Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ο ΠΑΣ δίδαξε ποδόσφαιρο, ενώ ο Ατρόμητος είναι τυχερός που έχασε μόνο με 2-0


Ο Θρύλος του ΠΑΣ της Ηπείρου αναβίωσε σήμερα στο Περιστέρι

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο θρύλος του «Αγιαξ της Ηπείρου» αναβίωσε σήμερα στο Περιστέρι, όπου ο καταπληκτικός ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε 2-0 τον Ατρόμητο, κάνοντας κυριολεκτικά επίδειξη ισχύος.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η ομάδα της Ηπείρου δίδαξε ποδόσφαιρο, καθώς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που δούλευε με αυτοματισμούς, με σύστημα, με μελετημένες και όχι άσκοπες κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο. Το 2-0 που προήλθε από τα γκολ των Ελευθεριάδη (36’) και Κάργα (70’) είναι φτωχό σε σχέση με την παρουσία των ομάδων, τα στοιχεία του αγώνα και την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ειδικά στο β’ μέρος υπήρξε ολοκληρωτική υπεροχή των φιλοξενουμένων, που μάδησαν χωρίς οίκτο το Περιστέρι, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νίκη με μεγαλύτερο σκορ. Ο Ατρόμητος πρέπει να είναι ικανοποιημένος που ηττήθηκε μόνο με 2-0 ενώ κανονικά θα έπρεπε να χάσει με 4 και με 5-0! Γιατί οι κυανόλευκοι των Ιωαννίνων έχασαν καταπληκτικές ευκαιρίες, είχαν επιβλητική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας ποιοτικό ποδόσφαιρο και χορταστικό για τον κόσμο ποδόσφαιρο. Να βλέπεις ματς και να παρακαλάς να μη τελειώσει ποτέ. Να χαίρεσαι να βλέπεις καλή μπάλα και μια ομάδα που μπήκε διαβασμένη στο γήπεδο και ήξερε τι ήθελε από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και ο εγωϊστής Κάναντι παραδέχτηκε στο τέλος ότι ο ΠΑΣ ήταν ανώτερος και κέρδισε δίκαια. 

Αυτή η ομάδα, όπως τονίσαμε και άλλες φορές είναι δημιούργημα του Αργύρη Γιαννίκη. Ο κόουτς και σήμερα έδειξε ότι είναι ταλαντούχος προπονητής, με πολλές γνώσεις που ξέρει να τις περνά στους παίκτες. Είδαμε και πάλι καταπληκτικά πράγματα. Παίκτες να βλέπονται με κλειστά μάτια, να αλλάζουν παιχνίδι σε 30 μέτρα απόσταση, να αμύνονται και να επιτίθενται σωστά, να κυκλοφορούν τη μπάλα σαν να είναι σε πρόγραμμα ενός κομπιούτερ. Όλα αυτά δεν ήρθαν από την επιφοίτηση του… Αγίου Πνεύματος, αλλά είναι δουλεμένα στις προπονήσεις. Και μόνο οι φάσεις των δύο γκολ αν αναλυθούν, δείχνουν πόσο πολύ διαβασμένοι είναι οι παίκτες, καθώς έγιναν τέσσερις με παίκτες εναλλαγές της μπάλας από διαφορετικούς παίκτες μέχρι να γίνουν τελικοί αποδέκτες οι σκόρερ. Σημειωτέον ότι ο ΠΑΣ έπαιξε χωρίς Κριζμάν, Κάστρο, Σιόντη. Τρεις βασικοί και πολύτιμοι ποδοσφαιριστές. Ο Γιαννίκης βρήκε πάλι λύσεις. Είχε τη μεγάλη έμπνευση να βάλει αμυντικό χαφ τον Κάργα και δίπλα του τον Ντομίνγκεθ, κίνηση που αποδείχθηκε έξυπνη και πολύτιμη. 

Επαναλαμβάνουμε, ότι ο ΠΑΣ ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή στην οποία ο καθένας είχε τον ρόλο του. Δεν υπάρχουν υστερήσαντες ποδοσφαιριστές. Όλοι ήταν καταπληκτικοί.  Ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Ωστόσο στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων, περνούν οι Κάργας,  Σάλιακας, Παμλίδης, Ντομίνγκεθ, Εραμούσπε, Πίρσμαν και στο β’ μέρος ο 19χρονος Λώλης. 

Όσον αφορά την εικόνα του αγώνα, ο Ατρόμητος είχε δοκάρι στο 1’ με σουτ του Μανούσου. Ο ΠΑΣ απάντησε στο 7’ με σουτ του Κάργα που έφυγε μόλις άουτ και στο 12’ λίγο έλειψε να γίνει το 0-1 όταν σουτ του Λεό από θέση μέσα αριστερά, μπλόκαρε ο Γιαννιώτης. Το παιχνίδι ήταν ανοιχτό και στο 15’ ήταν η σειρά να απειλήσει με κοντινή κεφαλιά του Κουτσιόπουλου που έφυγε άουτ. Μετά το τέταρτο το παιχνίδι αναλώθηκε περισσότερο στη μεσαία γραμμή με τις δύο ομάδες να μη έχουν πολλές τελικές προσπάθειες. Στο 34’ παρά λίγο να γίνει λάθος όταν ο Κάργας προσπάθησε να αποκρούσει σέντρα του Μπουσούλαζιτς αλλά η μπάλα βρήκε το σώμα του Χουτεσιώτη. Αυτές ήταν και οι μοναδικές φορές που φάνηκε απειλητικός ο Ατρόμητος. Από εκεί και μετά άρχισε να μπαίνει στο γήπεδο η σφραγίδα του ΠΑΣ.
Στο 36’ έγινε το 0-1 όταν ο Σάλιακας έβγαλε κάθετη μπαλιά δεξιά στον Παμλίδη, αυτός βγήκε έξυπνα στον κενό χώρο, έκοψε τη μπάλα αριστερά στον Ελευθεριάδη, που παρά την πίεση του Γούτα πλάσαρε τον Γιαννιώτη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο ΠΑΣ δεν επαναπαύτηκε σε αυτό. Στο 44’ λίγο έλειψε να κάνει το 0-2 όταν κοντινό σουτ του Σάλιακα απέκρουσε σε κόρνερ ο Γιαννιώτης.

ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΣΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ Ο «ΑΓΙΑΞ»


Στο β’ ημίχρονο ήταν επιβλητική η παρουσία του ΠΑΣ. Στο 53’ σε μπαλιά του Λεό ο Παμλίδης υπό την πίεση του Ρισβάνη δεν μπόρεσε να σπρώξει από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα. Στο 56’ πλασέ του Λεό δεν βρήκε στόχο και στο 57’ πάλι ο Ατρόμητος πέρασε δύσκολες στιγμές, όταν οι Λώλης, Παμλίδης άλλαξαν τη μπάλα, το σουτ του τελευταίου μέσα από την περιοχή έφυγε άουτ. Τσουνάμι πραγματικό ο «Άγιαξ» ξεπουπούλιαζε σταδιακά το περιστέρι, καθώς στο 58’ λίγο ο Καρτάλης βρέθηκε σε θέση βολής από κοντινή απόσταση, αλλά πρόλαβε και απέκρουσε αμυντικός των γηπεδούχων. Η πίεση που ασκούσαν οι παίκτες του Γιαννίκη απέφερε και το 2ο γκολ στο 70’ όταν ο Λώλης έδωσε τη μπάλα στον Καρτάλη, την έβγαλε δεξιά σε πρώτο χρόνο που έβγαινε σαν δεξιός εξτρέμ ο Σάλιακας, την έστρωσε πιο πίσω στον επερχόμενο Κάργα που σε ευθύβολο συρτό σουτ στη γωνία έκανε το 0-2. Το πανηγύρισε δεν τελείωσε εκεί. Στο 76’ καλό σουτ του Ντομίνγκεθ έφυγε μόλις άουτ και στο 85’ ο γκολκίπερ του Ατρόμητου έκανε καταπληκτική απόκρουση σε σουτ του Κάργα. Στο διάστημα του β’ ημιχρόνου ο Ατρόμητος όχι μόνο δεν είχε ευκαιρίες αλλά ούτε καν φάσεις δεν είχε. Όσες φορές επισκέφθηκε τα καρέ του Χουτεσιώτη, δεν έβαλε δύσκολα στην αμυντική γραμμή του «Άγιαξ».

ΤΟ ΣΚΟΡ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΠΑΣ

Το αποτέλεσμα όχι είναι δίκαιο από την άποψη ότι δεν χωρά καμία αμφιβολία και ότι κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Αν το αναλύσουμε περισσότερο η νίκη με 2-0 είναι φτωχή σε σχέση με τη μεγάλη μπάλα και τις φάσεις για πιο πολλά γκολ που έβγαλαν οι παίκτες του Γιαννίκη.

ΚΑΛΗ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Πολύ καλή η διαιτησία του Γκορτσίλα (Μακεδονίας) που δεν έχασε φάση και ήταν δίκαιος. Γκορτσίλας Βοηθοί του ήταν οι Η. Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), Ψαρρής (Ζακύνθου) που δεν έκαναν λάθη. Τέταρτος: Τσαγκαράκης (Χανίων). VAR: Ευαγγέλου (Αθηνών), AVAR: Καλαμπόκης (Αιτωλοακαρνανίας). Κίτρινες: 31' Καρτάλης, 45'+2 Κάργας.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νταμίρ Κάναντι): Γιαννιώτης, Γούτας, Ρισβάνης, Στρούγγης (46' Τομάσεβιτς), Κιβρακίδης, Μπουσούλατζιτς (69'Ούμπιντες), Χαρίσης (46'Σάλομον), Γκαλβάο, Χριστοδουλόπουλος (76' Γιακουμάκης), Μανούσος, Κωτσόπουλος (63' Μάτιτς)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Σάλιακας (90' Λιάσος), Πίρσμαν, Παντελάκης, Εραμούσπε, Ντομίνγκεθ, Κάργας, Καρτάλης (73'Μπρένερ), Ελευθεριάδης (46' Λώλης), Παμλίδης (83' Οικονομόπουλος), Λέο.