Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ο ΠΑΣ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του (8/7/1966)

Ο Χουάν Μοντέζ στους ώμους των φιλάθλων το 1974 στους πανηγυρισμούς για την πρώτη άνοδο στην Α' Εθνική


Ο ΠΑΣ γιορτάζει σήμερα τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Και είναι καλό σημάδι που η επέτειος αυτή συμπίπτει με την έξοδό του στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 1966, αφού την ημέρα εκείνη δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων η σχετική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το καταστατικό του νέου συλλόγου με την επωνυμία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος – ΠΑΣ Γιάννινα».


Αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε να γίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 στα Γιάννινα, με σκοπό να πάψουν οι αντιπαλότητες ανάμεσα στις τρεις ομάδες που υπήρχαν, δηλαδή Ατρόμητος, Αβέρωφ, Ολυμπιακός, καθώς φωτισμένα μυαλά της εποχής έβλεπαν ότι αυτός ο κατακερματισμός των δυνάμεων δεν οδηγούσε πουθενά.

Ο ΠΑΣ στα πρώτα βήματα από την ίδρυσή του με ντόπιους παίκτες αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα Β' Εθνικής


Και ήταν πλεονασμός για τα Γιάννινα της δεκαετίας του ’50 και ’60 να έχουν τρεις ομάδες, να είναι χωρισμένοι οι φίλαθλοι και οι διακρίσεις να φτάνουν μέχρι την συμμετοχή στη Β’ Εθνική. Μια εποχή που ομάδες άλλων πόλεων όπως η Δράμα, ο Βόλος, η Χαλκίδα κατάφεραν να βγάλουν ομάδες στην Α’ Εθνική που ήταν ένα μακρινό όνειρο για τους Γιαννιώτες. Έτσι άρχισε να μπαίνει η ιδέα της συγχώνευσης των ομάδων και της δημιουργίας μιας δυνατής ομάδας που θα βγάλει την Ήπειρο από την  ποδοσφαιρική απομόνωση. 

Το 1962 συγχωνεύτηκαν Ατρόμητος και Ολυμπιακός και προήλθε ο «Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων Α.Ο.Ι.». Και οι δύο ομάδες Α.Ο.Ι και Αβέρωφ ήταν στη Β’ Εθνική, χωρίς όμως τίποτα το αξιόλογο. Μόνο ο Αβέρωφ το 1963 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος αποκλείοντας Απόλλωνα Αθηνών, Ολυμπιακό Κοζάνης και ΠΑΟΚ. Άρχισαν από κάθε πλευρά να ασκούνται πιέσεις για την τελική συγχώνευση του Α.Ο.Ι και του «Αβέρωφ». Το 1966 η προσπάθεια έπιασε τόπο. 

Οι γενικές συνελεύσεις των δύο σωματείων αποφάσισαν να για την τελική συγχώνευση. Στις 8 Ιουλίου 1966 δημοσιεύτηκε η απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων με την οποία ο ΑΟΙ μετονομάστηκε σε ΠΑΣ Γιάννινα και ο Αβέρωφ μετονομάστηκε σε «Μπιζάνι», που θα ήταν το φυτώριο του ΠΑΣ, αλλά ένα χρόνο μετά διαλύθηκε. Έτσι από τις 8 Ιουλίου 1966 και μετά, στα Γιάννινα υπήρχε μόνο ο ΠΑΣ και οι προηγούμενες ομάδες πέρασαν στην ιστορία. 

Ο ιστορικός αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Σιόντης



Το 1972 έγινε κάτι το πρωτόγνωρο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την άφιξη των Αργεντινών στα Γιάννινα Παστερνάκη, Γκλασμάνη, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Λίσα που άλλαξαν το σκηνικό όχι μόνο του ΠΑΣ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή. Ήταν κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο για τα Γιάννινα καθώς ο ΠΑΣ ανέβηκε πολλά επίπεδα με εκείνους τους μεγάλους παίκτες από τη Λατινική Αμερική.


Η περίοδος 1973-1974 θα μείνει ως ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΣ γιατί είναι η χρονιά που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία και στην οποία παρέμεινε στην συνέχεια για 10 ολόκληρα χρόνια. Εκείνη την χρονιά ο «Αγιαξ της Ηπείρου» ήταν αχτύπητος, όχι μόνο για τα δεδομένα της Β’ Εθνικής, αλλά και της ανώτερης κατηγορίας. Πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Κώστας Μπέγκας ένα χρόνο μετά εξελέγη και Δήμαρχος Ιωαννίνων. Στη δεκαετία 72-82 καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ΠΑΣ, όπως και στην τελευταία τετραετία με την έξοδο στην Ευρώπη.