Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Παίζει το μέλλον του φέτος ο "Άγιαξ της Ηπείρου"


Ο ΠΑΣ όπως παρατάχθηκε στο νικηφόρο φιλικό της Παρασκευής με σκορ 3-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Καθώς πλησιάζει ο καιρός για την έναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας 2 (η πρεμιέρα μετατέθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου), να κάνουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις μας για τον ΠΑΣ Γιάννινα, μέσα από κάποιες… σκόρπιες σκέψεις.
Κατά τις προβλέψεις όλων, η ηπειρωτική ομάδα συγκαταλέγεται σε αυτές που θεωρούνται φαβορί για άνοδο στη Σούπερ Λίγκα 1. Ο «Άγιαξ» ύστερα από αρκετά χρόνια θα αλλάξει ρόλο και προσανατολισμό. Στη Σούπερ Λίγκα πάλευε για το αποτέλεσμα, βασικά να μη χάσει, προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του. Τώρα έχει έναν άλλο ρόλο, πρωταγωνιστικό, να διεκδικεί νίκες εντός και εκτός έδρας, αφού σε ένα δύσκολο και σκληρό πρωτάθλημα 12 ομάδων, μόνο με τρίποντα μπορεί να κάνει τη διαφορά και την υπέρβαση προς την κορυφή. Το επεσήμανε αυτό από την πρώτη στιγμή και ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης, για να το εμπεδώσουν και οι παίκτες του, αποκτώντας νοοτροπία νικητή. Εντάξει, στο ποδόσφαιρο καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει οι επιτυχίες να είναι πολύ περισσότερες από τις αποτυχίες. 

Η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΣ στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια, δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τον κόσμο. Δεν ξέρουμε χθες πως πήγε με τον Ολυμπιακό Βόλου. Υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο θα μπορέσει η ομάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι λίγο «κουμπωμένος» ο κόσμος από την εικόνα των φιλικών αγώνων. Επίσης, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση των άλλων ομάδων. Ελπίζουν οι Γιαννιώτες ότι θα στρώσει αγωνιστικά η ομάδα και στο πρωτάθλημα θα έχει καλύτερη απόδοση απ’ ό,τι έχει τώρα. Βέβαια και τα φιλικά έχουν τη σημασία τους, δεν περνούν απαρατήρητα, αλλά δεν αποτελούν κριτήριο για την μελλοντική πορεία. Υπήρξαν και σεζόν όπου ο ΠΑΣ πετούσε στα φιλικά και ήταν προβληματικός στο πρωτάθλημα και αντίστροφα. Συνεπώς η ομάδα θα κριθεί στο πρωτάθλημα και όχι από τα τεστ της θερινής προετοιμασίας.

Ο υποβιβασμός ήταν πισωγύρισμα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», έπειτα από αξιοπρεπή πορεία 8 χρόνων στη μεγάλη κατηγορία και έξοδο στην Ευρώπη. Σε αυτήν την οκταετία βρήκε τη χαμένη του ταυτότητα, αποκαταστάθηκε το κύρος του, κέρδισε λάμψη και ακτινοβολία. Δεν κέρδισε την αγάπη μόνο των Ηπειρωτών αλλά και πολλών φίλων από άλλες περιοχές. Όμως δεν μπόρεσε να έχει την ανάλογη συνέχεια. Οι συνεχείς πωλήσεις ικανών ποδοσφαιριστών, χωρίς την ανάλογη αναπλήρωση των κενών στο ρόστερ, συνετέλεσαν στην γρήγορη κατάρρευση.


Πολύ κρίσιμη η φετινή σεζόν

Η νέα σεζόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν κερδίσει την άνοδο, έχει την ευκαιρία να κάνει επανεκκίνηση και να ανοίξει νέο κύκλο παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία. Να γίνει πάλι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» που θα εκπροσωπεί την Ήπειρο και τη βορειοδυτική Ελλάδα στην Α’ Εθνική, όπως έκανε επί σειρά ετών. Αν όμως δεν πετύχει άνοδο, το πισωγύρισμα θα είναι μεγαλύτερο από το φετινό, με κίνδυνο να επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια» περασμένων εποχών. Κάτι που δεν θέλουν να θυμούνται ούτε ως εφιάλτη στα όνειρά τους οι χιλιάδες φίλοι της ομάδας. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι όσες φορές ο ΠΑΣ έπεσε από την Α’ Εθνική και δεν μπόρεσε να επιστρέψει, στη συνέχεια κατέρρευσε. Θυμίζουμε τους υποβιβασμούς των ετών 1987, 1991, 2003 και τα τραγικά επακόλουθά τους. Σε αντιδιαστολή με τους υποβιβασμούς των ετών 1984, 2001, 2010 όπου η επάνοδος στην Α’ Εθνική έκλεισε γρήγορα τις πληγές. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι  ΠΑΣ παίζει φέτος το μέλλον του.

