Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ιδού ο νέος ΠΑΣ και πως θα πορευτεί στο πρωτάθλημα

Παρουσιάζουμε τον ΠΑΣ της νέας σαιζόν που χτίζεται από τον Γιάννη Πετράκη και τους συνεργάτες του

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κάθε μέρα που περνά ανεβαίνουν περισσότερο οι στροφές στον ΠΑΣ με τις καθημερινές προπονήσεις ενώ από την Κυριακή θα ξεκινήσει και το βασικό στάδιο προετοιμασίας στο Καρπενήσι.  

Μπορεί το ρόστερ και η ταυτότητα της ομάδας για τη νέα σαιζόν να μη έχουν διαμορφωθεί οριστικά, αλλά δεν θα αλλάξει κατά πολύ το αγωνιστικό πρόσωπο του ΠΑΣ σε σχέση με τη χρονιά που έφυγε. Λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και πάλι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» και είναι ευκαιρία με αφορμή το νέο ξεκίνημα να δώσουμε το στίγμα του νέου ΠΑΣ Γιάννινα. Βασικά στόχος και στη νέα σαιζόν θα είναι η άνετη παραμονή στην σούπερ λίγκα. 


Όσοι μιλάνε για έξοδο στην Ευρώπη και άλλα τέτοια προφανώς αεροβατούν. Μπορεί η πορεία της ομάδας στα τελευταία χρόνια να έχει ανεβάσει πιο πάνω τον πήχη από την απλή παραμονή, μεγαλώνοντας και τις προσδοκίες του κόσμου αφού και η έξοδος στην Ευρώπη φάνηκε εφικτή (το 2013 την πέτυχε αγωνιστικά, φέτος την άγγιξε), αλλά είναι προτιμότερο να ξεκινήσει η ομάδα προσγειωμένη και να κάνει σταθερά βήματα, παρά να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες και αν κάτι δεν πάει καλά γρήγορα να έρθει τρικυμία. 

Ο ΠΑΣ δεν είναι ακόμα στα επίπεδα που θα μπει με πολλά ατού στα χέρια του στον ανταγωνισμό για την έξοδο στην Ευρώπη. Είναι μια «μνημονιακή ομάδα», με χαμηλό μπάτζετ, με σφιχτή οικονομική διαχείριση για να κλειστούν τα ανοίγματα παρελθόντων ετών με πολυδάπανες και άσκοπες μεταγραφές, δεν έχει αδειοδότηση τα τελευταία χρόνια. Και το τελευταίο, συν τοις άλλοις (διαμαρτυρίες φιλάθλων, κόψιμο της ομάδας από την ΟΥΕΦΑ στο να παίξει στο Γιουρόπα Λίγκ) έχει επιφέρει και μείωση των μεταγραφών. 

Επιπλέον μη ξεχνά κανείς, ότι ο ΠΑΣ από το 1987 μέχρι το 2011 ήταν μια ομάδα ασανσέρ που ενώ είχε κόσμο, δυνατή έδρα, δεν μπορούσε να σταθεροποιηθεί στη σούπερ λίγκα. Τη μια χρονιά ανέβαινε και την άλλη υποβιβαζόταν. Άρα δεν ωρίμασαν ακόμα οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να πει ο ΠΑΣ ότι ξεκινά με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Τουλάχιστον επίσημα δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, για να είναι προσγειωμένοι οι φίλαθλοι και να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη περίσκεψη και ψυχραιμία τις δύσκολες στιγμές που πάντα υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. 

Μπορεί να υπάρχει η φλόγα της διάκρισης, του ονείρου, της ελπίδας ότι μπορεί να το πετύχει κι αυτό, αλλά επίσημα δεν μπορεί κανείς να το πει. Και δεν πρέπει να το πει. Ο ΠΑΣ θα ξεκινήσει την προετοιμασία και το πρωτάθλημα στα τέλη Αυγούστου με χαμηλούς τόνους και με στόχο βασικά να μείνει άνετα στη σούπερ λίγκα. Αν το πετύχει αυτό, κλειδώνει τον στρατηγικό στόχο, μπορώντας στη συνέχεια με άνεση να ανεβάσει περισσότερο τον πήχη και τις φιλοδοξίες.

Έκλεισε 7 χρόνια ο πρόεδρος

Στην πρώτη συγκέντρωση θα  δούμε πάλι γνωστά πρόσωπα, που ήταν πέρσι, ακόμα και πρόπερσι. Αυτό είναι και ένα από τα ατού της ομάδας καθώς οι πολλές αλλαγές δεν κάνουν καλό. Ειδικά στον πάγκο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όσο περισσότερο μένουν οι ίδιοι παίκτες και προπονητές τόσο μεγαλύτερη συνοχή αποκτά η ομάδα. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης συνεχίζει να είναι ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος της ομάδας. Μάλιστα στις 3 Ιουλίου κλείνει 7 χρόνια στην ηγεσία της ομάδας και μπαίνει στον 8ο χρόνο. Επίσημα την ηγεσία της ομάδας ανέλαβε στις 3 Ιουλίου 2008 καθώς υπογράφηκε το συμφωνητικό και βγήκε το κοινό ανακοινωθέν με τον προκάτοχό του Αλέξη Κούγια. Στα 7 χρόνια της θητείας του Γιώργου Χριστοβασίλη ο ΠΑΣ ανέβηκε τη σαιζόν 08-09 στην σούπερ λίγκα μετά από 10 χρόνια, έχει δύο πρωταθλητισμούς στη Β’ Εθνική και 5 πρωταθλήματα στη σούπερ λίγκα τερματίζοντας σε καλές θέσεις. Επειδή στο ποδόσφαιρο όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πετυχημένη 7ετία του προέδρου.

Αδίκησε πολλές φορές τον εαυτό του

Πέρα απ’ αυτό ο Γιώργος Χριστοβασίλης είναι πλέον ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣ, όπως επίσης και ο μακροβιότερος στην Α’ Εθνική. Και απ’ ότι λέει, σκοπεύει να είναι και για πολλά ακόμα χρόνια στην ομάδα του ΠΑΣ. Απλά έκανε κάποια λάθη, που του χάλασαν μερικές φορές την εικόνα και έχει δυσαρεστήσει ένα κομμάτι των φιλάθλων. Ειδικά το θέμα της μη αδειοδότησης έκανε μεγάλη ζημιά στην εικόνα της ομάδας, γιατί το 2013 η ομάδα δεν έπαιξε στην Ευρώπη που ήταν ένα όνειρο πολλών ετών. Μπορεί επί της ουσίας η μη αδειοδότηση να μη επηρέασε το αγωνιστικό κομμάτι γιατί βγήκαν καλοί οι προπονητές και οι μεταγραφές που έγιναν, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις στα Γιάννινα. Με τα λάθη του ο Χριστοβασίλης αδίκησε πρωτίστως τον εαυτό του, αλλά δεν παύει να είναι ένας από τους πιο πετυχημένους προέδρους στην ιστορία του ΠΑΣ.

Μικρές αλλαγές στην διοίκηση

Δεν αναμένονται διοικητικές αλλαγές. Τα νέα πρόσωπα είναι οι Αυδής και Τσαλιαμάνης που μπήκαν από την άνοιξη στη διοίκηση. Ίδια διοίκηση στην ΠΑΕ συνεχίζει και τη νέα σαιζόν. Εδώ που τα λέμε, στις διοικήσεις των ΠΑΕ ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Οι υπόλοιποι απλά έχουν ένα συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό ρόλο. Υπεύθυνος αγωνιστικού και υπεύθυνος υποδομών θα είναι ο Γιώργος Ιωάννου που απολαμβάνει της εκτίμησης του  κ. Χριστοβασίλη. Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα υποδομών είναι ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος, που παράλληλα είναι και στο τεχνικό τημ βοηθός του Γιάννη Πετράκη. Υπεύθυνος ασφαλείας θα είναι και πάλι ο Φόντας Βρόσγος.

Ακλόνητος ο Δημήτρης Νιαρχάκος

Από τους εξ’ απορρήτων ανθρώπους του Γιώργου Χριστοβασίλη και πετυχημένος στη δουλειά που κάνει είναι ο Δημήτρης Νιαρχάκος που για 4η χρονιά θα είναι ο γενικός κουμανταδόρος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι από τους λίγους ανθρώπους που ακούει ο πρόεδρος και σέβεται τη γνώμη του. Ο Νιαρχάκος κράτησε πολύ καλά τα αποδυτήρια τα τελευταία χρόνια, που ήταν ένα από τα μυστικά της επιτυχίας, είχε πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες στα όρια που επιβάλλουν οι κανόνες αλλά και πολύ καλή συνεργασία με τους προπονητές που πέρασαν Ντεμόλ, Αναστασιάδη, Χριστόπουλο, Παντελίδη, Τσιώλη, Πετράκη.

