Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ξέρουν καλή μπάλα και οι Γιαννιώτισσες

Η γυναικεία ομάδα όπως παρατάχτηκε στον τελευταίο αγώνα με τον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ (εφημερίδα ΦΩΣ)


Στα Γιάννινα δεν καμαρώνουν μόνο για τον ΠΑΣ, που φέτος έκανε καλές εμφανίσεις στη Σούπερ λιγκ 1 και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά καμαρώνουν και τα κορίτσια της ομάδας Γιάννενα wfc που είχαν μια καλή παρουσία στο αντίστοιχο πρωτάθλημα γυναικών ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής.

Η τοπική ομάδα εξασφάλισε την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία, χωρίς να κινδυνεύσει και στα τελευταία ματς έδειξε ότι είναι και σε καλά επίπεδα αγωνιστικής παρουσίας. Παρά την παρατεταμένη αγωνιστική απραξία λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η ομάδα μπήκε δυναμικά στο πρωτάθλημα που ξεκίνησε τον Απρίλιο και τώρα, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος, έχει πετύχει τον στρατηγικό στόχο της παραμονής.

Δεν έχουν και μεγάλη παράδοση τα Γιάννινα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Η πρώτη ομάδα που εμφανίστηκε αρχές της δεκαετίας του ’90, η «Παμβώτιδα», συνώνυμη της ιστορικής λίμνης, δεν έμεινε για πολλά χρόνια στη σκηνή και διαλύθηκε. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια στο γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι με την τωρινή ομάδα Γιάννενα wfc. Δημιουργός και εμπνευστής ήταν ο Στρατηγός εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Παύλου, όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν στο τιμόνι της Προοδευτικής Περάματος. Ιδρύθηκε το 2015 κάνοντας συνεχώς άλματα προς τα πάνω. Βρέθηκαν κορίτσια με ταλέντο που ανέβασαν το αγωνιστικό επίπεδο. Ξεκίνησε από τη Γ’ Εθνική, αλλά πολύ σύντομα πήρε τίτλους και άλλαξε κατηγορίες. Το 2018 που ανέβηκε στην Α’ Εθνική, ακολούθησε ένα δικό της αυτόνομο δρόμο με τη νέα ονομασία Γιάννενα wfc, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με την Προοδευτική Περάματος. Είναι οπωσδήποτε τιμητικό για την πόλη να έχει δύο ομάδες στην Α’ Εθνική, τον ΠΑΣ και τα Γιάννενα wfc. Πριν από την πανδημία, αρκετοί φίλαθλοι πήγαιναν στο γήπεδο για να δουν ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. 

Φάση από τον αγώνα Γιάννενα - Αγροτικός Αστέρας Ευόσμου. Δεξιά η ρέφερι Ειρήνη Πιγγίου

Το ποδόσφαιρο που παίζουν με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι κοπέλες, οι αμαζόνες των γηπέδων. Και τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Το διαπιστώσαμε προσωπικά, καθώς το σημερινό αφιέρωμα έγινε στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γιάννενα wfc – Αγροτικός αστέρας Ευόσμου 0-2 για την 9η αγωνιστική. Καθίσαμε δίπλα από τους πάγκους για να καταγράψουμε αντιδράσεις, τι λένε οι κοπέλες στον αγωνιστικό χώρο, πως αντιδρούν στις καλές και στις άσχημες στιγμές, πως τα πάνε με τη διαιτησία. Έτυχε στο παιχνίδι αυτό να είναι ρέφερι η Ειρήνη Πιγγίου και πρώτη βοηθός η Μαρία Στόλη από τη Θεσπρωτία, που έδιναν 100% γυναικείο άρωμα στην αναμέτρηση. Η κυρία Πιγγίου είναι έμπειρη και εξελίξιμη διαιτητής, σφυρίζει και αγώνες ανδρών Γ’ Εθνικής. Σε σφυρίγματα που προκαλούσαν αντιδράσεις, με υπομονή εξηγούσε τις κοπέλες το τι παράβαση έγινε. Δύο με τρεις φορές κάποιες κοπέλες που κέρδισαν φάουλ και τα καταλόγισε η ρέφερι, από ευγένεια έλεγαν προς αυτή «ευχαριστώ πολύ».

