Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ζωή τραβάει την ανηφόρα για τον θρυλικό ΠΑΣ


Σε μια δύσκολη χρονιά ο ΠΑΣ δίνει με νύχια και με δόντια τη μάχη της παραμονής

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η ζωή τραβάει την ανηφόρα για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Περνά μια δύσκολη χρονιά και μέχρι το τέλος θα δώσει τη μάχη της παραμονής με την ψυχή στο στόμα. Κάθε ματς, ειδικά στα Γιάννινα, θα είναι και ένας «μικρός τελικός» και μέχρι το τέρμα όλοι θα είναι στην «τσίτα» και με το μαχαίρι στο στόμα. Δεν  βγήκαν πολλά πράγματα από τον προγραμματισμό του περασμένου καλοκαιριού, οι μεταγραφές που έγιναν δεν έκαναν την διαφορά, αλλά και κάποιοι άλλοι παίκτες που προηγούμενες χρονιές ήταν «βαρόμετρα» δεν βοήθησαν όσο έπρεπε. 

Ο Πετράκης που προχτές έκλεισε πέντε χρόνια στον ΠΑΣ και μπήκε στον έκτο, θα κληθεί να περάσει το σκάφος μέσα από φουρτούνες για να βρει στεριά και λιμάνι, για να μη πέσει στον βράχο του υποβιβασμού. Ο Κρητικός τεχνικός είναι έμπειρος, ξέρει να κάνει τη διαχείριση που πρέπει και πιστεύει ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και η ομάδα θα παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα. Είναι και γι’ αυτόν ένα προσωπικό στοίχημα, γιατί στα Γιάννινα πέρασε μαγικές στιγμές, ίσως πρωτόγνωρες στην καριέρα του και δεν θα ήθελε το κλείσιμο της πενταετίας να ταυτιστεί με μια μαύρη σελίδα της ιστορίας. 

Τα περί… Ευρώπης και καλής πορείας, μοιάζουν μακρινά όνειρα τώρα στα Γιάννινα. Μοναδικός στόχος είναι η παραμονή στη Σούπερ Λίγκα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα δοθεί η μεγάλη μάχη, όχι μόνο από τη διοίκηση, τους παίκτες και τον Πετράκη, αλλά και από τους φιλάθλους. Ο κόσμος θα βάλει πλάτες και στα επόμενα παιχνίδια θα είναι περισσότεροι στο γήπεδο. Γιατί γνωρίζουν ότι ένας υποβιβασμός θα είναι καταστροφικός για την ιστορική ομάδα τους, που ενδεχομένως να την βάλει στην εντατική για αρκετά χρόνια. Έχει ανοιχτές υποχρεώσεις από προηγούμενα χρόνια και με τα λιγοστά έσοδα της Β’ Εθνικής, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτές, ούτε να κάνει του χρόνου πρωταθλητισμό, που μόνο εύκολος δεν είναι. Σε περίπτωση υποβιβασμού, είναι ερωτηματικό αν μείνει στη Β’ Εθνική ή θα πάει απευθείας στη Γ’ Εθνική, όπως έκαναν και άλλες ιστορικές ομάδες στο πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει πάση θυσία ο ΠΑΣ να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα και το καλοκαίρι να πέσει σκούπα σε πολλούς τομείς, για να μη ξαναμπεί η ομάδα σε τέτοιες περιπέτειες. Γιατί η φετινή χρονιά, είναι μια μεγάλη περιπέτεια, που επί του παρόντος είναι άγνωστο που θα βγάλει.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν, πως ο ΠΑΣ, ενώ πριν από 2,5 χρόνια αγωνίστηκε με επιτυχία στο Γιουρόπα Λιγκ, τώρα περνά δύσκολες ώρες, δίνοντας με την πλάτη στον τοίχο τη μάχη παραμονής. Δεν είναι του παρόντος να μπούμε σε λεπτομέρειες. Απλά να θυμίσουμε ότι αποχώρησαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές (Πασχαλάκης, Κόντε, Κούτρης, Μαυροπάνος και άλλοι), χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά τους. Παράλληλα οι επιτυχίες του παρελθόντος, δημιούργησαν την εντύπωση στους κόλπους της ομάδας, ότι πάντα θα βγάζουν λαγό από το καπέλο και όσοι παίκτες θα έρχονται στα Γιάννινα από χαμηλότερες κατηγορίες θα παίρνουν υπεραξία. Μετά την συμμετοχή στην Ευρώπη, άρχισε μια πτωτική πορεία. Η ομάδα έχανε διαρκώς σε ποιότητα, δεν ήταν ανταγωνιστική, αλλά όχι στον βαθμό για να ανάψει το κόκκινο  λαμπάκι κινδύνου. Γιατί υπήρχε ο Κόντε τα δύο προηγούμενα χρόνια που την «ξελάσπωνε», καθώς με μισή ευκαιρία έκανε το γκολ, υπήρχαν χειρότερες ομάδες που από τα Χριστούγεννα σήκωναν λευκή πετσέτα, και έτσι βολεύονταν η κατάσταση για τον ΠΑΣ. 

Όμως στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απόλυτο και από τη μια χρονιά στην άλλη, έρχονται τα πάνω κάτω. Έφυγε ο Κόντε, δεν βγήκαν οι μεταγραφές που θα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με την κατάσταση που προϋπήρχε, αντί για δύο ομάδες  πέφτουν τρεις στη Β’ Εθνική και η τέταρτη πάει στα μπαράζ, οι ανταγωνίστριες του ΠΑΣ ομάδες ισχυροποιήθηκαν με μεταγραφές και έτσι βρέθηκε απροετοίμαστος στα σχοινιά, ο άλλοτε πανίσχυρος «Άγιαξ της Ηπείρου». Κάθε αγωνιστική από εδώ και πέρα θα είναι με άγχος και καρδιοχτύπι. 

Στην κατάσταση που είναι τώρα ο ΠΑΣ, δεν χρειάζεται να κοιτάζει πίσω, αλλά μόνο μπροστά. Έχει ιστορία, βαριά φανέλα και κόσμο που θα τον στηρίξει μέχρι το τέλος. Μπορεί να γίνει καλύτερος και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη της παραμονής. Οι Μάνος, Σεργκελασβίλι, Πάντελιτς που μπήκαν τελευταία στην ομάδα, είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές και θα ενδυναμώσουν το ρόστερ.  Όπως πολύ καλός είναι και ο Λεό που επέστρεψε μετά από μακροχρόνιο τραυματισμό. Είναι παίκτες που θα βοηθήσουν σε θέσεις κλειδιά για να πάρει μπροστά η μηχανή, αφού υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι παίκτες, που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στα Γιάννινα πιστεύουν, ότι τον επόμενο καιρό θα δουν έναν πολύ πιο δυνατό ΠΑΣ, που στο τέλος θα παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα.