Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ο ρόλος του καλού γυμναστή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Ο γυμναστής του ΠΑΣ Βασίλης Αλεξίου κάτι φαίνεται να εξηγεί στον Άρμπεν Μουσκάι υπό το βλέμμα του Ευριπίδη Γιάκου. Πίσω διακρίνεται ο Αλέξης Μιχαήλ









Το ποδόσφαιρο αλλάζει και εξελίσσεται όπως και οι προπονητικές μέθοδοι. Παλιά ήταν ο προπονητής που έκανε κουμάντο για όλα τα θέματα, μέχρι και τι φαγητό θα σερβιριστεί στους παίκτες. Όμως τα πράγματα άλλαξαν και εξελίχθηκαν.
Σε κάθε προπονητικό τημ υπάρχει ένας καταμερισμός εργασίας με γενικό συντονιστή τον προπονητή. Και λένε ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και τη δύναμη, ο καλός γυμναστής είναι πολύ μεγάλη δουλειά για μια ομάδα. Όλα αυτά όπως και για την προετοιμασία του ΠΑΣ, εξηγεί ο γυμναστής του ΠΑΣ Βασίλης Αλεξίου, για τον οποίο ακούγονται πολλά καλά πράγματα, σε μια συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM και στον έγκριτο δημοσιογράφο των Ιωαννίνων Γιάννη Γιαννάκη διευθυντή του σταθμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Αλεξίου στον Γιάννη Γιαννάκη.

Δεξιά ο Βασίλης Αλεξίου με τον Γιάννη Γιαννάκη στο Καρπενήσι.



Στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM και τη web tv του σταθμού μας, μίλησε ο γυμναστής του ΠΑΣ Γιάννινα, Βασίλης Αλεξίου, που ήρθε στην αρχή του χρόνου ως συνεργάτης του Γιάννη Πετράκη και ήδη η δουλειά του έχει εκτιμηθεί, αφού και οι παίκτες παραδέχονται ότι νιώθουν να γίνεται πολύ καλή δουλειά στον τομέα της φυσικής κατάστασης.
Πρόκειται για έναν επιστήμονα στη δουλειά του, αφού είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, με θέμα του μεταπτυχιακού του: Βιοχημικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της προ - αγωνιστικής περιόδου σε elite ποδοσφαιριστές. Κατεύθυνση : Μεγιστοποίηση  αθλητικής  επίδοσης - απόδοσης.
Επίσης είναι διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα βιολογικής χημείας, με τίτλο διδακτορικής διατριβής : Η εκτίμηση και η επίδραση του κύκλου προπόνησης σε βιοχημικούς παραμέτρους σε αθλητές elite επιπέδου στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Για τη δουλειά που ξεκίνησε με τους παίκτες πέρυσι στα μισά της σεζόν και πώς βλέπει την ομάδα από άποψη φυσικής κατάστασης: «Πράγματι ήρθα πέρυσι στα μισά της σεζόν και τώρα ξεκινήσαμε το σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Είμαστε ακόμα στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, πιστεύω ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Υπάρχει πάθος και θέληση από τα παιδιά για διάκριση και νομίζω ότι αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει τουλάχιστον σε θέμα φυσικής κατάστασης».

Για το αν γύρισαν οι παίκτες σε καλή κατάσταση, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα συντήρησης: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο επαγγελματίας αθλητής έχει καταλάβει το ρόλο του. Συγκεκριμένα στον ΠΑΣ Γιάννινα, όλα τα παιδιά ακολούθησαν το πρόγραμμα της μεταβατικής περιόδου και ήρθαν σε πολύ καλή κατάσταση κι αυτό μας βοήθησε κι εμάς στο σχεδιασμό του προγράμματος στην περίοδο της προετοιμασίας».

Για την κατάσταση που βρήκε πέρυσι την ομάδα μετά τις πολλές αλλαγές γυμναστών και προπονητών: «Πραγματικά πέρυσι ήταν μια δύσκολη περίοδος για την ομάδα. Από την έναρξη της προετοιμασίας υπήρχε η αβεβαιότητα της Ευρώπης, υπήρχαν οι συχνές αλλαγές προπονητών και γυμναστών και όλο αυτό το σενάριο επηρέασε και τους ποδοσφαιριστές. Εγώ όταν ήρθα, είδα πολύ μεγάλη δίψα και διάθεση για δουλειά και είδα ότι τα παιδιά ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν τους άξιζε αυτό που βιώνανε. Νομίζω ότι ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και στο τέλος η ομάδα σώθηκε σχετικά εύκολα, ενώ θα μπορούσε να πάει και αρκετά καλύτερα σε όλη τη χρονιά».
Για το αν υφίσταται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο όρος «αγωνιστική κοιλιά» που αποδίδεται σε ομάδες που κάνουν συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σ' έναν ετήσιο κύκλο ο σωστός σχεδιασμός αποφεύγει αυτήν την 'κοιλιά'. Αν δομηθεί σωστά ο ετήσιος κύκλος, ο ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι όλη τη χρονιά σ' ένα υψηλό επίπεδο επίδοσης».

Για τις βάσεις που μπαίνουν στο Καρπενήσι: «Αρχικά η έννοια 'βουνό' είναι το σημείο αναφοράς, έτσι ώστε όλοι οι παίκτες να συμβιώσουν μαζί, να προπονηθούν μαζί, να καταλάβουν ο ένας τις συνήθειες του άλλου και ουσιαστικά να αποκτήσουν το στοιχείο της ομάδας.
Από εκεί και πέρα κάποια στοιχεία της προετοιμασίας, όπως η αερόβια ικανότητα, η δύναμη -τουλάχιστον σ' αυτήν τη φάση- είναι αυτά που πρωτεύουν στη δουλειά, έτσι ώστε όταν γυρίσουμε και πάμε στο τρίτο στάδιο της προετοιμασίας, που περιέχει τους φιλικούς αγώνες για την έναρξη του πρωταθλήματος, να είναι καλυμμένοι οι παίκτες σ' αυτούς τους τομείς».


Τέλος, για το αν ο ΠΑΣ Γιάννινα προσανατολίζεται στο χαρακτηριστικό της ομάδας που θα διακρίνεται για την ταχύτητα ή την αντοχή της, μας απάντησε: «Ο στόχος και ο σχεδιασμός ο δικός μας είναι  ο ΠΑΣ Γιάννινα να μπορεί και να αντέχει και να τρέχει»!