Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Και χωρίς Ευρώπη κλείνει μια πετυχημένη χρονιά για τον ΠΑΣ

Πετυχημένη είναι και η φετινή σεζόν έστω και χωρίς έξοδο στην Ευρώπη

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος να μην έπιασε την πέμπτη θέση, που οδηγεί στα πλέι οφ και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, αλλά η χρονιά κλείνει για αυτόν με θετικό πρόσημο και είναι πετυχημένη. Η βαθμολογική θέση του δεν είναι άσχημη. Δεν τα γράφουμε αυτά τώρα, κατόπιν εορτής, αλλά τα γράφαμε και πολύ νωρίτερα, όταν ήταν στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και πήγαιναν σύννεφο τα αφιερώματα για τη…. Λέστερ της Ελλάδας!
Λέμε, λοιπόν, ότι η χρονιά είναι πετυχημένη για τον ΠΑΣ, ανεξαρτήτως τι θα κάνει στο τελευταίο ματς με την ΑΕΚ. Στηρίζουμε την εκτίμησή μας αυτή στους παρακάτω λόγους:

Ακόμα δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στα Γιάννινα, για να μπορεί ο ΠΑΣ να διεκδικεί κάθε χρόνο θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μπορεί το καμάρι της Ηπείρου να έχει βαριά φανέλα και μεγάλη ιστορία, αλλά είναι σε μεταβατική φάση εξυγίανσης, καθώς πορεύεται με σφιχτό μπάτζετ και μικρό ρόστερ, για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Πέρσι, πήρε άδεια συμμετοχής, όπως θα πάρει και φέτος, γιατί είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, ενώ πριν από το 2016, επί δύο χρόνια ήταν χωρίς άδεια με πολλούς περιορισμούς στις μεταγραφές. Όταν μια ομάδα προσπαθεί να πατήσει στα πόδια της, βρισκόμενη σε φάση ανασυγκρότησης και εξυγίανσης, όταν δεν έχει δικό της γήπεδο και προπονητικό κέντρο, είναι λογικό να μη μπορεί να βάλει τόσο ψηλά τον πήχη.

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε προετοιμασία στις 15 Ιουνίου 2016, ενώ μέχρι τέλος Μαΐου έκανε προπονήσεις, περιμένοντας την απόφαση της ΟΥΕΦΑ για τον φάκελο του Πανιωνίου. Ουσιαστικά οι παίκτες έκαναν μόνον δεκαπέντε ημέρες διακοπές. Η δε ομάδα μέχρι αρχές Αυγούστου έδινε παιχνίδια για το Γιουρόπα Λιγκ με Οντ και Άλκμααρ. Ήταν αναμενόμενο ότι η κούραση θα έβγαινε στο πρωτάθλημα. Όπως και έγινε τον τελευταίο μήνα. Το μικρό ρόστερ δεν επέτρεπε στον Πετράκη να έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις και να ξεκουράζει κατά διαστήματα τους παίκτες. Έτσι η κούραση έφερε την αγωνιστική κάμψη, με συνέπεια να απομακρυνθεί η ομάδα από την πέμπτη θέση.  Αυτό δεν συνέβη μόνο στον ΠΑΣ, αλλά και σε άλλες ομάδες, όπως Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Ατρόμητος, που παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα, όταν είχαν πρόωρες αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη. 

Για τον ΠΑΣ υπήρξαν και άλλα προβλήματα. Ο κακός αγωνιστικός χώρος στο στάδιο «Ζωσιμάδες» ήταν ένας επιπρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας. Οι παίκτες του έδωσαν τα περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο, με ό,τι σημαίνει αυτό. Το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο με τις πλημμελείς προπονήσεις του χειμώνα, σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων. Φέτος που χιόνισε στα Γιάννινα, επί έναν περίπου μήνα η ομάδα έκανε προπονήσεις σε γήπεδα 5Χ5 με πλαστικό χόρτο και όχι σε γήπεδα με κανονικές διαστάσεις. 

Ας δώσουμε και μια άλλη, ευρύτερη διάσταση που αφορά και την ιστορική της πορεία. Το ότι η ομάδα κατάφερε να καθιερωθεί στη Σούπερ Λίγκα, να έχει τα τελευταία έξι χρόνια αξιοπρεπή πορεία με καλή αγωνιστική εικόνα, παρά τα προβλήματα, είναι σημαντική επιτυχία. Τα θετικά γεγονότα είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά, με αποκορύφωμα την έξοδο στην Ευρώπη. 

