Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η λίστα με τους "ξενιτεμένους" Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές

Ο Κωνσταντίνος Ζδράβος που παίζει στον Πανθρακικό


ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πόσοι είναι οι Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό και σε άλλες ομάδες Α’ Β’ και Γ’ Εθνικής της χώρας έξω από τα όρια του νομού Ιωαννίνων; Από μια πρώτη έρευνα που κάναμε προκύπτει ότι 37 στον αριθμό είναι οι «ξενιτεμένοι» παίκτες από τα Γιάννινα, που άλλοι αγωνίστηκαν στον ΠΑΣ Γιάννινα και άλλοι όχι.
Ορισμένοι δεν είναι ευρέως γνωστοί στην κοινή γνώμη της πόλης, γιατί δεν έτυχε να παίξουν στον ΠΑΣ. Αρκετοί είναι ταλαντούχοι και εξελίξιμοι παίκτες και άλλοι στη δύση της καριέρας τους. Ας ξεκινήσουμε την έρευνα ανοίγοντας τη λίστα με τους «ξενιτεμένους» Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές.

Στην Ιταλία είναι ο Μάριος Οικονόμου (φωτο), που αγωνίζεται στη Μπολόνια. Είναι ο ποδοσφαιρικός πρεσβευτής των Ιωαννίνων στο εξωτερικό. Από τον ΠΑΣ έφυγε το καλοκαίρι του 2013 πηγαίνοντας αρχικά στην Κάλιαρι και στη συνέχεια μεταγράφηκε στη σημερινή ομάδα του. Είναι παίκτης πολλά υποσχόμενος και γιός του παλιού άσσου του ΠΑΣ Γιώργου Οικονόμου. Ας επιστρέψουμε στα χωρικά μας ύδατα και στη σούπερ λίγκα. 

-Στον Παναθηναϊκό είναι ο Χρήστος Μπούρμπος που ξεκίνησε από την Ανατολή Ιωαννίνων, έγινε επαγγελματίας στον ΠΑΣ και στη συνέχεια αγωνίσθηκε σε ΑΕΚ, Κέρκυρα, Ηρακλή, ΟΦΗ και τώρα στον Παναθηναϊκό.

Στον Πανιώνιο είναι ο 20χρονος Γιώργος Μπλέτσας από τα Γιάννινα και μάλιστα κατάγεται από ποδοσφαιρική οικογένεια. Είναι ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και όσοι τον γνωρίζουν λένε τα καλύτερα και σαν χαρακτήρα. Ο άσσος του Πανιωνίου ξεκίνησε από την ομάδα νέων Κ-20 του ΠΑΣ, στη συνέχεια πήγε Καλαμάτα, Ζάκυνθο και από εκεί στον Πανιώνιο που πάντα ψάχνει για ταλέντα και δεν χάνει ευκαιρίες. Ο Γιώργος Μπλέτσας έχει ποδοσφαιρικά γονίδια, καταγόμενος από αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του Μιχάλης Μπλέτσας πέρασε και από τους ερασιτέχνες του Παναθηναϊκού ενώ αγωνίστηκε σε πολλές άλλες ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Ο θείος του Γιώργου, ο Βασίλης Μπλέτσας έπαιξε αρκετά χρόνια στην Α’ εθνική με τον ΠΑΣ, την Καλαμάτα και άλλες ομάδες, έχοντας μια μεγάλη διαδρομή. Αλλά και ο παππούς του Γιώργος Μπλέτσας υπήρξε στα νιάτα του ποδοσφαιριστής στη Θύελλα Ελεούσας και σε ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής. Ο Γιώργος Μπλέτσας, έχει και ένα αδελφό ταλαντούχο, το Μάριο Μπλέτσα που είναι στην ομάδα νέων Κ-20 του ΠΑΣ. Είναι αυτό που λέει ο λαός ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά.


Στον ΠΑΟΚ μεταγράφηκε το καλοκαίρι ο Χάρης Χαρίσης διεθνής με την εθνική νέων που βγήκε από τα σπάργανα του ΠΑΣ. Μέχρι το καλοκαίρι ήταν για 6 μήνες και ο αμυντικός Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος που μπορεί να έζησε στη Σουηδία και να αγωνίστηκε εκεί σε διάφορες ομάδες, αλλά η καταγωγή του είναι από το χωριό Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων.


Στη Βέροια αγωνίζεται ο Στέφανος Σιόντης. Κι αυτός ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ατρόμητου Ιωαννίνων και πριν καταλήξει στη «Βασίλισσα» πέρασε από πολλές άλλες ομάδες όπως Παναθηναϊκός, Κέρκυρα, Καβάλα, Παναιτωλικός, Δόξα Κατοκοπιάς Κύπρου. Επίσης στη Βέροια μεταγράφηκε το καλοκαίρι και ο Σωτήρης Μπαλάφας από το Χανόπουλο Άρτας, ξεκινώντας το ποδόσφαιρο από την ιστορική Αναγέννηση. 


Στη Skoda Ξάνθη είναι ο Χρήστος Λισγάρας που από τη Θύελλα Κατσικά και τη μικτή ομάδα της ΕΠΣΗΠ που κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2004, βρέθηκε στον Ολυμπιακό όπου επί Μπάγεβιτς έγινε επαγγελματίας. Πριν καταλήξει στην ακριτική ομάδα αγωνίστηκε σε Παναχαϊκή, Βύζαντα Μεγάρων, Λεβαδειακό και Αστέρα Τρίπολης.


Στην Καλλονή ο Σάββας Τσαμπούρης μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά οι γονείς του κατάγονται από τα Γιάννινα. Όταν αγωνιζόταν στο Χαϊδάρι έγινε μια προσπάθεια να μεταγραφεί στον ΠΑΣ χωρίς αποτέλεσμα. Αγωνίστηκε σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Ηλυσιακό και Αστέρα Τρίπολης. Στην ομάδα αυτή αγωνίζεται και ο Φώτης Γεωργίου που μπορεί να μη είναι Γιαννιώτης αλλά η καταγωγή του είναι από τον Βουβοπόταμο Πρέβεζας. Πριν πάει στον Ατρόμητο αγωνίστηκε σε διάφορες άλλες ομάδες όπως Μαρκό, Καλλιθέα, Λαμία, Ιωνικός, Διαγόρας.


Στον Πανθρακικό βέρος Γιαννιώτης είναι ο 22χρονος Κωνσταντίνος Ζδράβος-Ρίζος που είναι και φοιτητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Λόγω των σπουδών από την Κ-20 του ΠΑΣ πήγε στην Κομοτηνή και έγινε επαγγελματίας στον Πανθρακικό. Στην ακριτική ομάδα αγωνίζεται και ο Χρήστος Τζάνης από τον Παραπόταμο Θεσπρωτίας που αγωνίστηκε και στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πρόσφατα στάθηκε άτυχος με τον σοβαρό τραυματισμό που θα τον αφήσει για αρκετό διάστημα εκτός γηπέδων.


Στον Ατρόμητο Περιστερίου τερματοφύλακας είναι ο 19χρονος Χρήστος Θεοδωράκης (φωτο) που έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Είναι 3ος στην ιεραρχία μετά τον Γκορμπούνοφ και τον Μπάρκα, αλλά από μικρός σε ένα οργανωμένο σύλλογο έχει να μάθει πολλά. Τον πήραν στο Περιστέρι από ακαδημία των Ιωαννίνων. Ο πατέρας του Βασίλης Θεοδωράκης έπαιξε πολλά χρόνια βόλει στην ομάδα του ΑΓΣΙ στην οποία διετέλεσε στη συνέχεια και προπονητής. Επίσης και ο 17χρονος μεσοεπιθετικός Σπύρος Νάτσος που είναι κι αυτός επαγγελματίας μεταγράφηκε στον Ατρόμητο από ακαδημία της Πρέβεζας.


Οι Γιαννιώτες που παίζουν στη Β’ Εθνική

Διασχίζοντας τους δρόμους και τα μονοπάτια της Β’ Εθνικής, πρώτη στάση είναι ο Βόλος, καθώς στον τοπικό αγωνίζεται μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣ Γιάννινα και επί πολλά χρόνια αρχηγός του, ο Γιώργος Ντάσιος (φωτο). Πως τα κατάφεραν έτσι, να φύγει από τον «Άγιαξ της Ηπείρου» μετά από 13 χρόνια και να μη υπάρξει μια ανακοίνωση ακόμα είαι θέμα προς συζήτηση.

Στη  Κέρκυρα αγωνίζεται ο Αριστοτέλης Καραγιαννίδης, αμυντικός με καλές προδιαγραφές. Πριν πέρασε από Ανατολή, Αιγάλεω, Δόξα Κρανούλας, Ρούβα και άλλες.

Στον Απόλλων Σμύρνης είναι δύο Γιαννιώτες. Ο Βασίλης Γκόλιας (φωτο) με σημαντική καριέρα σε Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Τιτάνα Λογγάδων στα Γιάννινα και είναι γιός του παλιού ποδοσφαιριστή και μέλους του Δ.Σ της ΕΠΣΗΠ Πάνου Γκόλια. Επίσης στη Ριζούπολη είναι και ο Ξενοφώντας Πάνος που μετακόμισε εκεί από τον Πανιώνιο. Παλιότερα αγωνίστηκε σε ΑΕΚ, Νέα Ιωνία, ΟΦΗ, Παναχαϊκή, Θρασύβουλο.


Στον Κισσαμικό που κάνει και καλή πορεία είναι ο Αριστείδης Λώττας, που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό και από πολλές άλλες ομάδες.


Στη Φιλιππιάδα υπάρχει Γιαννιώτικη παροικία!

Ψάχνοντας και σε ομάδες Γ’ Εθνικής θα βρούμε Γιαννιώτες παίκτες. Οι περισσότεροι είναι στον Εθνικό Φιλιππιάδας που σχηματίζουν μια μικρή Γιαννιώτικη παροικία. Από τα Γιάννινα είναι ο τερματοφύλακας Χρήστος Μπαντής, ο βετεράνος Ξενοφώντας Γήττας (φωτο) και οι ταλαντούχοι Κώστας Διαμαντόπουλος, Στέφανος Μαλλάτος, Χριστόφορος Φώτης, Γιάννης Τσακανίκας, Θανάσης Παπαρούνας, Αλέξανδρος Κολιάκης.

Στον Άρη Θεσσαλονίκης είναι ο Γιαννιώτης Νίκος Τσουμάνης και ο Αρτινός Κώστας Καζναφέρης. Ο τελευταίος πέρασε και από τον ΠΑΣ Γιάννινα.  Στον Εορδαϊκό Πτολεμαίδας είναι ο 20χρονος αμυντικός Σπύρος Φράγκος, που αναδείχθηκε από την ομάδα νέων Κ-20 του ΠΑΣ. 

Στην Κοζάνη είναι άλλοι δύο παίκτες που βγήκαν από τις υποδομές του ΠΑΣ και τα πάνε καλά στη νέα ομάδα τους. Πρόκειται για τον 19χρονο αμυντικό Γιώργο Τάχια και τον 20χρονο επιθετικό Ηρακλή Τζιάλλα. 


Στην Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας είναι ο έμπειρος γκολκίπερ Αποστόλης Σιαράβας (φωτο) που πέρασε και από τον ΠΑΣ Γιάννινα και ο νεαρός γκολκίπερ Χαρίλαος Ραχιώτης. Επίσης σπουδαία δουλειά έκανε τα τελευταία χρόνια στο τεχνικό τημ ο γυμναστής - προπονητής Βασίλης Καλτσής.


Στον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας υπάρχει Γιαννιώτης προπονητής, ο Γιώργος Λαδιάς και οι ποδοσφαιριστές Σωτήρης Λεοντίου, Αλέκος Καρύδης, Νίκος Κοζάκης, Γιάννης Νάκος και ο τερματοφύλακας Νίκος Γκορτζής. Ο Λεοντίου από ακαδημία των Ιωαννίνων βρέθηκε στον Παναθηναϊκό όπου έχει αρκετά παιχνίδια ως επαγγελματίας όπως και με την Εθνική Ελπίδων. Ο Νάκος ήταν επαγγελματίας στον ΠΑΣ και έμεινε ελεύθερος, ενώ ο Κοζάκης αγωνίστηκε στην ομάδα νέων Κ-20.


Στον ΟΦΗ είναι ο 21χρονος τερματοφύλακας Αριστείδης Βλάχος. Από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, αλλά στη συνέχεια πήγε σε Βατανιακό Κατερίνης, Ερμή Ζωνιανών, Τράχωνες και τώρα στην ιστορική ομάδα του Ηρακλείου.