Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΛΥΣΗ: Θετική αύρα βγάζει ο "Άγιαξ της Ηπείρου"


Καλά στοιχεία έδειξε μέχρι τώρα ο ιστορικός ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Από προχθές ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε το τρίτο και τελευταίο στάδιο προετοιμασίας, με χρονικό ορίζοντα να είναι έτοιμος για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Το πρώτο στάδιο έγινε από 1 έως 12 Ιουλίου στα Γιάννινα, δίνοντας βαρύτητα στη φυσική κατάσταση. Το δεύτερο στάδιο έγινε μέχρι 27 Ιουλίου στο Καρπενήσι, με τρία φιλικά παιχνίδια και τώρα στα Γιάννινα η προετοιμασία θα μπει στην τελική ευθεία, με προπονήσεις και τέλεση έξι ακόμη φιλικών αγώνων. 

Μπορεί να μη είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά πιθανολογείται αυτό θα γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στον χρόνο αυτόν θα έχει έτοιμη την ομάδα και ο Γιάννης Πετράκης, για μια καλή αρχή που θα δώσει δύναμη και καλή ψυχολογία για τη συνέχεια του μαραθωνίου. Όπως έγινε πέρσι, που ο ΠΑΣ μπήκε δυναμικά στο πρωτάθλημα, παίρνοντας πολύτιμους βαθμούς (νίκη στην Τρίπολη, ισοπαλία στο Περιστέρι, ισοπαλία με ΑΕΚ) που τον βοήθησαν σημαντικά στη δύσκολη συνέχεια που είχε, έχοντας βαθμολογικό μαξιλαράκι ασφαλείας. Το καλό για τον ΠΑΣ είναι ότι φέτος έκανε νωρίς τον προγραμματισμό και κατά 80% είχε διαμορφωμένο το ρόστερ στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. 

Πριν ακόμη γίνει η πρώτη συγκέντρωση, είχαν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους οι Σκόνδρας, Μιχαήλ, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Περιστερίδης, Νικολιάς και είχαν αποκτηθεί οι Σιόντης, Παμλίδης, Λεό, Λουκίνας, Κακούμπα, Κούζικ, Κάστρο, Ξύδας. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έγιναν νωρίς οι μεταγραφές, οι ανανεώσεις, κάτι που επισήμαναν θετικά τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης όσο και ο προπονητής Γιάννης Πετράκης.

Το τι θα κάνει ο ΠΑΣ τη νέα χρόνια θα το δείξει ο χρόνος και η πορεία στο πρωτάθλημα. Όμως από τα τρία φιλικά που έγιναν στο Καρπενήσι και από την όλη εικόνα και λειτουργία της ομάδας αναδύεται θετική αύρα, με ελπίδες και υποσχέσεις για μια καλή ποδοσφαιρική χρονιά. Ο «Άγιαξ» έχει παγιωθεί στη Σούπερ Λίγκα, έχει τον ίδιο προπονητή από τον Φεβρουάριο του 2014, τα στελέχη και οι παίκτες έχουν πλέον την εμπειρία και τις γνώσεις για τη διαχείριση όλων των καταστάσεων. Με λίγα λόγια, υπάρχουν οι βάσεις για να χτιστεί κάτι καλό. Ο κόσμος ασφαλώς έχει απαιτήσεις, κάνει όνειρα Ευρώπης, αλλά ο πρόεδρος και τα στελέχη βλέπουν τα πράγματα με περισσότερο ρεαλισμό. Θέτουν ως στόχο την άνετη παραμονή στην κατηγορία και στη συνέχεια να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα.


ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Στο Καρπενήσι ο ΠΑΣ έδωσε τρία φιλικά παιχνίδια. Κέρδισε με σκορ 1-0 τη Λάρισα και τον Λεβαδειακό και έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Λαμία. Το πρώτο φιλικό ήταν με την ΑΕΛ στις 17/7 και έληξε με σκορ 1-0. Το γκολ για τον «Άγιαξ» στο 9ο λεπτό ο Νικολιάς. Έγινε γενικά ένα αμφίρροπο παιχνίδι, που αναλώθηκε περισσότερο στον χώρο του κέντρου, με καλές στιγμές και από τις δύο ομάδες. Ο ΠΑΣ ξεχώρισε περισσότερο στην αμυντική λειτουργία του, ενώ η ΑΕΛ είχε περισσότερο χρόνο κατοχή μπάλας, αλλά χωρίς να βρει δρόμο για τα δίχτυα.

