Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Τι δείχνει η στατιστική για τον "Άγιαξ της Ηπείρου"

Τι δείχνει η στατιστική όταν ο ΠΑΣ έχει δύο συνεχή εντός έδρας παιχνίδια

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος ο ΠΑΣ θα δώσει δύο εντός έδρας παιχνίδι στα Γιάννινα με Λεβαδειακό και Λάρισα, έχοντας στόχο να πάρει τους 6 βαθμούς. Το πόσο εφικτό είναι αυτό θα φανεί στο γήπεδο όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα εξαρτηθεί από την δική του απόδοση, την απόδοση των αντιπάλων ομάδων και από τους αστάθμητους παράγοντες που πάντα υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Στατιστικά το εγχείρημα δύο νίκες σε δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια δεν βγαίνει πάντα, χωρίς αυτό να είναι κανόνας, καθώς οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και έχουν πολλές αναγνώσεις. 

Στον ΠΑΣ έχει συμβεί 101 φορές μέχρι τώρα, να έχει αντιμετωπίσει μέσα στα Γιάννινα δύο στη σειρά παιχνίδια, στα 50 χρόνια της διαδρομής του στο ποδόσφαιρο και στα πρωταθλήματα Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής. Κατάφερε 42 φορές να κάνει δύο νίκες, δηλαδή το απόλυτο των επιτυχιών, ενώ στις υπόλοιπες 59 φορές παραπάτησε σε ένα από τα δύο ματς, τις περισσότερες φορές με ισοπαλίες και τις λιγότερες με ήττες. Επίσης στις 101 αυτές περιπτώσεις με ζεύγη συνεχόμενων εντός έδρας αγώνων, μόνο 9 φορές δεν υπήρξε για τον γηπεδούχο ΠΑΣ νικηφόρο αποτέλεσμα. Στις υπόλοιπες 92 φορές είχε μία νίκη είτε στο πρώτο ματς, είτε στο δεύτερο που ακολουθούσε. 

Συνέβη επίσης 4 φορές να δώσει και τρία συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια, τη σεζόν 1978-79 στην Α’ Εθνική με ΑΕΚ, Απόλλωνα Αθηνών, Αιγάλεω, τη σεζόν 1994-95 στη Β’ Εθνική με Πανελευσινιακό, Πιερικό, Καστοριά, τη σεζόν 1997-98 στη Γ' Εθνική με Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, Νάουσα, Μηχανιώνα και τη σεζόν 2014-25 στη Σούπερ Λίγκα με Νίκη Βόλου, ΟΦΗ, Λεβαδειακό. Σ’ αυτές τις τριάδες αγώνων τρεις συνεχόμενες νίκες δεν πέτυχε ποτέ. Πέτυχε όμως στις τρεις πρώτες περιπτώσεις 2 νίκες και 1 ισοπαλία κάθε φορά και στην τελευταία περίπτωση 2 νίκες και 1 ήττα.

Στα τελευταία 10 χρόνια, από το 2006 μέχρι τώρα, στις 21 φορές που συνέβη να είναι έτσι το πρόγραμμα στα πρωταθλήματα Σούπερ Λίγκας και Β’ Εθνικής, με δύο στη σειρά αγώνες στα Γιάννινα, ο «Άγιαξ» έκανε 10 φορές το απόλυτο των επιτυχιών με δύο νίκες σε κάθε ζεύγος αγώνων και στις υπόλοιπες 11 φορές «έσπαγε» ο άσσος, στο πρώτο ή στο δεύτερο παιχνίδι. Όχι μόνο στον ΠΑΣ αλλά σε όλες τις ομάδες έχει συμβεί να μη κερδίζουν πάντα συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια. Το έχουν επισημάνει αυτό και προπονητές. 

Η στατιστική απεικόνιση που παρουσιάσαμε παραπάνω, αφορά το παρελθόν. Όχι το σήμερα και το αύριο. Έτσι πέρα όμως από τη στατιστική και τους αριθμούς, που άλλοτε επαληθεύονται και άλλοτε όχι, οι Γιαννιώτες κοιτάζουν το σήμερα και πως μπορούν να γίνουν από μέρα σε μέρα καλύτεροι. Οι προπονήσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό σε καθημερινή βάση, ώστε η διακοπή να μη τους επηρεάσει, αλλά τουναντίον να γεμίσει τις μπαταρίες και να τους κάνει πιο δυνατούς. Μέχρι και την Παρασκευή οι προπονήσεις θα είναι πρωινές, Σαββατοκύριακο θα δοθεί ρεπό για ξεκούραση και από την Δευτέρα θα μπουν σε ρυθμούς πρωταθλήματος βάζοντας στο κάδρο πρώτα την ομάδα του Λεβαδειακού που θα υποδεχτούν στο στάδιο «Ζωσιμάδες» την άλλη Κυριακή και μετά τη Λάρισα. Βλέπουν κάθε παιχνίδι χωριστά, κάνοντας βήμα – βήμα την πορεία τους. 

Μετά τη νίκη επί της Κέρκυρας και μάλιστα στο νησί των Φαιάκων ξαναγύρισαν τα χαμόγελα, ενώ τώρα με τα δύο εντός έδρας παιχνίδια δίνεται η ευκαιρία να ανεβεί η ομάδα πιο ψηλά στην βαθμολογία αν πάρει 6 βαθμούς. Από το περασμένο ματς με την Κέρκυρα μπορεί το νικηφόρο αποτέλεσμα να καλύπτει τα πάντα, αλλά ο Πετράκης δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος και αυτές τις μέρες θα τους αναλύσει τα λάθη που έγιναν. Τόσο με τον Πλατανιά όσο και με την Κέρκυρα ο ΠΑΣ δεν είχε καλή ανάπτυξη παιχνιδιού, δεν έκανε φάσεις, ούτε είχε πολλές τελικές προσπάθειες. Τα πήγε καλά μόνο στην άμυνα που κράτησε ανέπαφη την εστία του. Στο ματς κατά των Φαιάκων η είσοδος του Ιγκόρ Βιδάλ στον αγώνα ήταν καταλυτική, καθώς πέτυχε το γκολ της νίκης με τη δική του σφραγίδα και ήταν ο μοναδικός παίκτης που εμβόλιζε την άμυνα των γηπεδούχων.