Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Τα Μουντιαλικά πρόσωπα του ΠΑΣ (video)

Οι Γιούρκας Σεϊταρίδης και Νίκος Σπυρόπουλος είναι οι μοναδικοί Ηπειρώτες που έπαιξαν σε Μουντιάλ








Το Μουντιάλ της Βραζιλίας ήδη ξεκίνησε και είναι η 3η φορά που συμμετέχει και η εθνική Ελλάδος στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» που δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες (Παρασκευή και Σάββατο), τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τον ΠΑΣ και αγωνίσθηκαν σε Παγκόσμια Κύπελλα είναι:

Ο Μπάρι Χουλσόφ (δεξιά) το 1991 στο στάδιο "Ζωσιμάδες" με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο.



-Οι Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές Γιούρκας Σεϊταρίδης, Νίκος Σπυρόπουλος που είναι οι μοναδικοί Ηπειρώτες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ. Συμμετείχαν στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010 μαζί με τον Χρήστο Πατσατζόγλου που φόρεσε και αυτός την κυανόλευκη φανέλα.

-Ο Ντόμπριμιρ Ζέτσεφ που ήταν προπονητής του ΠΑΣ τη σαιζόν 1976-1977 ως ποδοσφαιριστής με την εθνική Βουλγαρίας αγωνίσθηκε σε τρία Μουντιάλ. Το 1962 στη Χιλή, το 1966 στην Αγγλία και το 1970 στο Μεξικό.

Το 1ο μέρος του αφιερώματος του Ηπειρωτικού Αγώνα για τους Μουντιαλικούς του ΠΑΣ


-Ο Μπάρι Χουλσόφ ήταν με την εθνική Ολλανδίας στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974, αλλά στην παραμονή της πρεμιέρας για τις «τουλίπες» τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση. Μάλιστα ο τότε Ομοσπονδιακός προπονητής Ρίνους Μίχελς είχε επιλέξει στην εθνική την αμυντική τετράδα του Άγιαξ, δηλαδή Σουρμπίρ, Χάαν, Χουλσόφ, Κρολ. Έτσι αφού τραυματίστηκε ο Χουλσόφ ο  Μίχελς αναγκαστικά έβαλε κεντρικό αμυντικό τον Βιμ Ραϊζμπέργκεν της Φέγενορντ που αργότερα πήγε και στη Γαλλική Μπαστιά.

-Ο Στεφάν Ντεμόλ υπήρξε προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα από τον Ιούνιο 2011 μέχρι το Νοέμβριο 2012 όπου αντικαταστάθηκε με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1986 στο Μεξικό και σε ηλικία 20 ετών έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής Βελγίου με το πιο σημαντικό αυτό που έγινε στην ημιτελική φάση κόντρα στην πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή έχοντας αντίπαλο τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Η Αργεντινή κέρδισε 2-0. Η Εθνική Βελγίου κατέκτησε την 4η θέση, αφού έχασε στον «μικρό τελικό» 4-2 από τη Γαλλία του Τιγκανά. Επίσης ο Ντεμόλ ήταν βασικός με την εθνική ομάδα του Βελγίου και στο Μουντιάλ του 1990 που έγινε στην Ιταλία. Ο Στεφάν Ντεμόλ υπήρξε μεγάλος παίκτης και ξεχώρισε κυρίως στην άμυνα και ως αμυντικό χαφ.
Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε Άντερλεχτ, Μπολόνια, Πόρτο, Τουλούζ, Στάνταρτ Λιέγης, Σερκλ Μπριζ, Μπράγκα, για ένα φεγγάρι από τον Πανιώνιο το 1995, Λουγκάνο, Τουλόν και σε άλλες ομάδες.
 

Το 2ο μέρος του αφιερώματος του Ηπειρωτικού Αγώνα για τους Μουντιαλικούς του ΠΑΣ

-Ο Γιάτσεκ Γκμοχ που διετέλεσε προπονητής του ΠΑΣ (αυτός και ο Αντώνης Γεωργιάδης είναι πιο πετυχημένοι) από τον Δεκέμβριο 1979 μέχρι το καλοκαίρι του 1981, ήταν στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Πολωνίας σε δύο Παγκόσμια κύπελλα. Ως  βοηθός και στενός συνεργάτης του Κάζιμιρ Γκόρσκι το 1974 στη Γερμανία και ως πρώτος προπονητής το 1978 στην Αργεντινή. 
Ο ΠΑΣ το φθινόπωρο του 1979 είχε μείνει χωρίς προπονητή λόγω της απόλυσης του Νίκου Αλέφαντου και οι παράγοντες του ΠΑΣ Κώστας Κράβαρης, Βαγγέλης Γκουργκούλης αναχώρησαν για την Πολωνία με σκοπό να φέρουν στην Ελλάδα τον Στρεϊλάου (μετέπειτα κάθισε στον πάγκο της Λάρισας). Τελικά τους πρότειναν τον Γιάτσεκ Γκμοχ που τότε ήταν στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου κατάφεραν να τον πείσουν με συνέπεια αρχές Δεκεμβρίου 1979 να αναλάβει τον ΠΑΣ κάνοντας πραγματικά σπουδαία δουλειά. Μετά τον ΠΑΣ πήγε σε Απόλλωνα Αθηνών, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Άρη, Ιωνικό και πολλές άλλες ομάδες. Μάλιστα πολιτογραφήθηκε Έλληνας και έμεινε για πάντα στην Ελλάδα.


ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΕΛΓΙΟ (ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1986 ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΈΣ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΝΤΕΜΟΛ