Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η δύσκολη επόμενη μέρα και το χτίσιμο του νέου ΠΑΣ


Με καλές και μεθοδικές κινήσεις μπορεί να χτιστεί μια καλή ομάδα, με στόχο την άμεση επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μετά την προχθεσινή απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε οριστικά στη Σούπερ Λίγκα 2. Έτσι έκλεισε ένας κύκλος συνεχόμενης παρουσίας 8 χρόνων στη Σούπερ Λίγκα και αρχίζει ένας άλλος με τη συμμετοχή της τοπικής ομάδας στη νεοσύστατη Σούπερ Λίγκα 2. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να τρέξει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν. Η ιστορική ομάδα χρειάζεται επανεκκίνηση, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν σε καλή κατάσταση, είχε κουράσει τον κόσμο, έχοντας συνεχώς πτωτική πορεία. Μετά την έξοδο στην Ευρώπη το 2016 και τις πωλήσεις σημαντικών παικτών που έγιναν, χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά με ισάξιους παίκτες τους, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, με συνέπεια τον υποβιβασμό. Η ιστορία έχει διδάξει, ότι όσες φορές ο ΠΑΣ δεν ανέβηκε την επόμενη σεζόν στην Α’ Εθνική, πήρε μεγάλο κατήφορο, φτάνοντας μέχρι τη Γ’ Εθνική. Ειδικά στη δεκαετία του ’90 ταλαιπωρήθηκε για πολλά χρόνια στην «άγονη γραμμή», με πλήρη απαξίωση σε όλους τους τομείς. Έτσι ο πρωταθλητισμός είναι μονόδρομος για τον ΠΑΣ τη νέα σεζόν, ώστε να επιστρέψει πιο δυνατός, ανανεωμένος και με νέα πρόσωπα στη μεγάλη Κατηγορία. 

Αυτές τις μέρες ο Γιώργος Χριστοβασίλης και οι συνεργάτες του θα βάλουν τα πράγματα στο τραπέζι για να λάβουν αποφάσεις που θα καθορίσουν μελλοντικές εξελίξεις. Πρώτη κίνηση θα είναι η πρόσληψη νέου προπονητή, αφού ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον Γιάννη Πετράκη. Πιθανόν ο αντικαταστάτης του Κρητικού τεχνικού να είναι Έλληνας, με το σκεπτικό ότι ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα δύσκολα μονοπάτια της νέας Κατηγορίας. Φημολογούνται τα ονόματα των Νίκου Καραγεωργίου, Μιχάλη Γρηγορίου, Σάκη Τσιώλη, Νίκου Παπαδόπουλου και άλλων. Στα 11 χρόνια που είναι πρόεδρος στον ΠΑΣ ο Χριστοβασίλης, συνεργάστηκε κυρίως με Έλληνες τεχνικούς, εκτός δύο περιπτώσεων στη Β’ Εθνική που είχε τους Όγιος και Ντεμόλ στην τεχνική ηγεσία. Το γεγονός αυτό ενισχύσει τις πληροφορίες ότι ήδη είναι σε συζητήσεις με έλληνες τεχνικούς και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. 

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Στις σκέψεις είναι να παραμείνει ο κορμός της ομάδας και να μη χαλάσουν οι ισορροπίες, αλλά να μπει άλλος αέρας στα αποδυτήρια, με νέους και ποιοτικούς παίκτες που θα δώσουν άλλη δυναμική. Ήδη αποχώρησαν οι Γιάκος, Βελλίδης, Βιδάλ, Ντόλοβατς, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Αθανασιάδη. Ο τελευταίος αποκτήθηκε ως ο «αντι Κόντε», όταν ο Ισπανός φορ μεταγράφηκε στην Μπανίγιας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παραμονές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες καθώς σημείωσε μόνο 2 γκολ. Για τις μεταγραφές που θα γίνουν υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Άλλωστε θα πρέπει πρώτα να τελειώσουν ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν αποχωρήσεις παικτών και ποιοι θα είναι παραμένοντες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις παικτών, ακόμη και ορισμένων που έχουν συμβόλαιο, λύνοντας κοινή συναινέσει τη συνεργασία.


ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ 2;

Ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν δεν είναι εύκολος, γιατί η Σούπερ Λίγκα 2 είναι μια νέα Κατηγορία, θα λειτουργήσει με 12 ομάδες και κανείς δεν ξέρει τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν, πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, πως θα διεξαχθούν οι αγώνες, πόσες ομάδες θα ανεβούν στη Σούπερ Λίγκα 1, με ποια διαδικασία και πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν. Είναι πρωτοφανές οι ομάδες να κάνουν σχεδιασμό χωρίς να ξέρουν τους κανόνες που θα ισχύσουν. Αυτά μόνο στο κωμικό ελληνικό ποδόσφαιρο συμβαίνουν. Η Σούπερ Λίγκα 2, ασυζητητί είναι ένα κλασικό πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, που θα καλύπτεται σποραδικά από την ΕΡΤ, με σπαστές ημερομηνίες αγώνων και αρκετά υποβαθμισμένο. Τα δε τελευταία χρόνια συνέβησαν πολλά ευτράπελα, με αποχωρήσεις ομάδων πολλά άλλα γεγονότα. Είναι σκληρό πρωτάθλημα, σε γήπεδα με κακούς αγωνιστικούς χώρους τα περισσότερα, χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα. Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολη υπόθεση. Ίσως είναι πιο εύκολο να μείνει μια ομάδα στη Σούπερ Λίγκα, παρά να κάνει πρωταθλητισμό και να ανεβεί σ’ αυτή από τη Β’ Εθνική. Για να ξεπεράσει ο ΠΑΣ τα εμπόδια, πρέπει να φτιάξει καλή ομάδα, με παίκτες που το λέει η ψυχή τους, που θα ταυτιστούν με την ομάδα και θα είναι μαχητές. Φέτος, πέραν όλων των άλλων αδυναμιών, από κάποιους παίκτες έλειπε το πάθος, το συναισθηματικό δέσιμο με τη φανέλα και τον κόσμο. 


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗ

Στο διαδίκτυο, αρκετοί είναι οι φίλαθλοι που υποστηρίζουν ότι έκλεισε και ο κύκλος του Γιώργου Χριστοβασίλη, μετά από 11 χρόνια παρουσίας στην ηγεσία της ομάδας. Θεωρούν, ότι έδωσε ότι ήταν να δώσει και δεν μπορεί να ξαναδώσει στον ΠΑΣ τη χαμένη του αίγλη. Είναι έτσι, ή  είναι λόγια της στιγμής υπό την επήρεια του υποβιβασμού; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, με μια μεγάλη επιχείρηση με πολλούς εργαζόμενους και υποχρεώσεις και όχι με τον.… πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς, που όταν μας κουράσει μπορούμε να τον εγκαταλείψουμε. Οι αλλαγές ηγεσιών και οι μεταβιβάσεις ομάδων και επιχειρήσεων, δεν γίνονται έτσι απλά ή στο ....facebook. Θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας που θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της εταιρίας, θα καταβάλει το ανάλογο χρηματικό τίμημα στον νυν ιδιοκτήτη, για να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών. Όπως έγινε το 2008 με Κούγια και Χριστοβασίλη. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε μέχρι τώρα στα Γιάννινα. Και επίσης κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Χριστοβασίλη να αποχωρήσει, αν δεν το θέλει ο ίδιος. Συνεπώς δεν έχει νόημα να συντηρούμε ένα τέτοιο θέμα. Ωστόσο ο Γιώργος Χριστοβασίλης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πλέον τελείωσαν οι καλές εποχές και θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φτιάξει μια νέα ομάδα από την αρχή. Μια ομάδα με αρχές, ικανό προπονητή και ποιοτικό ρόστερ, για να μπορέσει άμεσα να επιστρέψει στην κορυφαία επαγγελματική Κατηγορία. Διαφορετικά, θα κινδυνεύσει και αυτός να έχει την κακή τύχη προηγούμενων προέδρων, που έχασαν χρήματα αλλά και την υστεροφημία τους.


ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Ο υποβιβασμός δεν φέρνει την καταστροφή. Όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι. Η τοπική ομάδα είχε μια κακή χρονιά, στην οποία τίποτα δεν πήγε καλά. Όλες οι ομάδες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Ίσως αυτή η πτώση δώσει το ερέθισμα για να γίνει η επανεκκίνηση, να αλλάξει το σκηνικό και να επιστρέψει ο ΠΑΣ πιο δυνατός στη Σούπερ Λίγκα, ανοίγοντας έναν άλλο κύκλο, μετά απ’ αυτόν της οκταετίας που πέρασε.