Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Ένα σημαντικό φιλικό με κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις

Οι βετεράνοι από Κόνιτσα και Κύπρο σε μια αναμνηστική φωτογραφία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΩΛΟΣ

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου, το απόγευμα, έγινε στο Εθνικό Στάδιο Κόνιτσας ποδοσφαιρικός αγώνας βετεράνων ανάμεσα στις δύο προαναφερόμενες ομάδες.

Ο σκοπός του αγώνα, όπως επανειλημμένα και με πολλή συγκίνηση μας τόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» κ. Γεώργιος Χατζημωυσέως ήταν η παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην μαρτυρική Κύπρο και την «μητέρα μας Ελλάδα». Σημειωτέον ότι ο κ. Χατζημωυσέως είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικογράφους που ανέδειξε η Κυπριακή δημοσιογραφία ενώ είναι συγχρόνως και Πρόεδρος του Παγκύπριου Αθλητικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος», μέλος του οποίου αποτελεί και ο Σύλλογος «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ».

Η αποστολή των Κυπρίων αδελφών μας αποτελούνταν από 42 άτομα ενώ επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου, όντας αδελφοποιημένος ως Σύλλογος με αρκετά σωματεία του Ελλαδικού χώρου, αδελφοποίηση η οποία έγινε και με την ομάδα των βετεράνων της ΠΙΝΔΟΥ Κόνιτσας. Στο περιθώριο του αγώνα τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες από πλευράς ΠΙΝΔΟΥ ο Φάνης ο Μουρεχίδης, με την γνωστή σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής και μετά προπονητής και από πλευράς Κυπρίων  ο Άντρος Χριστοδούλου, ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ Πάφου ο οποίος το έτος 1974, κατά την τουρκική εισβολή, υπηρετώντας στο Κυπριακό Ναυτικό τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι. Έκανε τρεις σοβαρές εγχειρήσεις και έπαιξε και στην συνέχεια για πολλά χρόνια ποδόσφαιρο.

Οι βετεράνοι της Κόνιτσας σε μια αναμνηστική φωτογραφία (ΦΩΤΟ Λ. ΡΑΠΤΗΣ)


Την αποστολή του συλλόγου της Μεγαλονήσου συνόδευαν σημαίνοντα μέλη, γενικότερα της Κυπριακής κοινωνίας, όπως ο αρχηγός της κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο κ. Κωστάκης Ματσουκάτος, πρώην ποδοσφαιριστής και Πρόεδρος του Ολυμπιακού Λευκωσίας, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Κύπρου, Πρόεδρος της Επιτροπής του σταδίου Γ.Σ.Π. Λευκωσίας, ο κ. Βάσσος Κωνσταντίνου, πρώην διεθνής διαιτητής και τωρινός καθηγητής Διαιτησίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαιτησίας, ο οποίος πολλές φορές έχει κάνει κριτική Διαιτησίας και στην Ελληνική Τηλεόραση, οι αθλητικογράφοι Λεόντιος Χατζηβασίλης και Κυριάκος Σωκράτους αλλά και ο πρώην αρχηγός του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού Λευκωσίας Μάρκος Μάρκου, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ το έτος 1974-1975 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη, γεγονός το οποίο δεν αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία διότι εκείνη την χρονιά ο ΑΠΟΕΛ μετείχε και μάλιστα κατέκτησε το πρωτάθλημα ως σύλλογος «εκτός ανταγωνισμού».

Η βράβευση του παλιού άσσου της Πίνδου Κόνιτσας και άλλων ομάδων Φάνη Μουρεχίδη. Από τα μεγαλύτερα ταλέντα της επαρχίας Κόνιτσας


Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα, τον διαιτήτευσε ο γνωστός Γιαννιώτης Διαιτητής κ. Γεωργίου ενώ οι συνθέσεις των ομάδων με παράλληλη μικρή αναφορά της ποδοσφαιρικής πορείας του καθενός από τους μετέχοντες ποδοσφαιριστές ήταν οι ακόλουθες:
Για τον ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», τερματοφύλακες ήταν: ο Νίκος ο Θεοχαρίδης (Ολυμπιακού Λευκωσίας) και ο  Γιώργος ο Θεοδωρίδης (Ολυμπιακού Βόλου), ενώ έπαιξαν και οι:
- Γιώργος Σαραφίδης (Ολυμπιακός Βόλου-Πρόεδρος Βετεράνων Θησέα Αγριάς),
- Κούλης Παντζιαράς (μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια του διεθνείς με την Εθνική Κύπρου, αδελφός του παλιού μεγάλου τερματοφύλακα του Άρη Θεσσαλονίκης Γιώργου Παντζιαρά),
- Παναγιώτης Κοκκινάκης (Νίκη Βόλου),
- Αιμίλιος Κονταξής (Α.Ε. Λάρισα),
- Δημήτρης Μισός (ΑΠΟΕΛ – Διεθνής με Εθνική Κύπρου),
- Φώτης Παπαδόπουλος (Μακεδόνες Βέροιας –Αλεξάνδρεια Ημαθίας),
- Πανίκος Ευθυμιάδης (σπουδαίος παίκτης και αρχηγός, για πολλά χρόνια Ολυμπιακού Λευκωσίας και Εθνικής Κύπρου)
-Σταύρος Αθανασίου (Κερασούντα Στροβόλου, Αχιλλέας Αγριάς),
-Γεώργιος Ζήσης (Καλαματιανός, μέλος της «Μαύρης Θύελλας»
- Άντρος Χριστοδούλου (Πάφος, έγινε αναφορά πιο πάνω), ενώ ενισχύθηκαν και με τους Κονιτσιώτες Νίκο Χατζηρούμπη του Αποστόλου και Παρθένιο Κυρτζόγλου του Σάββα.

