Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Τα μυστικά επιτυχίας του φετινού ΠΑΣ Γιάννινα


Η καλή δουλειά ξεκίνησε από πέρσι στον ΠΑΣ Γιάννινα

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ


Συνεχίζει ο ΠΑΣ Γιάννινα τις καλές εμφανίσεις, δίνοντας συνέχεια στο καλό ξεκίνημα που είχε στα παιχνίδια με Άρη και Ολυμπιακό. Όσο περνά ο καιρός, παίρνοντας οι παίκτες παιχνίδια στα πόδια τους, τόσο υπάρχει και βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας.

Οι καλές εμφανίσεις έφεραν και τα καλά αποτελέσματα. Μέσα σε λίγες ημέρες ο ΠΑΣ σημείωσε δύο εκτός έδρας νίκες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Κέρδισε 2-1 τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και 2-0 το περασμένο Σάββατο στο Περιστέρι τον Ατρόμητο. Και έπεται συνέχεια. Αυτές τις ημέρες έχει την ευκαιρία να πάρει κι άλλους βαθμούς που θα του δώσουν βαθμολογική άνεση και άλλον αέρα, αν κερδίσει σήμερα την ΑΕΛ στα Γιάννινα και τον Παναιτωλικό το Σάββατο, πάλι εντός έδρας. Στατιστικά δεν πήρε ποτέ τρεις συνεχόμενες νίκες μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά. Δύσκολα ματς  μέσα σε λίγες μέρες, όπου θα παίξει σημαντικό ρόλο η κούραση των παικτών, ενώ και το ρόστερ είναι περιορισμένο, μην έχοντας ο Γιαννίκης πολλές επιλογές για να φρεσκάρει με νέα πρόσωπα την ομάδα. Όμως αυτή είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να πετύχει τον στόχο της. 

Όταν ξεκίνησε τους αγώνες στο πρωτάθλημα, πολλοί είχαν χαρακτηρίσει τον ΠΑΣ ως ομάδα του α’ ημιχρόνου. Στα τρία πρώτα παιχνίδια με Άρη στο Χαριλάου, με Ολυμπιακό στα Γιάννινα και με Βόλο στο Πανθεσσαλικό, άνοιξε πρώτος το σκορ, αλλά στο β’ ημίχρονο παρουσίασε κάμψη και έχασε το προβάδισμα. Ο Αργύρης Γιαννίκης δεν ανησύχησε γι’ αυτό. Εξήγησε ότι αυτή η κάμψη ήταν φυσιολογική, καθώς οι νέοι παίκτες δεν ακολούθησαν την προετοιμασία, άλλοι είχαν περισσότερο χρόνο προπονήσεων και άλλοι λιγότερο, με συνέπεια να υπάρχει κάποια ανομοιομορφία. Τα πράγματα βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο ΠΑΣ στα τρία τελευταία παιχνίδια με ΑΕΚ, Απόλλωνα και Ατρόμητο όχι μόνο άντεξε στο β’ ημίχρονο, αλλά ήταν καλύτερος σε σχέση με το πρώτο. Αν υπάρξει η ίδια εξέλιξη των πραγμάτων, προσεχώς ο «Άγιαξ» θα γίνει πιο δυνατός, αφού η πρόοδος των αγώνων δίνει καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό.


Ο κόουτς από το καλοκαίρι είχε επισημάνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η αγωνιστική απραξία. Η ολοσέλιδη συνέντευξη που έδωσε στο «ΦΩΣ» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στο Καρπενήσι φώτιζε πολλά πράγματα. Και σε ανύποπτο χρόνο είχε πει, κατά τον μήνα Αύγουστο, μετά από φιλικό αγώνα με τον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, ότι από τον Νοέμβριο θα ρολάρει καλύτερα η ομάδα, καθώς η αγωνιστική απραξία δεν καλύπτεται με φιλικά και προπονήσεις αλλά μόνο με επίσημα παιχνίδια. Και σε αυτό έπεσε μέσα. Έξι παιχνίδια έδωσε η ομάδα του και πήρε πάνω της. Από αγωνιστική σε αγωνιστική έδειχνε και καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η οροφή είναι ακόμη πιο ψηλά από το επίπεδο που είναι σήμερα. 