Καμία αλλαγή στο τεχνικό τημ

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε και στο τεχνικό τημ. Η συμφωνία με τον Γιάννη Πετράκη από πέρσι ήταν για ένα χρόνο και ανανεώθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Κι εδώ είναι σημαντικό επιτυχία, γιατί το να είναι ένας πετυχημένος και σοβαρός προπονητής για 3η συνεχόμενη σαιζόν στον πάγκο είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Κατά κοινή ομολογία ο Γιάννης Πετράκης ήταν ο καλύτερος έλληνας τεχνικός στη σούπερ λίγκα τη σαιζόν που έφυγε. Ασχέτως αν στη διαδικτυακή ψηφοφορία της NOVA κορυφαίος ψηφίστηκε ο Γιάννης Αναστασίου. Άλλο τι μπορεί να προκύψει από το πληκτρολόγιο του διαδικτύου και άλλο από τη δουλειά και τα αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο. Ίδιους συνεργάτες θα έχει και στη νέα σαιζόν ο Κρητικός τεχνικός. Βοηθός του ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος, γυμναστής ο Βασίλης Αλεξίου, εκπαιδευτής τερματοφυλάκων ο Χρήστος Τσελιόπουλος και επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα εργοφυσιολογίας ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑ του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου Θανάσης Τζιαμούρτας.

Αποχωρήσεις και εκκρεμότητες

Όπως γράφουμε και στα καθημερινά ρεπορτάζ από τα Γιάννινα, ο ΠΑΣ είναι πολύ κοντά στην απόκτηση ξένου μεσοεπιθετικού. Περισσότερα για τις εξελίξεις αυτές, στο ρεπορτάζ της ημέρας. Το θέμα μας είναι να δώσουμε το στίγμα του νέου ΠΑΣ που αύριο θα έχει την πρώτη συγκέντρωση και την Τετάρτη τον Αγιασμό. Από την ομάδα αποχώρησαν Κοροβέσης, Χαρίσης που πήγαν στον ΠΑΟΚ (προχτές έγινε η επίσημη ανακοίνωση από το Δικέφαλο) και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Δημήτρης Σωτηρίου. Πιθανόν να αποχωρήσει και ο Ντάσιος. Κατά καιρούς έχει γραφεί ότι θα πάνε στον ΠΑΟΚ είτε ο Ίλιτς, είτε ο Τσάβεζ. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Δικέφαλος έκανε πρόταση στον ΠΑΣ για τον Αργεντινό και ούτε ο Δικέφαλος του βορρά μπορεί να κάνει την υπέρβαση –που ευαγγελίζονται στη Θεσσαλονίκη- παίρνοντας παίκτες από μια ομάδα. 

Και επιπλέον είναι και λόγοι ηθικής τάξης να μη «ξεγυμνώνεις» μια ομάδα παίρνοντας τους καλύτερους παίκτες, επειδή έχεις περισσότερα χρήματα. Αυτό στην ιστορία του ΠΑΣ έγινε μόνο μια φορά το 1994 που η Καλαμάτα με την οικονομική δύναμη του ΠΑΣ πήρε τα Χριστούγεννα από τον ΠΑΣ τον προπονητή Ντράγκαν Κοκότοβιτς, τους παίκτες Άριαν Τζούμπα, Άριαν Μπελά και τον Ιούνιο μόλις τελείωσε η σαιζόν πήρε και τους Μουφ, Μιλόγεβιτς, Μπλέτσα. Μέσα σε μια χρονιά πήρε «πακέτο» 5 παίκτες και τον προπονητή από τον ΠΑΣ, κάτι που προκάλεσε βάναυσα την κοινή γνώμη των Ιωαννίνων, που ακόμα το κρατά «Μανιάτικο» για τον Κοκότοβιτς, θεωρώντας ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για όλα αυτά. Προσωπικά δεν νομίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ θα γίνει… Καλαμάτα του 1994, ούτε θα προκαλέσει τους φιλάθλους των Ιωαννίνων, όσο και αν οι οικονομικοί όροι που ενδεχομένως προτάξει, να είναι ευνοϊκοί για τη διοίκηση.

