Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Σε ένα ματς στο Αλκαζάρ μηδενίστηκαν ΑΕΛ και ΠΑΣ!

Δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε ένα ματς Λάρισας - ΠΑΣ καθώς μηδενίστηκαν και οι δύο ομάδες

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Οι αναμετρήσεις της ΑΕΛ και του ΠΑΣ πάντα έχουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον ως δύο μεγάλα και ιστορικά σωματεία της περιφέρειας. Η προϊστορία δεν είναι και τόσο καλή στη Λάρισα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» καθώς σε 14 παιχνίδια Α’ και Β’ Εθνικής, καταγράφονται 9 νίκες της ΑΕΛ, 3 ισοπαλίες και 2 νίκες των Γιαννιωτών. 


Σε ένα ματς στην αγωνιστική σεζόν 1986-87 (Κυριακή 31/5/1987) δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αφού και οι δύο ομάδες δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν γιατί συμμετείχαν σε απεργία που έκαναν όλες οι ομάδες πλην των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΟΦΗ, Πανιώνιου και μηδενίστηκαν. Οι ομάδες αρχικά έκαναν απεργία ζητώντας περισσότερες επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ λόγω συμμετοχής των ομάδων στο δελτίο ΠΡΟΠΟ. Τότε δεν υπήρχαν χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα. 

Τα βρήκαν μεταξύ τους οι Νταϊφάς και Βαρδινογιάννης και έσπασαν την απεργία παίρνοντας με το μέρος τους Πανιώνιο και ΟΦΗ, ομάδες που προφανώς επηρέαζαν. Έτσι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, ΟΦΗ ήταν απεργοσπάστες και κατέβαιναν κανονικά στους αγώνες, ενώ οι άλλες ομάδες της Α' Εθνικής απεργούσαν και δεν κατέβαιναν να αγωνιστούν. Και η τότε ΕΠΑΕ μηδένισε τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος 1986-87 τις ΠΑΕ που απεργούσαν! Και όσες έπαιζαν με τους απεργοσπάστες έπαιρναν το ματς στα χαρτιά με σκορ 2-0. Όταν ήταν να παίξουν μεταξύ τους ομάδες που απεργούσαν, υπήρχε μηδενισμός όλων. Έτσι είναι το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία που σε πολλά παιχνίδια δεν υπάρχουν αποτελέσματα και σκορ γιατί μηδενίστηκαν οι ομάδες. 

Το πρώτο ματς σε επίπεδο Α’ Εθνικής των δύο ομάδων στο Αλκαζάρ έγινε τη σεζόν 1974-75 και συγκεκριμένα στις 9/3/1975 όπου ο ΠΑΣ κέρδισε 2-0 με γκολ των Αλβαρέζ και Γκλασμάνη. Ακολούθησε ένα μεγάλο σερί νικών της ΑΕΛ, όπου ο ΠΑΣ επί 24 χρόνια όχι μόνο αγνοούσε τη νίκη αλλά δεν είχε σημειώσει γκολ. Είχε μια ισοπαλία 0-0 τη σεζόν 1976-77. Η δεύτερη νίκη του «Άγιαξ» στο Αλκαζάρ σημειώθηκε σε επίπεδο Β’ Εθνικής, τη σεζόν 1998-99 με σκορ 2-0 (σκόρερ οι Κορμαρής, Φουτσίνι). Το περσινό ματς έληξε ισόπαλο 1-1 και ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ. Όλα τα προηγούμενα ματς έγιναν στο ιστορικό γήπεδο του Αλκαζάρ.