Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Σε κάθε παιχνίδι ο ΠΑΣ γίνεται και καλύτερος


Σκόνδρας και Κάστρο πανηγυρίζουν το πρώτο γκολ στο παιχνίδι με τον Πλατανιά (ΦΩΤΟ Λ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σε κάθε παιχνίδι ο ΠΑΣ Γιάννινα γίνεται και καλύτερος. Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τον Πλατανιά την περασμένη Κυριακή ήταν καταπληκτικός και το 2-0 είναι πολύ μικρό σε σχέση με την υπεροχή και τις ευκαιρίες που είχε. Δεν είναι τυχαίο που δεν δέχτηκε γκολ στα τελευταία 4 παιχνίδια, με απολογισμό τρεις νίκες (επί Καλαμαριάς, Πλατανιά, Κισσαμικού) και μία ισοπαλία στο ντέρμπι κορυφής με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος ο «Άγιαξ» είχε κάποια προβλήματα στην απόδοσή του, με σκαμπανεβάσματα,  και δεν μπορούσε εύκολα να ανεβάσει στροφές. Ήταν αναμενόμενο, γιατί η ομάδα κόντεψε να «καεί» από την μακρόσυρτη προετοιμασία χωρίς επίσημους αγώνες. Ο Γιαννίκης ξεκίνησε προπονήσεις αρχές Ιουλίου, με σκοπό να είναι έτοιμη η ομάδα στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί η έναρξη του πρωταθλήματος. Όμως λόγω του γνωστού προβλήματος με τα τηλεοπτικά, η πρεμιέρα έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου και η 2η αγωνιστική στις 25 Οκτωβρίου, μετά από ένα μήνα νέας διακοπής! Η ομάδα βγήκε από το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας και αυτό την επηρέασε αρνητικά.

Από τη στιγμή που το πρωτάθλημα συνεχίστηκε κανονικά με φυσιολογική ροή και χωρίς διακοπές, από αγώνα σε αγώνα παρουσίαζε βελτίωση η απόδοση του ΠΑΣ. Υπάρχουν  περιθώρια βελτίωσης, ώστε να γίνει πιο δυνατός. Με τα παιχνίδια και τις προπονήσεις έδεσαν καλύτερα οι γραμμές, σφυρηλατήθηκε η ομοιογένεια του συνόλου, αφομοίωσαν καλύτερα οι παίκτες τα συστήματα τακτικής που τους μαθαίνει ο κόουτς, με αποτέλεσμα να παράγεται έργο. Αν εξαιρέσουμε το ματς με τον Εργοτέλη στα Γιάννινα, και το κακό πρώτο ημίχρονο με τον Απόλλωνα Πόντου, όπου υπήρξαν προβλήματα, στα υπόλοιπα παιχνίδια η γιαννιώτικη ομάδα δεν ήταν άσχημη και στα τελευταία άρχισε να βγάζει στο γήπεδο και ποιότητα. Στα πρώτα ματς δεν είχε η ομάδα την ποιότητα που θα έπρεπε σύμφωνα με την αξία των παικτών της και κάποιους βαθμούς τους πήρε στη δύναμη. Τώρα όμως άρχισε να παίζει και καλό ποδόσφαιρο. Δεν επαφίεται μόνο στο κυνήγι των βαθμών που είναι το ζητούμενο, αλλά παίζει και καλή μπάλα για να ικανοποιήσει τον κόσμο. 

Στο τελευταίο παιχνίδι με τον Πλατανιά οι φίλαθλοι που αψήφησαν το κρύο πηγαίνοντας στο γήπεδο, αποζημιώθηκαν με το παραπάνω από το καλό ποδόσφαιρο της ομάδας τους. Είδαν τον καλύτερο ΠΑΣ στη μέχρι τώρα διαδρομή του πρωταθλήματος. Ο Αργύρης Γιαννίκης έστησε έξυπνα την ομάδα και θα λέγαμε ότι έκανε κοουτσάρισμα για σεμινάριο. Οι δύο αλλαγές με Πίτου Γκαρσία και Παμλίδη βοήθησαν να πέσουν και τα τελευταία αμυντικά οχυρά του Πλατανιά, ενώ έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον νεαρό Λώλη να κάνει ντεμπούτο, καθώς είναι ταλαντούχος. Ο ρόλος του Σιόντη να καλύπτει τις θέσεις των ακραίων μπακ όταν αυτοί έβγαιναν μπροστά, δεν άφηνε ποτέ ακάλυπτη την άμυνα σε τυχόν αντεπιθέσεις της αντίπαλης ομάδας. Ο ρόλος του Κάστρο ως κόφτη, λίγο πίσω από τον Νάουμετς που ήταν.... οκταροδεκάρι, η τοποθέτηση στα άκρα της επίθεσης των Λεό, Ξύδα και ως φορ κρούσης του Κριζμάν, ήταν τακτική που βοήθησε πολύ και απέφερε μεγάλη δυναμική. 

