Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Μοντέζ: Να ζήσουν οι νέες γενιές ότι έζησα εγώ με τον ΠΑΣ

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με τον Χουάν Μοντέζ. Αριστερά ο βουλευτής Κώστας Τασούλας


Σε μια εκδήλωση όπου η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας τίμησε εκ μέρους της πόλης, το θρυλικό «Τσίτσε».
«Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμάει τον ‘‘στρατηγό’’ του θρυλικού ‘‘Άγιαξ της Ηπείρου’’, Χουάν  ‘‘Τσίτσε’’  Μοντέζ»,  έγραφε η πλακέτα που απένειμε ο Δήμαρχος στον Μοντέζ που βρέθηκε για λίγες μέρες στα Γιάννενα. 

Και πώς να μην περισσεύει η συγκίνηση όταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων συναντιόταν η ιστορία της ομάδας όνειρο με τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον της. Από τη μια πλευρά των εδράνων όλοι οι βετεράνοι συμπαίκτες του Χουάν Μοντέζ στον «Άγιαξ της Ηπείρου» και από την άλλη η νέα «φουρνιά» παικτών των Κ-20, Κ-17 και Κ-15 του ΠΑΣ Γιάννινα και οι «μικροί» του Ερασιτέχνη.

Μια αναμνηστική φωτογραφία με το Μοντέζ, τους παλιούς παίκτες, τον Δήμαρχο και τους Κώστα Τασούλα


Όλοι είχαν κάτι να θυμηθούν από εκείνη την εποχή και να μιλήσουν βιωματικά, χωρίς τη συνήθη τυπικότητα. Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, θυμήθηκε την εποχή που ο αείμνηστος πατέρας του Κώστας Μπέγκας, ήταν πρόεδρος του ΠΑΣ και «ζούσαμε σαν οικογένεια με όλη αυτή την ομάδα», όπως είπε. Θυμήθηκε όσα έζησαν τα Γιάννενα και ο ίδιος ως παιδί, τον Μάϊο του ’74, όταν για πρώτη φορά η ομάδα ανέβαινε στην Α’ Εθνική και η πόλη περιέφερε τους παίκτες στους ώμους.
Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει η προετοιμασία ώστε να οργανωθεί κάτι «μεγάλο» για να τιμήσει η πόλη την ιστορία του «Άγιαξ της Ηπείρου» και «αυτό το οφείλουμε», όπως είπε, «γιατί δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Πανεπιστήμιο και ο θρύλος του «Άγιαξ» ήταν εκείνη την εποχή αυτά που συνέβαλλαν να ανοίξει η πόλη μας».

 «Σήμερα κι έχοντας μπροστά μας τους στυλοβάτες του Άγιαξ, περνάνε σαν φωτογραφικός φακός από τη μνήμη μας τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσόλης.

Ο Βασίλης Καλούδης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών και παλιός τερματοφύλακας του ΠΑΣ, συναισθηματικά φορτισμένος είπε ότι «ο Μοντέζ και η παρέα του μας άλλαξε τη ζωή σε όλους εμάς που ακολουθήσαμε».

«Ο μόνος παράδεισος από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να σε διώξει είναι οι αναμνήσεις. Μας χαρίσατε ένα κομμάτι του παραδείσου μας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Συγχαίρω το Δήμαρχο γιατί σήμερα μαζί με τον Μοντέζ βραβεύει και τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων κι έτσι νιώθω σα να βραβεύομαι κι εγώ», είπε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής, Κώστας Τασούλας.

Για μια γενιά που «δημιούργησε πρότυπα και καλλιέργησε την ποδοσφαιρική κουλτούρα στα Γιάννενα», μίλησε ο Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας.

Ο συμπαίκτης του «Τσίτσε», Βασίλης Παπαγγέλης, μίλησε για τις μεγάλες στιγμές που έζησε ως ο «μικρός» της ομάδας θρύλο που τον είχε υπό την προστασία του ο Μοντέζ.

Ο ίδιος ο Χουάν Μοντέζ μίλησε τελευταίος και περιορίστηκε σε λίγα λόγια, γιατί από την συγκίνηση … ξέχασε τα ελληνικά του, όπως είπε.  Ένα «ευχαριστώ» στους συμπαίκτες του που ήταν παρόντες και μια ευχή στους νέους του ΠΑΣ, «να ζήσουν όσα ζήσαμε», ήταν τα λόγια του «Τσίτσε».

Η εκδήλωση έκλεισε με πολλές φωτογραφίες και με την υπόσχεση όλων ότι θα ξαναβρεθούν με πρόσκληση του Δήμου Ιωαννιτών, για να οργανώσουν κάτι αντάξιο της ιστορίας του «Άγιαξ της Ηπείρου»