Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο ιστορικός ΠΑΣ ετοιμάζει τώρα την δική του αντεπίθεση!

Τη δική του αντεπίθεση ξεκινά από εδώ και πέρα ο θρυλικός "Άγιαξ της Ηπείρου"

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μπορεί το 2017 να μη τελείωσε καλά για τον ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας δύο μήνες χωρίς νίκη και με αναστάτωση στο στρατόπεδό του λόγω των προσφυγών που έκαναν οι Κοζορώνης, Ναδάλες, αλλά οι κυανόλευκοι δεν το βάζουν κάτω και ετοιμάζουν αντεπίθεση για το 2018. Βασικά να βελτιώσουν άμεσα την αγωνιστική εικόνα τους, να καλύψουν τα κενά που έχουν στην παρούσα μεταγραφική περίοδο που ξεκίνησε από την Πρωτοχρονιά και να αλλάξουν πλεύση. Με στόχο να κυνηγήσουν ό,τι καλύτερο βρεθεί στο δρόμο τους μέχρι τέλος του πρωταθλήματος, για να κλείσουν και τη φετινή σεζόν με θετικό πρόσημο. 

Ανέκαθεν ο ΠΑΣ ήταν μια ομάδα που πάλευε κατά κανόνα να παραμείνει στην κατηγορία. Όταν πετύχαινε αυτό όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Τα τελευταία χρόνια, με την καλή αγωνιστική παρουσία που είχε στο πρωτάθλημα και με την έξοδο στην Ευρώπη, δημιούργησε υψηλότερες προσδοκίες στον κόσμο του για κάτι παραπάνω από παραμονή. Γι’ αυτό και τελευταία, καίτοι η ομάδα είναι στην 10η θέση, χωρίς ίχνος υποψίας ότι μπορεί να κινδυνεύσει, υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές κριτικής από τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, θα γίνει προσπάθεια από εδώ και πέρα η ομάδα να βελτιωθεί, να πάρει αποτελέσματα και να κάνει βήματα προς τα πάνω στον βαθμολογικό πίνακα. Έτσι για να ηρεμήσει η κατάσταση και να διατηρηθεί ζεστός ο κόσμος.

Βάσει των δεδομένων του α’ γύρου, είναι δύσκολο να διεκδικήσει την 5η θέση που θα τον οδηγήσει και πάλι στην Ευρώπη. Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ανταγωνιστικές ομάδες, ο ΠΑΣ έχασε σημαντικούς βαθμούς στην έδρα του με ομάδες που ήταν του δικού του βεληνεκούς και είναι δύσκολο αυτές οι απώλειες να καλυφθούν. Επειδή υπάρχει μπροστά ένας ολόκληρος γύρος και στο ποδόσφαιρο πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ο δημοφιλής «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν θα καταθέσει τα όπλα. Θα παλέψει για το καλύτερο και ότι βγει στην πορεία. Εκτός από το πρωτάθλημα, θα προσπαθήσει να κάνει καλή πορεία και στο Κύπελλο, θεσμός που πάντα ενδιέφερε τους Γιαννιώτες, έχοντας μάλιστα και καλή παράδοση. Στο Κύπελλο υπάρχει το ντεζαβαντάζ από την ήττα με σκορ 1-0 στη Λιβαδειά, αλλά οι Ηπειρώτες θα προσπαθήσουν να το ανατρέψουν στη ρεβάνς που θα γίνει την άλλη Πέμπτη (11/1) στο στάδιο «Ζωσιμάδες».

Στο πρωτάθλημα, αν πιάσει την 5η θέση θα είναι για την τοπική ομάδα ένα συγκλονιστικό γεγονός, μέσα σε δύο χρόνια να εξασφαλίσει για 2η φορά έξοδο στην Ευρώπη. Μια διάκριση που μέχρι να έρθει το μαγικό καλοκαίρι του 2016, ο ΠΑΣ πάλευε επί 50 ολόκληρα χρόνια! Θα είναι ένα μικρό θαύμα αν συμβεί πάλι αυτό. Αλλά θαύματα δεν γίνονται τόσο συχνά. Δεν έχει ο ΠΑΣ τις βάσεις και το υπόβαθρο σαν ομάδα να μπορεί κάθε χρόνο να διεκδικεί έξοδο στην Ευρώπη, από τη στιγμή που έχει περιορισμένο μπάτζετ για να καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις και αναγκαστικά πουλά τους καλούς παίκτες του. Χωρίς αυτό να του στερεί το δικαίωμα στην ελπίδα, ούτε να του κόβει τα φτερά των φιλοδοξιών του. Ο «Άγιαξ», με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, θα προσπαθήσει μέσα στο 2018 να ξεφύγει από την υπάρχουσα μέτρια κατάσταση και να γίνει καλύτερος. Αν τερματίσει μεταξύ 5ης και 9ης θέσης, η χρονιά του θα είναι πετυχημένη. 

Ο Γιάννης Πετράκης είναι από τους πιο πετυχημένους προπονητές που πέρασαν από τα Γιάννινα και τέλος του μήνα θα γίνει ο μακροβιότερος όλων των εποχών, ξεπερνώντας την τετραετία στην Α’ Εθνική του Αντώνη Γεωργιάδη. Επειδή η ομάδα δεν έχει τη σπιρτάδα των προηγούμενων χρόνων, ούτε τις σαϊτιές των ξαφνικών αντεπιθέσεων που ήταν τα μεγάλα όπλα της, όπως και η στιβαρή άμυνα, θα προσπαθήσει να ανακατέψει την τράπουλα και να βρει μια άλλη πετυχημένη συνταγή. Στο τακτικό και αγωνιστικό κομμάτι ο ισχυρός ΠΑΣ των τελευταίων χρόνων είναι δικό του δημιούργημα. Είναι αυτός που θα κάνει τις αλλαγές ή τις όποιες κινήσεις χρειαστούν για να αυξηθεί η αγωνιστική ισχύ, να καλυφθούν οι αδυναμίες για έναν καλύτερο ΠΑΣ στη συνέχεια.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βοηθήσει και η διοίκηση, καθώς τα πράγματα φέτος δεν είναι όπως τις άλλες περιόδους. Οι περισσότερες μεταγραφές του καλοκαιριού δεν έκαναν την διαφορά, αν φανταστεί κανείς ότι βασικός είναι μόνο ο Μανθάτης και οι τερματοφύλακας Βελλίδης και Γιαννίκογλου. Οι Σολτάνι, χαλκιαδάκης παίζουν κατά διαστήματα βασικοί, ο Μπετρά τον περισσότερο καιρό ήταν εκτός αποστολής και ο Ροντρίγκες που έλυσε το συμβόλαιό του δεν ήταν έτοιμος να βοηθήσει. Σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Ναδάλες (έκανε προσφυγή και θεωρείται ουσιαστικά παρελθόν) και του Μαυροπάνου (είναι στα σκαριά μεταγραφή στο εξωτερικό), είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί το ρόστερ για να έχει και ο Πετράκης περισσότερες επιλογές. Είναι αλήθεια ότι τον Ιανουάριο δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν ιδανικές περιπτώσεις παικτών που θα βοηθήσουν άμεσα, αλλά η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Το αισθητήριο που τους οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε καλές επιλογές παικτών όπως των Κούτρη, Μαυροπάνου, Πασχαλάκη, Νικολιά, Ακόστα και άλλων, να τους οδηγήσει και φέτος σε επιλογές που θα πιάσουν τόπο.

Από τους παίκτες, δεν μπορεί να έχει κανένας παράπονο για τη μαχητικότητα και φιλοτιμία που δείχνουν. Όπως και για την  εν γένει συμπεριφορά τους, χωρίς να έχουν δώσει δικαιώματα για σχόλια ή για οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση. Ο κόσμος βλέπει ότι οι παίκτες βάζουν το κεφάλι στη φωτιά, τα δίνουν όλα για τη φανέλα, παλεύουν τα παιχνίδια και ματώνουν στα γήπεδα. Το ξέρει και το εκτιμά ο κόσμος. Γι’ αυτό ποτέ δεν ακούστηκε ούτε ψίθυρος αποδοκιμασίας. Σε κάποια ματς, είτε γιατί δεν ήταν σε καλή μέρα, είτε γιατί δεν τους έκατσε το παιχνίδι, χάθηκαν τζάμπα βαθμοί. Μη έχοντας κάποιες φορές και την τύχη που πάντα χρειάζεται στο ποδόσφαιρο. Στο παιχνίδι για παράδειγμα με τον Παναιτωλικό (1-1) είχαν δύο δοκάρια, δύο τετ-α-τετ, διπλάσιες τελικές από τον αντίπαλό τους, αλλά η μπάλα δεν ήθελε να μπει στα δίχτυα. Είναι καλοί παίκτες, που αν προσέξουν σε κάποια σημεία (τελείωμα φάσεων, αμυντική οργάνωση κλπ) μπορούν να πάρουν πολλούς περισσότερους βαθμούς στον β’ γύρο και να οδηγήσουν ψηλότερα την ομάδα.

Με την είσοδο του νέου χρόνου και με το ξεκίνημα της προετοιμασίας, οι Γιαννιώτες ετοιμάζουν την δική τους αντεπίθεση σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, αρχής γενομένης στο ματς της Κυριακής με τον Αστέρα στα Γιάννινα. Στόχος η νίκη για καλό ποδαρικό στο 2018.