Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Προϊστορία, πρωταγωνιστές και ιστορίες από παλιά

Βαγγέλης Γυφτόπουλος και Αντώνης Μανίκας το 2012 πριν από την αναμέτρηση ΠΑΣ - Πανιώνιος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τρίτο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι για τον ΠΑΣ. Την Δευτέρα στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο. Εκεί που οι κυανόλευκοι έχουν μόνο μια νίκη στην ιστορία τους. Την πέτυχαν τη σαιζόν 2012-2013 με σκορ 1-0 και με γκολ του Μπράνα Ίλιτς, ο οποίος τώρα είναι τραυματίας.
Το ματς αυτό που απέφερε τη μία και μοναδική νίκη του ΠΑΣ στη Νέα Σμύρνη έγινε τη Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013. Στα υπόλοιπα ματς που έδωσε ο «Άγιαξ» στη Νέα Σμύρνη είχε μόνο ήττες και ισοπαλίες. Η πλατεία της Νέας Σμύρνης μπορεί να είναι όμορφη αλλά δεν είναι γούρικη στους Γιαννιώτες.


Κοιτάξτε και κάτι διαβολικές συμπτώσεις. Πέρσι τέτοια εποχή είχε διακοπεί το πρωτάθλημα λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής και ο ΠΑΣ ετοιμαζόταν να παίξει κόντρα στον Πανιώνιο στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Έτσι πέρσι τέτοια μέρα (Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013) γράφαμε  τα εξής: «Το ερχόμενο ματς με τον Πανιώνιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς προέρχεται από την ήττα στο Αγρίνιο που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σύννεφα στους ορίζοντες και ο «Άγιαξ» χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη για πολλούς λόγους (βαθμολογικούς, ψυχολογικούς, κλίματος κλπ). Τραυματίες είναι οι Τσάβεζ και Ντε Βινσέντι…».


Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των θεατών του αγώνα θα είναι ο Μίμης Ντουνιάς. Από τα βασικά στελέχη του Πανιωνίου στη δεκαετία του ’60 αλλά και με μια σαιζόν φωτιά στον ΠΑΣ Γιάννινα, τη χρονιά 73-74 που ο «Άγιαξ» ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α’ Εθνική. Ο Μίμης Ντουνιάς, αδελφός της μητέρας του Νίκου Αναστόπουλου, μπορεί να έπαιξε μόνο ένα χρόνο στον ΠΑΣ, αλλά έχει διαχρονικούς φίλους με πρώτο και καλύτερο τον ιστορικό αρχηγό της μεγάλης ομάδας Γιώργο Σιόντη.


Και με την ευκαιρία να μεταφέρουμε και μια πρόταση του Μίμη Ντουνιά που έκανε πολλές φορές στη στήλη μας. Κάποια φορά οι παλαίμαχοι του ΠΑΣ να συγκεντρωθούν όλοι μαζί στα Γιάννινα, να έρθει και αυτός από Αθήνα στην παρέα και να θυμηθούν τα παλιά. Να έρθει στα Γιάννινα παρέα με το Νίκο Αλέφαντο, αφού αυτός ως προπονητής τον έφερε στα Γιάννινα με μεταγραφή από την Καλλιθέα. Αυτά με τον κύριο Μίμη Ντουνιά που τη Δευτέρα θα είναι στη Νέα Σμύρνη για να δει δύο φανέλες που φόρεσε στο παρελθόν.


Αφού μιλήσαμε για φανέλες να προσθέσουμε και τούτο, έστω και αν είναι λίγο ξεκάρφωτο με τη θεματολογία μας. Οι φανέλες που φορούσε η εθνική Φιλανδίας στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με την εθνική Ελλάδος, ήταν ολόιδιες μ’ αυτές του ΠΑΣ Γιάννινα! Μόνο το σήμα άλλαζε… Το σχολίασαν και φίλαθλοι στο διαδίκτυο. Άσπρες φανέλες με μπλε ρίγα διαγώνια, στην Ελλάδα παραπέμπουν στον ιστορικό «Άγιαξ της Ηπείρου». Ήταν ένα μοντέλο φανελών στη δεκαετία του ’70 που το ξαναφόρεσε η ομάδα και στα νεώτερα χρόνια.


Στο ρόστερ του Πανιώνιου είναι και δύο Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές. Ο Ξενοφώντας Πάνος που έχει και 2 συμμετοχές και ο Χάρης Κωστάκης που περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να πάρει κάποια ευκαιρία, να δείξει την αξία και το ταλέντο του. Τον πήγε βέβαια πίσω ο τραυματισμός που είχε την περασμένη άνοιξη στο φιλικό με τον Ιωνικό μόλις τελείωσε το πρωτάθλημα, αλλά τώρα είναι καλά και προσπαθεί να πάρει κάποια ευκαιρία. Τόσο ο Κωστάκης όσο και ο Πάνος είναι καλοί ποδοσφαιριστές αλλά και πολύ καλοί σαν χαρακτήρες. Τα Γιάννινα και η Ήπειρος γενικά βγάζουν λεβέντες και στην ψυχή και κάποιες αξίες τις έχουν τρόπο ζωής.


