Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Και οι Γιαννιώτισσες μέλη του ΠΣΑΠ

Μέλη του ΠΣΑΠ θα είναι από τη νέα σεζόν και οι κοπέλες της ομάδας Γιάννενα wfc

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Μια σημαντική απόφαση έλαβε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) να εγγράψει στα μητρώα του και να κάνει ισότιμα μέλη και τις κοπέλες που παίζουν ποδόσφαιρο σε διάφορες ομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα και μέσα στο καλοκαίρι, οι κοπέλες που αγωνίζονται στην τοπική γυναικεία ομάδα Γιάννενα wfc μπορούν να κάνουν αιτήσεις και να γίνουν μέλη του ΠΣΑΠ. Μπορεί μέχρι τώρα το γυναικείο ποδόσφαιρο να είναι ερασιτεχνικό, ακόμα και στην Α’ Εθνική, αλλά ο ΠΣΑΠ πήρε μια ιστορική απόφαση να εγγράψει τις γυναίκες στο δυναμικό του με σκοπό, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να στηρίξουν το γυναικείο ποδόσφαιρο αλλά και να απαιτήσουν κάποιες βασικές παροχές και στις κοπέλες που αγωνίζονται. 

Η αναφορά στην ανακοίνωση του ΠΣΑΠ ότι «η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ναι μεν είναι αυτονόητη αλλά ποτέ δεν είχε γίνει έμπρακτα» αφήνει ανοιχτό το πεδίο δράσεων για να συνδικαλιστούν οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες στις ομάδες και στα πρωταθλήματα αλλά και παροχές προς αυτές. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί απόψεις, αφού οι ομάδες γυναικών Α’ Εθνικής θα επιχορηγούνται από το στοίχημα, θα πρέπει να έχουν και υποχρεώσεις, με ασφάλιση στο ΙΚΑ των κοριτσιών που αγωνίζονται, σε πρώτη φάση. Θα έχει ενδιαφέρον στη συνέχεια να δούμε τις εξελίξεις. Αν θα ανταποκριθούν οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο στο κάλεσμα του ΠΣΑΠ να γίνουν μέλη του και τι κινήσεις θα κάνει το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών παικτών για να βελτιωθεί η θέση των γυναικών στον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Ο ΠΣΑΠ έχει επιδείξει σειρά αγώνων στο παρελθόν για να αποκτήσουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τα δικαιώματα που έχουν σήμερα. Ίσως κάτι τέτοιο να σκέφτεται και τώρα για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Έτσι τη νέα σεζόν μέλη του ΠΣΑΠ δεν θα είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και οι κοπέλες της Γιάννενα wfc

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΠ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ: «Η ιστορία του ΠΣΑΠ και οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει ο Σύνδεσμος από τη λειτουργία του αξιοποιούνται έμπρακτα και συστηματικά. Ο θεσμικός του ρόλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Ο Σύνδεσμος μας, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της 31ης Μάϊου 2021 αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού του, ενέκρινε τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό της Διοίκησης του συνδέσμου και έλαβε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Έλαβε επίσης και μία ιστορική απόφαση. Από την αγωνιστική περίοδο 2021/22 οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες θα μπορούν και επίσημα να είναι μέλη του ΠΣΑΠ. Ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, και ως Σύνδεσμος, και στο πλαίσιο των αθλητικών και κοινωνικών μας αξιών, δεν μπορούμε να αγνοούμε και να αποκλείουμε τη συμμετοχή των γυναικών, στα θεσμικά μας όργανα. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ναι μεν είναι αυτονόητη αλλά ποτέ δεν είχε γίνει έμπρακτα».