Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Η υπέροχη ΑΕΚ συνέτριψε τον πολύ κακό ΠΑΣ


Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση ΠΑΣ - ΑΕΚ 0-4 (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιος θα το περίμενε ότι ο ΠΑΣ στο ματς με την ΑΕΚ θα έχανε από το α’ ημίχρονο με 4-0 και παράλληλα θα κινδύνευε σε αυτό το 45λεπτο να φάει άλλα τόσα, αφού η «Ένωση» είχε και 2 δοκάρια, ενώ σε κάθε επίθεση προκαλούσε πανικό στην περιοχή των γηπεδούχων. Το είδαμε και αυτό σήμερα στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και τα παραπάνω δεν είναι υποθετικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα. Ο ΠΑΣ από το γρήγορο γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ στο 5΄με εκτέλεση πέναλτι του Μάνταλου (αμφισβητούμενη ανατροπή του Πόνσε από τον Αποστολόπουλο), έχασε τον προσανατολισμό του και δεν τον βρήκε ποτέ. Αντίθετα η ΑΕΚ πήρε φόρα μ’ αυτό και έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, κάνοντας μία από τις καλύτερες φετινές εμφανίσεις. Με λίγα λόγια η πολλή καλή ΑΕΚ συνέτριψε τον πολύ κακό ΠΑΣ. 

Στο 21’ έγινε το 0-2 από το αυτογκόλ του Μιχαήλ, στην προσπάθεια να ανακόψει σέντρα του Μπακάκη μπροστά από τον Λιβάγια. Το γκολ αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Όμως η παράσταση της καλής ΑΕΚ με τον κακό ΠΑΣ είχε και συνέχεια. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου η «Ένωση» σημείωσε 2 γκολ με κεφαλιές του Πόνσε μέσα σε ένα δίλεπτο. Αυτό πίκρανε και τον κόσμο, γιατί εκεί πραγματικά ο «Άγιαξ» ήταν σκιά του εαυτού του, δεν ήξερε που πήγαινε και που πατούσε. Εκτός από τα γκολ αυτά η φιλοξενούμενη ομάδα είχε δύο δοκάρια με Λιβάγια (17’), Μπακασέτα (19’). 

Αρκετοί φίλαθλοι αποχώρησαν από το γήπεδο. Μια μερίδα των οργανωμένων με συνθήματα αποδοκίμασε τους παίκτες και όσοι έμειναν δεν είχαν το κουράγιο να βρουν μια δικαιολογία για όσα έγιναν. Στο β’ ημίχρονο, όπως ήταν λογικό, η ΑΕΚ κατέβασε στροφές, δεν χρειάστηκε να πιεστεί περισσότερο και στο 49’ είχε δοκάρι με τον Χουλτ.

Ο ΠΑΣ στο β’ ημίχρονο ήταν αρκετά βελτιωμένος, αλλά κατόπιν εορτής.  Ήταν πλέον αργά. Δημιούργησε κάποιες προϋποθέσεις για γκολ, είχε δοκάρι με τον Νικολιά και στις καθυστερήσεις του αγώνα ένα χαμένο πέναλτι με τον Αθανασιάδη. Το πέναλτι ήταν καθαρό, όταν ο Τσιγκρίνσκι συγκράτησε με τα χέρια τον Κριζμάν. Ο Κλάους σημάδεψε την αριστερή γωνία στην οποία έπεσε και ο Μπάρκας και απέκρουσε.

Το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική, ήταν ισοπεδωτικό το πέρασμα της ΑΕΚ από τα Γιάννινα. Ο ΠΑΣ θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του και να κοιτάξει τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια. Η εικόνα του α’ μέρους ήταν απογοητευτική. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, δεν υπάρχουν τα χαφ για να κρατήσουν μπάλα και να κάνουν παιχνίδι. Γνωστό από παλιά το πρόβλημα, ενώ δεν βλέπουμε να γίνονται και μεταγραφές. Υπάρχουν δύο εξαιρετικοί επιθετικοί, οι Κριζμάν και Αθανασιάδης, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο φετινός ΠΑΣ, αλλά παραμένουν αναξιοποίητοι, γιατί δεν μπορούν να πάρουν μια μπαλιά της προκοπής. Δεν ξέρουμε γιατί καθυστερούν οι μεταγραφές, ενώ έπρεπε από καιρό να έχουν εντοπίσει τους παίκτες.

Επειδή τόσο βαριές ήττες ανοίγουν πληγές, θα πρέπει και ο κόσμος να κάνει πέτρα την καρδιά και να στηρίξει την ομάδα. Είναι πολύ εύκολο να γκρεμιστεί μια ομάδα και πολύ δύσκολο να φτιαχτεί. Είναι αντιληπτό ότι φέτος ο ΠΑΣ δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα. Ας συνεχίσει να τον στηρίζει και ο κόσμος και να μη τον αφήσει αβοήθητο σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Η ΑΕΚ μετά την κρίση του τελευταίου καιρού, έβγαλε αντίδραση και εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του ΠΑΣ έφτασε σε μια μεγάλη νίκη, που την κάνει να πατά καλύτερα στα πόδια της. Έκανε καταπληκτική εμφάνιση στο α' ημίχρονο και ίσως να είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έκανε φέτος.


H ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κουμπαράκης (Θράκης) με βοηθούς τους Χατζηνάκο (Δράμας), Τζιώτζιο (Θράκης). Ο ρέφερι στην αρχή έδωσε σφυρίγματα στην ΑΕΚ, ενώ αμφισβητούμενη είναι και η φάση του πέναλτι υπέρ των φιλοξενουμένων. Τέταρτος διαιτητής ο Κοτσάνης (Δράμας). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Αθανασιάδης (4’), Κριζμάν (11’) – Μπακασέτας (7’), Οικονόμου (43’).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Βελλίδης, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Γιάκος (82’ Ξύδας), Νικολιάς (76’ Νάουμετς), Παμλίδης (46’ Σιόντης), Κριζμάν, Αθανασιάδης.
ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (46’ Τσόσιτς) Οικονόμου, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Μάνταλος, Άλεφ, Λιβάγια, Μπακασέτας (68’ Κρίστισιτς), Πόνσε (80’ Μπογιέ).