Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ένα σούπερ αφιέρωμα για τη μεγάλη επιστροφή της Κρανούλας στη Γ' Εθνική


Η Δόξα Κρανούλας όπως παρατάχθηκε στο ματς με την Ανατολή (ΦΩΤΟ ioannina-arena.blogspot.gr)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων έγινε φέτος στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Ηπείρου, όπου στην τελευταία αγωνιστική αναδείχτηκε η πρωταθλήτρια ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο ανόδου στη Γ’ Εθνική. Πρόκειται για τη Δόξα Κρανούλας, που επέστρεψε στα παλιά λημέρια μετά από τρία χρόνια απουσίας. Εκεί ήταν και στην πενταετία 2009-14 εκπροσωπώντας επάξια το νομό Ιωαννίνων. Τώρα επιστρέφει για να ανοίξει ένα ακόμα λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία της. 

Η Κρανούλα είναι ένα χωριό 1000 περίπου κατοίκων, που απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, στους πρόποδες του Μητσικελίου. Η Δόξα δεν έχει την μεγάλη ιστορία που έχουν άλλες ομάδες του νομού, όπως Θύελλα Κατσικά, Α. Ο. Ανατολής, Θύελλα Ελεούσας, Πίνδος Κόνιτσας, Α. Ο. Βελισσαρίου. Για πολλά χρόνια ήταν στην Β’ Κατηγορία της ΕΠΣΗΠ. Ωστόσο έχει πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις και περγαμηνές από όλες αυτές. 

Άλλαξε επίπεδα στη δεκαετία του 2000, που έκανε γήπεδα, έβαλε γερές βάσεις και λειτούργησε σωστά ως ομάδα. Είχε για πέντε χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στη Δ’ Εθνική βάζοντας κάθε χρόνο τον πήχη ψηλότερα. Ώσπου τη σεζόν 2008-09 τερμάτισε πρώτη στον όμιλο που αγωνίζονταν και ανέβηκε στη Γ’ Εθνική, η οποία τότε ήταν καθαρά επαγγελματική, με συμβόλαια, μισθούς, ασφάλεια των παικτών και όχι όπως τώρα που είναι ερασιτεχνική. Παρ’ όλες τις μεγάλες υποχρεώσεις, η Δόξα Κρανούλας εκπροσώπησε επάξια το νομό Ιωαννίνων στη Γ’ Εθνική κατά την πενταετία 2009-14. Είναι μετά τον ΠΑΣ η πρώτη ομάδα στα Γιάννινα που είχε τόσο μεγάλη διάρκεια σε επαγγελματική κατηγορία. Ασχέτως αν δεν είχε το ιστορικό υπόβαθρο άλλων ομάδων της περιοχής, ή ακόμα και τις δυνατότητες ως περιοχή. Πέτυχε όμως αυτά που δεν πέτυχαν άλλες ομάδες. Είναι μακράν η πρώτη ομάδα σε περγαμηνές, έχοντας στις σελίδες της αναμετρήσεις με ιστορικές ομάδες που πέρασαν παλιότερα και από την Α’ Εθνική. 

Δεν είναι λίγο πράγμα η ομάδα ενός χωριού να ξεχωρίζει σε πανελλήνιο επαγγελματικό πρωτάθλημα και να παίζει με αντιπάλους όπως Λάρισα, Παναχαϊκή, Τρίκαλα, Μακεδονικός, Καστοριά, Πιερικός, Απόλλων Καλαμαριάς, Αναγέννηση Καρδίτσας, Εθνικός Πειραιώς, Νίκη Βόλου, Βέροια, Καλλονή, Ιωνικός και άλλοι. Αυτές τις δόξες έζησε η Κρανούλα στη χρυσή πενταετία 2009-14 που είναι το πιο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας της. Μιλάμε για ένα νοικοκυρεμένο σωματείο, με αρχές και ηθικές αξίες. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη άνοδος στη Γ’ Εθνική το 2009 έγινε με πρόεδρο τον Μιχάλη Κασσή, τότε δήμαρχο της περιοχής και μετέπειτα βουλευτή του νομού και προπονητή τον Ανέστη Ζώη. Τώρα πρόεδρος είναι ο Δημήτριος Κασσής και προπονητής ο Βασίλης Σιαφάκας. 

