Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Παρουσιάστηκε στο Ανήλιο Μετσόβου το βιβλίο του δημοσιογράφου Φώντα Χήτα

Ο συγγραφέας του βιβλίου - δημοσιογράφος Φώντας Χήτας στην εκδήλωση για την παρουσίαση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Ανήλιο Μετσόβου


Στο πολιτιστικό κέντρο Ανηλίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Στη σκιά του ήλιου - Το Ανήλιο της Πίνδου» που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος Φώντας Χήτας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανήλιο Μετσόβου.
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι το αποτέλεσμα σημαντικής έρευνας και επίπονης προσπάθειας πολλών ετών του δημοσιογράφου, για να καταγράψει την ιστορία του Ανηλίου, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τους ανθρώπους που ξεχώρισαν, τους εθνικούς αγώνες, τα τοπωνύμια της περιοχής και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως τόνισαν οι ομιλητές και κυρίως ο συγγραφέας Γεώργιος Πλατάρης – Τζίμας, το βιβλίο του Φώντα Χήτα είναι μια ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Το πάνελ της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου. Δεξιά η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανηλίου Έρη Τζαρούχη


Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Ανηλίου, με την παρουσία της προέδρου Έρης Τζαρούχη και του διοικητικού συμβουλίου. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον σύλλογο. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής όπως και ο παπα-Γιάννης, εφημέριος του χωριού. «Το βιβλίο είναι φάρος του Ανηλίου και φωτίζει άγνωστες πτυχές από την ιστορία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.


Αριστερά ο Φώντας Χήτας με τον συγγραφέα Γεώργιο Πλατάρη - Τζίμα που ήταν ο κεντρικός ομιλητής


«Το βιβλίο είναι μια ιστορική παρακαταθήκη για την περιοχή» είπε ο συγγραφέας Γεώργιος Πλατάρης-Τζίμας που κατάγεται από το Ανήλιο και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέλυσε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. «Του είπα μη βιαστείς και αυτό έκανε ο Φώντας. Ό,τι γράφει στο βιβλίο, το τεκμηριώνει μέσα από συγγράμματα και πηγές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλατάρης-Τζίμας.


Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη


«Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας αλλά δημοσιογράφος και θα παραμείνω δημοσιογράφος» είπε βαθιά συγκινημένος από την εντυπωσιακή παρουσία των συγχωριανών του ο συγγραφέας του βιβλίου Φώντας Χήτας, προσθέτοντας ότι η αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε όπως και η υποχρέωση στις νέες γενιές για να ξέρουν την ιστορία, τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου.

Το εξώφυλλο του αξιόλογου βιβλίου ιστορικού χαρακτήρα με συγγραφέα τον δημοσιογράφο Φώντα Χήτα



Αυτό τονίζει και στο εισαγωγικό σημείωμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η σκέψη και ιδέα,  να καταπιαστώ με τη συγγραφή του βιβλίου που να αφορά τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ήταν βαθιά ριζωμένη μέσα μου για πολλά χρόνια. Επέλεξα μια καταγραφή, τέτοια που να αποτυπώνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια την ταυτότητα του χωριού και των κατοίκων του. Στον 21ο αιώνα πλέον, η ιστορία μας, η διαδρομή μας, ο πλούτος μας, μπορούν να γίνουν οι φάροι που θα οδηγήσουν τις νεώτερες γενιές μας σε καλύτερα μονοπάτια». Τέλος ο κ. Χήτας ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν για την συλλογή των στοιχείων και τη συγγραφή του βιβλίου.




Άποψη από την αίθουσα την ώρα της παρουσίασης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ανηλίου


Ο Φώντας Χήτας είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και γενικός γραμματέας του ΠΣΑΤ. Έχει εργαστεί σε πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες, ενώ υπήρξε και συνεργάτης Γιανιώτικων εφημερίδων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανήλιο Μετσόβου και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Ανηλίου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ και είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