Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Δεκάδες Γιαννιώτες παίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό

"Πρεσβευτής" της Ηπείρου είναι ο Μάριος Οικονόμου που είναι και διεθνής με την Εθνική Ανδρών

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Θα κάνουμε και φέτος μια περιήγηση ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό για να δούμε τους Γιαννιώτες παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες, όπως και παίκτες που πέρασαν από τον ΠΑΣ και τώρα συνεχίζουν αλλού την καριέρα τους.
Περισσότερο θα επικεντρώσουμε την έρευνά μας στην Σούπερ Λίγκα και στη Β’ Εθνική που είναι επαγγελματικές κατηγορίες. Αποφεύγουμε τη Γ’ Εθνική καθώς από πέρυσι είναι καθαρά ερασιτεχνική κατηγορία. Μόνο το όνομα θυμίζει κάτι από τα παλιά πρωταθλήματα που είχαν τεράστιο ενδιαφέρον. Τώρα η Γ’ Εθνική ουσιαστικά καλύπτει τον χώρο της παλιάς Δ’ Εθνικής που καταργήθηκε πριν από κάποια χρόνια. 

Ας ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ όπου υπάρχουν ο Γιαννιώτης Χάρης Χαρίσης και οι Νίκος Κοροβέσης, Μάρκος Βελλίδης. Μπορεί οι δύο τελευταίοι να μη είναι από τα Γιάννινα αλλά άφησαν το στίγμα τους στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Όλοι αυτοί έχουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: Ο Χαρίσης βγήκε από τα σπλάχνα της ομάδας, αφού ήταν και στα τμήματα υποδομής. Ο Καροβέσης έκανε ντεμπούτο με τον ΠΑΣ στη Σούπερ Λίγκα, ενώ ο Βελλίδης χρίσθηκε διεθνής πάλι ως γκολκίπερ της τοπικής ομάδας. Είχαμε να δούμε εν ενεργεία παίκτη του ΠΑΣ να είναι παράλληλα και διεθνής στην Εθνική ανδρών από τον Μάρτιο του 1986, όπου τότε είχε κληθεί στο εθνικό συγκρότημα από τον Μίλτο Παπαποστόλου ο Ανδρέας Μπονόβας. 

Στην ΑΕΚ δεν υπάρχει κάποιος Γιαννιώτης παίκτης, παρά μόνο ο Λαρισαίος Δημήτρης Κολοβέτσιος που ήταν στον ΠΑΣ και το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε στην Ένωση. Στον Πανιώνιο ο προπονητής Βλάνταν Μιλόγεβιτς αγωνίσθηκε μια χρονιά (σεζόν 1993-94) στον ΠΑΣ, όταν ακόμα η τοπική ομάδα ήταν στη Β’ Εθνική. Για ένα εξάμηνο πέρασε από τα Γιάννινα και ο γκολκίπερ Ανδρέας Γιαννιώτης ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν είχε καμία συμμετοχή. Αν πάμε πιο κάτω, στην Πελοπόννησο, θα βρούμε στον Αστέρα Τρίπολης τον Σταύρο Τσουκαλά που έβαλε επί μία τετραετία (2012-16) τη σφραγίδα του στην Ηπειρωτική ομάδα.

Στον Ατρόμητο Περιστερίου ο Πολ Κεϊτά πέρασε μια τριετία στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ξεκινώντας από εδώ την καριέρα του στην Ελλάδα. Υπάρχει και ο νεαρός γκολκίπερ Χρήστος Θεοδωράκης που δεν αγωνίσθηκε στον ΠΑΣ, αλλά οι «σκάουτερ» του Ατρόμητου τον ανακάλυψαν από ακαδημία των Ιωαννίνων. Να σημειώσουμε ότι ο Θεοδωράκης έχει ακόμα έναν αδελφό ποδοσφαιριστή, ενώ ο πατέρας του Βασίλης Θεοδωράκης υπήρξε αρχηγός στη μεγάλη ομάδα βόλει του ΑΓΣΙ και μετέπειτα προπονητής της. 

