Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Τώρα που ήταν καλός, τον σταμάτησαν τα δοκάρια

ΠΑΣ - Παναιτωλικός 0-0. Άδικο αποτέλεσμα για τη Γιαννιώτικη ομάδα

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΠΑΣ μπορεί να μη έπιασε μεγάλη απόδοση, όπως στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, όπου είχε μαγική εικόνα, αλλά ήταν σαφώς καλύτερος από τον Παναιτωλικό και το τελικό αποτέλεσμα 0-0 δεν είναι δίκαιο.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είχε δύο δοκάρια με Ελευθεριάδη στο 38’ και Παντελάκη στο 85’. Επίσης βρέθηκε πολλές φορές κοντά στο γκολ χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, όπως στο 14’ που ο Λεό σε καλή θέση πλάσαρε πάνω στον Κνετ, στο 21’ που η κεφαλιά από κοντά του Παντελάκη πέρασε πάνω από τα δοκάρια, στο 25’ τα απανωτά σουτ των Σάλιακα και Λιάσου που δεν βρήκαν στόχο, στο 66’ ο Λεό πλάσαρε πάνω στον Κνετ ενώ ο Καρασαλίδης τον έσπρωξε και τον έβγαλε εκτός τροχιάς (φάση που έπρεπε να ελεγχθεί για πέναλτι από το VAR), στο 76’ που ο Παμλίδης δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή μπροστά από την εστία σε παράλληλη συρτή σέντρα του Ελευθεριάδη. Ο Παναιτωλικός από την άλλη μεριά, που δεν έχει νίκη, με τη χειρότερη επίθεση και άμυνα στο πρωτάθλημα, δύο όλες κι όλες φορές φάνηκε απειλητικός, στο 45’ με σουτ του Αριγίμπι από καλή θέση που έφυγε άουτ και επίσης με τον ίδιο παίκτη που μόνος του σχεδόν στα καρέ του ΠΑΣ σούταρε πάνω στον Χουτεσιώτη. Δεν υπάρχει άλλη καταγεγραμμένη ευκαιρία για τον Παναιτωλικό που στόχος του ήταν να μη ηττηθεί και τα κατάφερε.

Ο ΠΑΣ πέρασε μια άσχημη εβδομάδα και πέταξε 5 βαθμούς μέσα στα Γιάννινα, με ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο με αυτόν και σε παιχνίδια που έπρεπε να κερδίσει. Την περασμένη Τετάρτη έχασε 2-1 από τη Λάρισα και σήμερα έφερε 0-0 με τον Παναιτωλικό. Οι απώλειες των βαθμών δεν αναπληρώνονται εύκολα σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα ειδικών συνθηκών λόγω και της πανδημίας. Το ευτύχημα είναι ότι πήρε βαθμούς σε άλλα πιο δύσκολα παιχνίδια, όπως με Άρη, Ολυμπιακό, Απόλλωνα, Ατρόμητο και είναι σε βαθμολογική θέση που δεν προκαλεί συναγερμό ιδιαίτερης ανησυχίας. Υπάρχουν και άλλες ομάδες κάτω απ’ αυτόν, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα δεν έχει την φρεσκάδα που είχε στην αρχή και παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα. Ο Γιαννίκης δεν έχει μεγάλο βάθος στον πάγκο για να κάνει τη διαχείριση που θα ήθελε με αλλαγές παικτών, η κούραση και οι απουσίες βασικών παικτών (Κάστρο, Κριζμάν, Λώλης) είναι στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα. Συνέπεια όλων αυτών είναι τα σκαμπανεβάσματα που υπάρχουν στην απόδοση. Στο Περιστέρι έβγαλε μαγική εικόνα, την περασμένη Τετάρτη κόντρα στην πολύ καλή ΑΕΛ (που ήταν εξαιρετικά στημένη τακτικά από τον Γρηγορίου) έχασε δίκαια και σήμερα βελτίωσε σημαντικά την απόδοσή του. Ειδικά στο β’ ημίχρονο ήταν πιεστικός, άξιζε τη νίκη την οποία δεν πήρε κυρίως από τύχη. 

Σε ένα ακόμη παιχνίδι ο Λεό ήταν κορυφαίος του ΠΑΣ. Φιλότιμος παίκτης, έτρεχε παντού και στις περισσότερες φάσεις ήταν μέσα. Καλοί ήταν επίσης οι Σιόντης, Παντελάκης, Λιάσος, Σάλιακας και ο Πίρσμαν. Οι αλλαγές των Λιάσου και Σάλιακα ήταν από κούραση και όχι από λόγους τακτικής. Ο Κάργας τα πήγε καλά στα αμυντικά καθήκοντα αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει μπροστά όπως σε άλλα παιχνίδια. Ο Χουτεσιώτης δεν πιέστηκε. Ο Νάουμετς δεν ήταν καλός και σωστά αντικαταστάθηκε. Ο Καρτάλης που πήρε τη θέση του ήταν καλύτερος, αλλά σε μέτρια επίπεδα απόδοσης. Ο Παναιτωλικός έπαιξε αμυντικά και ειδικά στο β’ ημίχρονο φάνηκε καθαρά ότι πήγαινε για τον βαθμό της ισοπαλίας. 
Ο διαιτητής Ευαγγέλου ελέγχεται σε δύο σοβαρές περιπτώσεις. Στο 63’ ο Αριγίμπι χτύπησε εσκεμμένα αλλά με ταχυδακτυλουργική ταχύτητα στο πρόσωπο τον Σάλιακα και επειδή με τον κανονισμό μετρά η πρόθεση για εσκεμμένο χτύπημα, ανεξαρτήτως του πόσο δυνατού ήταν, θα μπορούσε να δείξει ακόμη και κόκκινη κάρτα. Αν όχι κόκκινη που θα ήταν αυστηρή, σίγουρα κίτρινη και με έντονες παρατηρήσεις. Ο ρέφερι δεν έδειξε τίποτα. Στο 74' ο Μεντόσα πάτησε το πόδι του Καρτάλη και ζητήθηκε πέναλτι. Υπήρξε επίσης στο 66’ σπρώξιμο του Καρασαλίδη στον Λεό που τον έβγαλε από την πορεία του. Αυτή η φάση είναι δευτερεύουσα σε σχέση με αυτή του Μεντόσα με τον Καρτάλη.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Σάλιακας (74’ Οικονομόπουλος), Παντελάκης, Κάργας, Πέερσμαν, Νάουμετς (61’ Καρτάλης), Σιόντης, Λιάσος (74’ Ντομίνγκεθ), Ελευθεριάδης, Παμλίδης, Λεό.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Λουτσιάνο Ντε Σόουζα): Κνετ, Λιάβας, Κωνσταντόπουλος, Καρασαλίδης (72’ Μαλής), Βάντερσον, Ντάλσιο, Ντίας (90’ Ντουάρτε), Αριγίμπι (65’ Μάζουρεκ), Γιάκολις, Μεντόσα, Βέργος.