Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Το στοίχημα για ΠΑΣ στη μετά Γιαννίκη εποχή

Η αποχώρηση ενός καλού προπονητή, είναι βαρίδιο για τον επόμενο

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ


Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από το τελευταίο παιχνίδι της αγωνιστικής σεζόν που έδωσε ο ΠΑΣ κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Με την αναμέτρηση αυτή έπεσε και η αυλαία της αγωνιστικής περιόδου 2020-21.

Το γεγονός αυτό συνδυάστηκε και με την αποχώρηση του Αργύρη Γιαννίκη από την τεχνική ηγεσία, μετά από δύο χρόνια πετυχημένης συνεργασίας. Οι παίκτες που έχουν συμβόλαια και θα είναι στην ομάδα και τη νέα αγωνιστική περίοδο, πήραν τον δρόμο για τις παραλίες και όπου αλλού τους ευχαριστεί, για να ξεκουραστούν και να φορτίσουν τις μπαταρίες για το νέο πρωτάθλημα. Μέχρι στις 20 Ιουνίου που θα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους, υπάρχει αρκετός χρόνος για ξεκούραση. Αυτοί που λήγουν τα συμβόλαια και μένουν ελεύθεροι, είναι σε αναμμένα κάρβουνα και με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Άλλοι συζητούν για να μείνουν στα Γιάννινα και άλλοι ψάχνουν για τη νέα ποδοσφαιρική στέγη τους.

Για τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη και τους συνεργάτες του, δεν υπάρχουν διακοπές, ούτε καιρός για ξεκούραση. Ο ΠΑΣ είναι μια εταιρία που πάντα γεννά υποχρεώσεις, προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Συνήθως ο ηγέτης του ΠΑΣ κλέβει κάποιες μέρες για διακοπές τον Αύγουστο, όταν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές και ο σχεδιασμός και η ομάδα κάνει προετοιμασία για το πρωτάθλημα. Τώρα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν, άλλες άμεσα και άλλες μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Μπορεί να υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν οι μεταγραφές και ο σχεδιασμός της νέας σεζόν, αλλά καλό είναι κάθε πράγμα να γίνεται στον καιρό του και να μη υπάρχουν βιαστικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Στόχος του Χριστοβασίλη είναι να διατηρήσει τον ΠΑΣ σε ανταγωνιστικό επίπεδο και αν είναι δυνατόν, του χρόνου να πάει ακόμη καλύτερα απ’ ότι φέτος. Εντάξει, μεγάλα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, ούτε εντυπωσιακές αλλαγές. Ο ΠΑΣ και κάθε μικρομεσαία ομάδα, είναι υποχρεωμένη από τη μοίρα της να παλεύει πρωτίστως για την παραμονή. Αν την πετύχει γρήγορα, τότε μπορεί να σηκώσει τον πήχη και λίγο ψηλότερα. Όπως έκανε ο «Αγιαξ» τα δύο τελευταία χρόνια. Πέρσι έκανε σχεδόν περίπατο στη Β’ Εθνική, κάνοντας θριαμβευτική πορεία πρωταθλητισμού, ενώ φέτος στα περισσότερα παιχνίδια ήταν ανταγωνιστικός, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, έσωσε νωρίς την παρτίδα παραμονής και έφτασε για 3η φορά στην Ιστορία του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Εξαίρεση τα παιχνίδια πλέι άουτ που ήταν απογοητευτικός, καθώς είχε σωθεί νωρίς, είχε το μυαλό στο Κύπελλο, ενώ στο τέλος αποσυντονίστηκε από τα κρούσματα κορονοϊού.


Για να μείνει ο ΠΑΣ στα επίπεδα που ήταν φέτος, ή να πάει και λίγο καλύτερα, θα πρέπει να γίνουν καλές κινήσεις στη συνέχεια, με τη βοήθεια και της τύχης που πάντα χρειάζεται. Βασικά, θα πρέπει να βρεθεί καλός προπονητής, για να καλύψει επάξια το κενό του Γιαννίκη. Αποχώρησε για τους δικούς του λόγους ένας πολύ πετυχημένος προπονητής, με καθολική αναγνώριση της δουλειάς του. Δεν είναι μόνο η άνετη παραμονή και η καλή πορεία στο Κύπελλο που χαρακτηρίζουν το έργο του Γιαννίκη. Είναι και οι καλές εμφανίσεις που έκανε σε αρκετά παιχνίδια, ειδικά στην αρχή και στη μέση του β’ γύρου η τοπική ομάδα. Αν υπήρχε κόσμος στο γήπεδο, οι εξέδρες του ιστορικού σταδίου «Ζωσιμάδες» θα ζούσαν παλιές καλές στιγμές, κάθε καλό ματς και ένα ξεχωριστό πάρτι. Πολλοί λένε στα Γιάννινα: «είδαμε μετά από χρόνια καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο». Η ομάδα είχε πλάνο, οι παίκτες σωστές τοποθετήσεις και τίποτα δεν ήταν αφημένο στην τύχη του. Ο ΠΑΣ είχε ένα ξεχωριστό στιλ, είχε ποιότητα. Όταν φεύγει ένας καλός προπονητής, είναι βαρίδιο για αυτόν που έρχεται, γιατί είναι αναπόφευκτες και οι συγκρίσεις. Βέβαια είναι αδόκιμο να μπαίνουν σε ζυγαριά σύγκρισης οι προπονητές, γιατί δεν υπάρχουν ίδια μέτρα και σταθμά. Η κάθε αγωνιστική σεζόν είναι ξεχωριστή από την προηγούμενη, αλλά και από αυτήν που έρχεται. Το έργο κάθε προπονητή κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Από το ρόστερ που έχει, από τον βαθμό δυσκολίας του πρωταθλήματος, την κατάσταση των αντιπάλων. Όλα αυτά αλλάζουν από σεζόν σε σεζόν, οπότε είναι ξεχωριστά τα δεδομένα δουλειάς του κάθε προπονητή. Όμως ο κόσμος δεν σκέφτεται έτσι. Αν πάει καλά η ομάδα, θα ξεχάσει τον προηγούμενο προπονητή και θα αποθεώνει τον υπάρχοντα. Αν όμως δεν πάει καλά ή δεν έχει την ανάλογη πορεία, μοιραία θα θυμάται το καλό ποδόσφαιρο που είδε με τον προηγούμενο προπονητή.

Οι λόγοι αποχώρησης του Γιαννίκη


Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήθελε προπονητή τον Γιαννίκη και τη νέα σεζόν. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, για τον άλφα ή βήτα λόγο. Είτε γιατί δεν άρεσαν στον κόουτς κάποια πράγματα, είτε εκτίμησε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποχωρήσει ως πετυχημένος, χωρίς να υποστεί φθορά αν δεν πήγαινε τόσο καλά η ομάδα τη νέα σεζόν, είτε έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Η ουσία είναι ότι πλέον αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Από εκεί και μετά, ο καθένας τραβά τον δρόμο του. Ο κόσμος είναι με την ομάδα του και περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις. Άλλωστε έχει συνηθίσει από τέτοιες καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία την αποχώρηση Γιαννίκη. Και άλλοι προπονητές στο παρελθόν είχαν κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου (Όγιος, Αναστασιάδης, Χριστόπουλος, Πετράκης), δεν συνέχισαν, χωρίς να χαθεί η ομάδα. Μπορεί να αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες, αλλά αργά ή γρήγορα βρήκε τον δρόμο της. Αυτό θα γίνει και τώρα.

Η εμπειρία του Χριστοβασίλη

Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έχει 13 χρόνια στο τιμόνι του ΠΑΣ, απέκτησε εμπειρία και γνώσεις για να διαχειρίζεται σωστά τέτοιου είδους ζητήματα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έδειξε μια ξεχωριστή όσφρηση να ανακαλύπτει καλούς προπονητές και να τους δίνει ελεύθερο χώρο να δουλέψουν και να αναδειχθούν. Μετά τη φυγή Αναστασιάδη το καλοκαίρι του 2012, δεν δίστασε να δώσει το χρίσμα του πρώτου προπονητή στον Χριστόπουλο που ήταν βοηθός του Ντεμόλ. Η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέσει και δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη λόγω μη αδειοδότησης. Τον χειμώνα του 2014 έκανε το παράτολμο (για τα τότε δεδομένα) εγχείρημα της πρόσληψης του Γιάννη Πετράκη, που είχε λίγα ένσημα στην Α’ Εθνική και όχι μεγάλο όνομα. Χτύπησε φλέβα χρυσού. Ο Κρητικός τεχνικός ήρθε για λίγο, για να βγει η χρονιά και έμεινε 5,5 χρόνια! Όταν πάτησε το πόδι του στα Γιάννινα, κανένας δεν πίστευε, ότι θα γινόταν ο μακροβιότερος προπονητής στην Ιστορία. Έβγαλε παίκτες, η ομάδα τερμάτισε ψηλά, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και γενικά είχε μια αξιοπρεπή παρουσία.  Και η πρόσληψη Γιαννίκη πριν από δύο χρόνια, είχε ερωτηματικά και επιφυλάξεις, κατά πόσο ένας νέος προπονητής από το εξωτερικό θα μπορούσε να βγάλει μια ομάδα με απαιτήσεις, όπως ο ΠΑΣ, από τον βάλτο της Β’ Εθνικής. Τελικά τα κατάφερε περίφημα, τόσο πέρσι όσο και φέτος. Ο Χριστοβασίλης έδειξε ότι έχει το αισθητήριο αλλά και την τόλμη να επιλέγει καλούς προπονητές. Χωρίς να μπερδεύεται στα πόδια τους, χωρίς να τους πιέζει ή να μπαίνει στα αποδυτήρια, όπως γίνεται σε άλλες ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι προπονητές έφυγαν πετυχημένοι από τον ΠΑΣ. Γιατί έχουν δίπλα τους έναν πολύ συνεργάσιμο και ήρεμο άνθρωπο, που τους δίνει τα κλειδιά των αποδυτηρίων στο χέρι. Απομένει τώρα να δούμε, πόσο καλά θα τα καταφέρει και στη συνέχεια.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν

Εκτός από την πρόσληψη καλού προπονητή, το άλλο εξίσου σημαντικό «στοίχημα» είναι η αναδιάρθρωση του ρόστερ. Κάποιοι ποδοσφαιριστές θα αποχωρήσουν. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις αναπλήρωσης των κενών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας καλός κορμός για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αυτό ήταν ένα από τα δυνατά σημεία του τα τελευταία χρόνια. Ανά τριετία, τετραετία, διατηρούσε τον ίδιο κορμό, κάνοντας κάθε χρόνο λίγες και καλές μεταγραφές. Έτσι η ομάδα δεν έχανε τις σταθερές, τη δυναμική και τις ισορροπίες της.  Από τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια, όπως έχουμε τονίσει και στα καθημερινά ρεπορτάζ, στην πόρτα της εξόδου είναι οι Παμλίδης, Ελευθεριάδης, Κριζμάν, Πανουργιάς, ίσως ο Κάστρο, το σκέφτονται και μιλούν με την ομάδα για παραμονή οι Καρτάλης, Χουτεσιώτης, συμφώνησαν προφορικά να μείνουν οι Εραμούσπε, Μπρένερ, ενώ θα μείνουν και οι Σιόντης, Οικονομόπουλος. Όλων αυτών των παικτών τα συμβόλαια λήγουν στις 30 Ιουνίου 2021. Ανανέωσαν ήδη και έπεσαν υπογραφές με τους Λοντίγκιν και Πήλιο.

Οι μεταγραφές και τα παλιά λάθη


Για τα μεταγραφικά ο δρόμος θα είναι μακρύς. Πέρσι η ομάδα έκανε μεταγραφές ακόμη και τον Αύγουστο. Και σε αυτό το κομμάτι ο Γιώργος Χριστοβασίλης απέκτησε εμπειρίες και έχει διδαχτεί πολλά από τα παλιότερα λάθη του. Στο παρελθόν πλήρωσε ακριβά συμβόλαια με υπέρογκα ποσά για ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας που δεν απέδωσαν ούτε το ένα δέκατο από αυτά που πληρώθηκαν. Στη συνέχεια κατάλαβε, ό,τι ισχύει και στο ποδόσφαιρο, αυτό που λέει ο κόσμος: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Άλλαξε τακτική, έκανε έξυπνες μεταγραφές παικτών που βοήθησαν την ομάδα. Κάποιοι εξελίχθηκαν περισσότερο, πωλήθηκαν σε μεγαλύτερες ομάδες που απέφεραν αρκετά έσοδα καλύπτοντας τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά. Μπορεί ο κόσμος να εξιτάρετε από τη μεταγραφολογία, θέλοντας καθημερινά να ακούει και  να διαβάζει ονόματα εν δυνάμει μεταγραφών, αλλά ο Χριστοβασίλης έχει την δική του φιλοσοφία. Ότι έκανε τα προηγούμενα χρόνια θα κάνει και τώρα. Θα πάει 4-5 έμπειρους παίκτες, παράλληλα με νέους φιλόδοξους παίκτες από μικρότερες κατηγορίες, που θα βλέπουν την ομάδα ως βατήρα ανέλιξής των, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.
Κλείνοντας το κομμάτι αυτό, ως ανακεφαλαίωση των παραπάνω, υπογραμμίζουμε ότι τα δύο μεγάλα ζητήματα αυτή την στιγμή για την ομάδα είναι η εξεύρεση ενός καλού προπονητή και οι μεταγραφές. Είναι λεπτά ζητήματα, με πολλές παραμέτρους, που θέλουν καλούς χειρισμούς αλλά και τύχη. Όλα τα υπόλοιπα, είναι οργανωτικής φύσεως και έπονται.