Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Δύσκολη υπόθεση οι μεταγραφές του Ιανουαρίου

Ιανουάριο του 2016 ήρθε στον ΠΑΣ ο Λεονάρντο Κούτρης, από τις καλύτερες μεταγραφές του χειμώνα. Στο στιγμιότυπο με τον τεχνικό διευθυντή Δημήτρη Νιαρχάκο τη μέρα που υπέγραψε στα Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μπορεί ο Γιάννης Πετράκης και οι παίκτες να έχουν το μυαλό τους στα δύο εντός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό και ΟΦΗ, που θεωρούνται ως «μικροί τελικοί» λόγω της μεγάλης βαθμολογικής σημασίας που έχουν, αλλά όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, στο διοικητικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΠΑΣ.
Ο Πετράκης είναι από τους προπονητές που αναδεικνύουν και στηρίζουν τους παίκτες που έχουν, αλλά επειδή φέτος λόγω τραυματισμών και άλλων λόγων η ομάδα δεν πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε, ενδεχομένως αυτός να ζητήσει ενίσχυση σε θέσεις όπου υπάρχουν αδυναμίες. Περισσότερο όμως νοιάζεται να μην υπάρξουν άλλοι τραυματισμοί και να έχει στις προπονήσεις όλους τους παίκτες για να φτιάξει την ομάδα όπως θέλει.

Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης και οι επιτελείς του στηρίζουν τον προπονητή και όσους βρίσκονται στο ρόστερ, πιστεύοντας ότι θα γυρίσει πολύ γρήγορα το κουμπί, γιατί πολλοί παίκτες έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά που είδαμε μέχρι τώρα. Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, άλλοι γιατί τραυματίστηκαν και έμειναν πίσω και άλλοι γιατί δεν έκαναν προετοιμασία και ήθελαν περισσότερο  χρόνο προσαρμογής. Η μάχη της παραμονής θα γίνει με τους υπάρχοντες παίκτες, καθώς οι ομάδες χτίζονται το καλοκαίρι και όχι τον χειμώνα. Όμως δεν θα αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ερχόμενη μεταγραφική περίοδος. Θα ψάξουν για κάποιους καλούς παίκτες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την ομάδα εκεί που «πονά» και να έχει ο κόουτς περισσότερες επιλογές. Δεν θέλουν να ρισκάρουν. Αν ο Πετράκης ζητήσει ενισχύσεις, είναι βέβαιο ότι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Μέχρι τώρα δεν συζήτησαν για τα μεταγραφικά, γιατί είναι νωρίς και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες,  πως θα ανακάμψει η ομάδα. Όμως, για να μη τρέχουν την τελευταία στιγμή, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με το σκάουτινγκ θα κάνουν σχετική προεργασία με έρευνα στη μεταγραφική αγορά.

Αυτά είναι τα δεδομένα που υπάρχουν στον ΠΑΣ ενόψει της επερχόμενης μεταγραφικής περιόδου. Αν θέσουμε το θέμα γενικότερα, δεν είναι τόσο εύκολο για καμία ομάδα να βρει τέτοιον καιρό τους κατάλληλους παίκτες και ούτε οι μεταγραφές του Ιανουαρίου μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνας μιας ομάδας. Οι περισσότεροι παίκτες και ειδικά οι ξένοι, όταν αλλάζουν στρατόπεδο και περιβάλλον, θέλουν χρόνο προσαρμογής, ακόμα και όταν είναι ποιοτικοί παίκτες, από το «πάνω ράφι», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Συνεπώς θεαματικές αλλαγές δεν μπορούν να υπάρξουν. Αν όμως γίνουν σωστές επιλογές, με τη βοήθεια και της τύχης, αυξάνονται οι πιθανότητες να πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα δοθούν. 

Τα πράγματα για ομάδες σαν τον ΠΑΣ είναι δύσκολα, γιατί ψάχνουν ελεύθερους παίκτες, καθώς δεν επιτρέπουν τα οικονομικά να πληρώνουν και σωματεία. Δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρξει ο συνδυασμός εξεύρεσης ελεύθερων προς μεταγραφή παικτών, να παίζουν σε θέσεις που απαιτούνται ενισχύσεις και να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θέλει ο προπονητής. 

Μεταγραφή Ιανουαρίου ήταν και ο Νόε Ακόστα από τον Ολυμπιακό Βόλου

Αν ρίξουμε μια ματιά στην τελευταία δεκαετία της διοίκησης Χριστοβασίλη, οι περισσότερες μεταγραφές που έγιναν  χειμώνα δεν έδωσαν σημαντικές βοήθειες στην ομάδα. Πολλοί πέρασαν και ξεχάστηκαν την άλλη μέρα και λίγοι ήταν αυτοί που βοήθησαν πραγματικά τον «Άγιαξ» και τον αναβάθμισαν αγωνιστικά. Οι καλύτερες μεταγραφές έγιναν τον Ιανουάριο του 2016 με Πασχαλάκη, Κούτρη (και οι δύο είναι εν ενεργεία διεθνείς), Μαυροπάνο, Νικολιά. Όμως και αυτοί οι εξαιρετικοί παίκτες δεν μπήκαν αμέσως στην ενδεκάδα, αλλά την επόμενη σεζόν έγιναν βασικοί. 

Την αγωνιστική σεζόν 2008-09, που ανέλαβε την ομάδα στη Β’ Εθνική ο Χριστοβασίλης, αυτή με τεχνικό τον Γκιγέρμο Όγιος πήγαινε….σφαίρα για τη μεγάλη κατηγορία. Τον Ιανουάριο αποκτήθηκε ως σημαντικό όνομα ο Μπουχάν από την Αργεντινή, αλλά τον περισσότερο καιρό ήταν τραυματίας. Από τους υπόλοιπους της μεταγραφικής παρέας, ο Γκουγκουλιάς βοήθησε σε κάποια παιχνίδια, ενώ οι Μέζα, Γκαρσία, Σκάγκλια δεν ήταν καν βασικοί.

Την επόμενη σεζόν 2009-10 στην Α’ Εθνική, που είχε αποχωρήσει ο Παράσχος από τα Χριστούγεννα και η ομάδα κινδύνευε με υποβιβασμό (τελικά δεν τον απέφυγε) η  καλύτερη μεταγραφή ήταν του Βασίλη Ρόβα από τον Άρη. Και ο Σίσιτς έδωσε βαθμούς σε κάποια παιχνίδια, αλλά στα καθοριστικά ματς δεν έκανε τίποτα. Έγινε και το τεράστιο λάθος να δοθούν καλοί παίκτες δανεικοί, όπως ο Ντε Βινσέντι στην Καλαμάτα και ο Μιχαήλ στον Πανσερραϊκό. Ένα χρόνο μετά, σεζόν 2010-11 στη Β’ Εθνική, η μοναδική μεταγραφή ήταν του Χρήστου Πατσατζόγλου (ελεύθερος από την ΑΕΚ) που βοήθησε στην προσπάθεια ανόδου.

Ο Νικολιάς αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016


Η ομάδα επέστρεψε πάλι στη Σούπερ Λίγκα και τη σεζόν 2011-12, με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη, αντιμετώπιζε, όπως τώρα, πάλι κίνδυνο υποβιβασμού. Δεν έγιναν και τότε μεγάλα ανοίγματα λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ήρθε στα Γιάννινα δανεικός από τον Ολυμπιακό ο Ζαραδούκας, που τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Πανιώνιο και ο Ζαμπρέλα από την Ελβετία που ήταν ανύπαρκτος και έδειχνε να μη είχε μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο. Το μόνο θετικό ήταν η επιστροφή του Ευριπίδη Γιάκου, που ήταν δανεικός στη Δόξα Κρανούλας. 

Το 2012-13 ο ΠΑΣ δεν είχε αδειοδοτηθεί και έτσι δεν έγινε καμία μεταγραφή. Άλλωστε δεν χρειαζόταν να γίνει, γιατί η ομάδα είχε καλή πορεία, με κόουτς τον Γιάννη Χριστόπουλο, κατέκτησε την 5η θέση και  λόγω μη αδειοδότησης δεν έπαιξε στην Ευρώπη.


