Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο Κρητικός που έπιασε λιμάνι στην Παμβώτιδα


Καλοκαίρι του 2014 στο Καρπενήσι, στην προετοιμασία του ΠΑΣ, ο Γιάννης Πετράκης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΩΣ"  

Στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα πέρασε ο Γιάννης Πετράκης, ως ο μακροβιότερος προπονητής, καθώς στο ματς με την ΑΕΛ είχε την 133η παρουσία στον πάγκο της τοπικής ομάδας. Μέχρι τούδε, το ρεκόρ κατείχε ο Αντώνης Γεωργιάδης με 132 παρουσίες στη διετία 1974-76 και 1977-79. Πως τα φέρνει η ζωή. Ο Πετράκης ήρθε βασικά ως μια λύση ανάγκης για τον ΠΑΣ, τον Φεβρουάριο 2014, μετά την παραίτηση του Σάκη Τσιώλη και όχι προσωρινός δεν ήταν, αλλά έχει 4,5 χρόνια στα Γιάννινα και πέτυχε αυτό το ρεκόρ. Δεν είναι λίγο πράγμα να μένει σε ελληνική ομάδα 4,5 χρόνια ο ίδιος προπονητής και μάλιστα σε δύσκολες εποχές. 

Στα πρώτα χρόνια η ομάδα δεν είχε αδειοδότηση με περιορισμό μεταγραφών. Στη συνέχεια βγήκε στην Ευρώπη, κάνοντας τον κόσμο περισσότερο απαιτητικό, ζητώντας κάθε χρόνο να βλέπει την ομάδα του στα ευρωπαϊκά μονοπάτια. Ο Πετράκης είναι η αποκάλυψη των τελευταίων χρόνων στα Γιάννινα. Με την δουλειά και την ισχυρή προσωπικότητά του, κατάφερε να παρουσιάσει έργο, να γίνει αποδεκτός, να έχει άριστη συνεργασία με τη διοίκηση, να δουλεύει με τον ίδιο ζήλο και αγόγγυστα στα καλά και κακά φεγγάρια. Μαζί του οι Ηπειρώτες πανηγύρισαν την έξοδο στην Ευρώπη, το μαγικό καλοκαίρι του 2016. 

Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στις μικρές κατηγορίες, αποκόμισε γνώσεις και εμπειρίες και αυτό το ταλέντο, το ξεδίπλωσε στα Γιάννινα. Του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε μια ιστορική ομάδα της περιφέρειας με ξεχωριστό ειδικό βάρος και την εκμεταλλεύτηκε σε έπακρο. Κάνοντας μια σημαντική διαδρομή με σπουδαία δουλειά και αποτελέσματα. Φέτος ο ΠΑΣ, μπορεί να μη είχε την αγωνιστική αίγλη των προηγούμενων χρόνων, αλλά αυτό δεν μειώνει την προσπάθεια που έγινε. Άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό και η πορείας μιας ομάδας δεν εξαρτάται μόνο από τον προπονητή, ή από τον πρόεδρο, ή από τους παίκτες, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός ολόκληρου μηχανισμού.


Οι παίκτες του είπαν τα καλύτερα

Το βράδυ της Κυριακής η NOVA παρουσίασε ένα αφιέρωμα για τον Πετράκη με αφορμή το ότι ξεπέρασε τον Αντώνη Γεωργιάδη σε παρουσίες στον πάγκο του ΠΑΣ. Οι παίκτες είπαν τα καλύτερα για τον προπονητή τους. Και δε νομίζουμε να υπάρχει καλύτερο πιστοποιητικό για ένα προπονητή, από τις θετικές απόψεις των παικτών. «Εδώ και πολλά χρόνια στον ΠΑΣ δείχνει την αγωνιστική του νοοτροπία, οδηγώντας την ομάδα στην Ευρώπη» είπε ο Πέδρο Κόντε και συνέχισε: «Είναι σπουδαίος χαρακτήρας και του εύχομαι στο μέλλον να προπονήσει μια μεγάλη ομάδα και να πάει καλά. Εύχομαι όλα να σου πάνε καλά κόουτς. Σε ευχαριστώ για τη στήριξη που μου δίνεις και στο μέλλον να έχει μεγαλύτερες επιτυχίες».  

Ο υπαρχηγός Θέμης Τζημόπουλος σημείωσε: «Έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα ο κόουτς. Να του ευχηθούμε να συνεχίσει το σερί και να καθίσει και άλλα χρόνια στα Γιάννινα. Είναι σπάνιο στην Ελλάδα να μένει ένας προπονητής τόσο μεγάλο διάστημα σε μια ομάδα. Πάντα θα τον ευχαριστώ και θα ρωτώ γι’ αυτόν, γιατί με βοήθησε να βελτιωθώ και σαν ποδοσφαιριστής». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αρχηγού Αλέξη Μιχαήλ: «Ότι και να πω για τον άνθρωπο Γιάννη Πετράκη είναι λίγα. Είναι απίστευτος άνθρωπος. Είναι ήρεμος, του αρέσει η δουλειά, του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς παίκτες και να περνά κάθε μέρα στις προπονήσεις τη δική του φιλοσοφία. Να του ευχηθώ από καρδιάς, να είναι γερός, δυνατός, να έχει πάντα την ίδια όρεξη για δουλειά, να χαίρεται την οικογένειά του. Τον αγαπάμε όλοι οι ποδοσφαιριστές πάρα πολύ».


Κούτρης: Με είχε σαν παιδί του

Όχι μόνο οι νυν παίκτες του ΠΑΣ, αλλά και οι πρώην, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικό τεχνικό. Ο Λεονάρντο Κούτρης, τον είχε προπονητή στον Εργοτέλη και στα Γιάννινα. «Με είχε σαν παιδί του και με βοήθησε πολύ»  τόνισε ο ερυθρόλευκος αμυντικός και συνέχισε: «Με έκανε να καταλάβω κάποια πράγματα για τη ζωή πρώτα απ’ όλα. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο και ως ποδοσφαιριστή με έκανε να καταλάβω ότι αν δεν δουλέψεις και αν δεν πιστέψεις στον εαυτό του, δεν θα καταφέρεις τίποτα». Τα καλύτερα είπε και ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ Αλέξανδρος Πασχαλάκης: «Με έχει βοηθήσει πολύ, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστή, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό. Μας είχε όλους σαν παιδιά του και μας βοήθησε πολύ σε όλα τα επίπεδα».

Χριστοβασίλης: Μιλάνε τα έργα του Πετράκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης στάζει μέλι για τον Πετράκη και στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, του ζήτησε να μείνει τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο στην ομάδα. Το τι θα βγει, θα το δούμε στην πορεία και μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα. Στο αφιέρωμα του συνδρομητικού καναλιού ο ηγέτης του «Άγιαξ» σημείωσε: «Τα λόγια είναι περιττά, γιατί μιλάνε τα έργα του Πετράκη. Αυτά είναι που μένουν. Δεν ξέρω τι άλλα ιστορικά ρεκόρ υπάρχουν στην ομάδα, εγώ εύχομαι να τα καταρρίψει όλα».

Ένα προφητικό αφιέρωμα του «Φωτός»

Το κάθε δημοσίευμα έχει την αξία του στην εποχή που γράφεται σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίζονταν τότε. Σε αφιέρωμα που κάναμε στο «ΦΩΣ» την Τετάρτη 11/2/2015 με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου του Πετράκη στην τεχνική ηγεσία του «Άγιαξ» είχαμε σημειώσει κάποια πράγματα, που και σήμερα είναι επίκαιρα! Σκιαγραφήσαμε το έργο και την προσωπικότητά του, έτσι όπως την σκιαγράφησαν παραπάνω οι νυν και πρώην ποδοσφαιριστές του, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Μπορεί πέρσι τέτοιο καιρό ο Γιάννης Πετράκης να μη ήρθε στα Γιάννινα με μεγάλο βιογραφικό, ούτε σαν ποδοσφαιριστής υπήρξε το μεγάλο όνομα που επηρεάζει πολλές φορές τον κόσμο. Όμως απέδειξε ότι ένας προπονητής κερδίζει την εκτίμηση και την αναγνώριση σε βάθος χρόνου και μέσα από την καλή δουλειά του. 

Αυτό έγινε πράξη από τον Κρητικό τεχνικό. Κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου, της διοίκησης, των παικτών μέσα από τη δουλειά, την προσωπικότητά του και την εν γένει παρουσία του σε μια δύσκολη ποδοσφαιρικά πόλη, που όσο εύκολα μπορεί να αποθεώσει έναν προπονητή, τόσο εύκολα μπορεί και να τον αποκαθηλώσει. Γιατί η ομάδα έχει ένα βαρύ όνομα, υπάρχει πίσω μια ιστορία και ο κόσμος πολλές φορές είναι σκληρός και αυστηρός κριτής, άλλες φορές δίκαιος και άλλες φορές άδικος. Ο Πετράκης, επαναλαμβάνουμε, μέσα από τη δουλειά κατάφερε να επιπλεύσει, να δουλέψει σκληρά και να κερδίσει την εκτίμηση και την αποδοχή του κόσμου. Και όλοι θέλουν αυτή η καλή συνεργασία να συνεχιστεί και στη νέα σαιζόν και τα επόμενα χρόνια. Και θα συνεχιστεί, αφού τόσο ο Χριστοβασίλης όσο και ο Πετράκης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία αυτή και δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστεί. Ο Πετράκης είναι διπλά δικαιωμένος, τόσο από την πορεία της ομάδας όσο και από την δική του στάση, προσωπικότητα και παρουσία.

Σ’ αυτό τον ένα χρόνο που είναι στα Γιάννινα, έχει παρουσιάσει πολλά θετικά στοιχεία και σαν προπονητής και σαν άτομο. Αναγνωρίζουν οι παίκτες ότι είναι ένας δίκαιος άνθρωπος, θέλει σε όλους να δώσει ευκαιρίες και να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό τον εκτιμούν ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής, γι’ αυτό και οι ισορροπίες μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι πολύ ικανοποιητικές. Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους παίκτες, όλους τους χαρακτήρες, βγάζοντας μέσα από την ομάδα μια θετική ενέργεια. Όσο για το πώς δουλεύει σαν προπονητής, δεν χρειάζεται να μπούμε σε επιμέρους αναλύσεις. Το δείχνει άλλωστε αυτό η πορεία και η εικόνα της ομάδας. Μιας ομάδας με περιορισμένο ρόστερ, αφού δεν αδειοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια, με σφιχτά τα οικονομικά της λόγω των δύσκολων συγκυριών που υπάρχουν, αλλά μιας ομάδας που έχει ομαδικό πνεύμα, είναι γυμνασμένη, είναι δεμένη και έχει το κατά το δυνατόν καλό κλίμα. Σ’ αυτό βέβαια συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, αλλά ο ρόλος του προπονητή είναι καταλυτικός σε μια ομάδα».


Η τετραετία του Αντώνη Γεωργιάδη

Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τους δικούς της πρωταγωνιστές. Όπως μιλάμε σήμερα για τις επιτυχίες του Πετράκη στην τετραετία του πέρασε, έτσι μιλούσαν παλιότερα και για την χρυσή τετραετία του Αντώνη Γεωργιάδη. Τότε που ο ΠΑΣ Γιάννινα έγινε πανίσχυρος και σημείωσε τις μεγάλες επιτυχίες που μνημονεύονται και σήμερα. Ο Αντώνης Γεωργιάδης, με τη μεγάλη διαδρομή διαχρονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ το καλοκαίρι του 1974, επί προεδρίας του Ελευθερίου Καλογιάννη. Το ραντεβού, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του «Άγιαξ», είχε κλειστεί σε συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο «Διβάνης» της Καλαμπάκας, κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων, σε συνάντηση που είχε ο Δραμινός τεχνικός με τους παράγοντες του ΠΑΣ Σταύρο Μαβίδη και Τέλη Καζαντζή. Πριν, προπονούσε τον Ολυμπιακό Βόλου. 

Ήταν ο πρώτος προπονητής του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική. Έμεινε τα δύο πρώτα χρόνια στην ομάδα, αλλά το καλοκαίρι του 1976, δεν τα βρήκε με τον τότε πρόεδρο Χριστόφορο Παπαδόπουλο και πήγε για ένα χρόνο στην Παναχαϊκή. Το καλοκαίρι του 1977 ξαναγύρισε στα Γιάννινα, με πρόεδρο τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, όπου δούλεψε παραγωγικά για άλλα δύο χρόνια, βγάζοντας τον ΠΑΣ στο Βαλκανικό Κύπελλο. Θεσμός που τότε είχε ξεχωριστή αίγλη, καθώς ήταν ανεβασμένο το ποδόσφαιρο στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, όπου ξεχώριζε η μεγάλη των πλάβι σχολή της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Ο Αντώνης Γεωργιάδης είχε το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή, για 39 ολόκληρα χρόνια. Το ρεκόρ αυτό έσπασε την περασμένη αγωνιστική. Δεν έφυγε όμως η διαχρονική αξία του κυρ Αντώνη. Όπως είναι ο Πετράκης σήμερα ένας πετυχημένος προπονητής, έτσι ήταν και ο Γεωργιάδης στη δική του εποχή.

Μένει ή φεύγει ο Πετράκης;

Θα μείνει ή θα φύγει ο Πετράκης από τον ΠΑΣ; Η αλήθεια είναι όπως την καταγράψαμε στο ρεπορτάζ του «Φωτός» μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ του κρητικού τεχνικού και του Γιώργου Χριστοβασίλη. Ούτε συμφώνησαν αλλά ούτε και τα χάλασαν. Έγινε μια πρώτη κουβέντα διερευνητικού χαρακτήρα, για να εξακριβωθούν πρωτίστως οι προθέσεις του κ. Πετράκη και πως θέλει αυτός το πλάνο συνεργασίας για τη νέα σεζόν ή αν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Περισσότερο συζήτησαν την κατάσταση της ομάδας, τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι, που θέλει ενισχύσεις η ομάδα και πως πρέπει να κινηθούν στη συνέχεια. Ο Χριστοβασίλης εξέφρασε τις προθέσεις της ομάδας για να συνεχιστεί η συνεργασία τους, θετικός είναι εκ πρώτης όψεως και ο Πετράκης. Όμως απέφυγαν να μπουν σε ειδικότερα θέματα για να βρουν τα κοινά σημεία και να προκύψει συμφωνία. Αυτό θα γίνει σε επόμενες συναντήσεις τους και με το τέλος του πρωταθλήματος θα έχει κλείσει το θέμα προπονητή. Πάντως οι συζητήσεις ξεκίνησαν προς θετική κατεύθυνση. Λίγη υπομονή και θα φανεί η αλήθεια.