Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η ακτινογραφία της ΑΕΛ και τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΣ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης όπως στον ΠΑΣ έτσι και στην ΑΕΛ έβαλε τη σφραγίδα του

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η φετινή ΑΕΛ με την οποία θα αγωνισθεί την Κυριακή ο ΠΑΣ Γιάννινα, φέρει την σφραγίδα του Άγγελου Αναστασιάδη και έχει κάποιες ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά του ΠΑΣ. Είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα, που στηρίζεται στην απόδοση του συνόλου και όχι στις μονάδες. Σε κάποια ματς που είδαμε την ΑΕΛ, μας άρεσε με την απόδοση και την παρουσία που είχε στο γήπεδο. Είναι συμπαγής και καλοδουλεμένη ομάδα, με δεμένες τις γραμμές και με κάποιους καλούς ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Δεν πήγε καλά μόνο στο ματς με την Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων και στο οποίο έχασε με σκορ 2-0. Στην πρεμιέρα έφερε ισοπαλία 2-2 με τον ταλαιπωρημένο Ηρακλή μέσα στη Λάρισα ένεκα των λαθών του γκολκίπερ Ντεγκρά ο οποίος και απομακρύνθηκε.  Στη συνέχεια βρέθηκε σε άσχημη μέρα και έχασε 2-0 μέσα στην Κέρκυρα προκαλώντας κάποιους τριγμούς. Όμως στο επόμενο ματς είχε καλή απόδοση και κέρδισε 1-0 τον Ολυμπιακό, αποτέλεσμα που βοήθησε και στη βελτίωση της ψυχολογίας. Στη Λιβαδειά πήρε ισοπαλία 1-1 από τον Λεβαδειακό, αλλά λίγο έλειψε να πάρει και τη νίκη, για να φτάσουμε στην περασμένη Δευτέρα που η ΑΕΛ έχασε 2-1 στην έδρα της αλλά ήταν καλύτερη σε απόδοση από την ΑΕΚ. Το αποτέλεσμα αυτό αδικεί κατάφωρα τους Θεσσαλούς. 

Οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στα μέχρι τώρα παιχνίδια είναι: Κάτω από τα δοκάρια ο Ξενοδόχοφ που αποκτήθηκε πέρσι από τη Ζάκυνθο και ο Καβουσάκης που επίσης είναι περυσινή μεταγραφή από τον Εργοτέλη. Στην άμυνα είναι ο αρχηγός Γιοβάνοβιτς που παίζει 2η χρονιά στην ΑΕΛ με μεταγραφή και αυτός από τον Εργοτέλη. Σε ένα ματς έπαιξε ο Μονιάκης που προέρχεται από τον ΟΦΗ. Ο Γκόλιας είναι στο δεξί άκρο της άμυνας που αποκτήθηκε από την Αναγέννηση Καρδίτσας και πριν ήταν στον Άρη. Βασικός είναι και ο Ρέντζας, περσινή μεταγραφή από τον Εργοτέλη. Βασικός είναι και ο Κόντορ, αμυντικός από τη Γκάνα, με κύριο χαρακτηριστικό τα μακρινά πλάγια άουτ που εκτελεί. Πολύ καλός είναι και ο Σλοβάκος Φάργκας, φετινή μεταγραφή από την Ξάνθη. 

Θέση βασικού στη μεσαία γραμμή κέρδισε ο Αναστασόπουλος, περυσινή μεταγραφή από την Παναχαϊκή. Σε τρία από τα πέντε ματς αγωνίσθηκε ο Βαρέλα που ανηφόρισε τον περασμένο Ιανουάριο από τη Ζάκυνθο στη Λάρισα. Ο Ουρτάδο από τη Βενεζουέλα έπαιξε σαν αλλαγή στο ματς με την ΑΕΚ. Βασικός είναι και ο Λαμπρόπουλος με 4 συμμετοχές, που πήγε πέρυσι στην ΑΕΛ από τον ΟΦΗ, ενώ πριν ήταν σε Κέρκυρα και Παναχαϊκή. Προσοχή θέλει και ο Φατιόν Άντονι που έπαιξε βασικός σε όλα τα παιχνίδια. Και αυτός φετινή μεταγραφή από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Τη μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται ο Ανδρέας Αβραάμ που μέχρι τώρα έχει κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις. Είναι μια πολύ πετυχημένη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού. Οι αμυντικοί του ΠΑΣ δεν πρέπει να τον χάσουν ούτε μια φορά. Βγαίνει πολύ δυνατά στην κόντρα επίθεση και σημείωσε 2 γκολ στο πρώτο ματς με τον Ηρακλή. 

Στην επίθεση ο Ναζλίδης μπορεί να έβαλε μόνο 1 γκολ αλλά μπαίνει σε όλες τις φάσεις και με την ΑΕΚ ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ΑΕΛ. Μετακόμισε στη Θεσσαλική πόλη από τη Βέροια, ενώ αγωνίσθηκε και στον Πλατανιά. Ο Βραζιλιάνος Ντοντό (φετινή μεταγραφή από τη Γκαμπάλα) είναι βασικός από το ματς με τον Ολυμπιακό και μετά, πετυχαίνοντας και το γκολ της ισοφάρισης μέσα στη Λιβαδειά. Ο Σέρβος Ντέλετιτς ξεκίνησε βασικός στα δύο πρώτα ματς με Ηρακλή, Κέρκυρα αλλά μετά έχει ολιγόλεπτες συμμετοχές στα παιχνίδια περνώντας αλλαγή.

Αυτοί είναι οι παίκτες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η Λάρισα που στα ματς με Ολυμπιακό και ΑΕΚ άκουσε πολύ καλές κριτικές. Βλέπετε ότι και οι παίκτες της ΑΕΛ, όπως και οι περισσότεροι του ΠΑΣ, από μικρομεσαίες ομάδες μεταγράφηκαν. Είναι αυτό που γράφουμε και στην αρχή. Προπονητές όπως οι Αναστασιάδης και Πετράκης δεν στηρίζονται σε ονόματα, αλλά παράγουν έργο, φτιάχνουν οι ίδιοι τους παίκτες και με την καλή δουλειά τους ανεβάζουν επίπεδο. Γι’ αυτό την Κυριακή θα δούμε καλό παιχνίδι στο στάδιο. Από δύο ομάδες που στηρίζονται στο σύνολο και έχουν την σφραγίδα των προπονητών τους. Κατά την άποψη των περισσότερων φιλάθλων, Πετράκης και Αναστασιάδης είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα. 

Σε άλλους τομείς η ΑΕΛ μπορεί να έχει τη σφραγίδα της προσωπικότητας του Αλέξη Κούγια που έχει πολλές εμπειρίες από το ποδόσφαιρο, μπορεί σαν ομάδα να κουβαλά μια μεγάλη ιστορία με βαρείς τίτλους (πρωτάθλημα, 2 κύπελλα κλπ) αλλά η φετινή ΑΕΛ εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου, έχει κατά μεγάλο ποσοστό τη σφραγίδα του Άγγελου Αναστασιάδη. Για τους λόγους που αναπτύξαμε πριν.

Στο τεχνικό τημ εκτός από τον Άγγελο Αναστασιάδη, γυμναστής είναι ο Λεωνίδας Δημητρακόπουλος και εκπαιδευτής τερματοφυλάκων ο Απόστολος Τερζής. Τους ίδιους συνεργάτες είχε ο Μακεδόνας τεχνικός και στον ΠΑΣ Γιάννινα όπως και σε άλλες ομάδες που δούλεψε πριν αλλά και μετά από το πέρασμά του από τον «Άγιαξ». Στην ΑΕΛ τεχνικός διευθυντής είναι ο παλιός άσσος Θωμάς Κυπαρίσσης που φόρεσε και τη φανέλα του ΠΑΣ επί εποχής Μάνθου Κολέμπα. Ήταν μια σημαντική μεταγραφή που είχε γίνει από τον Άρη Θεσσαλονίκης.


Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ

Ο Αλέξης Κούγιας είναι μεγαλομέτοχος και ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Λάρισα. Στο διοικητικό συμβούλιο είναι: Πρόεδρος Ανδρέας Λιόντος, Α’ αντιπρόεδρος Ηλίας Παλαιοχωρλίδης, Β’ αντιπρόεδρος Ζήσης Ντελόπουλος, Γ’ αντιπρόεδρος Νίκος Σόφης, Διευθύνων Σύμβουλος Σωτήρης Μάρκου, Μέλος Γεώργιος Τάκας.

ΕΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΕΛΙΚΟΙ


Η 17η Μαΐου του 1964 αναφέρεται ως η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της ΑΕΛ,  καθώς τότε - μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων και συζητήσεων - πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας η τελευταία και καταλυτική συνέλευση των σωματείων του νομού, στην οποία αποφασίσθηκε η συγχώνευση του Λαρισαϊκού, του Ηρακλή, του Άρη και του Τοξότη. Η Αθλητική Ένωση Λάρισας ήταν πλέον μια πραγματικότητα, σχεδιασμένη πάνω στο φόντο της Β’ Εθνικής, στις αποχρώσεις του βυσσινί και του λευκού κι όχι του ασπρόμαυρου, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί… 

Τη σεζόν 1972-73 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α Εθνική, όπου μεταξύ των παικτών που ξεχώρισαν ήταν οι αδελφοί Μίλτος και Δημήτρης Σεϊταρίδης. Το 1982 στο Στάδιο Νίκος Γκούμας η ΑΕΛ συμμετείχε στον πρώτο τελικό κυπέλλου (1981-82) της ιστορίας της με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, όπου ηττήθηκε με 1-0. Η δεύτερη συμμετοχή της ΑΕΛ σε τελικό κυπέλλου (1983-84) πραγματοποιήθηκε με αντίπαλο και πάλι τον Παναθηναϊκό. Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΛ κατώτερη των προσδοκιών ηττήθηκε με 2-0, αλλά εξασφάλισε την ευρωπαϊκή συμμετοχή της στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1984-85). 

Στην τρίτη συμμετοχή της ομάδας σε τελικό κυπέλλου (1984-85), η ΑΕΛ νίκησε στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 15.000 και πλέον φίλους της, τον τότε πρωταθλητή ΠΑΟΚ με 4-1 και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της. Τη σεζόν 1987-88 με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος. Είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πέτυχε αυτό τον άθλο. Στα νεώτερα χρόνια αφού πέρασε πολλές περιπέτειες φτάνοντας και στη Γ’ Εθνική, στην τέταρτη συμμετοχή της σε τελικό κυπέλλου η ΑΕΛ αντιμετώπισε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας με 2-1 μπροστά σε 13.000 και πλέον φίλους της και μετά από 22 χρόνια κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά την επιτυχία του 1985.