Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Το πρώτο ματς Άρη-ΠΑΣ στο γήπεδο Χαριλάου

Φωτογραφία από την εφημερίδα «Μακεδονία» του αγώνα Άρης - ΠΑΣ 2-1 στις 23-3-1975. Μονομαχία Αλεξιάδη με Γραμμενιάτη ενώ παρακολουθούν μπροστά από την εστία του ΠΑΣ Σιόντης (Νο4) και Μοντέζ (νο 8) 

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αύριο στο γήπεδο Χαριλάου θα γίνει η 21η αναμέτρηση του Άρη με τον ΠΑΣ για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.

Θα σταθούμε όμως στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στα χρονικά των δύο ομάδων, σε επίπεδο Α’ Εθνικής κατηγορίας, στο γήπεδο Χαριλάου. Έτσι για να θυμίζουμε και κάποιες πτυχές της ιστορίας. Ήταν η πρώτη αγωνιστική σεζόν (1974-75) με παρουσία του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική. Στο ματς του α’ γύρου στο στάδιο «Ζωσιμάδες», που έγινε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 1974, είχε κερδίσει ο ΠΑΣ με σκορ 2-1. Το παιχνίδι του β’ γύρου, στο γήπεδο Χαριλάου έγινε την Κυριακή 23 Μαρτίου 1975. Οι «κιντρινόμαυροι» κέρδισαν δύσκολα τον ΠΑΣ με σκορ 2-1. Παρά την ήττα ο «Άγιαξ της Ηπείορυ» στάθηκε πολύ καλά στο γήπεδο, απέναντι σε ένα Άρη με σπουδαίους παίκτες και με προπονητή τον Γιουγκοσλάβο Μπράνκο Στάνκοβιτς. Μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα ο Στάνκοβιτς, με 61 συμμετοχές ως ποδοσφαιριστής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και με συμμετοχή στα Μουντιάλ του 1950 και 1954. Η εφημερίδα "Μακεδονία" ανέφερε για τον ΠΑΣ: «Η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε δια μία ακόμη φοράν τις δυνατότητές της και εδικαιολόγησεν την βαθμολογικήν της θέσιν. Με καλυτέραν γραμμήν της την επιθετικήν έφερεν εις μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δύσκολον θέσιν την αμυντικήν γραμμήν του Άρεως». Στο 15΄ο Κούης έκανε το 1-0 για τον Άρη, για  να γίνει στο 31’ το 2-0 με αυτογκολ του Γραμμενιάτη. Ο ΠΑΣ μείωσε το σκορ στο 61’ με χτύπημα πέναλτι του Μπρεντάνου. Διαιτητής του αγώνα ο Λάτσιος. 

ΑΡΗΣ: Παπαφλωράτος (53’ Χρηστίδης), Πάλλας, Ναλμπάντης, Κασάπης, Φοιρός, Βένος, Ανανιάδης, Κούης, Αλεξιάδης (76’ Καπερνέκας), Κουμαριάς, Μπαλής.
ΠΑΣ: Λίσα, Γραμμενιάτης, Τσουρλίδας (46’ Κοντογιωργάκης), Σιόντης, Χατζηκαπετάνης, Μάντος, Βογιατζής, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Γκλασμάνης, Μπρεντάνος.