Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η λύτρωση του ΠΑΣ και η δικαίωση του Γιάκου


Ο Ευριπίδης Γιάκος δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του στον νικηφόρο αγώνα με τον Πανιώνιο (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν έφτανε ο κακός καιρός και η βροχή που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο, έγινε στο 82’ το γκολ της ισοφάρισης (1-1) από τον Ντουρμισάι και μπήκε για τα καλά στην… κατάψυξη το στάδιο «Ζωσιμάδες».
Κανείς δεν πίστευε ότι οι παίκτες του ΠΑΣ θα είχαν το κουράγιο και την πίστη ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Πάγωσε και ο κόσμος στις εξέδρες, κόπηκε η λαλιά των φιλάθλων, που μέχρι τότε ενθάρρυνε τους παίκτες της τοπικής ομάδας. 

Τότε ανέλαβε δράση ένα παρεξηγημένο Γιαννιωτόπουλο (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί), ο Ευριπίδης Γιάκος, που με μια περίτεχνη ενέργεια έφερε τα πάνω κάτω. Στην επίθεση που έγινε μετά τη σέντρα άλλαξε καλά την μπάλα με τον Νικολιά, έφτασε στο ύψος της μεγάλης περιοχής του Πανιωνίου και πριν προλάβουν να πέσουν πάνω του οι Ντομίγκες και Σταυρόπουλος, με ένα περίτεχνο σουτ υψηλής τεχνικής, με καμπύλη τροχιά που κρέμασε τον Κότνικ, έστειλε την μπάλα στο «μικρό παραθυράκι» της εστίας των φιλοξενουμένων και έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΣ. Τέσσερα λεπτά αργότερα με πέναλτι σφράγισε το σκορ σε 3-1. Με την προσωπική πρωτοβουλία που πήρε στο 84’ να πατήσει την αντίπαλη περιοχή και να κάνει το σουτ, λύτρωσε από τα χειρότερα την ομάδα του, αλλά δικαιώθηκε και ο ίδιος. Δικαίως αναδείχθηκε ο MVP του αγώνα, το γκολ που έκανε το 2-1 μπήκε σε διαγωνισμούς και θα λέγαμε πως ο Γιάκος είναι και το πρόσωπο του τελευταίου καιρού στον ΠΑΣ, καθώς έβγαλε την ομάδα του από ένα αδιέξοδο. 

Θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποια σημεία της καριέρας του που την έχει ταυτίσει με τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου», κάνοντας για λίγο το «αγροτικό» στη συμπολίτισσα Δόξα Κρανούλας. Είναι γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης και στα 17 του χρόνια πρωτομπήκε στα αποδυτήρια και στο γήπεδο, δίπλα με καταξιωμένους παίκτες. Στον ΠΑΣ μεγάλωσε ποδοσφαιρικά και σ’ αυτόν καταξιώθηκε. Μπορεί στο ματς με τον Πανιώνιο όλο το γήπεδο να φώναζε το όνομά του και να γνώρισε αποθέωση από περίπου 3000 φιλάθλους, η καριέρα του είχε και άσχημες στιγμές.  Ενώ είναι από τους φιλότιμους παίκτες, σε κάποια παιχνίδια έγινε στόχος αποδοκιμασιών από μικρή μερίδα φιλάθλων. Δυστυχώς, υπάρχει σε ορισμένους η κακή νοοτροπία να στοχοποιούν παίκτες και ειδικά Γιαννιωτόπουλα. Και όταν δεν πήγαινε καλά η ομάδα, άκουγε ο Γιάκος τα σχολιανά, από πολύ μικρή μερίδα φιλάθλων, που είχε την αποδοκιμασία των υπολοίπων, αλλά αυτοί οι λίγοι με την κακή νοοτροπία δημιουργούσαν τις άσχημες εντυπώσεις. 

Έστω και τώρα, πιστεύουμε ότι άλλαξαν νοοτροπία και αντιλήψεις. Στους χειροκροτητές του Ευριπίδη να ήταν και αυτοί, όταν σημείωσε τα δύο καταπληκτικά γκολ και οδήγησε τον «Άγιαξ» στη μέχρι τώρα πολυτιμότερη νίκη. Η εμφάνιση αυτή ήταν δικαίωση για τον ίδιο, γιατί δίνει τα πάντα για την ομάδα και του αξίζει η αναγνώριση. Παράλληλα ήταν δικαίωση και για τον Πετράκη που πολλές φορές του εμπιστεύθηκε φανέλα βασικού, κόντρα στις υποδείξεις των «προπονητών του πληκτρολογίου».


Το «who is who» του Ευριπίδη

Ο Γιάκος στον αγώνα με τη Λαμία (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)


Ο Ευριπίδης Γιάκος γεννήθηκε στις 9/4/1991 στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την τοπική ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2008, επί εποχής Αλέξη Κούγια, μεταγράφηκε στον ΠΑΣ αμούστακο ακόμη παιδί και σε ηλικία 17 ετών. Η ομάδα ήταν ακόμη στη Β’ Εθνική. Ο προπονητής Γιώργος Χατζάρας διέκρινε τα προσόντα του ψιλόλιγνου παλικαριού και ζήτησε να μείνει στον ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, αλλά να τον φέρνουν οι γονείς του στις προπονήσεις της επαγγελματικής ομάδας για να τον επιβλέπει ο ίδιος, όπως και έγινε. Ο Ευριπίδης υπέγραψε στον ΠΑΣ, αλλά έμεινε ως δανεικός στην ομάδα του χωριού του και παράλληλα ήταν και ο πρώτος σκόρερ της μικτής ομάδας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου. Έτσι βγήκε το πρώτο εξάμηνο του 2008. Επειδή ήταν μικρός και δεν μπορούσε να οδηγήσει, τον έφερναν οι γονείς του από το χωριό στις προπονήσεις του ΠΑΣ με τον Χατζάρα και το Σαββατοκύριακο έπαιζε στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. 

Το καλοκαίρι του 2008 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Τη σεζόν 2008-09, όπου ο ΠΑΣ με προπονητή τον Γκιγέρμο Όγιος ανέβηκε στην Α’ Εθνική, πήρε δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές στα παιχνίδια Β’ Εθνικής με Αγροτικό Αστέρα και Ολυμπιακό Βόλου. Με την άνοδο στην Α’ Εθνική άρχισαν οι δαπανηρές μεταγραφές αεροδρομίου που στοίχισαν πανάκριβα στην ομάδα, τη χρεοκόπησαν και μοιραία αυτή τη σεζόν 2009-10 υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Με το που βγήκε η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία το 2009, ο Γιάκος δόθηκε δανεικός στη Δόξα Κρανούλας που ήταν τότε στη Γ’ Εθνική, και αυτό του βγήκε σε καλό.


«Αν δεν παίξεις μπάλα με μένα….»

Τα χρόνια περνούσαν και τα δεδομένα άλλαζαν. Μάλλον είχαν …ξεχάσει ότι υπήρχε και ο Γιάκος, που συνέχιζε τις καλές εμφανίσεις με την Κρανούλα. Στάθηκε τυχερός που έπεσε στις κεραίες του Άγγελου Αναστασιάδη που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ, αντί του Στεφάν Ντεμόλ. Τέτοιον καιρό, που πλησίαζαν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου 2012 και η ομάδα έδινε τη μάχη παραμονής, ο Μακεδόνας τεχνικός ζήτησε να δει τους παίκτες που είναι δανεικοί σε άλλες ομάδες. Ο Γιάκος κλήθηκε για προπονήσεις στον ΠΑΣ και εκεί έκατσε η μπίλια της τύχης με το μέρος του. Ο Αναστασιάδης έμεινε ικανοποιημένος και ζήτησε να σταματήσει ο δανεισμός στην Κρανούλα και να επιστρέψει στον ΠΑΣ, όπως και έγινε. «Παλικάρι μου, αν δεν παίξεις με μένα μπάλα, δεν θα παίξεις με κανέναν άλλο προπονητή. Βάλε τα δυνατά του για να παίξεις στον ΠΑΣ, εγώ θα σου δώσω ευκαιρίες», του είπε ο Μακεδόνας τεχνικός. Από τότε (Ιανουάριος του 2012) είναι συνεχώς στον ΠΑΣ παίζοντας σε διάφορες θέσεις, πότε επιθετικός, πότε χαφ, πότε «δεκάρι» και πότε σέντερ φορ! Αν ρωτήσει κάποιος τον Γιάκο τι θέση παίζει, δεν μπορεί να του απαντήσει με σιγουριά. Όπου έχει ανάγκη ο προπονητής αγωνίζεται. 

Ο Ευριπίδης Γιάκος με τη φανέλα του ΠΑΣ έχει 148 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής με 8 γκολ, 27 συμμετοχές στο Κύπελλο με 6 γκολ. Επίσης αγωνίστηκε και στα 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2016 με Όντ και Άλκμααρ. Με τη Δόξα Κρανούλας έχει 40 συμμετοχές και 8 γκολ στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής. Σε αυτή τη δεκαετία, η κορύφωση της καριέρας του ήταν η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε μια παλιότερη συνέντευξη στον «Η.Α» είχε πει γι’ αυτό: «Βγήκαμε πρώτη φορά από τα σύνορα της χώρας. Είδαμε άλλα πράγματα, πως λειτουργούν οι ομάδες, τις εγκαταστάσεις τους και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει άλλη κουλτούρα, διαφορετική από αυτή που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παίξαμε το πρώτο ματς με την Όντ στα Γιάννινα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Πήγαμε στη Νορβηγία και μας ακολούθησαν 700 φίλαθλοι. Βγήκαμε από το ξενοδοχείο και είδαμε να μας αποθεώνουν εκατοντάδες φίλαθλοι από τα Γιάννινα και άλλα μέρη της Ευρώπης. Παίξαμε με την Άλκμααρ, μια σπουδαία ομάδα με πολλές ευρωπαϊκές συμμετοχές, που έφθασε μέχρι τους ομίλους. Αυτές οι στιγμές που γράφουν ιστορία δεν ξεχνιούνται ποτέ. Προσωπικά νιώθω μεγάλη τιμή που παίζω στον ΠΑΣ, ομάδα των παιδικών μου ονείρων με μια βαριά και τιμημένη φανέλα».

Αυτός είναι ο «ήρωας» της σημερινής μας ιστορίας. Ένα σεμνό παιδί της διπλανής πόρτας, που ξεκίνησε να παίζει μπάλα στις αλάνες του χωριού του, φτάνοντας με κόπο, υπομονή και μεγάλη προσπάθεια στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας και της Ευρώπης. Είναι αυτός που έκλεψε αυτήν την αγωνιστική την παράσταση στο στάδιο «Ζωσιμάδες», με δύο καταπληκτικά γκολ που θα τα θυμάται για πολύ καιρό ο κόσμος.