Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Δεν ταιριάζουν στον ΠΑΣ δάκρυα και αναστεναγμοί

Η ήττα από τον Ηρακλή ασφαλώς και δεν έφερε την καταστροφή στον ΠΑΣ Γιάννινα

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ότι λάθη έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο Καυτατζόγλειο θα προσπαθήσει να τα διορθώσει, αλλά το σπουδαιότερο είναι να μη τον βάλει από κάτω η ήττα (2-1) από τον Ηρακλή.
Η ομάδα θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία και τη συνοχή, καθώς το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα και υπάρχει μια σειρά δύσκολων αγώνων μέχρι το τέλος Γενάρη όπου θα κριθούν πολλά. Βασικός στόχος της ομάδας, όπως τονίσαμε πολλές φορές στο παρελθόν (ευτυχώς τα γραπτά μένουν και είναι στη διάθεση του κάθε …μετά Χριστόν Προφήτη) είναι μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα και η διεκδίκηση θέσης που θα την οδηγήσει στην Ευρώπη.

Τα υπόλοιπα περί… Λέστερ και επαναστάσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι λόγια που δεν έχουν καμία ουσία και νόημα. Ούτε ο ΠΑΣ έφθασε στα επίπεδα (οικονομικά, εγκαταστάσεις, δυναμικό, οργάνωση κλπ) για να μπορεί να διεκδικεί πρωτάθλημα, ούτε στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ξεφύγει κάποιος τίτλος από τη μέγγενη των λεγόμενων μεγάλων ομάδων. Μια φορά έγινε αυτό με τη Λάρισα το 1988 και ποτέ άλλοτε. Και τότε πήγαν να της το κλέψουν μέσα από τα χέρια και θα το πετύχαιναν λάθρα με την υπόθεση Τσίγκοφ, αλλά ξεσηκώθηκε ο θεσσαλικός κάμπος που τους ανάγκασε να κάνουν πίσω. 

Στόχος για τον ΠΑΣ είναι να λάβει μέρος στα πλέι οφ και να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη. Αν το πετύχει αυτό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι σαν να πήρε πρωτάθλημα, εξετάζοντας τα δεδομένα που έχει η κάθε ομάδα σε συνδυασμό και με την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν ταιριάζουν στον ΠΑΣ δάκρυα και αναστεναγμοί, επειδή έχασε από τον Ηρακλή και τη 2η θέση. Μη ξεχνάμε τη διαδρομή αυτής της ομάδας στα τελευταία 32 χρόνια (από το μπαράζ της Λάρισας και μετά) όπου ανέβαινε τη μια χρονιά, έπεφτε την άλλη και για άλλα 7-8 χρόνια πελαγοδρομούσε σε Β’ και Γ’ Εθνική, για να επαναληφθεί πάλι το ίδιο φαινόμενο. Μη ξεχνάμε επίσης ότι μέχρι το 2012 θεωρούσαμε μεγάλη επιτυχία ακόμα και την παραμονή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα, έστω και στις τελευταίες αγωνιστικές. Να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε ψύχραιμα την κατάσταση. Και εδώ που έφθασε η ομάδα, είναι μεγάλη υπόθεση και έκανε υπέρβαση των δυνατοτήτων της. Αν παραμείνει μέχρι το τέλος μέσα στην πεντάδα, θα είναι τεράστια επιτυχία με ιστορικές προεκτάσεις.


Αυτές τις θέσεις εκφράσαμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αυτές και φέτος. Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο του Πάπα. Ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Απλά χρειάζεται να υπάρχει μέτρο, ορθολογισμός και ρεαλισμός στις κρίσεις μας. Ούτε μια νίκη μπορεί να κάνει μεγάλη μια ομάδα, ούτε μια ήττα να την κάνει μικρή. Συνεκτιμάται η πορεία της στο χρόνο και πόσο επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει. Κατ' εμάς, μόνο δάκρυα και….επιμνημόσυνες αναλύσεις δεν ταιριάζουν για τον ΠΑΣ και την πορείας του, επειδή έχασε στο Καυτατζόγλειο ή γιατί θα χάσει στο μέλλον και σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Τουναντίον η γενικότερη εικόνα και πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια, που κάνει έστω και μικρά βήματα μπροστά, σου δίνει περηφάνια και αισιοδοξία.