Ο ΠΑΣ δεν είναι ομάδα που χτίστηκε φέτος, αλλά η καλή δουλειά του Αργύρη Γιαννίκη και των συνεργατών του ξεκίνησε από πέρσι. Αν δεν υπήρχε η βίαιη διακοπή των αγώνων αρχές Μαρτίου λόγω του κορονοϊού στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής και η καραντίνα που ακολούθησε με την διακοπή των προπονήσεων, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Η διακοπή των αγώνων έκοψε στη μέση και τον σχεδιασμό. Παρ’ όλα αυτά το καλοκαίρι έγιναν σωστές κινήσεις. Πρώτον, γιατί έμεινε ο προπονητής με τους συνεργάτες του και, δεύτερον, γιατί έγινε μερική αναδιάρθρωση του δυναμικού, με καλές προσθήκες ποιοτικών παικτών χωρίς να χαλάσει η ραχοκοκαλιά. Ο Γιαννίκης, που είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του οικοδομήματος, δεν πόνταρε στις μεταγραφές, αλλά στη συνεχή προσπάθεια και στην καλή δουλειά όλων των παικτών. Ούτε η ΠΑΕ είχε τις οικονομικές δυνατότητες για να πετάξει χρήματα για τις μεταγραφές, αλλά ούτε ο προπονητής ήταν αυτής της φιλοσοφίας. Έγιναν επιλεγμένες κινήσεις με κάποιους σημαντικούς παίκτες (Πίρσμαν, Σάλιακας, Κάργας, Εραμούσπε, Ντομίνγκεθ, ενώ στην πορεία μπορεί να βγει και ο Μπρένερ), χωρίς να αλλάξουν οι ισορροπίες. Με την καλή δουλειά του τεχνικού επιτελείου αναγεννήθηκαν πολλοί παίκτες από το περσινό ρόστερ, όπως οι Παμλίδης, Παντελάκης, Κάστρο, Σιόντης, Λώλης, Ελευθεριάδης, Καρτάλης, Χουτεσιώτης, Λεό, Νάουμετς. Αν δούμε τις ενδεκάδες του ΠΑΣ στα μέχρι τώρα παιχνίδια, οι περισσότεροι παίκτες ήταν από το περσινό ρόστερ. Με αυτούς έδεσαν πολύ καλά εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Κάργας, Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, προσαρμόστηκε περισσότερο και ο Ντομίνγκεθ και βγήκε ένα δυνατό σύνολο με ποιότητα. Μια καλή ομάδα που ξέρει τι ζητά στο γήπεδο. Που έχει αρχή, μέση και τέλος. Που παίζει καλή μπάλα, όπως το λέει απλοϊκά ο κόσμος. 

Τελευταία ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τον ΠΑΣ. Ότι ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά, έχει μεγάλους στόχους και άλλα τέτοια. Οι φιλοδοξίες δεν σταματούν ποτέ, η ομάδα δείχνει να έχει καλές προοπτικές, αλλά έως εδώ. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά και είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε. Την καλύτερα απάντηση σε όλα αυτά έδωσε ο Γιαννίκης, που μετά το ματς με τον Ατρόμητο, δήλωσε: «Δεν μιλάμε για στόχους μετά το έκτο παιχνίδι μας. Ερχόμαστε από τη Σούπερ Λιγκ 2, θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις δυνατότητές μας μέσα από την παρουσία μας στη Σούπερ Λιγκ 1. Κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά και προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Αυτό κάνουμε, υπό δύσκολες συνθήκες που έχουμε στα Γιάννινα, και πρέπει να πω ένα μεγάλο μπράβο στους παίκτες μου». Και ο Χριστοβασίλης αυτής της άποψης είναι. «Βασικός στόχος είναι η παραμονή και ό,τι έρθει στη συνέχεια θα είναι ευπρόσδεκτο» σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του.
 
Ο ΠΑΣ θα συνεχίσει να πορεύεται σεμνά και ταπεινά, χωρίς να καβαλήσει κανείς καλάμι. Επιβάλλεται να γίνει πράξη και κάτι άλλο που λακωνικά είπε μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Γιαννίκης: «Ας μείνουμε ταπεινοί». Υπάρχουν στο ρόστερ νεαροί παίκτες, που εύκολα μπορούν να πάρουν τα μυαλά αέρα, ενώ και οι επιτυχίες μερικές φορές δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Το «μεθύσι» της επιτυχίας και της υπέρμετρης δημοσιότητας μπορεί να παρασύρουν ακόμη και μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί στον ΠΑΣ και θα συνεχιστεί η καλή δουλειά με σοβαρότητα, με χαμηλούς τόνους και πολλή όρεξη. Έγινε η καλή αρχή, απομένει και η εξίσου καλή συνέχεια.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΦΩΣ