Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η πιο μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣ και το νόημα των δηλώσεων Πετράκη

Ο Γ. Χριστοβασίλης πέτυχε να σταθεροποιήσει την ομάδα στην Α' Εθνική και ο Πετράκης να της δώσει την ελπίδα και το όραμα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αν είναι κάτι που έχει πετύχει ο ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια, είναι η σταθεροποίησή του στη σούπερ λίγκα και μάλιστα τερματίζοντας σε υψηλές για τα δικά του δεδομένα.
Στη νέα σαιζόν θα είναι για 6η συνεχόμενη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία, ενώ από το 1984 που υποβιβάστηκε μετά από μια δεκαετή παρουσία στην Α’ Εθνική (1974-1984) μέχρι να αρχίσει αυτό το σερί των νεώτερων χρόνων, ο «Άγιαξ» της Ηπείρου ακολουθούσε μια πορεία «ασανσέρ».


Σποραδικά ανέβαινε στην Α’ Εθνική και την επόμενη σαιζόν υποβιβαζόταν. Το ότι σταθεροποιήθηκε στη σούπερ λίγκα και μάλιστα σε θέσεις που φλερτάρουν και έξοδο στην Ευρώπη είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Πάνω σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε στον ΣΠΟΡ FM 94.6 ο προπονητής Γιάννης Πετράκης. Δηλαδή ότι πέτυχε ο ΠΑΣ να το διατηρήσει και στα επόμενα χρόνια, έχοντας κατά νου και το γνωστό αξίωμα ότι η διάρκεια είναι αυτή που καταξιώνει τις ομάδες. Πάνω στο θέμα αυτό δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε πάντα ρεαλιστές και να βλέπουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Αυτό που κατάφερε ο ΠΑΣ ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Για να ανέβεις κάπου θέλει μεγάλη προσπάθεια, για να διατηρηθείς είναι ακόμα πιο δύσκολο, αλλά και για να κάνεις βήμα μπροστά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να διασφαλιστεί αυτό που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια και πάνω σε αυτό πρέπει να μπει ό,τι είναι εφικτό. Δεν είναι εύκολο, διότι υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι σε αυτήν την κατεύθυνση, με αυτούς τους στόχους. Είναι πολλοί αριθμητικά και έχουν και μεγάλες δυνατότητες».

Με τις δηλώσεις αυτές του Πετράκη, επιβεβαιώνονται όσα είχαμε πολλές φορές τονίσει, ότι ο ΠΑΣ βασικά θα διατηρήσει το υπάρχον ρόστερ με τους παίκτες που θέλουν να μείνουν και θα το εμπλουτίσει με λίγες αλλά επιλεγμένες μεταγραφές νέων κατά κανόνα και φιλόδοξων παικτών που θέλουν να διακριθούν με τις ευκαιρίες που θα πάρουν.

Γι’ αυτό οι περισσότερες μεταγραφές θα είναι από την Ελλάδα, με παίκτες που τους ξέρουν σαν χαρακτήρες και τους έχουν παρακολουθήσει σε αγώνες. Από το εξωτερικό θα είναι μεταγραφές τύπου Ίλιτς, Ντε Βινσέντι, Τσάβεζ, Στρούνα, Λίλα που έγιναν κατά καιρούς. Με τα οικονομικά ανταλλάγματα προσιτά στα δεδομένα της ομάδας και με παίκτες που θα προσφέρουν. Τις επόμενες μέρες ίσως ανακοινωθεί η απόκτηση του 17χρονου Ντόλοβατς από την Σέρβικη ομάδα Ντόνι Σρεμ.

Ο κύριος όγκος των μεταγραφών, θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα, όταν θα τελειώσουν τα πλέι οφ και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της ΟΥΕΦΑ για τις αδειοδοτήσεις που δόθηκαν από την δευτεροβάθμιο επιτροπή της ΕΠΟ. Αν ο ΠΑΣ αποκτήσει το δικαίωμα να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ θα επισπευτούν οι διαδικασίες καθώς στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσει η προετοιμασία στις 17 Ιουνίου και θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ. Παράλληλα με το τέλος του μήνα θα ξεκαθαριστούν οριστικά οι εκκρεμότητες με Ίλιτς και Μανιά, καθώς θα πρέπει να δώσουν οριστική απάντηση στην ομάδα αν αποδέχονται ή όχι την πρόταση ανανέωσης που τους έγινε.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ

-Γράφτηκαν και πολλές ανακρίβειες αλλά και υπερβολές για το θέμα ελέγχου του φακέλου αδειοδότησης του Πανιωνίου. Ότι τάχα εκτός από την ξένη οικονομικοτεχνική εταιρία Deloitte ήρθαν στην Αθήνα και ελεγκτές της ΟΥΕΦΑ! Μα αν ήταν να έρθουν οι τεχνοκράτες της ΟΥΕΦΑ ποιος ο λόγος να συνεργαστούν με την εταιρία; Και τόσο δύσκολος ήταν ο φάκελος του Πανιωνίου για να έρθει όλη η ΦΙΦΑ στην Αθήνα;

-Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι ο έλεγχος έγινε από την Deloitte που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες οικονομικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο και θα υποβάλει το πόρισμα στην ΟΥΕΦΑ για να λάβει την οριστική απόφαση αποκλεισμού ή όχι του Πανιωνίου. Αυτό θα γίνει γνωστό προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, καθώς μεσοβδόμαδα τελειώνουν τα πλέι οφ.

-Γράφτηκε ότι η Παρτιζάν Τιράνων ζήτησε τον Άντι Λίλα. Όμως γρήγορα τις κόπηκε η όρεξη γιατί έχει ένα ακόμα χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ αλλά και ο διεθνής μέσος δεν είναι διατεθειμένος να φύγει. Ο Λίλα προπονείται στην Αυστρία με την Εθνική Αλβανίας και είναι πολύ πιθανόν να πάει στο EURO 2016 καθώς θα είναι στην αποστολή της τελικής επιλογής που θα κάνει ο Ντε Μπιάσι.

-Αν ο Λίλα πάει καλά στα γήπεδα της Γαλλίας στο EURO δεν αποκλείεται να έρθει καμία πρόταση πολύ σημαντική για τον ΠΑΣ και δεν θα έχει ο Χριστοβασίλης που να κρύψει τη χαρά του. Όλες οι ομάδες που έχουν παίκτες στο EURO αποζημιώνονται από την ΟΥΕΦΑ ανάλογα με το χρόνο που θα είναι η κάθε εθνική στη διοργάνωση. Ο ΠΑΣ βασικά θα εισπράξει πάνω από 100.000 ευρώ για την συμμετοχή στην προετοιμασία (μετρά και αυτός ο χρονος) και για τους αγώνες της προκριματικής φάσης. Αν οι Αλβανοί προκριθούν στη φάση των «16» τότε ο χρόνος θα είναι μεγαλύτερος όπως και η οικονομική αποζημίωση που θα πάρει ο ΠΑΣ. Γι’ αυτό λένε κάποιοι φίλαθλοι στο διαδίκτυο ότι γεννούν και τα…. κοκόρια του Χριστοβασίλη!


-Με τον Φερφελή οι πιθανότητες να μείνει είναι περιορισμένες. Πιθανόν να αποχωρήσει καθότι δεν έδειξε και πολλά πράγματα φέτος στην ομάδα. Εκτός και αν ο Πετράκης είδε κάτι άλλο που δεν βλέπουμε εμείς σαν φίλαθλοι, οπότε μπορεί να μείνει ο πανύψηλος επιθετικός.