Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ό,τι και να συμβαίνει, ο Άγιαξ θα βρει τον δρόμο του!


Στιγμιότυπο από τον άτυχο για τον ΠΑΣ αγώνα με τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Διέψευσε τις εκτιμήσεις των φίλων του ο ΠΑΣ Γιάννινα, που περίμεναν νικηφόρο αποτέλεσμα επί του Παναιτωλικού, για το ξεκίνημα μιας νέας πορείας, καθώς το πρόγραμμα είναι πιο βατό στη συνέχεια, σε σχέση με αυτό των έξι πρώτων αγωνιστικών. Παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων, δεν είχε καλή εικόνα, είχε πρόβλημα σε όλες τις γραμμές του και δίκαια έχασε από την ανώτερη σε όλα ομάδα του Αγρινίου. Όπως γράψαμε και στα ρεπορτάζ των ημερών, ο ΠΑΣ τον τελευταίο καιρό δεν είναι σε καλό φεγγάρι. Έχει προβλήματα τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Τρώει εύκολα γκολ και δύσκολα δημιουργεί. Η απουσία του Κόντε είναι εμφανής, καθώς ο Ισπανός μπορούσε να κάνει γκολ και τη…. μισή ευκαιρία και να σώσει την παρτίδα. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. 

Με εμφανίσεις σαν αυτή με τον Παναιτωλικό, ο «Άγιαξ» θα έχει πρόβλημα στη συνέχεια. Γιατί μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στη μάχη της παραμονής, καθώς Απόλλων, Λαμία που δεν ξεκίνησαν καλά, δείχνουν έντονα σημάδια βελτίωσης, η Λάρισα έχει βαριά φανέλα και παίκτες που παίζουν με πάθος, ο ΟΦΗ με τη δύναμη της έδρας και τη νέα τάξη πραγμάτων άλλαξε σελίδα. Η φετινή χρονιά, δεν είναι όπως οι προηγούμενες και θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ο «Άγιαξ της Ηπείρου», για να μη μπει σε περιπέτειες. Την περασμένη Τετάρτη είχαμε γράψει από τη στήλη, ότι  αν βελτιώσει κάποια πράγματα, μπορεί να πάει καλύτερα στη συνέχεια. Στο ματς με το Αγρίνιο, όχι μόνο δεν φάνηκαν σημεία βελτίωσης, αλλά έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια. 

Είναι αυτός ο πραγματικός ΠΑΣ; Αυτή είναι η αξία και οι δυνατότητές του; Πιστεύουμε πως όχι. Με τις εμφανίσεις αυτές, αδικεί πρωτίστως των εαυτό του και δίνει αφορμές για κριτική και σχόλια. Αν δούμε τους παίκτες έναν προς ένα και τη συνολική εικόνα της ομάδας, η αναλογία είναι δυσανάλογη. Με αυτό το υλικό μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα και να δημιουργήσει μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο του. Αδικείται με εμφανίσεις σαν αυτή με τον Παναιτωλικό. Έχει τους παίκτες για να πάει καλύτερα. Τώρα τι συμβαίνει και δεν τραβά η ομάδα, ας το βρει ο Πετράκης, που είναι ικανός προπονητής, έμπειρος και γνώστης της κατάστασης.  Ίσως να μη απέκτησε ακόμη ομοιογένεια, αφού ανανεώθηκε το ρόστερ σε μεγάλο βαθμό, ίσως κάποιοι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι να μη βοήθησαν όσο θα έπρεπε σε θέσεις κλειδιά, ίσως να την επηρέασε αρνητικά το δύσκολο πρόγραμμα των έξι πρώτων αγωνιστικών, όπως και οι απουσίες σημαντικών παικτών λόγω τραυματισμού. Πρέπει να ψαχτούν περισσότερο στον ΠΑΣ για να βρουν λύσεις.

Είναι αλήθεια ότι το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο στην ομάδα. Όταν δεν υπάρχουν καλά αποτελέσματα και εμφανίσεις, υπάρχει και εσωστρέφεια. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες και όχι μόνο στα Γιάννινα. Ο κόσμος λειτουργεί με το συναίσθημα, συνυφασμένο με το αποτέλεσμα. Παρασύρεται πολλές φορές από αυτό σε υπερβολές. Είτε στην υπερεκτίμηση γεγονότων, είτε στην απαξίωση της ομάδας αν δεν φέρει καλά αποτελέσματα. Η καλόπιστη κριτική κάνει καλό. Όταν αναδεικνύει το πρόβλημα και όχι όταν μηδενίζει τα πάντα. Επειδή η ψυχολογία του κόσμου είναι άμεσα συνυφασμένημε το αποτέλεσμα, όλα μπορούν να αλλάξουν εντυπωσιακά προς το καλύτερο, με ένα καλό αποτέλεσμα στη συνέχεια. Μια νίκη τη Δευτέρα στην Ξάνθη, ή ακόμη και ισοπαλία με καλή παρουσία στο γήπεδο, αυτομάτως δημιουργεί νέα δεδομένα και στον ψυχολογικό τομέα. «Το καλό αποτέλεσμα είναι φάρμακο, το κακό φαρμάκι» είχε πει κάποτε ο Φέρεντς Πούσκας. 

Το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό πέρασε πλέον στην ιστορία. Η ήττα πίκρανε, πόνεσε, αλλά δεν έφερε και την συντέλεια του κόσμου. Μπροστά υπάρχουν ακόμη 23 παιχνίδια μέχρι το τέλος. Από ένα ματς δεν κρίνεται τίποτα.  Υπάρχει μακρύς δρόμος και πολλά περιθώρια βελτίωσης για τον ιστορικό «Άγιαξ της Ηπείρου» για να βρει τον σωστό δρόμο και να επιστρέψει στις επιτυχίες. Ένα «τσαφ» θέλει για να πάρει πάλι μπροστά.