Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Παρουσίαση λευκώματος για τα 40 χρόνια της "Μέλισσας" Άρτας


Στο πάνελ της εκδήλωσης από αριστερά ο πρόεδρος της ΕΠΣ Άρτας Θανάσης Τρομπούκης, ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Τρομπούκης και ο παλιός άσσος Κώστας Λύτρας

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σε εκδήλωση που έγινε στην Άρτα, παρουσιάστηκε το φωτογραφικό λεύκωμα της ομάδας Μέλισσα Άρτας που κυκλοφόρησε σε ένα καλαίσθητο βιβλίο.
Αποτυπώνει με φωτογραφίες την ιστορική διαδρομή της ομάδας από το 1978 που ιδρύθηκε, μέχρι το 2018. Πέρσι τον Μάρτιο είχε γίνει η εκδήλωση των 40 χρόνων και ξεκίνησε η προσπάθεια για το λεύκωμα από τον πρόεδρο της «Μέλισσας» Γιάννη Καψάλα. Κάθε κλικ είναι και μια ιστορία, αποτυπώνοντας ο φωτογραφικός φακός μια μεγάλη πορεία. Είναι από τα πρώτα λευκώματα που κυκλοφόρησαν στην Ήπειρο και στην Άρτα και αξίζει κάθε έπαινος στους συντελεστές. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή και υπηρέτησαν τον σύλλογο, ως παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές. Μια προσπάθεια που έγινε -όπως αναγράφεται στην προμετωπίδα του βιβλίου- για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Άρτας Βασίλειος Τσίρκας, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Άρτας Αθανάσιος Τρομπούκης, ο πρόεδρος των βετεράνων παικτών Αναγέννησης Άρτας Δημήτρης Αραβανής, ο πρόεδρος της Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας Γεωργίου, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Μέλισσας Σταύρος Μαστοράκης και πολλοί φίλοι της Μέλισσας αλλά και του ποδοσφαίρου,. Κυρίως παλαίμαχοι παίκτες και παράγοντες, που θυμήθηκαν τα παλιά , μέσα από συζητήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας.

Στην παρουσίαση του λευκώματος μίλησαν ο γνωστός δημοσιογράφος και παλιός παίκτης της ομάδας Άρης Ραβανός, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Άρτας Θανάσης Τρομπούκης, ο παλιός παίκτης και αθλητικογράφος Κώστας Λύτρας, ενώ κλήθηκαν στο βήμα για έναν χαιρετισμό ο ιστορικός ερευνητής της Άρτας Κώστας Μπανιάς και ο συνεργάτης του «Η.Α» Βαγγέλης Γυφτόπουλος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Τρομπούκης, που έζησε από κοντά τα πρώτα αλλά και τα μετέπειτα βήματα της ομάδας. Ο Άρης Ραβανός, πολιτικός συντάκτης των «ΝΕΩΝ» τόνισε ότι το παράδειγμα της Μέλισσας πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες, για να καταγραφεί η ιστορία του ποδοσφαίρου της «ποδοσφαιρομάνας» Άρτας. Ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ Θανάσης Τρομπούκης τόνισε ότι τα καλύτερα χρόνια στο ποδόσφαιρο, τα έζησε με αυτή την ομάδα. 

Το ιστορικό για την ίδρυση της Μέλισσας σκιαγράφησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Λ. Τρομπούκης. Τόνισε ότι οι Μελισσουργιώτες της Άρτας, που έχουν δική τους συνοικία στη θέση «Βαλαώρα», ξεκίνησαν στις αρχές του 1967 για να ιδρύσουν την ομάδα, δίνοντας αρχικά σ’ αυτή το όνομα «Λιντζέτο» που είναι τοπωνύμιο του χωριού Μελισσουργοί στην περιοχή των Τζουμέρκων. Προπονητής ήταν ο παλιός άσσος του Ολυμπιακού Άρτας Πάνος Ραβανός και το πρώτο φιλικό παιχνίδι έγινε στα μέσα Απρίλη του 1967 με την ομάδα της Ακροποταμιάς. Οι παίκτες που αγωνίστηκαν ήταν οι Θεόφιλος Κωνσταντής, Αλέκος Τσακανίκας, Βασίλης Χαρίσης, Ναπολέων Πάκος, Χρήστος Ραβανός, Στέφανος Τομπολίδης, Απόστολος Τρομπούκης, Χάρης Στεφανίδης, Γιάννης Γκολομάζος, Κώστας Γκίζας. Όμως έγινε η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και δεν πρόλαβαν τότε να καταθέσουν την αίτηση στο Πρωτοδικείο Άρτας για να αναγνωριστεί ο σύλλογος. Αυτό έγινε το 1978, έχοντας πλέον η ομάδα την ονομασία «Μέλισσα» και όχι «Λιντζέτο».

Η «Μέλισσα» αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Άρτας με φιλοσοφία της να δίνει τόπο στα νιάτα και στα ταλαντούχα παιδιά της περιοχής. Γι’ αυτό έγινε και η συνεργασία με το αθλητικό κέντρο του Γιώργου Φίλιππα. Το λεύκωμα της Μέλισσας διατίθεται στην Άρτα και σε άλλα σημεία της Ηπείρου και συνοδεύεται και με DVD με παλιές και νέες φωτογραφίες, όπως και αγώνες της ομάδας. Καλοτάξιδο το βιβλίο και συγχαρητήρια στον πρόεδρο Γιάννη Καψάλα για την προσπάθεια.