Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Διέψευσε τις "Κασσάνδρες" του καλοκαιριού ο "Άγιαξ της Ηπείρου"

Ο ΠΑΣ δεν έδειξε σημεία κόπωσης και μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το καλοκαίρι, όταν ο ΠΑΣ έδινε αγώνες για το Γιουρόπα Λιγκ και οι διακοπές των παικτών ήταν περιορισμένες, αρκετοί είχαν προεξοφλήσει ότι η ομάδα θα έχει πρόβλημα κόπωσης στο πρωτάθλημα, με το σκεπτικό ότι το αγωνιστικό φουλάρισμα του καλοκαιριού θα είναι ανασταλτικός παράγοντας τον χειμώνα.
Επικαλούνταν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο έπαθαν και άλλες ομάδες που είχαν βρεθεί στη θέση του ΠΑΣ, όπως ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης. 

Τι θα βγει στη συνέχεια δεν ξέρουμε, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λιγότερο από δύο εβδομάδες περίπου πριν βγει και ο Νοέμβριος που είναι πάντα ένας δύσκολος μήνας, όλοι αυτοί οι «χρησμοί» του καλοκαιριού δεν βγήκαν στην πράξη. Ο ΠΑΣ όχι μόνο δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τους αγώνες του καλοκαιριού, αλλά τουναντίον πάει πολύ καλά, με καλές εμφανίσεις στα περισσότερα παιχνίδια και καλές προοπτικές για τη συνέχεια. Έχοντας ένα παιχνίδι λιγότερο (θα το δώσει στις 23/11 με τον Λεβαδειακό στα Γιάννινα) είναι στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, κάνοντας ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα που ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς φιλάθλους του. 

Όταν ρωτήθηκε κάποια στιγμή γι’ αυτό ο Γιάννης Πετράκης τόνισε ότι γίνεται καλή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, ενώ απένειμε και τα εύσημα στον γυμναστή της ομάδας Βασίλη Αλεξίου που στον τομέα της φυσικής κατάστασης έχει το γενικό πρόσταγμα. Έχοντας άψογη συνεργασία με τον Πετράκη, καθώς αυτός είναι καθηγητής σωματικής αγωγής, διδάσκοντας μάλιστα και σε δημόσια σχολεία, οπότε μπορούν να συνεννοούνται καλύτερα και πάνω σε επιστημονικά δεδομένα.

Με την ευκαιρία αυτή, αλλά και της διακοπής του πρωταθλήματος, ας δούμε κάποια στοιχεία από τους 7 αγώνες που έδωσε μέχρι τώρα ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Όσον αφορά τα ομαδικά στατιστικά στοιχεία, έχει σημειώσει 11 γκολ και έχει δεχθεί 7, έχει 59 τελικές προσπάθειες, 8 ασίστ, 302 πάσες, 332 λάθη, κέρδισε 97 φάουλ και παραχώρησε 115, οι παίκτες του έχουν δει 1 κόκκινη και 16 κίτρινες κάρτες. Ο μέσος όρος ανά αγώνα των παραπάνω στοιχείων είναι: 1,6 γκολ, 8,4 τελικές προσπάθειες, 1 γκολ ανά 5,4 τελικές προσπάθειες, 1,1 ασίστ, 43,1 πάσες, 47,4 λάθη, 13,9 υπέρ του φάουλ, 16,4 εναντίον του φάουλ, 2,3 κίτρινες κάρτες και 0,1 κόκκινες κάρτες. 

Ο Γιάννης Πετράκης στα 7 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει χρησιμοποιήσει 21 ποδοσφαιριστές, σχεδόν όλους πλην των νεαρών Μαυροπάνου, Μασούρα, Κολιοφούκα που παίζουν περισσότερο με την ομάδα Κ20. Τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής έχουν οι Μπέριος (660’), Κοζορώνης (602’), Κόντε (586’) και τα λιγότερα οι Βιδάλ (81’), Δώνης (66’), Φερφελής (12’). Οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν είναι: Περιστερίδης, Πασχαλάκης, Λίλα, Μπέριος, Γαρουφαλιάς, Μιχαήλ, Γιάκος, Τζημόπουλος, Κόντε, Ζάιρο, Ακόστα, Φερφελής, Ναδάλες, Δώνης, Καρανίκας, Κοζορώνης, Κούτρης, Βιδάλ, Σκόνδρας, Μαμπουλού, Μπουκουβάλας.

Ο ΠΑΣ έκανε ποδαρικό στο πρωτάθλημα υποδεχόμενος στα Γιάννινα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου τον Ατρόμητο. Η νίκη με σκορ 3-0 είναι εντυπωσιακή και ιδανικό ξεκίνημα για τον «Άγιαξ». Τα γκολ πέτυχαν ο Νόε Ακόστα στο 10’ με πέναλτι και ο Πέδρο Κόντε στο 41’ και 57’. 