Από το «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μας από το 2010 και μετά, δεν ήταν δυνατόν να μη επηρεασθούν και ομάδες όπως η Δόξα Κρανούλας, τη στιγμή που κατέρρευσαν άλλες μεγάλων αστικών κέντρων. Έτσι τη σεζόν 2013-14 αποχαιρέτησε τη Γ’ Εθνική και επέστρεψε στην τοπική ερασιτεχνική κατηγορία. Πάντα ένας υποβιβασμός αφήνει ανοιχτές πληγές. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ομάδων που μετά από έναν υποβιβασμό ακολούθησαν ελεύθερη πτώση, κάνοντας πολλά χρόνια να συνέλθουν. Η Δόξα κλονίστηκε ασφαλώς από τον υποβιβασμό της, αλλά είχε σαν ομάδα αντιστάσεις και βρήκε σημεία στήριξης. Ο νυν πρόεδρος Δημήτρης Κασσής και οι συνεργάτες του, κράτησαν όρθια την ομάδα και έδειξαν χαρακτήρα στα δύσκολα. Η ομάδα μπορεί να έχασε δύο χρόνια τον τίτλο στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία, αλλά οργανώθηκε από την αρχή, κάλυψε τις υποχρεώσεις και έβαλε πλώρη για ψηλότερα. Φέτος, έστω και την τελευταία αγωνιστική, κατάφερε μετά από τρία χρόνια απουσίας να επιστρέψει πάλι στη Γ’ Εθνική.

Το φετινό πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό για τις δύο πρωτοπόρες ομάδες Δόξα και Ανατολή, που από την αρχή της σεζόν και σε όλη τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν την πρώτη θέση. Το έφερε έτσι η κλήρωση, σαν να έγινε κάποια συνωμοσία, να γίνουν τα μεταξύ τους παιχνίδια στο τέλος των δύο γύρων. Πρώτα στην Κρανούλα όπου κέρδισε 2-1 η Δόξα και μετά στην τελευταία αγωνιστική που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Ανατολή. Ήταν το ματς της χρονιάς, που έφερε στο γήπεδο πάνω από 2000 φιλάθλους. Το ντέρμπι είχε πολλές συγκινήσεις, έληξε με σκορ 1-1 και οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς, έναντι 53 της Α. Ε. Χουλιαράδων που τερμάτισε στην τρίτη θέση. Η νίκη της Δόξας στο ματς του α’ γύρου αποδείχθηκε χρυσάφι, καθώς έδωσε σε αυτή το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας και το δικαίωμα επιστροφής στη Γ’ Εθνική. Αυτομάτως έγινε η δεύτερη τη τάξει ομάδα του νομού μετά τον ιστορικό ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι δε η μοναδική ομάδα που υποβιβάστηκε αλλά γρήγορα ξαναγύρισε στη Γ Εθνική. 

Άλλες ομάδες πριν που πέρασαν από αυτή την κατηγορία ως εκπρόσωποι του νομού Ιωαννίνων, όπως Α. Ο. Βελισσαρίου και Α. Ε. Γιάννενα, μετά τον υποβιβασμό τους δεν κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι. Ο Α. Ο. Βελισσαρίου που ήταν για τρία χρόνια στη Γ’ Εθνική στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα τελευταία δύο χρόνια είχε αναδειχτεί πρωταθλητής στην ΕΠΣ Ηπείρου, αλλά δεν τα κατάφερε στα μπαράζ που υπήρχαν μέχρι πέρσι, μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η δε Α. Ε. Γιάννενα αγωνίζεται πλέον στη Β’ ερασιτεχνική κατηγορία.
Η Δόξα επέστρεψε στα παλιά της λημέρια, με στόχο να κάνει καλή πορεία. Και θα στηριχτεί σε παίκτες της περιοχής, κάτι που συμπλέει και με τη φιλοσοφία που είχε τα τελευταία χρόνια. Ο νομός Ιωαννίνων είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρική δεξαμενή, όπου μπορούν να βρεθούν παίκτες για να ενδυναμώσουν το υπάρχον ρόστερ. Όπως τονίστηκε, δεν θα γίνουν μεγάλες αλλαγές καθώς θα μείνει ο υπάρχων κορμός της ομάδας. Προσθήκες θα γίνουν με ταλαντούχους αλλά και κάποιους έμπειρους παίκτες από την περιοχή των Ιωαννίνων για να μεγαλώσει η αγωνιστική ισχύ. Υπάρχει πείρα για να γίνει σωστή διαχείριση των θεμάτων, αφού ο πρόεδρος και πολλοί συνεργάτες του, όπως και ο προπονητής, ήταν στην ομάδα και από την προηγούμενη θητεία στη Γ’ Εθνική. 