Μη ξεχνά κανείς και την πρότερη διαδρομή του ΠΑΣ. Που μετά τη δεκαετία 1974-1984 έκανε πολλά χρόνια να συνέλθει, έχοντας κατά κανόνα πορεία «ασανσέρ» μεταξύ Α’ και Β’ Εθνικής, φτάνοντας ακόμα και στη Γ’ Εθνική. Υπενθυμίζουμε κάποιες ημερομηνίες ορόσημο. Το 1984 έπεσε από την Α’ Εθνική και ανέβηκε το 1985. Το 1986 σώθηκε πάνω στη γραμμή και το 1987 υποβιβάστηκε. Ανέβηκε εκ νέου στη μεγάλη κατηγορία το 1990 και υποβιβάστηκε το 1991. Ανέβηκε το 2000 και υποβιβάστηκε το 2001. Ανέβηκε το 2002 και υποβιβάστηκε το 2003, έστω και αν τον αδίκησαν, αφού ήταν υποβιβασμός όχι αγωνιστικός, αλλά λόγω χρεών. Τελευταία, από το 2011 είναι συνεχώς στη Σούπερ Λίγκα με έξοδο στην Ευρώπη δύο φορές, ασχέτως αν το 2012 δεν αγωνίσθηκε στο Γιουρόπα Λιγκ λόγω αποκλεισμού από την ΟΥΕΦΑ. Όλα αυτά τα χρόνια, οι θέσεις τερματισμού ήταν από τη μέση και πάνω.  

Λαμβανομένων υπόψη όλων αυτών που αναφέραμε παραπάνω, με ποια επιχειρήματα μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Χριστοβασίλη, τον Πετράκη, τους παίκτες, επειδή δεν μπόρεσε φέτος ο ΠΑΣ να είναι στην πρώτη πεντάδα; Λάθη μπορεί να έγιναν, αλλά μομφή δεν μπορεί να πέσει πουθενά. Ο Χριστοβασίλης κατάφερε σε δύσκολες εποχές να έχει την ομάδα σε αξιοπρεπή επίπεδα στη Σούπερ Λίγκα, ενώ πολλές άλλες ιστορικές ομάδες της επαρχίας έχουν βουλιάξει. Ο Πετράκης, παρ’ ότι του έφυγαν κατά καιρούς πρωτοκλασάτοι παίκτες (Ντε Βινσέντι, Τσάβεζ, Κοροβέσης, Χαρίσης, Βελλίδης, Ίλιτς, Τσουκαλάς, Μανιάς), παρ’ ότι η ομάδα δεν διέθεσε μεγάλα ποσά για μεταγραφές, παρά τα γνωστά  προβλήματα με εγκαταστάσεις και γήπεδο, κατάφερε να φτιάξει ένα πολύ καλό σύνολο και να αξιοποιήσει παίκτες, παίρνοντας ό,τι καλύτερο είχε ο καθένας από αυτούς. 

Οι παίκτες, χωρίς σωστό προπονητικό κέντρο και με κακό φέτος γήπεδο, όσο άντεξαν οι δυνάμεις τους είχαν την ομάδα στην πρώτη πεντάδα. Άρχισαν να χάνουν έδαφος, όταν άρχισε να βγαίνει η κούραση. Ό,τι μπόρεσαν έκαναν. Για αδιαφορία ή έλλειψη ενδιαφέροντος δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς. Πολλοί από αυτούς είναι στην ομάδα αρκετά χρόνια και ποτέ δεν έδωσαν το παραμικρό δικαίωμα για σχολιασμό ή για έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ομάδα και στον κόσμο. 
Συνεκτιμώντας όλα αυτά που αναπτύξαμε, έχουμε την άποψη ότι η χρονιά είναι πετυχημένη για τον ΠΑΣ, σε όποια θέση και αν τερματίσει, ενώ η τελευταία εξαετία είναι μια λαμπρή περίοδος της ιστορίας του. 

Η ομάδα ασφαλώς έχει ελλείψεις. Θα χρειαστεί το καλοκαίρι να γίνουν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις για να δυναμώσει το ρόστερ και ο προπονητής να έχει περισσότερες λύσεις. Τελευταία φάνηκαν κενά και αδυναμίες, που πρέπει να καλυφθούν. Τα ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο Πετράκης. Αν μείνει και τη νέα σεζόν με τους άξιους συνεργάτες του, είναι βέβαιο ότι θα κάνει πάλι σωστή δουλειά. Με περισσότερη άνεση χρόνου από ό,τι πέρσι. Πλέον, όλοι όσοι είναι στον μηχανισμό του ΠΑΣ, έμαθαν καλά πως μπορεί να χτιστεί μια ομάδα και να προχωρήσει. Το απέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια, θα το αποδείξουν και στο μέλλον. Μπορεί η ομάδα να μην έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, για να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις διεκδίκησης κάθε χρόνο θέσης σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά έχει την τεχνογνωσία και τους κατάλληλους ανθρώπους να αξιοποιήσει στο έπακρο ό,τι δυνατότητες υπάρχουν.