Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Κάνει κακό στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο η παρατεταμένη μεταγραφική περίοδος

Δεν χτίζονται ομάδες όταν 6 μήνες τον χρόνο γίνονται μεταγραφές

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στο τέλος Οκτωβρίου τελειώνουν οι μεταγραφές στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, για να μπορέσουν και οι ομάδες να διαμορφώσουν τα ρόστερ τους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χάσουν παίκτη την τελευταία στιγμή. Σχεδόν τον μισό χρόνο επιτρέπονται οι μεταγραφές στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ξεκινούν από 1 Ιουλίου και τελειώνουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ τον χειμώνα ξεκινούν από 1 Ιανουαρίου και τελειώνουν τέλος Φεβρουαρίου. Μόνο φέτος, μετά από διαμαρτυρίες των σωματείων η ΕΠΟ περιόρισε τη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα κατά ένα μήνα. Δηλαδή το 2017 θα έχουμε μεταγραφική περίοδο μόνο από 1 έως 31 Ιανουαρίου. Δεν θα γίνουν μεταγραφές Φεβρουάριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Παράγοντες και προπονητές σωματείων με τους οποίους μιλήσαμε, μας είπαν ότι η παρατεταμένη μεταγραφική περίοδος είναι καταστροφή για τα σωματεία. Κάνουν από το καλοκαίρι έναν σχεδιασμό για τη νέα σεζόν, ξεκινούν  τα πρωταθλήματα τον Σεπτέμβριο και ξαφνικά υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί όλος ο σχεδιασμός με τις αποχωρήσεις παικτών, καθώς αυτό επιτρέπεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Έχουμε το φαινόμενο παίκτες τη μια αγωνιστική να παίζουν με τη «Χ» ομάδα και την άλλη αγωνιστική με την «Ψ» ομάδα. Με συνέπεια να ανατρέπονται ισορροπίες και προγραμματισμοί ομάδων. Έχουν συμβεί περιπτώσεις που ομαδικά παίκτες ζήτησαν από διοικήσεις ομάδων να αποχωρήσουν για τον άλφα ή βήτα λόγο.

Όσοι ζουν από κοντά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μας λένε ότι η παρατεταμένη μεταγραφική περίοδος ζημιώνει και δεν ωφελεί. Και απορούν με ποιο σκεπτικό αφήνουν τόσο χρόνο για μεταγραφές, ενώ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η μεταγραφική περίοδος είναι 3 μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Ιανουάριο. Βέβαια κανένας παίκτης δεν μπορεί να αποχωρήσει αν δεν έχει τη συναίνεση από την ομάδα που αγωνίζεται. Αν όμως κάποιος ζητήσει μεταγραφή, που αν δεν του τη δώσει το σωματείο που ανήκει δεν θα αγωνισθεί, τότε δεν έχει και το σωματείο κανένας όφελος να μη του δώσει την ελευθέρας. 

Στα τοπικά πρωταθλήματα, ενώ έχει ανάψει η μάχη των ομάδων, σε καθημερινή βάση γίνονται μετακινήσεις παικτών και μεταγραφές. Οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν μέχρι τώρα από προπονητές και παράγοντες ήταν αρνητικές για το υπάρχον μεταγραφικό καθεστώς. Που ισχύσει και στη Γ’ Εθνική που έγινε από πέρυσι ερασιτεχνική κατηγορία.

Θα είχε ενδιαφέρον να άνοιγε προς συζήτηση αυτό το θέμα, για να ακουσθούν και οι απόψεις των παικτών, κατά πόσο ωφελεί ή βλάπτει η πεντάμηνη μεταγραφική περίοδος. Η συντριπτική πλειοψηφία παραγόντων και προπονητών λέει ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και η ΕΠΟ να μελετήσει καλύτερα το θέμα αυτό για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες. Το ότι η ΕΠΟ αποφάσισε να περιορίσει τον χειμώνα κατά ένα μήνα τις μεταγραφές δείχνει ότι έγινε αντιληπτό το πρόβλημα. Και ότι κάτι δεν πάει καλά. 

«Δεν μπορεί άλλη ομάδα να δημιουργείς τον Ιούλιο, άλλη τον Αύγουστο και άλλη τον Οκτώβριο» είπε χτες τον «Η.Α» ο πρόεδρος του Κένταυρου Μουσιωτίτσας Βασίλης Δήμος και συνέχισε: «Ένας παίκτης αν δει στραβά την αλλαγή που του έκανε ο προπονητής του, μπορεί να σου ζητήσει να φύγει παρασύροντας και άλλους φίλους του. Και άντε να στήσεις πάλι την ομάδα από την αρχή. Μπορεί ξαφνικά μια ομάδα, εν μέσω πρωταθλήματος να μείνει από παίκτες. Και με το ζόρι δεν μπορείς να κρατήσεις κανέναν. Δεν μιλώ για την ομάδα μου αλλά θέτω έναν γενικότερο προβληματισμό πάνω στο θέμα αυτό που είναι πολύ σοβαρό. Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι οι πρόεδροι για μη έχουμε πέντε μήνες μεταγραφές».

 Είναι ένα θέμα που πρέπει να το θέσουν τα σωματεία και οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων στην Ομοσπονδία για να βρεθεί η μέση λύση ώστε να υπάρχει ο χρόνος για τον σχεδιασμό αλλά όχι και στο σημερινό επίπεδο όπου από τη μια στιγμή στην άλλη κινδυνεύουν ομάδες να μείνουν μετέωρες.