                Για την ομάδα βετεράνων της ΠΙΝΔΟΥ Κόνιτσας έπαιξαν οι: Βασίλης Διαμάντης (τερματοφύλακας), Γεώργιος Ρόμπολος, Κώστας Τσαλιαμάνης, Νίκος Κυρίτσης, Άκης Κορτσινόγλου, Χρ. Παπαμιχαήλ, Θανάσης Κυρτζόγλου, Νίκος Χατζηρούμπης, Ανέστης Χατζηρούμπης, Μιχάλης Οικονόμου, Παναγιώτης Λάππας, Λάμπρος Ράπτης, ο Πρόεδρος της ΠΙΝΔΟΥ Σωτήρης Τριανταφυλλίδης.

                Να σημειωθεί ότι οι βετεράνει της ΠΙΝΔΟΥ αποφάσισαν, αφού ενημερωθούν και άλλοι βετεράνοι του σωματείου να δημιουργήσουν αναγνωρισμένο, επίσημα, σωματείο και να μετέχουν σε αγώνες με άλλους συλλόγους βετεράνων της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και άλλων Περιφερειών.

                Πριν τον αγώνα οι Κύπριοι βετεράνοι επισκέφθηκαν την Παναγία της Μολυβδοσκέπαστης, κατόπιν δε γευμάτισαν στην ταβέρνα «Το δένδρο» του κ. Γιάννη Μουρεχίδη (η σύζυγος του οποίου κατάγεται από την Αμμόχωστο) ενώ μετά τον αγώνα απόλαυσαν τον απογευματινό καφέ τους στα καφέ της πλατείας της Κόνιτσας. Αντιπροσωπεία δε από αυτούς παρακολούθησε εκδήλωση που διοργάνωσαν για την 25η Μαρτίου τα Σχολεία της Κόνιτσας. Το βράδυ ακολούθησε δείπνο  το οποίο ήταν προσφορά του Δήμου Κόνιτσας στο εξοχικό συγκρότημα «LOTOS FAROS» του κ. Γιάννη Λώτου, όπου κυριάρχησε στη συνέχεια το κέφι και ο χορός μέχρι αργά, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μία «όμορφη μέρα». Στο δείπνο παραβρέθηκε για αρκετή ώρα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.

                Στην αποστολή των Κυπρίων βρέθηκαν και ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσιος και ο Γενικός Αρχηγός του Συλλόγου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» κ. Γιώργος Τοουλιάς, ενώ μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η άψογη γνώση, από όλους, της ιστορίας της Κόνιτσας και γενικότερα της Ηπείρου, γεγονός το οποίο φάνηκε και στις επισκέψεις που έκαναν στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και στο σπίτι της Κονιτσιώτισσας μάνας του Αλή Πασά, Χάμπως.

Οι Κύπριοι αδελφοί μας, ιδιαίτερα ευγενικοί και πρόσχαροι, προσκάλεσαν την ομάδα των Βετεράνων της ΠΙΝΔΟΥ Κόνιτσας στην Κύπρο, ενώ αναγόρευσαν επίτιμα μέλη του σωματείου τους τον Πρόεδρο της ΠΙΝΔΟΥ κ. Σωτήρη Τριανταφυλλίδη και τον Γενικό Αρχηγό κ. Χρήστο Παπαμιχαήλ. Ιδιαίτερη τιμή έκαναν στον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου τον οποίο αναγόρευσαν Επίτιμο Πρόεδρο του Ομίλου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ». Από την μεριά του ο Δήμαρχος Κόνιτσας  και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΙΝΔΟΥ Κόνιτσας ευχαρίστησαν τους Κυπρίους για την τιμή που έκαναν στην ακριτική περιοχή προσκαλώντας τους να επισκεφθούν πάλι την Κόνιτσα, ενώ τους έδωσαν αναμνηστικά και διάφορα τοπικά προϊόντα.

Προσωπικά αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά όλη την Κυπριακή αποστολή, η οποία άφησε σε όλους άριστες εντυπώσεις, και ιδιαίτερα την «αθλητική εγκυκλοπαίδεια» της αποστολής, κορυφαίο αθλητικογράφο κ. Γιώργο Χατζημωυσέως (και πρόεδρος όπως προανέφερα, των συλλόγων Μεσόγειος και Άγιος Γεώργιος) για την ωραία αθλητική κουβέντα που κάναμε και τον πρώην μεγάλο ποδοσφαιριστή-αρχηγό της Εθνικής Κύπρου και του Ολυμπιακού Λευκωσίας, τον «Θρύλο» του Ολυμπιακού Λευκωσίας, κ. Πανίκο Ευθυμιάδη για το σπουδαίο λεύκωμα το οποίο μου χάρισε.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ανδρέας Λώλος