Το 2014 έγιναν οι καλύτερες επιλογές

Τον Γενάρη του 2014 έγιναν αρκετές μεταγραφές, αλλά άξιζε μόνο του Νόε Ακόστα από τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι υπόλοιποι Λεάντρο, Σονγκό, Κυβελίδης, Κίτσου, δεν έγιναν ποτέ βασικοί και έδειξαν λίγα πράγματα. Αρχές Φεβρουαρίου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Πετράκης και η ομάδα κινήθηκε σε μια άλλη λογική. 

Την επόμενη σεζόν 2014-15 δεν έγιναν μεταγραφές, ενώ γύρισε στον Ολυμπιακό ο γκολκίπερ Γιαννιώτης που ήταν δανεικός και έφυγε για την Πάρμα ο Λίλα. 

Ο Μαυροπάνος ήταν μεταγραφή επένδυσης για τον ΠΑΣ τον Ιανουάριο του 2016.


Το 2015-16 έγιναν οι καλύτερες επιλογές, καθώς ο ΠΑΣ απέκτησε τους Πασχαλάκη από Πανθρακικό, Κούτρη  από Εργοτέλη, Νικολιά από Ολυμπιακό Βόλου και Μαυροπάνο ως ελεύθερο από την ομάδα νέων του Απόλλωνα Σμύρνης. Ήταν επιλογές όχι ανάγκης, γιατί η ομάδα πήγαινε καλά και βγήκε στην Ευρώπη, αλλά επιλογές επένδυσης για το μέλλον. Όλοι αυτοί έγιναν βασικοί την επόμενη χρονιά, με τη γνωστή εξέλιξή τους. Ο Μαυροπάνος στην Άρσεναλ, ο Κούτρης στον Ολυμπιακό, ο Πασχαλάκης στον ΠΑΟΚ και ο Νικολιάς είναι σήμερα από τους πιο ποιοτικούς παίκτες της ομάδας.

Και την επόμενη χρονιά (2016-17) ο ΠΑΣ είχε καλή πορεία στο πρωτάθλημα και δεν είχε ανάγκη ενισχύσεων. Πήρε μόνο δανεικό από τον ΠΑΟΚ τον Κοροβέση που ποτέ δεν έγινε βασικός. Επέστρεψε ο Χρήστος Δώνης στον Παναθηναϊκό γιατί και αυτός δεν ήταν βασικός και έμεινε ελεύθερος ο Φερφελής. 

Την περσινή σεζόν ο ΠΑΣ δεν έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν κινδύνευσε ποτέ, γιατί ο Πλατανιάς και η Κέρκυρα έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να ανακάμψουν. Έτσι αρκέστηκαν στην απόκτηση μόνο του Τσικάρσκι από τον Εθνικό Άχνας της Κύπρου, που είναι και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας.

Η μίνι αναδρομή στη δεκαετία που πέρασε δείχνει ότι  είναι δύσκολες οι επιλογές παικτών στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Λίγοι ήταν οι παίκτες που μπήκαν αμέσως στην ομάδα και τη βοήθησαν άμεσα. Οι περισσότεροι δεν ήταν καν βασικοί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο ΠΑΣ δεν θα κάνει μεταγραφές. Θα ψάξει για καλές περιπτώσεις παικτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καλύψει κάποιες θέσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του κόουτς. Απλά να ξέρει ο κόσμος στα Γιάννινα ότι θαύματα δεν μπορεί να γίνουν τον Ιανουάριο, ούτε οι προσθήκες θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ομάδας. Η μάχη της παραμονής στη Σούπερ Λίγκα θα γίνει με τους υπάρχοντες παίκτες και όχι με όσους τυχόν έρθουν μετά τα Χριστούγεννα. Αυτοί απλώς θα βοηθήσουν. Το φορτίο θα σηκώσουν αυτοί που είναι τώρα στην ομάδα.