Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πρόεδρος των πολλών ρεκόρ ο Γιώργος Χριστοβασίλης


Κορυφαία στιγμή στη δεκαετία Χριστοβασίλη, ήταν η παρουσία του στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ για την κλήρωση, τον Ιούνιο του 2016.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τέτοιες μέρες του 2008, στην ποδοσφαιρική σκηνή των Ιωαννίνων είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Γιώργος Χριστοβασίλης. Και είχε να κάνει με την αγορά μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, αφού ο τότε πρόεδρος και μεγαλομέτοχος Αλέξης Κούγιας, για τους δικούς του λόγους, είχε αποφασίσει μετά από 4 χρόνια δημιουργικής πορείας, να αποχωρήσει από τα διοικητικά του «Άγιαξ». Μέχρι τότε ο κ. Χριστοβασίλης ήταν πρόεδρος στον Ηλυσιακό, αλλά άγνωστος στον πολύ κόσμο των Ιωαννίνων. Την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008 εμφανίστηκε επίσημα στον φίλαθλο κόσμο και γενικότερα στην κοινωνία των Ιωαννίνων. Με συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ανακοίνωσε και επίσημα το ενδιαφέρον του για την τοπική ομάδα. Ήταν ένας ζεστός από γεγονότα Ιούνιος, με πολλές διαβουλεύσεις για τα διοικητικά, ώσπου στις 3 Ιουλίου έγινε η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών από τον Αλέξη Κούγια στον Γιώργο Χριστοβασίλη.

Πέρασαν από τότε 10 χρόνια. Ο άγνωστος κύριος του 2008, έμελε να γίνει σε αυτή τη δεκαετία, από τους πιο πετυχημένους προέδρους στην ιστορία του ΠΑΣ. Με τις καλές, αλλά και τις άσχημες στιγμές, με τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που γράφτηκαν στην ιστορία. Αυτή η δεκαετία, είναι από τις πιο λαμπρές στην ιστορία της ομάδας, με αποκορύφωμα την έξοδο στην Ευρώπη, πριν από δύο χρόνια. Στο ποδόσφαιρο κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Έκανε και ο Γιώργος Χριστοβασίλης στραβοτιμονιές, αλλά πέτυχε και πολλά πράγματα, που έφεραν και πάλι τον «Άγιαξ της Ηπείρου» σε καλά επίπεδα, ξαναβρίσκοντας τη χαμένη ταυτότητα, αλλά και το κύρος που του αξίζει ως όνομα και ιστορία. Η ομάδα είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα, με καλή πορεία τα περισσότερα χρόνια στο πρωτάθλημα, καλές επιλογές προπονητών και παικτών, χωρίς να βγει ποτέ παίκτης, νέος ή παλιός και να πει ένα παράπονο για τη συμπεριφορά του προέδρου ή να πει ότι έχασε και ένα ευρώ από τη συμφωνία που είχε μαζί του. Ναι μεν ο ΠΑΣ, κυρίως οικονομικά, παραμένει σε μικρομεσαία επίπεδα, πολλές φορές κάλυψε δύσκολα τις ανάγκες του από τις πωλήσεις παικτών που έκανε, αλλά σε αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, όπου κατέρρευσαν ιστορικές ομάδες (Άρης, Καστοριά, Παναχαϊκή, Δόξα Δράμας, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Ρόδος, ΟΦΗ, Καβάλα, Πιερικός, Πανηλειακός, Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός Βόλου) ο ΠΑΣ διέπρεψε στη σούπερ λίγκα. Έχει το προπονητικό κέντρο, τη μπουτίκ, το λεωφορείο, το ιατρικό τημ, στις προετοιμασίες διαμένει σε σούπερ ξενοδοχεία, δίνει την εικόνα νοικοκυρεμένης ομάδας. 

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣ και επί των ημερών του συνέβησαν πολλά πράγματα, για πρώτη φορά στα χρονικά της ομάδας. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε άλλος πρόεδρος με 10 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι, εκ των οποίων τα 8 στη Σούπερ Λίγκα και τα 2 με πρωταθλητισμό στη Β’ Εθνική. Αυτό το μργάλο διάστημα, η ομάδα όχι μόνο δεν κινδύνευσε να υποβιβαστεί, αλλά τις περισσότερες φορές τερμάτισε πάνω από τη μέση. Στη δεκαετία Χριστοβασίλη, ο ΠΑΣ έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη (2016) και για πρώτη φορά στο θρυλικό στάδιο «Ζωσιμάδες» έγινε αγώνας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως με την Όντ τον Ιούλιο 2016. Άλλη μια φορά ο ΠΑΣ, το 2013, κατέκτησε την 5η θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά λόγω έλλειψης αδειοδότησης, δεν του επέτρεψε η ΟΥΕΦΑ να αγωνιστεί. 

