Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Στα Γιάννινα η Εθνική ομάδα Κωπηλασίας του Καναδά


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων


Μία… υπερδύναμη της Κωπηλασίας, η Εθνική Ομάδα Ανδρών – Γυναικών του Καναδά βρίσκεται εδώ και τέσσερις ημέρες στα Γιάννενα, πραγματοποιώντας στον υγρό στίβο της Παμβώτιδας την τελική της προετοιμασία ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουλγαρίας, της μεγαλύτερης φετινής διοργάνωσης του αθλήματος.


Η Κωπηλατική Ομοσπονδία του Καναδά επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου μετά την άψογη φιλοξενία πέρυσι του εθνικού συγκροτήματος νέων και η εκ νέου παρουσία της εδώ αποτελεί ένα ακόμη καλό βήμα προς την επίτευξη του στόχου να μετατραπούν τα Γιάννενα σε διεθνές κέντρο Κωπηλασίας όπου θα προπονούνται ξένες εθνικές ομάδες και θα διεξάγονται διεθνείς αγώνες. Εξάλλου, όπως τόνισαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της 50μελούς Καναδικής αποστολής και εκπρόσωποι των αθλητών της, η Παμβώτιδα είναι ιδανική για Κωπηλασία και οι υποδομές της Λιμνοπούλας από τις καλύτερες που έχουν συναντήσει! Την Καναδική αποστολή καλωσόρισαν στον Πύργο Κωπηλασίας του ΕΑΝΚΙ εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και φυσικά στελέχη της Διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου.

Εκ μέρους δε του Ν.Ο.Ι. ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μπερής πρόσφερε στον επικεφαλής της ένα αναμνηστικό δώρο, αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής Γιαννιώτικης αργυροτεχνίας.

Οι δηλώσεις

*Λαμβάνοντας το λόγο, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης τόνισε πως «είναι τιμή για μας που για δεύτερη συνεχή χρονιά η Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας του Καναδά επέλεξε τα Γιάννενα για την προετοιμασία της ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών. Αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί αποφέρει καρπούς και ότι γίνεται μία πολύ καλή δουλειά και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι.. Ως Περιφέρεια θα στηρίξουμε με κάθε μέσο όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και φυσικά θα είμαστε συμμέτοχοι στη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Νέων του 2019».

*Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, καλωσορίζοντας την εθνική  αποστολή του Καναδά υπογράμμισε πως το γεγονός ότι από τόσο μακριά, από μία άλλη ήπειρο, επιλέγουν να βρεθούν για προετοιμασία στην Παμβώτιδα αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τις δυνατότητες της πόλης μας να γίνει κέντρο της Κωπηλασίας, τόσο για την προετοιμασία ξένων χωρών όσο και για διεθνείς αγώνες. Όπως είπε, «είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε συμβάλει και εμείς στον βαθμό που μας αναλογεί, πάντα σε άριστη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε οι παραλίμνιες αυτές εγκαταστάσεις που ρήμαζαν να αποτελέσουν μία πολύ καλή πρόταση για να έρχονται εδώ αθλητές από όλο τον κόσμο για προετοιμασία και για να καλλιεργείται το αθλητικό πνεύμα με όποια οφέλη συνεπάγεται αυτό για τον τόπο μας και τους νέους ανθρώπους».

*Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου επισήμανε τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι συνέργειες φορέων όπως αυτή του Ν.Ο.Ι., της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, του ΠΕΑΚΙ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών που οδήγησε στην αναβάθμιση των παραλίμνιων εγκαταστάσεων Κωπηλασίας της Λιμνοπούλας. «Ως Διοίκηση του Ν.Ο.Ι. δε μπορούμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα Γιάννενα μπαίνουν πλέον στον χάρτη της FISA και γίνονται σημείο αναφοράς για την προετοιμασία ξένων χωρών, κάτι που αποτελεί στοίχημα για μας. Ο Καναδάς μας επέλεξε ξανά επειδή η φιλοξενία της Εθνικής του Ομάδας Νέων πέρυσι ήταν άψογη, όπως άψογες είναι και οι εγκαταστάσεις μας. Μετά το Πανευρωπαϊκό Νέων θεωρούμε ότι η λίμνη μας θα δεχθεί και πολλές άλλες αποστολές όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και απ’ όλο τον κόσμο που θα έρχονται για την προετοιμασία τους».

*Παρών στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν κι ένας σπουδαίος Γιαννιώτης αθλητής της Κωπηλασίας, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γιώργος Δημητρίου, ο οποίος παλιότερα ως μέλος της ελληνικής Εθνικής Ομάδας βρέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπος με τον Καναδά στους διεθνείς κωπηλατικούς στίβους.

Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Εθνική του Ομάδα, τόνισε πως «πρόκειται για μία από τις καλύτερες ομάδες στο παγκόσμιο στερέωμα, με πολλούς Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές και μεγάλες διακρίσεις. Είμαστε πολύ τυχεροί που διάλεξαν τη λίμνη μας για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους, το αγωνιστικό, ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουλγαρίας». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Παμβώτιδα είναι μία από τις καλύτερες λίμνες και προσφέρεται για προετοιμασία ομάδων. Είναι τιμή μας που του χρόνου θα γίνει εδώ το Πανευρωπαϊκό Νέων, πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε όλοι και να βοηθήσουν άπαντες ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

«Άψογη η φιλοξενία…»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Καναδικής εθνικής αποστολής κ. Matt Draper, High Performance Manager, ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες της ομάδας στα Γιάννενα για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, φιλοξενία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν προετοιμαζόμαστε για μεγάλα πρωταθλήματα αναζητούμε τέσσερα πράγματα: Καλό φαγητό, καλή διαμονή, εύκολη μετακίνηση και καλό νερό. Ερχόμενοι εδώ, μπορεί να είμαστε μακριά απ’ το σπίτι μας, όμως νιώθουμε σα να είμαστε σε ένα δικό μας μακρινό σπίτι, αφού έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για την προετοιμασία μας». Ο κ. Draper ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ξενοδοχείο «Olympic» στο οποίο διαμένει η Καναδική αποστολή, αλλά και τον Ναυτικό Όμιλο που της παρέχει όλα όσα χρειάζεται για να προπονηθεί στο νερό. Κατέληξε δε λέγοντας πως θα πρότεινε σε κάθε ξένη εθνική ομάδα να έρθει στα Γιάννενα για προπόνηση πριν από διεθνείς κωπηλατικούς αγώνες, ενώ έκανε αναφορά και στο Πανευρωπαϊκό Νέων του 2019 σημειώνοντας πως αξίζει να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή χωρών.

Eκ μέρους των 45 αθλητών του Καναδά που προπονούνται αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα ο Kai Langerfeld, Παγκόσμιος Πρωταθλητής, τόνισε πως οι εντυπώσεις από την μέχρι τώρα διαμονή στα Γιάννενα είναι εξαιρετικές, τόσο η διαμονή, όσο και το φαγητό και φυσικά μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κωπηλατικό στίβο της Παμβώτιδας, κάνοντας λόγο για ιδανικές προπονητικές συνθήκες. Τις πολύ θετικές εντυπώσεις των φιλοξενούμενων για την πόλη και τη λίμνη επιβεβαίωσε, τέλος και η Carling Zeeman, επίσης μία από τις καλύτερες αθλήτριες Κωπηλασίας του Καναδά, με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Όπως είπε, βοηθάει πολύ στις προπονήσεις της ομάδας η ύπαρξη του μήκους δύο χιλιομέτρων στίβου της Παμβώτιδας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι κωπηλατικές εγκαταστάσεις στα Γιάννενα είναι κατάλληλες για την προετοιμασία και πολλών άλλων Εθνικών Ομάδων.