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Πλατανιάς. Καταγωγή από τα Γιάννινα έχει ο Γιάννης Στάθης που έπαιξε και στον ΠΑΣ, ενώ φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα και οι Κώστας Μενδρινός, Αντώνης Ηλιάδης, Δημήτρης Σωτηρίου, Βάντερσον Σκαρντοβέλι. Δύο φορές πέρασε από τον πάγκο της τοπικής ομάδας ο προπονητής Γιώργος Παράσχος. Στον Λεβαδειακό βέρος Γιαννιώτης είναι ο Κώστας Παππάς που βγήκε από τα σπλάχνα του ΠΑΣ χωρίς την ανάλογη εξέλιξη. Ο αρχηγός του Παναιτωλικού Γιώργος Κούσας αγωνίσθηκε 5 χρόνια και στον ΠΑΣ Γιάννινα (2005-10) ερχόμενος με μεταγραφή από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης από τα Γιάννινα είναι ο 20χρονος Γιώργος Μπλέτσας, χωρίς να έχει σχέση με τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Κατάγεται από ποδοσφαιρική οικογένεια. Ποδοσφαιριστής υπήρξε ο πατέρας του Μιχάλης Μπλέτσας που πέρασε και από τους ερασιτέχνες του Παναθηναϊκού. Θείος του είναι ο Βασίλης Μπλέτσας με θητεία σε ΠΑΣ, Καλαμάτα και άλλες ομάδες. 

Ο Χρήστος Λισγάρας στο δεξί άκρο της φωτογραφίας με τη φανέλα της Ξάνθης


Και στην Ξάνθη υπάρχει Γιαννιώτης στην καταγωγή ποδοσφαιριστής και αναφερόμαστε στον Χρήστο Λισγάρα, γέννημα - θρέμμα της ποδοσφαιρομάνας Κατσικάς Ούτε αυτός αγωνίσθηκε στον ΠΑΣ. Από την τοπική Θύελλα πήγε στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια σε Παναχαϊκή, Λεβαδειακό, Αστέρα Τρίπολης και από πέρυσι στην ομάδα της Θράκης. Στην Λάρισα δεν υπάρχει Γιαννιώτης ή πρώην κυανόλευκος άσσος, αλλά εκτός αγωνιστικού χώρου ο Άγγελος Αναστασιάδης άφησε την σφραγίδα του στα Γιάννινα με την σπουδαία δουλειά τη σεζόν 2011-12. Επίσης ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας υπήρξε πρόεδρος του ΠΑΣ στα καυτά και δύσκολα χρόνια της τετραετίας 2004-08. Τέλος στην Κέρκυρα από τα Γιάννινα είναι ο Στέφανος Σιόντης και πρώην παίκτες του ΠΑΣ οι Γιάννης Ζαραδούκας, Φώτης Γεωργίου, Αλέξανδρος Κόντος. Ο τελευταίος δεν έχει καμία συμμετοχή, οι άλλοι δύο έπαιξαν και στη Σούπερ Λίγκα.


«Πρεσβευτής» στο εξωτερικό ο Μάριος Οικονόμου

Πριν πάμε στη Β’ Εθνική, να κάνουμε και ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Στην Ιταλία και στη Μπολόνια αγωνίζεται ο Μάριος Οικονόμου που αγωνίζεται και στην Εθνική Ελλάδος. Είναι γιός του παλιού άσσου Γιώργου Οικονόμου. Το 2013 δόθηκε από τον ΠΑΣ με μεταγραφή στην Κάλιαρι, απ’ όπου μεταπήδησε στη Μπολόνια. Αυτός είναι και ο «πρεσβευτής» των Γιαννιωτών της διασποράς. Ελάχιστοι είναι οι παίκτες από τα Γιάννινα αλλά και από την Ήπειρο γενικότερα, που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι βέροι Γιαννιώτες που έπαιξαν στην εθνική ομάδα, όπως στη δεκαετία του ’50 ο αείμνηστος Στάθης Τσανακτσής και στη συνέχεια οι Εδουάρδο Κοντογιωργάκης, Νίκος Λιάκος, Ανδρέας Μπονόβας, Γιούρκας Σεϊταρίδης και Νίκος Σπυρόπουλος.

Ο Δημήτρης Γιάκος που αγωνίσθηκε στις ομάδες νέων του ΠΑΣ είναι στο ρόστερ της Σουηδικής ομάδας Ακρόπολις που την ίδρυσαν Έλληνες μετανάστες. Επίσης καταγωγή από τα Γιάννινα έχει ο Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος που γεννήθηκε στη Σουηδία από Ηπειρώτες γονείς καταγόμενους από τη Μουσιωτίτσα, ο οποίος αγωνίζεται στην Έσερσουντ. Από τους παίκτες που φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα, ο Μιχάλης Μανιάς είναι στη Βελγική Βέστερλο, ο Πέτρος Κανακούδης είναι στην Ίντερ Τουρκού της Φινλανδίας.

Στα γήπεδα της Β’ Εθνικής


Στον Απόλλωνα Σμύρνης συνεχίζει την καριέρα του ο Γιώργος Ντάσιος


Ας δούμε και στην Β’ Εθνική κατηγορία παλιούς γνώριμους για τους Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές. Στον Αιγινιακό κάτω από τα δοκάρια είναι ο γκολκίπερ Θανάσης Τόλιος. Στην Αναγέννηση Καρδίτσας είναι ο Γιαννιώτης Κώστας Ζδράβος που μεταγράφηκε από τον Πανθρακικό ενώ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ομάδες νέων του ΠΑΣ Γιάννινα. Στον Απόλλωνα Σμύρνης βρίσκεται ο Γιώργος Ντάσιος που ήταν επί σειρά ετών αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα. Πρώην παίκτες του ΠΑΣ είναι και οι Χρήστος Τζάνης, Σίμος Ρουμπουλάκου. Στον ιστορικό Άρη Θεσσαλονίκης από τα Γιάννινα είναι ο Χρήστος Μπούρμπος ενώ τη φανέλα του «Άγιαξ» φόρεσαν και οι Βασίλης Ρόβας, Μπράνα Ίλιτς. Μη ξεχνάμε και τον Νίκο Αναστόπουλο που πέρασε τρεις φορές από τον πάγκο της τοπικής ομάδας. 

Στη Λαμία αγωνίζεται ο Μιχάλης Αυγενικού πρώην και αυτός παίκτης του ΠΑΣ, όπως και στον ΟΦΗ οι Κώτσιος και Κιάσσος. Στον Παναιγιάλειο καταγωγή από τα Γιάννινα έχει ο γκολκίπερ Χρήστος Αθανασόπουλος και από την Άρτα κατάγεται ο Κώστας Καζναφέρης. Τέλος στα Τρίκαλα είναι ο Βασίλης Γκόλιας με καταγωγή από τους Λογγάδες Ιωαννίνων, χωρίς να έχει καμία σχέση με τον ΠΑΣ. Είναι γιός του παλιού άσσου της Θύελλας Κατσικάς και νυν μέλους της ΕΠΣΗΠ Πάνου Γκόλια. 

Δεν είναι και λίγοι οι παίκτες που είτε κατάγονται από τα Γιάννινα, είτε πέρασαν από τον ΠΑΣ και σήμερα αγωνίζονται σε ομάδες Σούπερ Λίγκα, Β’ Εθνικής αλλά και στο εξωτερικό. Όσο για τον ΠΑΣ γηγενείς Γιαννιώτες παίκτες στο ρόστερ του έχει τους Αλέξη Μιχαήλ, Ευριπίδης Γιάκος, Νίκος Κολιοφούκας, Αλέξανδρος Μασούρας.