Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Κοντά στα παιδιά ο ΠΑΣ, στηρίζει τους αγώνες "Run and Out"

Μια αξιόλογη προσπάθεια στηρίζει και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα


Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 αγκαλιάζει τα παιδιά, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον και αναλαμβάνει μέγας υποστηρικτής της αθλητικής γιορτής «Run and Out», τα τελικά της οποίας θα γίνουν στο ΕΑΝΚΙ Λιμνοπούλας, στις 26 και 27 Μαΐου.


Σύντομο Ιστορικό του Run and Out

Το Run & Out δημιουργήθηκε το 2009 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων , στην προσπάθεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του να δοκιμάσουν κάτι νέο και διαφορετικό , το οποίο θα τους επέτρεπε να αθληθούν αλλά παράλληλα να συναγωνιστούν μεταξύ τους . Εμπνευστής του είναι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Μερτζιανίδης. Άρχισε να καλλιεργείται τον Ιανουάριο του 2009 και σιγά-σιγά μπήκε σε πεδία κανόνων και κανονισμών . Δανείζεται στοιχεία από τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα αλλά δε μοιάζει με κανένα από αυτά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποδομής , καθώς το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μισό γήπεδο μπάσκετ και μια μπάλα . Στην αρχική του μορφή παίχθηκε στην αυλή του σχολείου αλλά θα μπορούσε άνετα να γίνει σε κάθε τύπο εδάφους ( χορτάρι , ταρτάν , παρκέ , άμμο κ.λ.π. ) και σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο . Δείχνει να ταιριάζει γάντι στο σχολικό αθλητισμό,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με κατάλληλες προσθήκες δεν μπορεί να παιχτεί και από μεγαλύτερες ηλικίες . Όσον αφορά τον τομέα της φυσικής αγωγής γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν εκρηκτικότητα , δύναμη, αντοχή , ταχύτητα , αντίληψη , συναρμογή και ομαδικότητα , καθώς και κάθε παράμετρο , που είναι ζητούμενη από τη γυμναστική. Είναι άθλημα-δημιούργημα της Ελλάδας και μπορεί να επεκταθεί στο εξωτερικό . 

Το άθλημα παρουσιάστηκε, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, από 20-22 Μαΐου 2011 , στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ , στην Κομοτηνή και στις 6 Σεπτεμβρίου σε σεμινάριο εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με παρουσία 200 ατόμων, στη Θεσσαλονίκη. Μια απ' τις κορυφαίες στιγμές του,ήταν την περίοδο 2010-2011, όταν το Run & Out διδάχθηκε σε 15 Δημοτικά σχολεία του Ν. Ιωαννίνων. 800 μαθητές και μαθήτριες το διδάχθηκαν και 400 απ' αυτούς πήραν μέρος στο πρωτάθλημα που ακολούθησε και που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Κάθε σχολείο είχε το όνομα ενός παιδιού, απ' αυτά που φιλοξενούνται στο ογκολογικό νοσοκομείο "Ελπίδα" , στα οποία στάλθηκαν αναμνηστικές φανέλες και μετάλια, καθώς και βιντεοσκοπημένα μηνύματα των μαθητών και μαθητριών. Παράλληλα στα Δημοτικά Σχολεία οι μαθητές συγκέντρωσαν ένα σεβαστό ποσό, που διατέθηκε για τις ανάγκες των παιδιών του "Ελπίδα"


Απ' το 2015 «βαφτίσαμε» το run and out αθλητική γιορτή, γιατί περί αυτού πρόκειται. Τα εσωτερικά πρωταθλήματα του 10ου Δημ. Σχολ. Ιωαννίνων και του 2ου Ανατολής έγιναν κανονικά, όπως κι αυτό με τα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων. Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά πήραν μέρος και Δημοτικά Σχολεία από άλλους Νομούς, στο δικό τους πρωτάθλημα. Στα Γιάννινα βρέθηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης Καβάλας, το Δημοτικό Σχολείο Μαντουκιού Κέρκυρας και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου Αθηνών.

Το Run & Out τιμήθηκε, το 2012, στα πλαίσια της δράσης "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση" του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και επίσης εγκρίθηκε η διάδοσή του από το Υπουργείο Παιδείας και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η Διεθνής Ένωση Συντακτών Ευρώπης (AIPS Europe), σε συνεδρίασή της στο Κλάγκενφουρντ της Αυστρίας, αποφάσισε ομόφωνα να γίνει χορηγός επικοινωνίας για να διαδοθεί στην Ευρώπη. Επίσης έχει προταθεί για Ευρωπαϊκό Βραβείο Fair Play. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ανέλαβε κι αυτός την προώθηση και τη διάδοσή του στην Ελλάδα και φέτος (2016) το πρότεινε για τα βραβεία UNESCO.

Το σάιτ του αθλήματος πήρε το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό (το έχει ετοιμάσει εξ ολοκλήρου 12χρονος μαθητής), ενώ υπάρχει και μικρού μήκους ταινίας που διακρίθηκε στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Περισσότερα στο: www.runandout.gr και στην ομάδα https://www.facebook.com/groups/Runandout/.

Η ταινία είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0A0kbz2Nzxk