Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τι λέει η ιστορία για τα παιχνίδια του ΠΑΣ στη Ριζούπολη


Πανηγυρισμοί για την πρώτη νίκη στη Ριζούπολη στις 1/2/1981. Διακρίνονται από αριστερά: Τζουβάρας (γυμναστής), Ράντισιτς, Παπαχρήστου, Μανέγας (βοηθός Γκμοχ), Λιάκος, Παπαγεωργίου, Παπάζογλου, Χατζηϊωαννίδης, Αλεξάκης, Διαμαντόπουλος και ο φροντιστής Ράκιας Κολοβός.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η αναμέτρηση του ΠΑΣ με τον Απόλλωνα αύριο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο Ριζούπολης, θα είναι η 20η στην ιστορία των δύο συλλόγων σε πρωταθλήματα Α' και Β' Εθνικής Κατηγορίας. Στις προηγούμενες 19 αναμετρήσεις από το 1969 μέχρι σήμερα, καταγράφονται 10 νίκες του Απόλλωνα (7 Α' Εθνική – 3 Β' Εθνική), 7 ισοπαλίες (6 Α' – 1 Β') και 2 νίκες του ΠΑΣ (1 Α' – 1 Β').
Όπως φαίνεται, ο ΠΑΣ δεν μπορεί εύκολα να κερδίσει στη Ριζούπολη, αλλά δεν χάνει και εύκολα. Στα μισά περίπου παιχνίδια ηττήθηκε και στα άλλα μισά πήρε ισοπαλίες και νίκες. Στα τελευταία χρόνια ο Απόλλων έχει πετύχει νίκες με μεγάλα σκορ σε βάρος του ΠΑΣ και πέρσι τον κέρδισε και στα Γιάννινα.

Η αναμέτρηση του Σαββάτου στο ιστορικό γήπεδο της Ριζούπολης, μας δίνει και πάλι την ευκαιρία να θυμηθούμε γεγονότα από το παρελθόν, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας. Θα θυμηθούμε το πρώτο ματς, την πρώτη νίκη, τη δραματική σεζόν 1972-73 που ο ΠΑΣ έχασε στο νήμα την άνοδο από τον Απόλλωνα, ενώ είχε κατηγορηθεί και για απόπειρα δωροδοκίας του Πλούμπη. Αφού τονίσουμε ότι ο μεθαυριανός αντίπαλος του «Άγιαξ» είναι μια σημαντική ομάδα με έτος ίδρυσης 1891 και με ρίζες από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ανέδειξε μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως Αριστείδη και Γιώργο Καμάρα, Λάμπη και Στέλιο Σεραφείδη, Δερμάτη, Σάββα Παπάζογλου, Ταουξή, αδελφούς Σιμιγδαλά, Μαστρακούλη, Χολέβα, Αρδίζογλου και άλλους. Εκεί είχε μεταγραφεί και ο αείμνηστος Στάθης Τσανακτσής το καλοκαίρι του 1955 από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων. Από τους ιστορικούς προέδρους ήταν ο Κώστας Οικονόμου., με καταγωγή από την Ήπειρο. Μέσω αυτού έγινε και η μεταγραφή του Τσανακτσή.

Αλλά ας πάμε στις αναμετρήσεις που έγιναν στη Ριζούπολη. Η πρώτη αναμέτρηση της ιστορίας έγινε για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής την αγωνιστική σεζόν 1969-70. Το ματς έγινε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1969. Ο Απόλλων συνέτριψε την τοπική ομάδα με σκορ 4-1. Δύο γκολ σημείωσε ο Παπαγεωργίου και από ένα οι Νίκος και Μιχάλης Σιμιγδαλάς. Το γκολ της τιμής για τον ΠΑΣ σημείωσε ο Βάσιος που στο 89’ έχασε και πέναλτι (άουτ). Ο Απόλλων για ένα διάστημα έπαιξε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τακτικού. Στην περιγραφή του «Η.Α» ως διακριθέντες καταγράφηκαν οι Βάσιος, Τσουρλίδας, Χουρίδης, Τζαμάκος.