Επί των ημερών Χριστοβασίλη, έχουμε και τον μακροβιότερο προπονητή όλων των εποχών, τον Γιάννη Πετράκη. Ο Κρητικός τεχνικός ήταν καθαρά προσωπική επιλογή του προέδρου, τέλη Ιανουαρίου 2014, όταν είχε αποχωρήσει ο Σάκης Τσιώλης. Οι αντιδράσεις του κόσμου πολλές, γιατί ήθελαν οι φίλαθλοι πιο βαρύ όνομα, νομίζοντας ότι τα ράσα κάνουν τον παππά, αλλά ο Πετράκης με τη δουλειά και την αξιοπρεπή παρουσία του, όχι μόνο δικαίωσε τον πρόεδρο για την επιλογή, αλλά έδειξε ότι είναι πολύ σπουδαίος τεχνικός, από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Η μακροημέρευση ενός προπονητή, εξαρτάται κατά ένα ποσοστό και από τον πρόεδρο, όταν αυτός έχει υπομονή και δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις με την πρώτη αποτυχία. Έτσι λειτουργεί ο Χριστοβασίλης. Είναι ήρεμος, δεν μπαίνει στα αποδυτήρια, δεν εμπλέκεται στα πόδια και στο έργο του προπονητή και αυτό είναι καλό. Και οι προηγούμενοι από τον Πετράκη προπονητές, Όγιος, Παράσχος, Αναστόπουλος, Ντεμόλ, Αναστασιάδης, Χριστόπουλος, Παντελίδης, Τσιώλης, ήταν αξιόλογοι. 

Επίσης επί των ημερών Χριστοβασίλη, έγιναν οι περισσότερες πωλήσεις παικτών σε μεγαλύτερες ομάδες, έγινε η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία, του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ και η πρώτη μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, του Μάριου Οικονόμου στην Κάλιαρι, τον Ιούνιο του 2013. Στα 42 χρόνια της προ Χριστοβασίλη εποχής, είχαν παραχωρηθεί το 1976 ο Αλβαρέζ στον Παναθηναϊκό, το 1980 ο Τσιριμώκος στον Άρη και ο Μήτσος Σεϊταρίδης στον Εθνικό, το 1984 ο Λιάκος στον ΠΑΟΚ, το 1984 ο Παπαγγέλης στον Ολυμπιακό, το 1985 ο Παπαχρήστου επίσης στον Ολυμπιακό, το 1986 ο Μπονόβας πάλι στον Θρύλο, το 2001 ο Γιούρκας Σεϊταρίδης στον Παναθηναϊκό και το 2002 ο Κορμαρής στον Ηρακλή. Στα τελευταία έξι χρόνια έχουμε τις μεταγραφές των Ντε Βινσέντι στον Ολυμπιακό, Κολοβέτσιου στην ΑΕΚ, Βελλίδη, Κοροβέση, Χαρίση στον ΠΑΟΚ, Οικονόμου στην Κάλιαρι, Κούτρη στον Ολυμπιακό, Μαυροπάνου στην Άρσεναλ και πιθανόν τώρα του Κόντε σε Αραβική ή κάποια άλλη ομάδα. 

Ο κάθε φίλαθλος ή ο κάθε Γιαννιώτης μπορεί να κρίνει τον πρόεδρο του ΠΑΣ όπως θέλει, από τη δική του σκοπιά. Άλλος μπορεί να τον θεωρήσει πετυχημένο και άλλος όχι. Είναι όμως κάποια πράγματα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς, όπως τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Η πορεία της ομάδας και τα όσα έγιναν αυτά τα 10 χρόνια, κατατάσσουν τον κ. Χριστοβασίλη στους κορυφαίους προέδρους όλων των εποχών. Ασφαλώς έγιναν και λάθη, υπήρξαν και δύσκολα χρόνια, ειδικά σε περιόδους που η ομάδα δεν έπαιρνε αδειοδότηση, υπήρξαν προσφυγές για πολύ λίγα χρήματα, έγιναν αλόγιστες σπατάλες για παίκτες που δεν προσέφεραν τίποτα στην ομάδα, αλλά η αποτίμηση αυτής της δεκαετίας είναι θετική. Ο ΠΑΣ που επί 30 περίπου χρόνια, βολόδερνε στις μικρές κατηγορίες, φτάνοντας σε σημείο διάλυσης, ή όταν ανέβαινε στην Α’ Εθνική υποβιβαζόταν την επόμενη σεζόν, κατάφερε να σταθεροποιηθεί στη Σούπερ Λίγκα, να είναι πάντα μια υπολογίσιμη ομάδα, έστω και αν έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και συντηρείται περισσότερο με τις μεταπωλήσεις παικτών. Ίσως να έρθουν καλύτερες ημέρες, όταν ξεφύγει από τη μέγγενη των χρεών και φύγει ο βραχνάς της εφορίας, καταβάλλοντας κάθε μήνα υπέρογκα ποσά δόσεων για να είναι στη ρύθμιση και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.


Ποιος είναι ο Γιώργος Χριστοβασίλης

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης κατάγεται από τα Άγναντα του νομού Άρτας. Μεγάλωσε ως παιδί μεταναστών στη Γερμανία, αλλά σπούδασε στην Αμερική στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης (Αμερική) λαμβάνοντας πτυχίο Master. Δραστηριοποιήθηκε στον κατασκευαστικό τομέα με ειδικότητα τα σχολικά κτίρια στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, καθώς είναι αντιπρόσωπος της εταιρίας χρωμάτων Benjamin Moore. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε ερασιτεχνικά στα Σούρμενα όπου έπαιζε ποδόσφαιρο ο γιός του Παναγιώτης. Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος στον Ηλυσιακό που ήταν στη Β’ Εθνική και αφού εγκατέλειψε τον Ηλυσιακό, από το καλοκαίρι του 2008 είναι μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα.