Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Η περιπέτεια του ΠΑΣ και η γλώσσα των αριθμών


Μονομαχία Λεό και Μόρα στον αγώνα του ΠΑΣ με την ΑΕΛ (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΩΣ"

Όλα τα είχε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με την ΑΕΛ, εκτός από το γκολ. Δημιούργησε πάρα πολλές ευκαιρίες και προϋποθέσεις για γκολ, αλλά τα πυρά ήταν άσφαιρα και έτσι μοιραία ο «Άγιαξ» έμεινε στο 0-0, πράγμα που του δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθεια για να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα. Είναι από τις περιπτώσεις που και οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Ο ΠΑΣ είχε 18 τελικές προσπάθειες, έναντι 2 των αντιπάλων, 6 σουτ εντός μεγάλης περιοχής έναντι 2, 6 σουτ εκτός μεγάλης περιοχής, έναντι 0 της ΑΕΛ. Η υπεροχή των γηπεδούχων ήταν συντριπτική, όπως και η πίεση που εξασκήθηκε στα καρέ των Θεσσαλών. Όμως, από τη στιγμή που όλα αυτά δεν μεταφράστηκαν σε γκολ και βαθμούς, δεν έχουν και ιδιαίτερη αξία. Απλά απεικονίζουν την εικόνα του αγώνα.

Ο ΠΑΣ τα είχε όλα εκτός από το γκολ. Οι παίκτες του έκαναν μεγάλη προσπάθεια για τη νίκη και στο τέλος χειροκροτήθηκαν από τους περισσότερους φιλάθλους, αλλά θα πρέπει να βρουν δίχτυα. Γιατί χωρίς γκολ και βαθμούς, δεν μπορεί να διασφαλιστεί και η κατηγορία. Και το πρόβλημα γκολ δεν είναι τωρινό, επειδή είναι βαριά τα πόδια από την πίεση και το άγχος, αλλά ήταν και  πριν. Να φαντασθείτε ότι πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ με 3 γκολ είναι ο Κριζμάν, που στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος ήταν τραυματίας, όπως είναι και τώρα! Δυστυχώς η τοπική ομάδα δεν έχει το εύκολο γκολ. Γι’ αυτό δεν φταίει πάντα η ατυχία. Φταίει και η ανικανότητα στο σκοράρισμα και στο τελείωμα των φάσεων. Το πώς θα λυθεί αυτό στα επόμενα 5 παιχνίδια, είναι θέμα πρωτίστως των παικτών και μετά του Πετράκη. Με τη Λάρισα  έκανε 7-8 πολύ καλές ευκαιρίες για γκολ και δεν μετουσιώθηκε καμία σε γκολ. 

Βάσει του προγράμματος που υπάρχει, η περιπέτεια θα συνεχιστεί για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Είναι δύσκολο να παραμείνει απευθείας στη Σούπερ Λίγκα, δηλαδή να καλύψει τη διαφορά των ομάδων που είναι πάνω απ’ αυτόν και να βάλει στη ζώνη των μπαράζ, Πανιώνιο, Λάρισα ή Αστέρα Τρίπολης. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να πάρει τρίποντα από εκτός έδρας παιχνίδια. Αν δεν πάρει εκτός 3-4 βαθμούς, το πιθανότερο σενάριο είναι να πάει στα μπαράζ με την 2η ομάδα της Β’ Εθνικής. Και επειδή θα είναι διπλοί αγώνες, έχει την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση και να διασφαλίσει την παραμονή στην Κατηγορία. Άλλωστε η ιστορία του είναι γεμάτη από μπαράζ, τόσο παραμονής, όσο και ανόδου. 

Τα ανωτέρω είναι μια λογική εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Όμως επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Πολλές φορές ανατράπηκαν δεδομένα στο φινάλε των αγώνων και των πρωταθλημάτων, όπως ανατράπηκαν και κανόνες της λογικής. Το έχουμε βιώσει και στον ΠΑΣ Γιάννινα, την αγωνιστική σεζόν 1989-90 όπου ο ΠΑΣ ανέβηκε στην Α’ Εθνική την τελευταία αγωνιστική, καθώς η ανταγωνίστρια Καστοριά, αυτοκτόνησε στην έδρα της φέροντας ισοπαλία με την Καλλιθέα που είχε υποβιβαστεί. 

Η ουσία είναι ότι ο ΠΑΣ διανύει τον δικό του «Γολγοθά» και είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Βέβαια έδειξε έντονα  σημεία ανάκαμψης, βελτίωσης της απόδοσής του, οι παίκτες τα δίνουν όλα στο γήπεδο, αλλά δεν μπορεί να βάλει εύκολα γκολ. Και χωρίς γκολ δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα και βαθμούς. Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την ιστορική ομάδα των Ιωαννίνων. Όλοι οι Ηπειρώτες εύχονται να πάνε όλα καλά και να μη χρειαστεί να παίξει η ομάδα τους ούτε αγώνες μπαράζ. Άλλο όμως το τι θέλουν οι φίλοι του «Άγιαξ» και άλλο το τι μπορεί να πετύχει αυτός. Στις τελευταίες 5 αγωνιστικές δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Προέχει να μείνει όρθια η ομάδα, να δώσει με πίστη και αποφασιστικότητα τη μάχη της παραμονής, μήπως και υπάρξει δικαίωση στο τέλος. Τα υπόλοιπα, για το τι έφταιξε και τι δεν έγινε, είναι για μια συζήτηση, μετά το τέλος του πρωταθλήματος.


Τι δείχνουν οι αριθμοί για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Όπως τονίσαμε και σε άλλο σημείο, είναι χαρακίρι για τον ΠΑΣ, που με 18 τελικές προσπάθειες, δεν έβαλε έστω …μισό γκολ στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, για να κερδίσει το χρυσό τρίποντο. Σε κανένα άλλο παιχνίδι ο ΠΑΣ δεν είχε τόσες πολλές τελικές προσπάθειες και τόσο μεγάλη διαφορά των στατιστικών από την αντίπαλη ομάδα (18-2). Ο μέσος όρος τελικών προσπαθειών ανά αγώνα είναι 8,1 και με την ΑΕΛ τις έφτασε στον αριθμό 18. Από τη στιγμή που δεν βρήκε δίχτυα, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Μόνο στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Θύελλα Καμαρίου (ομάδα Γ’ Εθνικής) ο ΠΑΣ έκανε περισσότερες τελικές προσπάθειες, ήτοι 19 έναντι 8 της φιλοξενούμενης ομάδας. Είναι ορατό το πρόβλημα γκολ, όπως και μεγάλη η απουσία ενός παίκτη στο στυλ του Πέδρο Κόντε που να βλέπει δίχτυα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στα 11 τελευταία παιχνίδια, αφότου ξεκίνησε ο β’ γύρος και μετά, ο ΠΑΣ πέτυχε μόνο 4 γκολ. Συνολικά στα 25 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει σημειώσει 16 γκολ. Όσα σημείωσε μόνος του ο Πέδρο Κόντε τις προηγούμενες δύο σεζόν. Δεν μπορούν να σκοράρουν εύκολα, ούτε ο Μάνος, ούτε οι Αθανασιάδης και Λεό, που έχουν αποκτηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Αυτός που έχει κάποια έφεση στο σκοράρισμα είναι ο Κριζμάν, παραμένει ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 3 γκολ, αλλά τον περισσότερο καιρό ήταν τραυματίας και δεν τον είχε στη διάθεσή του ο Πετράκης.

Ο μέσος όρος των γκολ ανά αγώνα είναι 0,6, ενώ για τις αντίπαλες ομάδες ο μέσος όρος σκοραρίσματος ανά αγώνα είναι 1,3 γκολ. Ελάχιστοι και οι σκόρερ της ομάδας. Τρία γκολ σημείωσε ο Κριζμάν, από 2 γκολ οι Γιάκος, Αθανασιάδης, Μάνος, Νικολιάς και από 1 γκολ οι Κάστρο, Μπατίστ Λεό, Μυστακίδης. Αφού πιαστήκαμε με τα στατιστικά, ας δούμε τον μέσο όρο των επιδόσεων της ομάδας. Έχει ανά αγώνα 0,6 γκολ, 8,1 τελικές προσπάθειες, βάζει 1 γκολ ανά 12,6 τελικές προσπάθειες. Έχει 0,4 ασίστ μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι, 36 πάσες, 38,3 λάθη, κερδίζει 15,8 φάουλ και παραχωρεί 17.6 φάουλ και οι παίκτες δέχονται 3,2 κίτρινες κάρτες και 0 κόκκινες. Κρατούμε το τελευταίο, ότι κανένας παίκτης του ΠΑΣ δεν έχει αποβληθεί φέτος με απευθείας κόκκινη κάρτα. Οι πέντε αποβολές, δύο του Αλέξη Μιχαήλ στα ματς με Ξάνθη εντός και εκτός, του Κάστρο με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, του Τσικάρσκι μέσα στη Λάρισα και του Κριζμάν με τον Παναθηναϊκό, ήταν με δεύτερες κίτρινες κάρτες.


Οι ατομικές επιδόσεις των ποδοσφαιριστών

Ας δούμε και τις καλύτερες στατιστικές επιδόσεις των παικτών ανά κατηγορία: Τις περισσότερες τελικές προσπάθειες έχουν οι Νικολιάς (22), Αθανασιάδης (20), Κριζμάν (19). Τις περισσότερες κεφαλιές έχουν Αθανασιάδης (11), Τζημόπουλος (9), Παμλίδης (7). Στις ασίστ προέχει ο Μπουκουβάλας με 4, 2 έχει ο Νικολιάς και από 1 έχουν οι Αθανασιάδης, Παμλίδης, Λεό, Ντόλοβατς, Αποστολόπουλος. Στις πάσες μακράν ο πρώτος είναι ο Νικολιάς με 112, έναντι 84 του Γιάκου και 76 του Μπουκουβάλα. Στα λάθη πάλι πρώτος είναι ο…Νικολιάς με 101, έναντι 80 των Μπουκουβάλα και Γιάκου. Στις αποκρούσεις φυσικά προέχουν οι τερματοφύλακες Βελλίδης (72), Νεόφυτος Μιχαήλ (13) και μετά ακολουθεί ο Τζημόπουλος (6). Στα κλεψίματα της μπάλας πρώτος είναι ο Βελλίδης με 80 και ακολουθούν με 55 ο Λίλα και 43 ο Αλέξης Μιχαήλ. Στις επεμβάσεις προέχει ο Βελλίδης με 67 και ακολουθούν Τζημόπουλος  57, Αλέξης Μιχαήλ 30. Σε περισσότερα φάουλ υπέπεσαν οι Λίλα 76, Αθανασιάδης 36, Τζημόπουλος 33. Κέρδισαν περισσότερα φάουλ οι Μπουκουβάλας 36, Νικολιάς 35, Λίλα 32.