Το δεύτερο φιλικό ήταν με τη Λαμία στις 20/7. Προηγήθηκε 1-0 η Λαμία με τον Βασιλαντωνόπουλο στο 9ο λεπτό, ο ΠΑΣ στην επανάληψη έκανε την ανατροπή σε 1-2 με δύο καταπληκτικά γκολ του Βιδάλ στο 51’ και του Κόντε στο 67’, αλλά η Λαμία στις καθυστερήσεις και στην εκπνοή του αγώνα στο 95’ ισοφάρισε 2-2 με τον Ασίγκμπα. Ο ΠΑΣ έκανε καλή εμφάνιση στο τελευταίο τέταρτο του α’ ημιχρόνου και στην επανάληψη και δικαιούνταν τη νίκη. 

Το τρίτο και τελευταίο φιλικό ήταν με τον Λεβαδειακό την Πέμπτη 26/7. Ο ΠΑΣ κέρδισε 1-0 με ένα καταπληκτικό γκολ του Πέδρο Κόντε στο 28ο λεπτό. Ο ΠΑΣ ήταν πολύ δυνατός στο α’ ημίχρονο, αλλά δεν είχε διάρκεια και έχασε έδαφος στην επανάληψη.


ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Πολλοί λένε ότι τα πρώτα φιλικά παιχνίδια είναι για τους προπονητές και όχι για τον κόσμο, καθώς δεν προσφέρονται για κριτική. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει από τις πρώτες δοκιμασίες συμπεράσματα και να έχει μια σαφή εικόνα. Παλιά ο Γκμοχ έλεγε στα Γιάννινα ότι από την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος και μετά οι ομάδες βρίσκουν τα πατήματα και δείχνουν τη γραμμή πλεύσης. Τώρα μόνο επισημάνσεις μπορούν να γίνουν. Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΣ, παρότι έπαιζε με διαφορετικές ενδεκάδες ανά ημίχρονο, παρουσίασε η απόδοσή του βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι και αυτό άφησε ικανοποιημένο τον Πετράκη. Έδειξε μια σταθερά βελτιωμένη εικόνα, δείγμα ότι οι παίκτες αφομοιώνουν την τακτική και βγάζουν στο γήπεδο αυτά που διδάσκονται στις προπονήσεις. 

Όσο θα γίνονται φιλικά παιχνίδια και θα προχωρά η προετοιμασία τόσο θα υπάρχει βελτίωση. Άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι έχει βάλει γκολ και στα τρία παιχνίδια και στα δύο από αυτά κράτησε ανέπαφη την εστία. Αν ισχύει και στο ποδόσφαιρο αυτό που λέει ο λαός, ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε, με βάση τα θετικά στοιχεία που φάνηκαν στα φιλικά, θα περιμένουμε καλύτερο ΠΑΣ στη συνέχεια. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και ανηφορικός. Ο Πετράκης κάνοντας μια σύνοψη των φιλικών του Καρπενησίου τόνισε μεταξύ άλλων: «Με βάση την κατάσταση, πιστεύω ότι η προσπάθεια ήταν καλή. Κερδίσαμε πράγματα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Τακτικά είχαμε πράγματα, αλλά χρειαζόμαστε και πάρα πολλά ακόμα. Δουλειά, μόνο δουλειά». Ο Πετράκης παρέταξε την ομάδα και στα τρία φιλικά αρχικά με 4-4-2 και με παραλλαγές του 3-5-2. Συνεχίζει ο έμπειρος τεχνικός να ανακατεύει την τράπουλα για να βρει το ιδανικότερο σχήμα. Στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια που θα γίνουν μέχρι την πρεμιέρα με Παναιτωλικό (εντός και εκτός), Παναχαϊκή, Τρίκαλα, ΝΠΣ Βόλου και Άρη, θα ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του και θα πάρουν περισσότερο χρόνο οι παίκτες που προορίζονται για τη βασική ενδεκάδα.


ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Οι παίκτες που αποκτήθηκαν φέτος, ξένοι στην πλειονότητά τους, είναι στο στάδιο προσαρμογής και μέσα από τις προπονήσεις προσπαθούν να μπουν στο πνεύμα και στο κλίμα της ομάδας. Θέλουν και αυτοί τον ανάλογο χρόνο, για να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν στο γήπεδο τον καλό εαυτό τους και να βοηθήσουν την ομάδα. 

Οι Λεό, Παμλίδης λόγω τραυματισμού είναι εκτός, ενώ στα επόμενα φιλικά θα δούμε τον Κριζμάν που είναι η τελευταία χρονικά μεταγραφή. Στις προπονήσεις πάντως ο Κροάτης τα πάει καλά και είναι καλή προσθήκη στο ρόστερ. Από τους υπόλοιπους ο Σιόντης ξεχώρισε στα περισσότερα παιχνίδια, γιατί έχει την εμπειρία της Σούπερ Λίγκας και λίγο πολύ γνώριζε από πριν ποιος είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Φιλότιμες προσπάθειες κατέβαλαν οι Κακούμπα, Κάστρο, Κούζικ, Λουκίνας, Ξύδας, αλλά θέλουν χρόνο και παιχνίδια για να γίνουν καλύτεροι. Έδειξαν μεν καλά στοιχεία, αλλά κανείς τους δεν έκανε μέχρι τώρα τη διαφορά από το υπόλοιπο σύνολο, για να κερδίσει τις εντυπώσεις της εξέδρας. 

Όμως μη βιαστεί κανείς για πρόωρα συμπεράσματα. Είναι νωρίς για να κριθούν παίκτες και ομάδα. Οι παλιότεροι θυμούνται την ιστορία με τον Κοντογιωργάκη, που στο πρώτο εξάμηνο ήταν έξω από τα νερά του, βάζοντας σε σκέψη τη διοίκηση να τον αφήσει ελεύθερο, αλλά μετά έγινε αυτός που ξέρουμε. Ο Πετράκης είναι από τους προπονητές που δεν αλλάζουν εύκολα την ομάδα. Δεν σημαίνει ότι όσοι ήρθαν με μεταγραφή θα πάρουν αυτομάτως θέση στην ενδεκάδα. Θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, να πείσουν τον προπονητή ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους για να τους δώσει φανέλα βασικού στα επίσημα παιχνίδια. Κατά βάση θα στηριχθεί και στο νέο πρωτάθλημα με τους δοκιμασμένους από τα προηγούμενα χρόνια παίκτες και σταδιακά θα δώσει ευκαιρίες στους νέους παίκτες.


Η ΜΕΤΑ ΚΟΝΤΕ ΕΠΟΧΗ

Η προετοιμασία έγινε ως τώρα, με το ερωτηματικό αν μείνει ή φύγει ο Πέδρο Κόντε. Στο πρώτο φιλικό με την ΑΕΛ τον προφύλαξαν, μήπως πάρει μεταγραφή, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί και στη συνέχεια, από τη στιγμή που ο Ισπανός φορ έχει συμβόλαιο μέχρι 30/6/2019. Έτσι έπαιξε κανονικά στα επόμενα δύο παιχνίδια με Λαμία και Λεβαδειακό, σκοράροντας και στα δύο! Ο Κόντε μπορεί να μείνει, μπορεί και να φύγει. Αν φύγει, ποια θα είναι για τον ΠΑΣ η επόμενη μέρα; Είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί στη μεταγραφική αγορά για να πάρει σέντερ φορ, αλλά παίκτες σαν τον Κόντε δεν μπορείς να βρεις εύκολα. Ο Ισπανός είναι από τους μεγαλύτερους φορ που πέρασαν από τα Γιάννινα. Πολλές φορές «ξελάσπωσε» μόνος  την ομάδα με γκολ που έφεραν την προσωπική σφραγίδα των εκτελεστικών ικανοτήτων του. Τι θα γίνει στη μετά Κόντε εποχή, αν τελικά φύγει με μεταγραφή; Είναι το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση και τον Γιάννη Πετράκη. Όπως αντιμετωπίστηκε η φυγή και τόσων άλλων ικανών παικτών τα τελευταία χρόνια (Οικονόμου, Ντε Βινσέντι, Κοροβέσης, Χαρίσης, Πασχαλάκης, Κούτρης, Μαυροπάνος), έτσι θα αντιμετωπιστεί και η περίπτωση Κόντε.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Τα παραπάνω είναι ένα «τσεκ απ» που επιχειρήσαμε για την προετοιμασία και τη μέχρι τώρα εικόνα του ΠΑΣ. Η ομάδα δείχνει να είναι σε καλό δρόμο και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη στη συνέχεια. Χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο, να μην απογοητεύεται ούτε και να ενθουσιάζεται εύκολα, περιμένοντας  να κρίνει την ομάδα του στο πρωτάθλημα και στα επίσημα παιχνίδια. Γιατί τώρα είναι πολύ νωρίς για κριτικές και συμπεράσματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος σφάλματος και πλάνης. Ας μείνουν στις καλές εντυπώσεις, περιμένοντας και την ανάλογη συνέχεια.