άγνωστο χώρο, γιατί οι νόμοι του ποδοσφαίρου είναι παντού ίδιοι».

Ο Μπάρι Χουλσόφ αρχές δεκαετίας του '70 με τη φανέλα του μεγάλου Άγιαξ


Η συνέντευξη έγινε καλοκαίρι, πριν γνωρίσει τα επιμέρους οικονομικά προβλήματα. Έτσι, για την δουλειά του στον ΠΑΣ ανέφερε: «Θα πάμε καλά στο πρωτάθλημα μόνο αν δουλέψουμε επαγγελματικά. Θέλω να δώσω περισσότερο επιθετικό ρυθμό στην ομάδα και να απελευθερώσω παίκτες από στατικές θέσεις. Εγώ δεν δέχομαι να μου πει παίκτης ότι παίζω μόνο στην τάδε θέση. Όταν παραστεί ανάγκη θα παίξει παντού, ακόμα και τερματοφύλακας. Θέλω να τους δώσω τη φιλοσοφία του Άγιαξ. Να καταλάβουν όλοι οι παίκτες ότι πρέπει να παίζουμε ομαδικά. Για παράδειγμα η άμυνα να ξεκινά από την επίθεση και η επίθεση από την άμυνα. Με καλή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Ο Μπάρι Χουλσόφ στα μέσα Δεκεμβρίου 1991 αποχώρησε από τον ΠΑΣ. Κρίμα, γιατί πολλά είχαν να μάθουν και να διδαχτούν όλοι άνθρωποι της ομάδας από τον πλούτο των γνώσεών του και τις παραστάσεις από μεγάλα γήπεδα. Έμεινε για λίγους μήνες προπονητής στα Γιάννινα, αλλά άφησε την ταυτότητα του Ευρωπαίου τζέντλεμαν που μένει αναλλοίωτη και στις μέρες μας, για όσους τον γνώρισαν από κοντά.