Η προηγούμενη φορά στη Β’ Εθνική

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΣ είχε καλομάθει στη Σούπερ Λίγκα 1. Το ίδιο και ο κόσμος. Νιώθουν άβολα οι Γιαννιώτες που δεν βλέπουν φέτος την ομάδα τους στη μεγάλη κατηγορία. Αλλά θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη Β’ Εθνική, όπως έκαναν και άλλα χρόνια του παρελθόντος. Το προηγούμενο πέρασμα από τη δεύτερη κατηγορία ήταν σύντομο. Ο λόγος για την αγωνιστική σεζόν 2010-11. Τότε δεν υπήρχαν άγχη και προβληματισμοί όπως σήμερα, γιατί από την Β’ στην Α’ Εθνική ανέβαιναν 2 ομάδες και ο ΠΑΣ ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί ανόδου με το ποιοτικό ρόστερ που διέθετε. Παίκτες όπως οι Ντε Βινσέντι, Μπακαγιόκο, Πάντος, Πατζατζόγλου, Ντάσιος, Μιχαήλ, Βάντερσον, Κώτσιος, Στάθης, Τζημόπουλος, Κυριάκος, Σκούφαλης, Μπουχάν, Ανδράλας, Τζάνης, Σιαλμάς, Κεϊτά, ήταν πολυτέλεια για τη Β’ Εθνική. Γι’ αυτό και ο ΠΑΣ από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Μόνον που λίγες αγωνιστικές πριν από το νήμα τερματισμού έκανε μια μικρή «κοιλιά», χάνοντας την πρωτιά από τον Παναιτωλικό. Ο Χριστοβασίλης είχε κρατήσει τους παίκτες που είχε και στη Σούπερ Λίγκα τη χρονιά του υποβιβασμού (2009-10). Άλλαξε μόνο προπονητή, φέρνοντας από το Βέλγιο τον Στεφάν Ντεμόλ. Όμως ήταν άλλα χρόνια τότε. Υπήρχε ενθουσιασμός του κόσμου που δεν υπάρχει σήμερα. Τότε έκοψε περίπου 3500 εισιτήρια διαρκείας, ρεκόρ για επαρχιακή ομάδα. Απλησίαστο νούμερο για τα σημερινά δεδομένα. Θα μελαγχολήσει όποιος μπει στον πειρασμό να συγκρίνει εκείνη την ομάδα με την τωρινή, σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο ρόστερ.

Οι φίλαθλοι θα βάλουν πλάτη

Όπως γράψαμε και άλλες φορές, οι φίλαθλοι, έστω αυτοί οι πιστοί που είναι στο πλευρό του τα τελευταία χρόνια, θα τον στηρίξουν. Πάντα οι Γιαννιώτες βάζουν πλάτη στα δύσκολα. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα έχει τον περισσότερο κόσμο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της κατηγορίας. Αρκεί αυτόν τον περήφανο κόσμο να μη τον απογοητεύσουν αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας. Ο κόσμος στηρίζει, αλλά μέχρις ενός σημείου. Αν δει ότι δεν υπάρχει από την ομάδα η ανάλογη ανταπόκριση και δεν έχει δυνατότητες πρωταθλητισμού, μοιραία θα χάσει το ενδιαφέρον του. Αν όμως η ομάδα παλέψει δυνατά για τον στόχο της, θα έχει ίσως και περισσότερους θεατές στο γήπεδο, από αυτούς που είχε πέρσι στη Σούπερ Λίγκα. Ο πρωταθλητισμός και το κυνήγι της ανόδου πάντα εξιτάρουν την εξέδρα. Στα καλά φεγγάρια του Άγιαξ» το γήπεδο ήταν «καμίνι». Τον κόσμο τον κερδίζει ή τον χάνει μια ομάδα με τα αποτελέσματα και την πορεία της. Από τον κανόνα αυτόν δεν μπορεί να ξεφύγει και ο ΠΑΣ Γιάννινα. 

Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ο «Άγιαξ» έχει δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή και για να κρατήσει ζεστό τον κόσμο του θέλει καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, πρώτη φορά θα λάβει μέρος σε πρωτάθλημα 12 ομάδων, πολύ βραχύβιο, όπου δεν θα έχει πολλά περιθώρια να καλύψει το χαμένο έδαφος, γιατί είναι λίγοι οι αγώνες. Πρέπει να πατήσει γκάζι από την αρχή, με δύναμη, αποφασιστικότητα και νοοτροπία νικητή. Τα λόγια τελειώνουν, σε 15 ημέρες από σήμερα έρχεται η ώρα των αγώνων και της κρίσης.