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το γυναικείο ποδόσφαιρο. Τηρουμένων των αναλογιών, σε σχέση με το ανδρικό, μπορεί κάποιος να δει καλό θέαμα στο γήπεδο και κάτι το διαφορετικό. Πλέον έχουν πέσει τα ταμπού ό,τι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για άνδρες. Εξίσου καλά τα καταφέρνουν και οι γυναίκες. Όπως και στη διαιτησία. Τη νέα σεζόν, αν με το καλό εκλείψει η πανδημία και επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, πιστεύουμε ότι οι Γιαννιώτες, παράλληλα με τον ΠΑΣ, θα στηρίξουν και τα κορίτσια της ομάδας Γιάννενα wfc. Τα Γιάννινα είναι πόλη του ποδοσφαίρου. Όσοι πάνε, έστω από περιέργεια, να δουν γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάνε. Τα κορίτσια γλυκαίνουν το γήπεδο, βγάζουν πάθος, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πάει καλά η ομάδα τους. Ο κόσμος στα Γιάννινα θα πρέπει να εκτιμήσει την προσπάθεια και να στηρίξει την ομάδα, όπως και οι τοπικές αρχές. Δίπλα στον ΠΑΣ, πρεσβευτής του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση της Ηπείρου, είναι και η Γιάννενα wfc. Για να έχουν τα Γιάννινα και η Ήπειρος εκπρόσωπο στα μεγάλα σαλόνια του γυναικείου ποδοσφαίρου, οι άνθρωποι του συλλόγου μάτωσαν πολύ. Δεν είναι εύκολο πράγμα να συντηρηθεί μια ομάδα σε υψηλά επίπεδα. Να βρεθούν οι αθλήτριες και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες για την αξιοπρεπή λειτουργία του συλλόγου. Επιχορηγήσεις, τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Δυστυχώς και τα μέσα ενημέρωσης δεν προβάλουν όσο θα έπρεπε το γυναικείο ποδόσφαιρο, ειδικά η τηλεόραση. Ό,τι γίνεται στα Γιάννινα προς την κατεύθυνση αυτή, επαφίεται στον πατριωτισμό κάποιων ανθρώπων.

Η τριανδρία του διοικητικού συμβουλίου. Από αριστερά Ηλίας Κωτσόβολος, Κωνσταντίνος Παύλου, Μιχάλης Τσίντας

Το πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί μια ομάδα στην Α’ Εθνική, το περιγράφει αναλυτικά στο «Φως» ο δημιουργός της ομάδας και νυν αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Παύλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, γιατί υπάρχει προκατάληψη για το γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ προσφέρει θέαμα και συγκινήσεις, το ίδιο με το ανδρικό ποδόσφαιρο. Κακώς υπάρχει αυτή η νοοτροπία ότι δήθεν είναι άθλημα μόνο για άνδρες. Και οι γυναίκες τα καταφέρνουν εξίσου καλά. Κρίμα που λόγω κορονοϊού δεν μπορεί να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, για να αντιληφθεί αυτά που λέω. Δυστυχώς είναι παρεξηγημένο το γυναικείο ποδόσφαιρο. Η ομάδα μας αγωνίζεται στην Α’ Εθνική κατηγορία και δεν έχουμε τη συμπαράσταση και τη συμπόρευση που θα θέλαμε. Είναι λυπηρό που δεν μας συμπαραστέκονται οι τοπικοί φορείς. Ειδικά ο Δήμος Ιωαννιτών δεν στάθηκε ποτέ δίπλα μας. Το λέω με πίκρα, γιατί και εγώ είμαι δημότης της πόλης. Η Περιφέρεια Ηπείρου μας κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης την χρονιά που διανύουμε όπως προβλέπεται και από τον νόμο. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Ο δήμος Ιωαννιτών είναι παντελώς απών από την προσπάθεια που κάνει η γυναικεία ομάδα να τιμήσει τα Γιάννινα στην Α’ Εθνική κατηγορία. Καλώ τον κύριο Δήμαρχο να βγει και να μας εξηγήσει, γιατί κρατά αυτή τη στάση απέναντι στο γυναικείο ποδόσφαιρο».