Ο Γιαννίκης είναι ταλαντούχος και διαβασμένος προπονητής, με σημαντικές παραστάσεις από το γερμανικό ποδόσφαιρο, στο οποίο έχει εντρυφήσει από μικρή ηλικία. Και αυτός με τον καιρό έγινε καλύτερος. Έμαθε καλύτερα τους παίκτες και τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας ως άνθρωπος και ποδοσφαιριστής, είδε πολλά παιχνίδια, γνώρισε τους αντιπάλους και μπήκε στο κλίμα του πρωταθλήματος. Ανεξάρτητα από τα βιώματα που έχει από τη Γερμανία και τι του έμαθαν στη σχολή Κολονίας ξακουστοί δάσκαλοι του ποδοσφαίρου, είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου για να ξέρει με τι όπλα θα πολεμήσει και κάτω από ποιες συνθήκες θα παλέψει. Ο κόουτς έχει την εκτίμηση και την αναγνώριση των ικανοτήτων του από την πλευρά των γιαννιωτών φιλάθλων.

Το μεγάλο όπλο του ΠΑΣ είναι η ομοιογένεια, η εμπειρία των παικτών για να διαχειριστούν στο γήπεδο και τις δύσκολες στιγμές, όταν δεν είναι στη μέρα τους ή σε καλό φεγγάρι. Οι περισσότεροι ήταν και πέρσι στην Α’ Εθνική. Σε κάποια ματς που δεν πήγαν καλά, αδίκησαν πρωτίστως τους εαυτούς των. Όλοι περιμένουν πολύ καλύτερο τον ΠΑΣ στη συνέχεια. Γιατί έχει να δώσει πολλά περισσότερα στο γήπεδο και να γίνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης που θα οδηγήσει την ιστορική ομάδα ξανά στη μεγάλη κατηγορία. 

Με το ρόστερ που έχει και με τις ενισχύσεις που θα υπάρξουν μόλις επιστρέψουν μετά τα Χριστούγεννα οι τραυματίες Νικολιάς, Ελευθεριάδης, Σεργκελασβίλι, τα πράγματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Ο «Άγιαξ» θα γίνει πιο δυνατός. Και με εμφανίσεις σαν αυτή με τον Πλατανιά, θα φέρουν περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Μπορεί να μη γεμίζει το στάδιο «Ζωσιμάδες» και τίποτα να μη θυμίζει τις παλιές εποχές, αλλά ο ΠΑΣ έχει μια βάση 2.000-3.000 φιλάθλων παντός καιρού. Είναι οι αρχιπιστοί του και δεν θα τον εγκαταλείψουν ποτέ. Πολλές άλλες ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ 1 θα ήθελαν να είχαν τόσο ζεστό κόσμο στο πλευρό τους. Όταν στον β’ γύρο και στα πλέι οφ ο ανταγωνισμός γίνει μεγαλύτερος για την 1η θέση, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των φιλάθλων θα αυξηθεί. Στα δε ντέρμπι, όπου θα κριθούν πολλά για τον τίτλο, μπορεί να δούμε και στιγμές από το παρελθόν, με γεμάτες εξέδρες, φλεγόμενες από παλμό. 

Το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολύ δρόμο. Είναι και τα πλέι οφ που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έδειξε τον τελευταίο καιρό ότι μπήκε στις ράγες των επιτυχιών, δεν θα διαψεύσει, αλλά θα δικαιώσει τις προσδοκίες των χιλιάδων φίλων και οπαδών του, που τον θέλουν ξανά στην Α’ Εθνική Κατηγορία.