Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η μαγική βραδιά (18-6-2000) της ανόδου στην Α' Εθνική

18 Ιουνίου 2000 στο γήπεδο της ΑΕΚ. Από αριστερά Βαγγέλης Γυφτόπουλος, ο αξέχαστος Βαγγέλης Λέκκος και ο γιός του Άρης Λέκκος.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (Ρεπορτάζ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Θα ξεκινήσουμε τη στήλη με αναμνήσεις, καθώς σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 2000 ο ΠΑΣ επέστρεψε μετά από 10 χρόνια στην Α’ Εθνική. Η ισοπαλία που έφερε τη μέρα εκείνη 1-1 με το Αιγάλεω στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν αρκετή για να δώσει στον ιστορικό «Άγιαξ της Ηπείρου» το εισιτήριο της επιστροφής μετά από 10 ολόκληρα χρόνια απουσίας. Δεν θα σταθούμε πολύ στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά θα ανασκαλίσουμε τη μνήμη για να θυμηθούμε κάποια στιγμιότυπα που ζήσαμε εκείνες τις πραγματικά συγκλονιστικές μέρες. Με την τότε προκήρυξη του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής η 3η ομάδα εξασφάλιζε την άνοδο σε αγώνες κατάταξης (μπαράζ). Έτσι η μοίρα έφερε αντιμέτωπους τους ΠΑΣ, Αιγάλεω και Πανσερραϊκό, τρία ιστορικά σωματεία, που κλήθηκαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους σε μονούς μεταξύ τους αγώνες μπαράζ. Στις 11 Ιουνίου 2000 Πανσερραϊκός και Αιγάλεω αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 στο γήπεδο του Ιωνικού στη Νίκαια. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου ο ΠΑΣ έδωσε το πρώτο μπαράζ κόντρα στον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον κέρδισε με σκορ 3-1. Τα γκολ του ΠΑΣ Γ. Τάτσης, Κορμαρής, Φουτσίνι και του Πανσερραϊκού ο Γιαλαμάς. Διαιτητής ήταν ο Φινοκαλιώτης. Παρά το ότι το ματς έγινε Τετάρτη ο ΠΑΣ είχε στο γήπεδο πάνω από 10.000 φιλάθλους με πολλούς εκδρομείς από τα Γιάννινα. Με τη νίκη επί των Σερρών (3-1) στις 14 Ιουνίου, σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Αιγάλεω με τον Πανσερραϊκό ο ΠΑΣ πήγε στο καθοριστικό μπαράζ με το «Σίτυ»  στις 18 Ιουνίου για δύο αποτελέσματα, νίκη ή ισοπαλία. Τελικά πήρε την ισοπαλία 1-1 και ανέβηκε στην Α’ Εθνική μετά από 10 χρόνια βγάζοντας  τα Γιάννινα στους δρόμους. Προηγήθηκε το Αιγάλεω 0-1 στο 70' με τον Πέτρου και ισοφάρισε ο ΠΑΣ στο 90' με τον Κορμαρή. Λόγω του ότι ήταν τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα λεωφορεία και τα ΙΧ από τα Γιάννινα είχαν σχηματίσει κομβόι για την Αθήνα. Και μετά το ματς υπήρξαν πανηγυρισμοί στην Ομόνοια, όπου διακόπηκε για λίγο και η συγκοινωνία. Τα μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ένα έπος των φιλάθλων του ΠΑΣ που έκλεψαν την παράσταση. Πρόεδρος των Γιαννιωτών ήταν τότε ο Μάνθος Κολέμπας και προπονητής ο Γιώργος Φοιρός.

Εκείνη την άνοδο οι φίλαθλοι την πανηγύρισαν με την ίδια ζωντάνια που πανηγύρισαν και την πρώτη άνοδο του 1974! Γιατί ο ΠΑΣ από το 1984 που υποβιβάστηκε στο μπαράζ με τον Πανιώνιο στη Λάρισα, είχε μόνο πίκρες και λίγες χαρές, όπως η παρουσία του τη σαιζόν 1990-1991 στην Α’ Εθνική που γρήγορα έσβησε σαν κομήτης. Ένας χρόνος στα σαλόνια και μετά πίσω στην άγονη γραμμή, για να αρχίσουν τα βασανιστικά χρόνια των μεγάλων προβλημάτων. Στη δεκαετία του ’90 δεν έχουμε  να θυμηθούμε και πολλά πράγματα από τον ΠΑΣ. Μάλλον δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε, γιατί έγιναν πολλά και διάφορα, που ακόμα πληγώνουν όσους πραγματικά έχουν στην καρδιά τους και αγαπούν αυτή τη θρυλική ομάδα. Από το 1998 που επέστρεψε από τη Γ’ στη  Β’ Εθνική επί προεδρίας Κολέμπα, αφού μεσολάβησε για ενάμιση χρόνο και η διοίκηση Πρωτοδικείου με τον Χριστόφορο Παπαδόποουλο, ο ΠΑΣ απέκτησε πάλι δυναμική σαν ομάδα. Με σημείο αναφοράς τον ξεσηκωμό του κόσμου που βρέθηκε στις επάλξεις.  Εκατοντάδες φίλαθλοι ακολουθούσαν την ομάδα σε κάθε παιχνίδι του πρωταθλήματος. Ειδικά στα μπαράζ, η  παρουσία των φιλάθλων στην Αθήνα ήταν συγκλονιστική. 

Η συγκλονιστική παρουσία των φιλάθλων του ΠΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια



Δύο φορές βούρκωσαν από συγκίνηση αλλά και περηφάνια τα μάτια μας σε εκείνα τα ταξίδια από Γιάννινα σε Αθήνα για να καλύψουμε τα παιχνίδια. Όταν στο Ρίο είδαμε ένα στόλο από καράβια να έρχεται από το Αντίρριο γεμάτα από κόσμο, λεωφορεία, ΙΧ αυτοκίνητα στολισμένα με κυανόλευκα κασκόλ για να πάρουν την εθνική οδό με προορισμό τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η γέφυρα που υπάρχει σήμερα, δεν ήταν τότε. Και επίσης συγκινηθήκαμε όταν στα διόδια της Ελευσίνας που ήταν ο τόπος συγκέντρωσης από την αστυνομία είδαμε ένα ατέλειωτο κομβόι ΙΧ και λεωφορείων για τη μεγάλη μάχη της ανόδου. Σε τέτοιες στιγμές και καταστάσεις μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις το ειδικό βάρος, το μέγεθος και το πόσο μετρά μια ομάδα. 

Φωτογραφίες του Βαγγέλη Σταμούλη από την εφημερίδα "ΦΩΣ".Πάνω ο Μάνθος Κολέμπας αποθεώνεται από τους φιλάθλους. Κάτω ο γιατρός Σπύρος Σιαράβας, ο πρόεδρος Μάνθος Κολέμπας και ο προπονητής Γιώργος Φοιρός πανηγυρίζουν την άνοδο.



Βρισκόμασταν με τον αείμνηστο Βαγγέλη Λέκκο και τον γιό του Άρη εκείνες τις μέρες στην Αθήνα για να καλύψουμε το παιχνίδι. Και που δεν είχαμε πάει άλλωστε. Μας είχαν μάθει ακόμα και οι υπάλληλοι στα διόδια της Κορίνθου και της Ελευσίνας και μας ρωτούσαν για τον ΠΑΣ! Το κυανόλευκο «στρατηγείο» ήταν στο ξενοδοχείο STANLEY. Εκεί μοίραζαν τα εισιτήρια στον κόσμο, εκεί ήταν  το ορμητήριο της ανόδου. Η ομάδα για ηρεμία είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων. Στο ματς με τον Πανσερραϊκό είχαμε πάει στο γήπεδο παρέα με τον τότε Δήμαρχο Τάσο Παπασταύρο και με τον συνάδελφο Βαγγέλη Λέκκο. Επειδή κέρδισε ο ΠΑΣ το ίδιο κάναμε και στις 18 Ιουνίου για να μη χαλάσουμε το γούρι! 