Όσο για τα επιμέρους προβλήματα ο κ. Παύλου δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή η ομάδα αγωνίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη. Το όνομα της ομάδας μας, που επαναλαμβάνω εκφράζει τα Γιάννινα, είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Έρχονται κορίτσια να παίξουν από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα και από άλλες περιοχές. Γίναμε ο πόλος έλξης πάρα πολλών ταλαντούχων κοριτσιών. Έχουμε στο δυναμικό 30 κορίτσια. Είμαστε μια δυνατή ομάδα που έγινε αποδεκτή για το ευ αγωνίζεσθαι από όλα τα σωματεία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το γηπεδικό. Κανένα από τα γήπεδα του Δήμου δεν έχει αδειοδότητη για να γίνονται παιχνίδια του δικού μας πρωταθλήματος. Αγωνιζόμαστε στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ και ευχαριστούμε γι’ αυτό τον πρόεδρο Κώστα Βρακά. Είναι ένα από τα τρία γήπεδα στα Γιάννινα που έχουν αδειοδότηση για διεξαγωγή αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων. Δηλαδή της ΕΠΣΗΠ, το ιδιωτικό αθλητικό κέντρο Epirus sports και στο κεντρικό στάδιο «Ζωσιμάδες» που αγωνίζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έτσι εμείς υποχρεωτικά παίζουμε στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ, που είναι σε καλή κατάσταση».

Τσίντας: Είναι απαξιωμένο το γυναικείο ποδόσφαιρο

Για την πορεία της ομάδας ο πρόεδρος Μιχάλης Τσίντας δήλωσε στο «Φως»: «Δεν μας εξέπληξε η καλή πορεία που έκανε η ομάδα μας σε γενικές γραμμές. Την περιμέναμε. Η ομάδα ήταν καλά προετοιμασμένη. Για διάφορους λόγους αλλάξαμε τρεις προπονητές, από τους οποίους είμαστε ευχαριστημένοι. Καταλήξαμε στον Ανέστη Ζώη, έναν εξαιρετικό προπονητή, τον καλύτερο στα Γιάννινα. Τα κορίτσια προσπάθησαν πάρα πολύ, αγαπούν το ποδόσφαιρο, λειτουργούμε ως μια οικογένεια και όλα αυτά συνετέλεσαν να είμαστε εντός του στόχου που είναι η παραμονή στην Α’ Εθνική. Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει τη θέση που του αρμόζει. Είναι απαξιωμένο και από τους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου και της Πολιτείας. Παίζουμε και εμείς Α’ Εθνική. Κοιτάξτε τι παροχές έχουν τα ανδρικά σωματεία στην Α’ Εθνική και τι παροχές έχουμε εμείς. Ψίχουλα, ουσιαστικά τίποτα. Το γυναικείο δικαιούται πολύ περισσότερα και πιστεύουμε στη νέα σεζόν τα πράγματα να είναι καλύτερα. Από τον κόσμο δεν έχουμε παράπονα. Είναι κοντά στην ομάδα. Αν δεν είχαμε τα περιοριστικά  μέτρα λόγω της πανδημίας, θα γέμιζε και το γήπεδο».
Για τις ιδιαιτερότητες που έχει μια ομάδα γυναικών, ο κ. Τσίντας, που έχει διατελέσει παράγοντας και σε ανδρικές ομάδες, τόνισε: «Είναι εντελώς διαφορετικό να είναι κάποιος επικεφαλής μιας ανδρικής ομάδας και εντελώς μιας γυναικείας. Τα κορίτσια λόγω φύλλου, ηλικίας, θέλουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Όχι ότι έχουν κάποια ιδιαιτερότητα στο ποδόσφαιρο, σε σχέση με τους άνδρες, αλλά θέλουν μια διαφορετική αντιμετώπιση».

Ζώης: Βιώνω μια ξεχωριστή εμπειρία

Ο προπονητής Ανέστης Ζώης


Ο Ανέστης Ζώης είναι από τους καταξιωμένους προπονητές στον ερασιτεχνικό χώρο των Ιωαννίνων. Κάθισε στον πάγκο των καλύτερων ομάδων της περιοχής, με σπουδαίο έργο. Πρώτη φορά στην καριέρα του κοουτσάρει γυναικεία ομάδα, λέγοντας στο «Φως» τις εμπειρίες του: «Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι προπονητής σε γυναικεία ομάδα απ’ ότι σε ανδρική. Πρέπει να μπεις στο πνεύμα των κοριτσιών. Για μένα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί πρώτη φορά δουλεύω σε ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών. Πετύχαμε τον στόχο της παραμονής στην Α’ Εθνική, υπάρχει καλό κλίμα και παλεύουμε όλα τα παιχνίδια για τη νίκη. Υπάρχει πίεση χρόνου, παίζουμε και μεσοβδόμαδα πολλές φορές αγώνες, γιατί πρέπει να γίνει και το μπαράζ των πρωτοπόρων των ομίλων για το ποια θα αναδειχτεί πρωταθλήτρια ομάδα. Πριν από το ματς με τον Αστέρα Ευόσμου παίξαμε στη Βέροια, όπου πήραμε νίκη παραμονής, μετά από μεγάλη προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε μια ποιοτική ομάδα, αλλά και εμείς δείξαμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα. Συγχαρητήρια στα κορίτσια για την φετινή προσπάθεια. Καλό είναι να έρθουν στην ομάδα και άλλα κορίτσια. Μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα θα συζητήσουμε με τους υπεύθυνους της ομάδας για τη νέα σεζόν. Από τώρα, δεν μπορώ να πω αν θα είμαι προπονητής και τη νέα αγωνιστική περίοδο».

                   Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ WFC


ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ:
2015

ΠΟΡΕΙΑ: Αγωνίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2015-16 στη Γ’ Εθνική. Το 2017 ανέβηκε στη Β’ Εθνική και το 2018 ανέβηκε στην Α’ Εθνική. Στο φετινό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής 2020-21 που ξεκίνησε αρχές Απριλίου, έχει 4 νίκες και 4 ήττες.

ΕΔΡΑ: Το γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» της ΕΠΣΗΠ.

ΣΗΜΑ: Ένα πουλί με μπάλα και τη ρήση «ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ» που σημαίνει «Των Ηπειρωτών».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Πρόεδρος Μιχάλης Τσίντας, α’ αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Παύλου, β’ αντιπρόεδρος και γιατρός ομάδας Ηλίας Κωτσόβολος, γενική γραμματέας Θεοδώρα Παπαγιάννη, γενικός αρχηγός – εκπρόσωπος Τύπου Νάνσυ Μαυρογιώργου, ταμίας Δήμητρα Τσίντα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ανέστης Ζώης, με θητεία σε πολλές ομάδες της περιοχής όπως Δόξα Κρανούλας, Θύελλα Κατσικά, Α. Ο. Ανατολής, Α. Ο. Βελισσαρίου και άλλες. Είναι πρόεδρος του συλλόγου προπονητών ποδοσφαίρου. Είναι ο τρίτος στη σειρά προπονητής, αφού είχαν προηγηθεί οι Αλέκος Τάτσης και Αντώνης Κοζανίτης.

ΡΟΣΤΕΡ: Αγορίτσα Τόλου, Ελένη Υφαντή, Γλυκερία Νικοπούλου, Κωνσταντίνα Ντόκου, Δανάη Συμεωνίδη, Ειρήνη Κούκα, Μαρία Ράπτη, Ελένη Γιωτίτσα, Μαρία Νικολάου, Ελένη-Μυρσίνη Μήτα, Ευαγγελία Ντόβα, Αικατερίνη-Ειρήνη Παπαδημητρίου, Σοφία Τσιούρη, Κλεοπάτρα Σκούρου, Αικατερίνη Μπεκιάρη, Κωνσταντίνα Κώτση, Γεωργία Μαργώνη, Ασπασία Χατζηλαζάρου, Ευαγγελία Καραγιαννίδου, Δέσποινα Σώτηρα, Αγάπη-Ελπίδα Κατσάνου, φωτεινή Δασιοπούλου, Δέσποινα-Νικολίνα Τόλη, Σταυρούλα Σεφεριάδη, Στέλλα Νούσια, Ελευθερία Γκλίναβου, Ευτυχία Αυγέρη, Ελένη Οικονομίδη, Ελευθερία Μπούμπα, Αικατερίνη Νταλάκα, Ελευθερία Κούκια.