Δραματική ήταν για τον ΠΑΣ η σεζόν 1972-73 καθώς έχασε την άνοδο από τον Απόλλωνα. Στα Γιάννινα κέρδισε 3-1 ο ΠΑΣ αλλά στη Ριζούπολη έχασε 2-1. Το ματς στη Ριζούπολη ήταν το παιχνίδι της χρονιάς, καθώς κρίνονταν η άνοδος στην Α’ Εθνική. Στο γήπεδο ήταν πάνω από 25.000 φίλαθλοι, ο ένας πάνω στον άλλο. Όπως αναφέρεται σε λεύκωμα του ερασιτέχνη Απόλλωνα, σε εκείνο το ματς με τον ΠΑΣ κόπηκαν 19.256 εισιτήρια και αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, που δεν έχει καταρριφθεί ως σήμερα! Οι μισοί και παραπάνω φίλαθλοι ήταν εκδρομείς από τα Γιάννινα και Ηπειρώτες της Αθήνας. Στο παιχνίδι υπήρξε ένταση και μεγάλο πάθος. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Λίσα ξυλοκόπησε τον Χρήστο Αρδίζογλου, αλλά ο διαιτητής Κατσώρας απέφυγε να διατάξει αποβολές, γιατί οι μισοί και παραπάνω παίκτες θα έπρεπε να πάνε στα αποδυτήρια. 

Τελικά κέρδισε 2-1 ο Απόλλων με γκολ που σημείωσαν οι Αρδίζογλου και Υφαντής. Το γκολ του ΠΑΣ προήλθε από αυτογκόλ του Νέγρη στην προσπάθειά του να αποκρούσει σουτ του Γκλασμάνη. Ήταν ένα δράμα για τον ΠΑΣ, αφού από την ήττα αυτή έχασε και μαθηματικά κάθε ελπίδα ανόδου. Επίσης και ο Όσκαρ Αλβαρέζ έχασε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ από τον Μπάμπη Υφαντή της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» που στο ματς με τη Νεμέα σημείωσε και τα 8 γκολ της ομάδας του!



Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

Πολύ πριν γίνει το ματς στη Ριζούπολη υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο σωματείων. Πριν  από το ματς Απόλλων – Αναγέννηση Άρτας 6-2, που έγινε στις 30/4/1973, η ομάδα της Ριζούπολης κατήγγειλε ότι παράγοντες από τα Γιάννινα προσπάθησαν να πιάσουν παίκτες του Απόλλωνα και κυρίως τον Τάσο Πλούμπη, για να έχουν μειωμένη απόδοση, ώστε να χάσουν από την Άρτα και να ωφεληθεί βαθμολογικά ο ΠΑΣ. Η διοίκηση του ΠΑΣ με ανακοίνωσή της στις 5/5/1973 είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Το Δ. Σ. του ΠΑΣ Γιάννινα δηλοί κατηγορηματικώς, ουδεμίαν σχέσιν έχει προς την ύποπτον αυτήν υπόθεσιν. Η δήλωσις αυτή πηγάζει εκ της ανάγκης της διαφυλάξεως του κύρους του συλλόγου και της διαλύσεως πάσης υποψίας σχετικά με τυχόν ανάμειξιν της διοικήσεως εις την υπόθεσιν αυτήν, την οποίαν και καταδικάζει». Επειδή υπήρχαν ταραγμένα χρόνια, έλαβε και ο ΠΑΣ όλα τα μέτρα του για πάν ενδεχόμενο, προς αποφυγή τιμωρίας. Ήταν το καθεστώς της Χούντας και ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης είχε καταγωγή από το Ζαγόρι. Ένας ανεψιός του Ιωαννίδη, ήταν φανατικός οπαδός του ΠΑΣ και αυτοβούλως φρόντισε να ζητήσει βοήθεια από τον θείο του. Η υπόθεση έκλεισε εν τη γενέσει της! Αν ασχολήθηκε ή όχι ο Ιωαννίδης, δεν το ξέρει κανείς.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ

Οι αείμνηστοι Κώστας Κράβαρης (αριστερά), Βαγγέλης Γκουργκούλης (δεξιά), με εκπρόσωπο της ΕΠΑΕ στο γήπεδο Ριζούπολης στις 1-2-1981 ως συνοδοί της ομάδας.


Το πρώτο παιχνίδι Α’ Εθνικής των δύο ομάδων στη Ριζούπολη έγινε την Κυριακή 18 Απριλίου 1976 και έληξε ισόπαλο 1-1. Προηγήθηκε ο Απόλλωνας με πέναλτι του Οικονόμου και ισοφάρισε ο ΠΑΣ με γκολ του Μοντέζ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δύο παίκτες του Απόλλωνα, οι Βάλιαν και Ροκάς ήρθαν στα χέρια και ο πρώτος αντικαταστάθηκε. 
Η πρώτη νίκη του «Άγιαξ» στη Ριζούπολη σημειώθηκε τη σεζόν 1980-81 με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Το παιχνίδι έγινε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 1981, όπου ο ΠΑΣ με γκολ του Κοντογιωργάκη στο 87’ κέρδισε τον Απόλλωνα με σκορ 0-1. Μια νίκη που πανηγυρίστηκε δεόντως. Μάλιστα η αποστολή έμεινε στην Αθήνα και γλέντησε στον «Διογένη» από τα τοπ μαγαζιά της παραλιακής. Αρχηγός αποστολής ήταν ο Βαγγέλης Γκουργκούλης και συνοδοί στο γήπεδο οι Κώστας Κράβαρης και Σάκης Μελάς. Στις εξέδρες της Ριζούπολης ήταν ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Αλκέτας Παναγούλιας και ο εκλέκτορας της εθνικής Στέφανος Πετρίτσης. Όλοι συμφώνησαν ότι κέρδισε δίκαια ο ΠΑΣ, όπως το ίδιο είπε και ο προπονητής του Απόλλωνα Τόζα Βεσελίνοβιτς. Ιπποτικά έδωσε συγχαρητήρια στον Γκμοχ και ο Κώστας Αλαμάνος.


Ο ΛΙΣΑ ΕΔΕΙΡΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΥΛΙΑ!

Όλα τα ματς στη Ριζούπολη είχαν πάθος, δύναμη και ενδιαφέρον. Γιατί και ο Απόλλων ήταν καλή ομάδα. Σε ένα από αυτά, τη σεζόν 1976-77 αποβλήθηκε ο Λίσα, γιατί έδειρε τον Νίκο Καρούλια που ήταν αναπληρωματικός! Ο ΠΑΣ έχανε από το 60’ με σκορ 3-2 και έκανε προσπάθειες για να ισοφαρίσει. Η μπάλα βγήκε αράουτ και ο Καρούλιας που έκανε προθέρμανση με άλλους αναπληρωματικούς παίκτες του Απόλλωνα, πήρε τη μπάλα και για να ροκανίσει χρόνο την έδωσε με αργά βήματα σε συμπαίκτη του για να εκτελέσει το πλάγιο και να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έξαλλος ο Λίσα έφυγε από την εστία του και έδειρε τον Καρούλια! Ο διαιτητής Λαγογιάννης απέβαλε τον γκολκίπερ του ΠΑΣ αλλά και τον αναπληρωματικό παίκτη του Απόλλωνα.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ

7-12-1969: Απόλλων – ΠΑΣ 4-1 (Β’ ΕΘΝΙΚΗ)

3-6-1973: Απόλλων – ΠΑΣ 2-1 (Β’ ΕΘΝΙΚΗ)

18-4-1976: Απόλλων – ΠΑΣ 1-1

5-6-1977: Απόλλων – ΠΑΣ 3-2

18-12-1977: Απόλλων – ΠΑΣ 1-0

3-9-1978: Απόλλων – ΠΑΣ 1-1

3-2-1980: Απόλλων – ΠΑΣ 0-0

1-2-1981: Απόλλων – ΠΑΣ 0-1

25-4-1982: Απόλλων – ΠΑΣ 1-0

12-6-1983: Απόλλων – ΠΑΣ 1-0

8-4-1984: Απόλλων – ΠΑΣ 2-0

10-11-1985: Απόλλων – ΠΑΣ 1-1

21-12-1986: Απόλλων – ΠΑΣ 0-0

3-4-1988: Απόλλων – ΠΑΣ 4-0 (Β’ ΕΘΝΙΚΗ)

17-10-1990: Απόλλων – ΠΑΣ 1-1

13-10-2001: Απόλλων – ΠΑΣ 1-2 (Β’ ΕΘΝΙΚΗ)

30-11-2003: Απόλλων – ΠΑΣ 1-1 (Β’ ΕΘΝΙΚΗ)

12-1-2014: Απόλλων – ΠΑΣ 4-0

5-11-2017: Απόλλων – ΠΑΣ 4-3