Το γήπεδο της ΑΕΚ είχε βαφτεί στα μπλε. Ήταν δεν ήταν 1000 με 1500 φίλαθλοι του Αιγάλεω και ας είναι μια ανάσα δρόμο από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι Γιαννιώτες ήταν πάνω από 15000 έτοιμοι να φάνε και τα σίδερα! Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό και ακατάλληλο για καρδιοπαθείς. Στο 70’ ο Πέτρου του Αιγάλεω δίνει το προβάδισμα για την ομάδα του. Το χρονόμετρο έδειχνε το 89’ όπου ο Αλέκος Ράντος χρειάστηκε να κάνει μια φοβερή απόκρουση για  να μη γίνει το 2-0 και χαθούν τα πάντα με το έμφραγμα που πήγε να γίνει. Ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός και δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δίνει θετική ενέργεια στους παίκτες. Ο Θεός της μπάλας ήθελε τον Άγιαξ της Ηπείρου στην Α’ Εθνική. Στις καθυστερήσεις, σε μια αντεπίθεση από αριστερά, ο Κοζανίδης άνοιξε την άμυνα, έκοψε τη μπάλα στον Κορμαρή που την έστειλε στα δίχτυα του Κόη. Δεν άργησε ο Παπίλιας να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα για να πάρουν φωτιά πρώτα η Φιλαδέλφεια και μετά τα Γιάννινα. Στο γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε ένα πραγματικό πάρτι φιλάθλων, παικτών, διοικούντων. Ο Μάνθος Κολέμπας βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο και έδινε την δική του παράσταση. Το ίδιο ο Γιώργος Φοιρός και οι άλλοι. Στα Γιάννινα ο κόσμος βγήκε να πανηγυρίσει στους δρόμους. Δεν πέρασε ένα δεκάλεπτο από τη λήξη του αγώνα και στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το διοικητήριο της τότε Νομαρχίας (σήμερα Περιφέρειας) έγινε το αδιαχώρητο.


Πανηγυρισμοί και στην Ομόνοια

Φίλαθλοι του ΠΑΣ πανηγυρίζουν μπροστά από το "¨Μπάγκειο" στην Ομόνοια το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2000.



Μείναμε τελευταίοι στη Νέα Φιλαδέλφεια  με τον αξέχαστο Βαγγέλη Λέκκο, όταν είχαν σβήσει και οι τελευταίοι προβολείς. Είχαν αποχωρήσει οι φίλαθλοι παίρνοντας το δρόμο για τα Γιάννινα. Που να βρούμε ταξί εκείνη την ώρα; Ένας αστυνομικός με καταγωγή από τη Θεσπρωτία αλλά μέχρι το μεδούλι οπαδός του ΠΑΣ, μας αναγνώρισε και προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να μας μεταφέρει τουλάχιστον μέχρι το σταθμό Αγίου Ελευθερίου για  να πάρουμε τον ηλεκτρικό για την Ομόνοια. Βγαίνοντας από τα βαγόνια του συρμού και ανεβαίνοντας τη σκάλα για την πλατεία, έφταναν μέχρι τα αυτιά μας οι φωνές και οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων του ΠΑΣ που από το γήπεδο της ΑΕΚ τράβηξαν για την Ομόνοια.  Όσοι δηλαδή είχαν κατεβεί μεμονωμένα στην Αθήνα και δεν ήταν με τα λεωφορεία στον κλοιό της αστυνομικής επιτήρησης. Πάνω από 100 φίλαθλοι πεζοπορία από την Ομόνοια πήγαιναν για το STANLEY στην πλατεία Καραϊσκάκη, μέσω της οδού Αγίου Κωνσταντίνου  χαλώντας τον κόσμο από τις φωνές. Χώρια τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων με τις σημαίες του ΠΑΣ. Εκεί είπαμε και πάλι πόσο μεγάλη είναι η ομάδα της Ηπείρου.

Ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα

Δέκα χρόνια στην άγονη γραμμή, στην απαξίωση, ήταν πάρα πολλά για τον θρυλικό «Άγιαξ». Το ξέσπασμα των πανηγυρισμών βγήκε αυθόρμητα από τον κόσμο. Πάνω από 2000 φίλαθλοι είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων και πανηγύριζαν μέχρι το πρωί. Το ίδιο και στα παραλιακά θέρετρα του Ιονίου πελάγους. Ήταν τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και πολύς κόσμος είχε φύγει από την πόλη. Στην Πάργα, τη Λευκάδα, τα Σύβοτα, στα παράλια της Πρέβεζας είχαν στηθεί πάρτι από Γιαννιώτες λουόμενους. Το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2000 η άνοδος γιορτάστηκε στα μπουζούκια της παραλιακής στην Αθήνα με Σάκη Ρουβά και Καίτη Γαρμπή. Και εκεί πήγαμε με τον Βαγγέλη Λέκκο για να κάνουμε το φωτορεπορτάζ. Στην παρέα ο Άρης αλλά και Σπύρος Χανδόλιας που τότε ήταν αθλητικός συντάκτης στο "ΣΟΥΤ". Ο Ρουβάς τραγουδούσε τα δικά του τραγούδια και ο Κολέμπας στο χορό το έπαιρνε για …. βαρύ Πωγωνήσιο (λόγω καταγωγής από το Κεφαλόβρυσο) με το κέφι να φτάνει στα ύψη. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Στο γυρισμό για το ξενοδοχείο, κατά τις πρωινές ώρες, πέσαμε  στην περίπτωση με τον ταξιτζή. Ήταν παλιός ποδοσφαιριστής του Πανασπροπυργιακού που έπαιξε αντίπαλος του ΠΑΣ για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής στην προ Αργεντίνων εποχή. Και άντε να ακούσουμε και τις δικές του ιστορίες στα γήπεδα…


Υποδοχή ηρώων στα Γιάννινα


Το βράδυ της 19ης Ιουνίου έγινε στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων η βράβευση των παικτών. Από αριστερά Γήττας, Κοζανίδης, Κάμπος, Κορμαρής, Σεϊταρίδης, Γιότσας. Πϊσω διακρίνεται ο Μανώλης.



Υποδοχή ηρώων επιφυλάχθηκε την επόμενη μέρα (19 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος) στην αποστολή του ΠΑΣ που γύρισε από Αθήνα. Ο Δήμος Ιωαννιτών οργάνωσε γιορτή το βράδυ στην κεντρική πλατεία στήνοντας μια μεγάλη εξέδρα, για να γίνουν  εκεί οι απονομές μεταλλίων και κυπέλλων. Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί και η άφιξη από την Αθήνα του λεωφορείου. Οι παίκτες με το που κατέβαιναν από το λεωφορείο, τους ανέβαζαν οι φίλαθλοι στους ώμους και τους πήγαιναν στην εξέδρα! Και πάλι ο κόσμος πολύς στην κεντρική πλατεία με μουσική και δεκάδες σημαίες της θρυλικής ομάδας. Ο Δήμαρχος Αναστάσιος Παπασταύρος επέδωσε το κύπελλο της ανόδου που αθλοθέτησε ο Δήμος Ιωαννιτών στον πρόεδρο Μάνθο Κολέμπα και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έδωσαν σε παίκτες και συνοδούς τα μετάλλια. Ξανά πανηγυρισμοί στους δρόμους, ξανά ξενύχτια στα Γιάννινα! Η άνοδος του ΠΑΣ προβλήθηκε πολύ και από τον Αθηναϊκό Τύπο. Το «ΦΩΣ» είχε τρεις ολόκληρες σελίδες για το μπαράζ με μεγάλο «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα. Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έκανε την κριτική – περιγραφή του αγώνα. Ο φίλος Γιώργος Ζουρίδης σε μια σελίδα το ρεπορτάζ του Αιγάλεω και εμείς του ΠΑΣ Γιάννινα. Το πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» υπάρχει ακόμα στο σύνδεσμο φιλάθλων.


Δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια

Δυστυχώς εκείνη η δυναμική που απέκτησε η ομάδα με την επιστροφή στην Α’ Εθνική μετά από 10 χρόνια απουσίας, με το ξεσήκωμα του κόσμου, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια. Έγινα σε πολλά θέματα λάθος χειρισμοί, ήταν άσχημες για τον ΠΑΣ και οι καταστάσεις που υπήρχαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο (παράγκα, αποφάσεις σκοπιμοτήτων από τα δικαιοδοτικά όργανα) με συνέπεια η ομάδα να μη μπορέσει να σταθεί στην Α’ Εθνική. Τη σαιζόν 2000-2001 οδηγήθηκε στα μπαράζ με τον ΟΦΗ που όσοι γνώριζαν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στο ποδόσφαιρο έλεγαν ότι ο ΠΑΣ δεν πάει σε μπαράζ αλλά στο…. απόσπασμα για να εκτελεστεί! Όπως και έγινε. Έπεσε στη Β’ Εθνική, ξανανέβηκε τον επόμενο χρόνο, όπου τον υποβίβασαν για χρέη. Σε μια εποχή που πολλές άλλες ομάδες (ΠΑΟΚ, Λάρισα, ΑΕΚ, Άρης, Πανιώνιος) χρωστούσαν σε όποιον μιλούσε Ελληνικά. Αλλά την εφαρμογή του κανονισμού την έκαναν επιλεκτικά για τον ΠΑΣ. Κι αυτό ήταν η χαριστική βολή. Ο «Άγιαξ» που το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2000 έβγαλε όλα τα Γιάννινα στους δρόμους, τέσσερα χρόνια μετά, το 2004 ψυχορραγούσε με άμεσο κίνδυνο υποβιβασμού στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία. Ήταν ευτύχημα, που σε εκείνες τις δύσκολες ώρες βρέθηκε στο δρόμο του ο Αλέξης Κούγιας, όπου τον έσωσε από τη διάλυση και την καταστροφή. Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε άλλο κεφάλαιο και κάποια άλλη φορά.

Το έπος των Γιαννιωτών φιλάθλων


Κλείνοντας αυτό το επετειακό κομμάτι, θα πούμε ότι περισσότερο στη μνήμη όλων από εκείνα τα μπαράζ στη Νέα Φιλαδέλφεια έμειναν οι πανηγυρισμοί, η συγκλονιστική παρουσία των φιλάθλων και τα καραβάνια στο δρόμο από Γιάννινα σε Αθήνα, όχι μία, αλλά δύο φορές μέσα σε 4 μέρες! Ήταν πραγματικά μια γιγαντιαία κινητοποίηση, μια πραγματική εποποιία των φιλάθλων του θρυλικού και μεγάλου «Άγιαξ της Ηπείρου». Μετέπειτα ακολούθησαν και άλλοι άνοδοι στη μεγάλη κατηγορία. Αλλά δεν είχαν αυτό τον αυθορμητισμό, αυτό το ξέσπασμα, αυτό το λαϊκό ποτάμι που βγήκε σαν πλημμυρίδα στους δρόμους για να πανηγυρίσει το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2000. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1 (18-6-2000)


ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΑΝ ΟΙ Blue Vayeros ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