Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Οι 13 απαντήσεις του Γιαννίκη για τον νέο ΠΑΣ Γιάννινα


Στο μέσον ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης με τους συνεργάτες του από αριστερά Νίκο Γκορτζή, Γιάννη Ντουρουντό, Νίκο Μπαδήμα, Σπύρο Χριστόπουλο

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Βρεθήκαμε και φέτος στον τόπο προετοιμασίας του ΠΑΣ στο Καρπενήσι. Εκεί όπου ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης και οι συνεργάτες του βάζουν τις βάσεις για τον νέο ΠΑΣ Γιάννινα, με στόχο την επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα 1.
Και πιο αρμόδιος να μας μιλήσει για τα της προετοιμασίας είναι ο κόουτς, που προσπαθεί να περάσει νέα πράγματα στην ομάδα, νέες ιδέες, ώστε να γίνει ανταγωνιστική στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2. Έχοντας ο Αργύρης Γιαννίκης πλούτο γνώσεων (απόφοιτος της ξακουστής σχολής Κολωνίας) και εμπειρίες από το γερμανικό ποδόσφαιρο, δουλεύει νυχθημερόν για την αγωνιστική μετάλλαξη του «Άγιαξ της Ηπείρου». Είναι για όλους μια δύσκολη χρονιά, αλλά όπως τονίζει ο τεχνικός τίποτα δεν τον φοβίζει, ούτε ότι θα δουλέψει σε έναν άγνωστο γι’ αυτόν χώρο. «Ήρθα στα Γιάννινα για επιτυχίες και διακρίσεις» τονίζει χαρακτηριστικά. Ας δούμε πως απάντησε στις 13 ερωτήσεις μας, που επικεντρώθηκαν περισσότερο στη δουλειά που γίνεται για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα στο που βαδίζει ο ιστορικός «Άγιαξ της Ηπείρου».

Κύριε Γιαννίκη σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα η προετοιμασία της ομάδας;

«Επειδή έχουμε πολύ χρόνο μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, κάνουμε μια μικρή προετοιμασία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της προετοιμασίας. Να το πω απλά, γνωριζόμαστε, κάνουμε εισαγωγή σε πολλά θέματα, μετάβαση, λειτουργία της ομάδας, αρχές που πρέπει να έχουμε στο παιχνίδι. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος προπονήσεων στο Καρπενήσι, θα κάνουμε στη συνέχεια ένα πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα».

Να εκτιμήσουμε ότι γι’ αυτό δεν έγιναν φιλικά παιχνίδια μέχρι τώρα;

«Εδώ στο Καρπενήσι προετοιμάζονται ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1 που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα προετοιμασία από εμάς και το πρόγραμμά τους είναι πιο προχωρημένο από το δικό μας. Αυτό θα ισχύσει και στα φιλικά που κλείσαμε τον Αύγουστο με Λάρισα και Παναιτωλικό. Αυτές οι ομάδες θα είναι πιο έτοιμες από τον ΠΑΣ γιατί μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει το δικό τους πρωτάθλημα. Εμείς θα δουλέψουμε σε πολλά πράγματα ακόμη που πρέπει να γίνουν. Έτσι αυτή την περίοδο δεν θα είχε καμία ουσία για εμάς να κάνουμε φιλικά με ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1».

Το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 15 Σεπτεμβρίου λόγω του γνωστού ζητήματος με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν σας δημιουργεί πρόβλημα, ως προς το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας;

«Πιστεύω ότι όχι μόνο εμένα, αλλά αυτό δυσκολεύει κάθε προπονητή της Σούπερ Λίγκας 2. Η κάθε προετοιμασία βγαίνει με ένα πλάνο, με ένα στόχο προετοιμασίας. Μαθαίνεις και τους αντιπάλους και δουλεύεις πιο εξειδικευμένα τακτικά όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης του πρωταθλήματος. Εντάξει, είναι αυτό ένα πρόβλημα, αλλά δεν γκρινιάζουμε, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις».

Είπατε ότι πρέπει να μάθετε και τους αντιπάλους. Πως θα καλύψετε αυτό το κενό;

«Θα προσπαθήσω να δω και φιλικά αντίπαλων ομάδων. Περισσότερο πρέπει να κοιτάξουμε την δική μας ομάδα, να δουλέψουμε σ’ αυτή, να περάσουμε το πλάνο που θέλουμε. Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας για να γίνουμε δυνατοί και μετά σε δεύτερο βαθμό να κοιτάξουμε τι γίνεται στην υπόλοιπη κατηγορία».

Ο Αργύρης Γιαννίκης τα λέει με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στο Καρπενήσι


Με την πρόοδο της προετοιμασίας, ποιες είναι οι εντυπώσεις που σχηματίσατε για τον ΠΑΣ Γιάννινα;

«Οι παίκτες προσπαθούν στις προπονήσεις να γίνονται καλύτεροι, προσπαθούμε να περάσουμε κάποια καινούργια πράγματα, όπως κάνει ο κάθε προπονητής όταν πάει σε μια ομάδα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο ΠΑΣ θα έχει διαφορετικό ρόλο στη Σούπερ Λίγκα 2 απ’ αυτόν που είχε πέρσι. Η ομάδα στη Σούπερ Λίγκα 1 είχε έναν παθητικό ρόλο, χωρίς να θέλω να κάνω οποιαδήποτε κρίση γι’ αυτό, αφού είχε και μεγάλες επιτυχίες πριν με την έξοδό της στην Ευρώπη. Οι παίκτες τώρα πρέπει να εμπεδώσουν πάρα πολλά πράγματα, έχουν πάρει πολλές πληροφορίες που πρέπει να χειριστούν και στο μυαλό και στο σώμα. Δεν έχω κανένα παράπονο. Είναι πρόθυμοι, πάντα ανοιχτοί, ακούνε, προσπαθούν και ήδη βλέπουμε εξελίξεις σε πολλά θέματα. Τώρα πόσο εμπεδωμένα είναι όλα αυτά, θα τα δείξει η πορεία. Τα φιλικά του Αυγούστου θα μας βοηθήσουν, αλλά η εξέλιξη ποτέ δεν σταματά. Τώρα δουλεύουμε για να είμαστε έτοιμοι στο πρωτάθλημα και όχι στα φιλικά. Τα φιλικά θα μας βοηθήσουν, για να δούμε που βρισκόμαστε, να δούμε τις αδυναμίες αλλά και τις δυνάμεις μας, τι πρέπει να αλλάξουμε».

Όπως πολύ καλά ξέρετε, ο ΠΑΣ έχει ως μονόδρομο τον πρωταθλητισμό και την επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα 1. Είναι και το βαρύ όνομα της ομάδας, που δεν του επιτρέπει να έχει οποιονδήποτε άλλο στόχο από τον πρωταθλητισμό στη Σούπερ Λίγκα 2. Αυτό σας δημιουργεί άγχος, κάποιο επιπρόσθετο βάρος;

«Κανένα άγχος και επιπρόσθετο βάρος δεν μας δημιουργεί. Εξάλλου, γι’ αυτό ήρθα στην ομάδα, για διακρίσεις και επιτυχίες. Απλά πρέπει να καταλάβουμε, τι πάει να πει αυτό, ποιος είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στις επιτυχίες. Τι θα αλλάξει στην ομάδα, τι χαρακτήρα και τι στοιχεία πρέπει να έχουμε στο παιχνίδι. Αυτό μας ενδιαφέρει και εκεί επικεντρώνουμε τη δουλειά. Το να λέμε ότι είμαστε ο ΠΑΣ Γιάννινα που έχει ένα βαρύ ιστορικό, δεν μπορούμε μόνο με αυτό να πετύχουμε τίποτα. Πρέπει να ξέρουμε εμείς τι στοιχεία πρέπει να έχουμε μέσα στο παιχνίδι, που θα μας οδηγήσουν στις επιτυχίες. Και να αντιληφθούμε ότι φέτος θα έχουμε έναν διαφορετικό ρόλο απ’ αυτόν που είχαμε πέρσι στη Σούπερ Λίγκα 1».

Είναι δύσκολη η αλλαγή του ρόλου από κομπάρσος σε πρωταγωνιστής;

«Όπως είπα και στην πρώτη συνέντευξη, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος παιχνιδιού. Για να κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να έχεις καλά στοιχεία σαν ομάδα».

Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ή υπάρχουν ακόμη στο ρόστερ ανοιχτές θέσεις για μεταγραφές;

«Η αξιολόγηση των παικτών γίνεται καθημερινά. Σίγουρα θα υπάρξουν και προσθήκες. Όλα αυτά τα βλέπουμε στην πορεία και σταδιακά».

Θα επαναλάβω το ερώτημα που σας είχε υποβληθεί και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου. Πως νιώθετε που είστε σε έναν χώρο, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν έχει καμία σχέση με όσα μάθατε και ζήσατε στο γερμανικό ποδόσφαιρο;

«Κοιτάξτε εμένα τίποτα δεν με φοβίζει ότι και αν συναντήσω. Δεν μου αρέσει βασικά η σύγκριση, πως είναι οι ομάδες στη Γερμανία και πως στην Ελλάδα. Εγώ θέλω να προσαρμόζομε γρήγορα σε αυτό που υπάρχει σήμερα, στην δεδομένη κατάσταση και επίσης θέλω να βλέπω το σήμερα, το αύριο και όχι το χθες. Εμένα με ενδιαφέρει η δική μου ομάδα να έχει την καλύτερη εξέλιξη. Σίγουρα στη Γερμανία υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες, αλλά εμείς αυτά τα δεδομένα έχουμε και με αυτά θα δουλέψουμε».

Μια γενικότερη ερώτηση κύριε Γιαννίκη, μιας και βάλαμε στην κουβέντα και την Γερμανία. Τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να γίνει πιο ανταγωνιστικό στον χώρο της Ευρώπης;

«Δεν πιστεύω ότι το δικό μας ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τόσο χάλια, όσο το παρουσιάζουμε εμείς οι Έλληνες. Κάπου το αδικούμε. Ο περίγυρος του ποδοσφαίρου μας δεν είναι τόσο επαγγελματικός, όσο θα έπρεπε να είναι. Χρειάζεται να γίνουν υποδομές, με καλά γήπεδα και προπονητικά κέντρα. Δεν είναι υποβαθμισμένο το ποδόσφαιρό μας. Πρέπει να γίνει όμως πιο οργανωμένο και περισσότερο επαγγελματικό. Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίσεις και συγκρίσεις. Δική μου δουλειά είναι να συμβάλω στο να γίνει ο ΠΑΣ Γιάννινα ανταγωνιστικός και να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα».

Έχετε φαντάζομαι πολλά πράγματα να προτείνεται για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ώστε να έχει ως κλαμπ τα στοιχεία που αναπτύξατε πριν, να είναι μια ομάδα περισσότερο οργανωμένη και επαγγελματική.

«Ο πρόεδρος πάντα είναι πρόθυμος και ακούει τις ιδέες που έχω και τις εισηγήσεις που έχω κάνει, για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε».

Ήταν μια έκπληξη, ευχάριστη βέβαια αν κρίνουμε από την καλή υποδοχή που είχατε από τον κόσμο,  η πρόσληψή σας στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πως προέκυψε η συνεργασία;

«Μου έκανε ο πρόεδρος την πρόταση προς τα τέλη Μαΐου. Δεν απάντησα αμέσως, ζήτησα χρόνο να το σκεφτώ, μίλησα με τους συμβούλους μου στη Γερμανία, συναντηθήκαμε δύο φορές στην Αθήνα, έκανα μια ανάλυση της ομάδας και του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας 2 και σε συνεννόηση με την οικογένειά μου πήρα την απόφαση να έρθω στα Γιάννινα και να αναλάβω την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ».

Κατά περίεργο τρόπο, ο κόσμος στα Γιάννινα χωρίς να σας γνωρίζει προσωπικά αλλά μόνο από το βιογραφικό και τα άλλα στοιχεία, είδε θετικά την πρόσληψή σας στην ομάδα. Τι θα λέγατε σε αυτό τον κόσμο εδώ από το Καρπενήσι;

«Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Του υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να φτάσουμε την ομάδα εκεί που θέλουμε όλοι να είναι».