Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Φτιάξτε το γήπεδο, όχι άλλη δυσφήμιση για τα Γιάννινα

Είναι ντροπή τα Γιάννινα του 2017 να μη έχουν ένα γήπεδο της προκοπής

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Με το που θα τελειώσει στις 30 Απριλίου το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτεί ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου «Ζωσιμάδες» για να μην παρουσιάζει αυτά τα χάλια στη νέα αγωνιστική σεζόν.
Να ξηλωθεί ο αγωνιστικός χώρος, να γίνουν τα κανάλια για να απορροφάται το νερό και να γίνουν τέλος πάντων οι εργασίες που πρέπει για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι προσβολή για την ίδια την πόλη σε κάθε εντός έδρας του ΠΑΣ στα Γιάννινα, να γράφονται υποτιμητικά σχόλια για χωράφι, για βούρκο και ό,τι άλλο μπορεί να πει κάποιος για μια τέτοια κατάσταση. 

Η πατρίδα των εθνικών ευεργετών που έχτισαν το Παναθηναϊκό Στάδιο για να γίνουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896, είναι ντροπή να μην έχει ένα γήπεδο ή ένα στάδιο της προκοπής στο έτος 2017. Δεν υπάρχει ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, δεν υπάρχει τίτλος εφημερίδων που να μη αναφέρει για «το χωράφι των Ζωσιμάδων» μετά από αγώνα του ΠΑΣ. Κρίμα για τους παίκτες που βασανίζονται σε έναν τόσο κακό αγωνιστικό χώρο, δύο φορές κρίμα για τους παίκτες του ΠΑΣ που είναι συνεχώς σε ένα τέτοιο αγωνιστικό περιβάλλον και πολύ κρίμα για τον κόσμο που πληρώνει εισιτήριο και βλέπει ένα θέαμα που ενδεχομένως να προσβάλει και την αισθητική του. Κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο ποιότητας σε ένα τέτοιο γήπεδο.

Γι’ αυτό λέμε και στην αρχή, ότι με το που θα τελειώσει το πρωτάθλημα, την επόμενη μέρα θα πρέπει να αρχίσουν τα έργα με σωστές προδιαγραφές για να γίνει ένα γήπεδο που να αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όπως ήταν και παλιά, όπου επί σειρά ετών δεν υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα, ακόμα και όταν έκανε ο ΠΑΣ εκεί και προπονήσεις. Σε περίοδο βροχοπτώσεων υπήρχαν λασπόνερα, αλλά όχι στην σημερινή κατάσταση και παιζόταν ποδόσφαιρο. Τώρα το γήπεδο από το πρώτο δεκάλεπτο δείχνει σαν να είναι «οργωμένο». Τι έφταιξε ή τι φταίει, ας το βρουν αυτοί που έχουν την ανάλογη τεχνογνωσία, όπως και το τι χρειάζεται για να γίνει σωστός αγωνιστικός χώρος. 

Επειδή «Οι Ζωσιμάδες» είναι εθνικό στάδιο και ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η εκτέλεση των έργων διέπεται από ένα νομοθετικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο, από τώρα θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να βρεθούν οι πιστώσεις, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα μόλις τελειώσει στις 30 Απριλίου το πρωτάθλημα. Αυτό προϋποθέτει συναίνεση και συνεργασία των εμπλεκόμενων πλευρών και όχι αυτό που συμβαίνει τώρα, όπου η ΓΓΑ νίπτει τα χείρας της λέγοντας ότι «τη συντήρηση του γηπέδου ανέλαβε ο ΠΑΣ» και ο ΠΑΣ λέει «εμείς είμαστε ενοικιαστές, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε ξένο γήπεδο, την ευθύνη έχει η ΓΓΑ». Αυτό το πινγκ πονγκ της μετάθεσης ευθυνών  πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Το να χάνεται χρόνος με δηλώσεις ένθεν και ένθεν για το ποιος είναι υπεύθυνος, η μπάλα θα χαθεί στην κυριολεξία και το πρόβλημα θα υφίσταται. Τα προβλήματα δεν λύνονται με δηλώσεις στα κανάλια, αλλά με έργα. Αν το πρόβλημα δεν το πιάσουν στην βάση του μέσα από μια σωστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και δεν το βάλουν στο τραπέζι για άμεσες λύσεις, πάλι θα έχουμε τα ίδια πράγματα.

Το στάδιο «Ζωσιμάδες» χτίστηκε το 1932 όταν ο τότε Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων παραχώρησε την έκταση στην ΓΓΑ για να αθλείται η νεολαία της πόλης. Στο διάβα του χρόνου το γήπεδο μεταμορφώθηκε, αλλά δεν παύει να είναι ένα παλιό γήπεδο, μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης που έχει πολλά προβλήματα. Μεγάλες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν, παρά μόνο να καλλωπισθεί, εφόσον υπάρξουν από το κράτος οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις. Πολύ κρίμα για τα Γιάννινα, που είναι μια πανέμορφη πόλη, με ιστορία, παράδοση, πολιτισμό, στη σημερινή εποχή, όχι μόνο να μην έχει ένα σύγχρονο στάδιο, αλλά ούτε καν έναν αγωνιστικό χώρο της προκοπής για να γίνονται σωστά οι αγώνες του ΠΑΣ.

Θα πει κάποιος: Και ο ΠΑΣ Γιάννινα γιατί δεν φρόντισε τόσα χρόνια για να φτιάξει ένα δικό του γήπεδο, ώστε να μην έχει ανάγκη κανέναν; Και αυτό είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία. Ποτέ δεν υπήρξε και από κανένα πρόεδρο ή παράγοντα αυτό το όραμα, ειδικά στις μεγάλες εποχές της δεκαετίας του ’70 όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες, αν όχι να χτιστεί γήπεδο από την αρχή, αλλά τουλάχιστον να αποκτούσε η ομάδα μια δική της έκταση για αθλητικό κέντρο και μελλοντικό γήπεδο. Παλιότερα η πόλη πολεοδομικά δεν είχε την έκταση που έχει σήμερα και μπορούσαν να βρεθούν χώροι για να δοθούν στον ΠΑΣ. 

Ο νυν πρόεδρος και μεγαλομέτοχος Γιώργος Χριστοβασίλης είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση έκανε και μελέτες για να γίνει νέο γήπεδο στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά. Αλλά τελικά δεν προχώρησε η ιδέα. Τώρα έχει νέες μελέτες για να φτιάξει ο ΠΑΣ γήπεδο δίπλα από εκεί που είναι το προπονητικό κέντρο του ΠΕΑΚΙ. Είναι ένα εγχείρημα που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο. Το πώς μπορεί να παραχωρηθεί στην ΠΑΕ ένα τμήμα από το ΠΕΑΚΙ για να φτιάξει δικό της γήπεδο, μέσα από νόμιμη ασφαλώς διαδικασία, είναι ένα θέμα προς συζήτηση, χωρίς ακόμα αποφάσεις. Αλλά ας μη πάμε τόσο μακριά. Ας φτιάξουν πρώτα τον αγωνιστικό χώρο του υπάρχοντος γηπέδου και μετά βλέπουμε τι θα γίνει στο μέλλον και πώς μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο Χριστοβασίλη για να φτιάξει ο ΠΑΣ δικό του γήπεδο.