Επόμενο ματς ήταν στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου), όπου στράβωσαν πολλά πράγματα, όπως η αποβολή στο 23’ του τερματοφύλακα Πασχαλάκη που τίναξε στον αέρα τα πλάνα του Πετράκη και στο 69’ που τραυματίσθηκε ο Ακόστα και ο ΠΑΣ συνέχισε με 9 παίκτες γιατί είχε κάνει ήδη τις τρεις αλλαγές. Ο ΠΑΣ έχασε 4-0 από τα γκολ που σημείωσαν οι Μπεργκ (38’, 76’), Λουντ (54’) και Λέτο (88’). Η ζημιά ήταν διπλή, καθώς ο Ακόστα από τότε μέχρι τώρα ήταν εκτός αγωνιστικών χώρων λόγω τραυματισμού και μετά από 2 μήνες θα τεθεί στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας στο προσεχές ματς με την Ξάνθη, όποτε γίνει αυτό.

Στράβωσε και το επόμενο ματς με τον Πλατανιά στα Γιάννινα, καθώς η κρητική ομάδα απέσπασε ισοπαλία 0-0 στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Η αναμέτρηση αυτή έγινε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και χρωματίστηκε με την αποβολή του Λίλα στο 89’ με 2η κίτρινη κάρτα. Ο ΠΑΣ επέστρεψε στις επιτυχίες όταν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου κέρδισε 0-1 στο γήπεδο της Κέρκυρας την τοπική ομάδα με ένα καταπληκτικό γκολ του Βραζιλιάνου Ιγκόρ Βιδάλ. Ο 20χρονος μέσος για το γκολ αυτό πήρε και το βραβείο «Best-goal». Οι νίκες στα εκτός έδρας παιχνίδια πάντα δίνουν προβάδισμα και κάνουν την διαφορά. 

Οι επιτυχίες είχαν συνέχεια, καθώς ακολούθησε η εκκωφαντική νίκη με σκορ 4-0 επί της Λάρισας στο ματς της 8ης αγωνιστικής που έγινε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στα Γιάννινα. Μία εβδομάδα πριν με απόφαση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, είχε αναβληθεί ο αγώνας ΠΑΣ – Λεβαδειακός λόγω των σεισμικών δονήσεων που είχαν γίνει στα Γιάννινα. Ωστόσο η αγωνιστική απραξία δεν πτόησε τον ΠΑΣ και στο ματς με τη Λάρισα είχε καταπληκτική απόδοση, φτάνοντας στο 4-0 με χατ τρυκ του Κόντε (10’, 52’, 74’) και γκολ του Γιάκου (27’). Ο Ισπανός επιθετικός αναδείχθηκε MVP της αγωνιστικής και είναι ο 4ος παίκτης του ΠΑΣ που πετυχαίνει χατ τρικ σε αγώνα Α’ Εθνικής μετά τους Κοντογιωργάκη, Δ. Σεϊταρίδη και Μπρεντάνο. 

Άλλη μια επιτυχία κατέγραψε ο «Άγιαξ της Ηπείρου» στην 9η αγωνιστική, καθώς την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου κέρδισε 1-2 στο Αγρίνιο τον Παναιτωλικό. Τα «καναρίνια» προηγήθηκαν 1-0 στο 42’ με τον Φερέιρα, αλλά ο ΠΑΣ έκανε την ανατροπή με δύο γκολ του Μαμπουλού στο 69’ και 80’. Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΣ πάτησε στην 3η θέση και με παιχνίδι λιγότερο, πιο ψηλά από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και άλλες ομάδες. Εκεί που ο ενθουσιασμός ήταν στα ύψη στην πόλη της Ηπείρου, ήρθε η ανώμαλη προσγείωση από την ήττα με 1-2 από τον Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα. Το ματς αυτό έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ήταν μια ψυχρολουσία για τους φιλάθλους. Ο ΠΑΣ προηγήθηκε 1-0 στο 63’ με κεφαλιά του Ζάιρο, αλλά ο Αστέρας έκανε την ανατροπή με δύο κεφαλιές στο 72΄του Φαρίνια και στο 76’ του Μάσα. Μπορεί να υπήρξε πίκρα από την ήττα, αλλά ο κόσμος είδε ψύχραιμα αυτό το αποτέλεσμα, στηρίζοντας και πάλι την ομάδα για τη συνέχεια.

Κάνοντας αυτή τη μίνι αναδρομή στη μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΣ, επανερχόμαστε στο ξεκίνημα του θέματος, όπου τα αποτελέσματα διέψευσαν όλους αυτούς που προέβλεπαν το καλοκαίρι κακό χειμώνα. Επί του παρόντος όλα πάνε κατ’ ευχήν και ο ΠΑΣ είναι σε τροχιά επιτυχιών. Επειδή λέει και η σοφή λαϊκή παροιμία ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε και το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο για τη δημοφιλή ομάδα της Ηπείρου.