Σημαντική επιτυχία με Βελλίδη

Ουσιαστικά ο ΠΑΣ κράτησε τον κορμό που είχε από πέρσι καθώς ανανέωσαν τα συμβόλαια οι Βελλίδης, Μιχάηλ, Ακόστα, Ναδάλες, Αυγενικού, επέκτεινε το συμβόλαιο ο Γαρουφαλιάς, έγινε επαγγελματίας ο 19χρονος γκολκίπερ από την ομάδα Κ-20 Κολιοφούκας και αποκτήθηκαν οι Περιστερίδης (Πλατανιάς), Φερφελής (Τσβόλε Ολλανδίας), Καρανίκας (Λάρισα). Θα αποκτηθεί οπωσδήποτε παίκτης για τη θέση του Κοροβέση όπως και αμυντικός χαφ για να έχει στηρίγματα ο Τσουκαλάς. Συν και κάποιοι άλλοι ταλαντούχοι νέοι από ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής. 

Όλοι οι παίκτες που έμειναν είναι σημαντικοί. Ωστόσο είναι πιο ηχηρή η περίπτωση του διεθνή γκολκίπερ Μάρκου Βελλίδη. Είναι πολύ σημαντικό που ο ΠΑΣ, μια επαρχιακή ομάδα μικρομεσαίας εμβέλειας, να μπορεί να κρατήσει ένα εν ενεργεία διεθνή παίκτη που λήγει το συμβόλαιό του που τον ήθελαν πάρα πολλές ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό. Προηγούμενος διεθνής με τη φανέλα του ΠΑΣ ήταν το 1986 ο Ανδρέας Μπονόβας , που τον Φεβρουάριο κλήθηκε στην Εθνική και το καλοκαίρι πήγε στον Ολυμπιακό!

Με ποιους ξεκινά την προετοιμασία

Αναφέραμε και πριν, ότι δεν διαμορφώθηκε το ρόστερ. Απλά σκιαγραφώντας την εικόνα του ΠΑΣ που έρχεται, θα παραθέσουμε και τους παίκτες με τους οποίους μεθαύριο θα ξεκινήσει η προετοιμασία. 

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Βελλίδης, Περιστερίδης, Κολιοφούκας.
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπέριος, Στρούνα, Μιχαήλ, Ναδάλες, Τζημόπουλος, Σκόνδρας, Καρανίκας.
ΜΕΣΟΙ: Ακόστα, Γαρουφαλιάς, Τσουκαλάς, Τσάβεζ, Αυγενικού, Ηλιάδης, Κρητικός, Γιάκος.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ίλιτς, Μανιάς, Φερφελής, Σαπαλίδης. 
Βλέπουμε ότι είναι 23 ποδοσφαιριστές και σ’ αυτούς θα προσαρτηθούν 3-4 από τις ομάδες νέων που θα ακολουθήσουν την προετοιμασία στο Καρπενήσι. Θα είναι εν δυνάμει επαγγελματίες, δηλαδή υπό παρακολούθηση ποδοσφαιριστές.


Θα γυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο;


Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την ομάδα στη νέα σαιζόν είναι αν θα γυρίσει και πάλι ο κόσμος στο γήπεδο, για να ξαναγίνουν οι «Ζωσιμάδες» η καυτή έδρα την οποία έπαιρναν πολύ σοβαρά όλοι οι αντίπαλοι. Την τελευταία 5ετία σταδιακά μια σημαντική μερίδα φιλάθλων έχει φύγει από το γήπεδο και βλέπει τα παιχνίδια από την τηλεόραση, για τους δικούς της λόγους. Πλέον δεν γεμίζει το γήπεδο και μερικές φορές σε επίσημα παιχνίδια έχει τόσο κόσμο, όσο είχε παλιότερα στις προπονήσεις και στο δίτερμα της Παρασκευής που συνήθιζαν να κάνουν οι παλιοί προπονητές. Μια σημαντική παράμετρος είναι η μεγάλη οικονομική κρίση και η ανεργία που είναι σε μεγάλο βαθμό στην Ήπειρο, κυρίως στη νεολαία που ασχολείται και περισσότερο με το ποδόσφαιρο. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί φίλαθλοι που λένε ότι δεν πηγαίνουν γιατί η ομάδα δεν έπαιξε το 2013 στην Ευρώπη και ακόμα είναι και μια μερίδα οπαδών που είναι κόντρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣ. Ωστόσο οι αντιθέσεις γεφυρώνονται γιατί οι Γιαννιώτες ποτέ δεν έπαψαν να αγαπάνε την ομάδα. Θα το δούμε σε λίγες μέρες που θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια διαρκείας και θα ολοκληρωθούν οι μεταγραφές πως θα είναι το ενδιαφέρον και ο παλμός του κόσμου.