Στον Πανιώνιο και με ενεργό ρόλο υπάρχει και ένας άλλος φίλος από τα παλιά, ο Αντώνης Μανίκας. Ο οποίος μάλιστα φύλαξε και τα γκολπόστ του ΠΑΣ για ένα χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν είχε πέσει ο ΠΑΣ από την Α’ Εθνική. Κι ο παλιός διεθνής γκολκίπερ έχει πολλούς φίλους στα Γιάννινα, ειδικά με τους παίκτες που ήταν μαζί τότε στον ΠΑΣ. Σε εποχές δύσκολες, με μεγάλα προβλήματα, μερικές φορές και τραγελαφικές καταστάσεις που οι παίκτες εκείνης της εποχής δικαιούνται να λένε μεταξύ τους ότι «έφαγαν ψωμί και αλάτι» γιατί πέρασαν πολλές δυσκολίες, αλλά ήταν φίλοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά μεταξύ τους.


Δεν ξεχνάμε και ένα άλλο φίλο, τον παλιό μεγάλο διεθνή γκολκίπερ του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ Απόστολο Φίλη, ο οποίος μπορεί να μη έπαιξε στα Γιάννινα ή να έχει κάποια άλλη ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο της περιοχής, αλλά έχει συγγενικούς δεσμούς, καθώς η γυναίκα του κατάγεται από την περιοχή της Κόνιτσας. Σε κάποια ματς του Πανιώνιου στα Γιάννινα είδαμε και τον Απόστολο Φίλη στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Τη σαιζόν 74-75 που για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι δρόμοι των δύο ομάδων στην Α’ Εθνική, ο γνωστός γκολκίπερ αγωνίστηκε και στα δύο ματς που έγιναν. Από την περιοχή της Κόνιτσας κατάγεται και ο Άκης Μάντζιος (νυν προπονητής του Πανθρακικού) που αγωνίστηκε πολλά χρόνια στον Πανιώνιο και επισκέπτης της γνωστής πλατείας.


Εκτός από τον Χάρη Κωστάκη και τον Ξενοφώντα Πάνο, στον Πανιώνιο έχουν αγωνιστεί και άλλοι δύο παίκτες που πέρασαν από τα Γιάννινα. Ο Αριάν  Μπελά και ο Γιώργος Μητσόπουλος. Και αν το ψάξουμε περισσότερο στις δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί ακόμα ο Σπύρος Γόγολος, ο Μίοντραγκ Μένταν, ο Αντώνης Μανίκας (που προαναφέραμε) και άλλοι. Συν βέβαια ο μεγάλος Μίμης Ντουνιάς. Πάντως αυτή τη σαιζόν στον ΠΑΣ δεν υπάρχει κανείς παίκτης που να πέρασε από τον Πανιώνιο. Αυτά τα αναφέρουμε έτσι απλά για την ιστορία και τίποτα περισσότερο.


Η προϊστορία είπαμε και πριν, είναι άσχημη για τον ΠΑΣ στη Νέα Σμύρνη. Σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος Α’ Εθνικής, υπάρχουν 12 νίκες του Πανιωνίου, 6 ισοπαλίες και 1 νίκη του ΠΑΣ. Για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής σε δύο ματς καταγράφονται δύο νίκες των κυανέρυθρων. Υπάρχει και ένα ματς κυπέλλου, που έγινε το 1984 στη Νέα Σμύρνη και έληξε με 3-1 πάλι υπέρ των κυανέρυθρων. Οπότε αν κάνουμε τη σούμα σε όλα τα ματς Α’, Β’ Εθνικής και κυπέλλου, σε σύνολο 22 αγώνων στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος έχει 15 νίκες, 6 ματς έληξαν ισόπαλα και 1 νίκη είναι του ΠΑΣ.


Η προϊστορία των δύο ομάδων ξεκίνησε από το 1974 και μετά που ανέβηκε ο ΠΑΣ στην Α’ Εθνική. Πριν δεν ήταν δυνατόν να συναντηθούν, είτε στην πλατεία, είτε στα Γιάννινα, γιατί ο ΠΑΣ ήταν στη Β’ Εθνική και εκείνα τα χρόνια ο Πανιώνιος όχι μόνο δεν υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική αλλά ήταν και από τις ισχυρές ομάδες. Το πρώτο ματς έγινε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 1974 και έληξε με σκορ 2-1. Ήταν η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος και όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής ο Πανιώνιος ανάσανε με τη νίκη αυτή, γιατί είχε χάσει τα άλλα δύο ματς.



Για το πρώτο ματς στην ιστορία που έγινε στη Νέα Σμύρνη αντιγράφουμε από τον «Η.Α» της εποχής: Ο Πανιώνιος έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο και υπερείχε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνος. Το σκορ άνοιξε στο 31’ ο Μαύρος μετά από συνδυασμό των Σαγκορίδη και Τζήκα. Στο 33’ από λανθασμένη απόκρουση του Γκλασμάνη σημειώθηκε το 2-0. Τι σκορ εμείωσε σε 2-1 στο 89΄ο Κοντογιωργάκης με πέναλτι. Διαιτητής ο Κατσώρας.