Ο Βασίλης Σιαφάκας έχει πολλά χρόνια στη Δόξα ως παίκτης, βοηθός και τα τελευταία χρόνια προπονητής. Μετά το ματς με την Ανατολή ανακοίνωσε ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα είναι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, αλλά αυτό ακόμα δεν είναι δεδομένο. Θα συζητήσουν με τη διοίκηση τι μπορεί να κάνουν και θα αποφασίσουν ανάλογα. Ο αξιόλογος τεχνικός και λαμπρός χαρακτήρας πιστεύει ότι η Δόξα έχει το υλικό για να μείνει στη Γ’ Εθνική. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Η ομάδα έχει υλικό όχι μόνο να μείνει αλλά και να κάνει καλή πορεία στη Γ’ Εθνική. Αλλά επειδή η πορεία μιας ομάδας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, για τα υπόλοιπα ζητήματα δεν μπορώ να εκφέρω εγώ άποψη αλλά οι διοικούντες. Κατά πάσα πιθανότητα ο δικός μου κύκλος έχει κλείσει στην Κρανούλα. Το έχω πει εδώ και καιρό στα παιδιά, ότι ανεξάρτητα από ποια κατάληξη θα είχαμε σαν ομάδα στο πρωτάθλημα, είτε βγαίναμε είτε όχι στη Γ’ Εθνική, εγώ δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της ομάδας λόγω δικών μου επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αν δεν αλλάξει κάτι, ενδεχομένως θα είναι μέχρι εδώ ο κύκλος μου στην ομάδα. Φεύγω  γεμάτος, χαρούμενος, έχω ζήσει με αυτή την ομάδα τα καλύτερα, σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής τα έχω ζήσει όλα, οπότε αν φύγω, θα φύγω γεμάτος και πολύ χαρούμενος». 

Όσο για την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα δήλωσε: «Ήταν δίκαιη η άνοδο μας. Στο παιχνίδι ήμασταν λίγο καλύτεροι, δεχθήκαμε ένα γκολ από στημένο, κάτι που το περιμέναμε. Ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, είχε δύναμη, πάθος. Όλη τη χρονιά ήμασταν καλύτεροι, αλλά και η πορεία που έχει κάνει η Ανατολή είναι αξιομνημόνευτη και κάποιος θα έκλαιγε, κάποιος θα χαιρότανε. Ήμασταν λίγο καλύτεροι, χαιρόμαστε εμείς. Η αξία του ηττημένου δίνει τη μεγαλύτερη δόξα στο νικητή. Όλοι ξέρουμε την ιστορία της Ανατολής, τι βάρος έχει αυτή η ομάδα και θα μπορούσε να σταθεί επάξια στη Γ’ Εθνική. Ήταν μακράν οι δύο καλύτερες ομάδες, έτοιμες να παίξουν και στη Γ’ Εθνική».


Δ.ΚΑΣΣΗΣ: ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

Στην Κρανούλα μετά την αίσια κατάληξη στο θρίλερ του πρωταθλήματος, θα χρειαστούν λίγες ημέρες ηρεμίας και μετά να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Ο πρόεδρος Δημήτρης Κασσής που υπήρξε και ποδοσφαιριστής της Δόξας τόνισε στον «Η.Α» τα εξής: «Θέλουμε λίγη ξεκούραση για να δούμε με καλύτερο μάτι και μυαλό την επόμενη ημέρα. Έχουμε την πείρα και τη γνώση να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Έχουμε αρκετά πράγματα στο μυαλό μας, θέλουμε να έρθουν και άλλα άτομα στη διοίκηση και ήδη ξεκινήσαμε τις συζητήσεις. Η Δόξα άλλαξε επίπεδα και είναι καταδικασμένη να εκπροσωπεί επάξια το νομό. Αγωνίστηκε πέντε χρόνια στη Δ’ Εθνική και πέντε χρόνια στη Γ’ Εθνική με επιτυχία. Επί δέκα συνεχόμενα χρόνια παίζαμε σε πρωταθλήματα εκτός νομού. Η νέα Γ’ Εθνική δεν έχει καμία σχέση με τη Γ’ Εθνική που παίξαμε παλιότερα. Τότε υπήρχαν μεγάλες υποχρεώσεις, τις οποίες πληρώνουμε ακόμα και σήμερα. Εγώ πιστεύω ότι και έτσι όπως είναι σήμερα η ομάδα μας, μπορεί να σταθεί στη Γ’ Εθνική. Αλλά επειδή δεν θέλουμε να είμαστε περαστικοί από αυτή την κατηγορία, θα κάνουμε 3-4 μεταγραφές σε συνεργασία με τον προπονητή». Για τη χρονιά που έφυγε ο πρόεδρος της Δόξας ανέφερε: «Επί 29 αγωνιστικές ήμασταν στην πρώτη θέση, θα ήταν κρίμα να τη χάναμε στην τελευταία αγωνιστική. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια και στην ομάδα της Ανατολής, που ήταν ένας πολύ σημαντικός και ανταγωνιστικός αντίπαλος. Μακάρι να έβγαιναν και οι δύο ομάδες, γιατί το άξιζαν».


ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Από την άλλη πλευρά, στην Ανατολή υπάρχει θλίψη και κατήφεια. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια φέτος να ανεβεί η ομάδα στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η πίκρα είναι μεγαλύτερη για την ιστορική ομάδα των ποντίων, γιατί χάθηκε η άνοδος την τελευταία αγωνιστική και μέσα στην έδρα τους. Στην Ανατολή θα χρειαστούν μεγάλα αποθέματα δυνάμεων για να ξεπεράσουν το σοκ και να συνεχίσουν την προσπάθεια της ανόδου τη νέα σεζόν. Ο πρόεδρος Λεωνίδας Ευθυμιάδης υπήρξε ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ και ξέρει τι σημαίνει διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και πόσο καλός οδηγός είναι η ψυχραιμία. Ό,τι εξελίξεις δρομολογηθούν, θα τις δούμε στο μέλλον.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Ιδρύθηκε το 1971 και για πολλά χρόνια αγωνίστηκε στις μικρές κατηγορίες της ΕΠΣΗΠ. Στα νεώτερα χρόνια άλλαξε επίπεδα και έγινε μια σημαντική και υπολογίσιμη δύναμη. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας της τοπικής Ένωσης, αγωνίσθηκε από πέντε χρόνια στη Δ’ και στη Γ’ Εθνική. Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια είναι ο Δημήτρης Κασσής, παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας. Υπήρξε μέλος της διοίκησης του Μιχάλη Κασσή και μετά την εκλογή αυτού στο βουλευτικό αξίωμα, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Για τον προπονητή Βασίλη Σιαφάκα τα γράψαμε παραπάνω. Ήταν ο αρχηγός της ομάδας στην άνοδο του 2009 και τώρα ο τεχνικός ηγέτης της. Συνεργάτης του είναι ο Τάσος Μύταρης.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος, σε σειρά σύμφωνα με το χρόνο συμμετοχής είναι: Άγγελος Νάσιος, Γκέρι Γκέγκα, Δημήτριος Τσουμάνης, Δημήτριος Αρχοντάκης, Κώστας Γκόλιας, Στέφανος Χαμπίπης, Γιώργος Τσιρογιάννης, Γιώργος Χριστακόπουλος, Παναγιώτης – Ορέστης Πάσχος, Φίλιππος Μαρμούτας, Σάββας Καρυπιάδης, Βασίλης Τσακανίκας, Ηλίας Παππάς, Παύλος Χατζής, Γιάννης Ζαμπέτας, Βαγγέλης Ριστάνης, Θωμάς Μανούρης, Γιάννης Διαμάντης, Χρήστος Τάτσης, Μιχαήλ Καραφλιάς, Ηλίας Ρογκάς, Μιχαήλ Ηλίας, Αντώνιος Τσούρης, Θεόδωρος Κρανάς, Ελευθέριος Παππάς, Χρήστος Σταυρόπουλος, Περικλής Τσουμάνης, Σπύρος Μπούτζας, Χρήστος Κακαϊδής, Γιάννης Κέντρος, Κώστας Πολυχρονιάδης.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Γκέρι Γκέγκα με 15 γκολ και ακολουθούν Άγγελος Νάσιος με 14, Γιώργος Τσιρογιάννης με 13, Γιώργος Χριστακόπουλος με 12,Δημήτριος Τσουμάνης με 7. 

Η Δόξα Κρανούλας στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας τερμάτισε στην 1η θέση με 79 βαθμούς. Σημείωσε 25 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Ο συντελεστής τερμάτων είναι 84-15.